Zıplanacak içerik

Harvard Sinir Bilimi Uzmanına Göre: Duygusal zekası yüksek çocuklar yetiştiren ebeveynler bu 3 cümleyi asla kullanmaz

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Harvard Sinir Bilimi Uzmanına Göre: Duygusal zekası yüksek çocuklar yetiştiren ebeveynler bu 3 cümleyi asla kullanmaz

Duygusal açıdan daha zeki çocuklar yetiştirmek için ebeveynlerin onlarla duygusal açıdan daha zekice konuşmaları gerekir.

worried-girl-413690.jpg

Harvard eğitimli bir nöropsikolog olarak insanlara, güçlü, sağlıklı ve empatik ilişkiler kurmak istiyorsanız her ikisi de hayati önem taşıyan bağlantıyı ve bağımsızlığı teşvik eden iletişim tarzlarını öğretiyorum.

İşte duygusal açıdan zeki çocukların ebeveynlerinin asla kullanmadığı üç cümle ve bunların yerine ne söylenmeli:

1. "Neden daha motive olamıyorsun?"

Beyin, ne zaman ve nerede olursa olsun mükemmelleşmeye programlıdır. Yani çocuklar mücadele ettiğinde, bunun nedeni iyi şeyler yapmak istememeleri değil, basitçe yapamadıkları içindir.

Başka bir deyişle mesele onların motivasyonu değil. Bir ebeveyn olarak beklentileriniz ile onların yetenekleri arasında bir kopukluk var.

Bunun yerine ne söylenir: Duygusal açıdan zekice tepki, çocuğunuzun motivasyonu ve yeteneklerinin nerede kesiştiğini merak etmektir.

Çocuğunuzun video oyunları oynayarak çok fazla, okumaya ise çok az zaman ayırdığını varsayalım.

"Neden kitap okumaya daha fazla motive olmuyorsun?" diye sormaktan kaçının. Bunun yerine açık uçlu bir soru deneyin: "Video oyunlarını gerçekten sevdiğinizi görüyorum. Onlarla ilgili neyi beğendiğinizi duymayı çok isterim. Benimle paylaşır mısınız?"

2. "Neden beni dinlemiyorsun?"

Bir zamanlar kızları duyusal zorluklar yaşayan ebeveynlerle çalıştım. Doktor muayenehanesinde arabadan inmeyi reddettiği için hayal kırıklığına uğradılar.

Ancak onu konuşmaya davet ettiklerinde, aslında doktorun muayenehanesinde çalan müzikten rahatsız olduğunu öğrendiler. Bu, bir çift kulak tıkacı ile kolayca düzeltildi.

Sonuçta asıl sorun ebeveynlerin çocuklarının ihtiyaçlarını duymamasıydı.

Bunun yerine ne söylenir: Çocukların beyinleri, onların kim olması gerektiğine dair inançlarınıza göre değil, özerkliğe ve dünyayı kendi kimliklerine göre keşfetme ihtiyacına göre programlanmıştır.

Eğer görünüşte inatçı bir çocukla bir anlaşmazlığın içindeyseniz, ona neden dinlemediklerini sormak yerine, "Seni dinledim mi?" diye sormayı düşünün.

Duygusal açıdan zeki ebeveynler, çocuklarının itaati için değil, bağlantı için çabalarlar. Onların deneyimlerinin gerçeğini duymaya istekli olduğunuzu bilmeleri gerekiyor.

3. "O kadar saygısızsın ki!"

Ebeveynlerin sık sık kendi güvensizliklerine dayanarak çocuklarının davranışları hakkında geniş ve yıkıcı sonuçlara vardıklarını görüyorum.

Bir çift bana, "Bizim gencimiz bize saygı duymuyor" dedi çünkü fen ödevlerini bitirmeleri söylendiğinde dinlemediler. Ancak ebeveynler endişelerini güvenli, düşük riskli bir konuşmayla dile getirdiğinde, ergenlik çağındaki çocukları kesin bir şekilde şöyle yanıtladı: "Sana saygı duyuyorum! Bilim benim için çok zor."

Bunun yerine ne söylenir: Çocuğunuzun size saygı duymadığına dair korkulara karşı duygusal açıdan en akıllıca yaklaşım, spesifik, yargılayıcı olmayan sorular sormak ve ardından dinleme isteğinizi açıkça onaylamaktır.

Şöyle gelebilir: "Son fen sınavından %64 aldığını fark ettim. Bunun hakkında konuşmak ister misin? Sadece deneyimini duymak istiyorum."

Çocukların duyguları bize bulaşıyor. Onlar sarsılınca biz de sarsılıyoruz. Bu nedenle, büyük duygular ortaya çıktığında, çocuğunuzun duygularını kontrol etmek için ona sessiz olmasını, sakin olmasını veya daha yakından dinlemesini söylemek doğaldır. Ancak bir ebeveyn olarak göreviniz çocuğunuzun duygularını kontrol etmek değil, kendi duygularınıza hakim olmaktır.

Kaynak: CNBC

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.