Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Dünyanın En Temiz Suyuna Sahip 15 Şehir


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Dünyanın En Temiz Suyuna Sahip 15 Şehir

cat-4718495.jpg

Frankfurt, Viyana ve Kopenhag, musluk suyunun en temiz olduğu şehirler arasındadır ve mükemmel lezzet ve dikkat çekici saflık sağlar.
Bu şehirler su kalitesine öncelik veriyor ve zararlı bileşikleri veya kimyasalları ortadan kaldırmak için sıkı izleme ve arıtma süreçlerine sahip.
Bu şehirlerde musluk suyunu tercih eden gezginler güvenli, bedava suyun keyfini çıkarırken aynı zamanda plastik atığı da azaltabiliyor.
Birçok şehirde güzel binalar, temiz asfalt sokaklar ve davetkar bir atmosfer bulunur. Ancak seyahatlerimizde sıklıkla ihmal ettiğimiz önemli bir husus da şehrin su kalitesidir. Sonuçta, zararlı kimyasallardan veya patojenlerden arınmış su tüketmek sağlığımız için çok önemlidir!

Her ne kadar yabancı bir şehrin musluğundan su içmemek genel olarak iyi bir fikir olsa da, dünyada suyun pırıl pırıl temiz ve içilmesi güvenli olduğu bazı yerler var. Şimdi soru şu: "En iyi musluk suyuna sahip şehir hangisi?" Musluk suyunun en temiz olduğu şehirlerin listesi için okumaya devam edin! Eğer gittiğiniz şehir bunlardan biri değilse, şişelenmemiş bir şeyi içmeden önce iyice araştırdığınızdan emin olun!

Yeni bir yeri ziyaret eden herhangi bir gezginin ana endişelerinden birinin musluk suyunu içmek olduğu göz önüne alındığında, ziyaretçilerin musluktan su içerken güven duymasını sağlamak için bu liste, en iyi musluk suyuna sahip iki şehri daha içerecek şekilde genişletildi.

Frankfurt, (Almanya)

Almanya'nın Münih şehri zaten listede yer alırken, maden suyuyla aynı kaynaktan elde edilen musluk suyunun üstün kalitesi ve tadıyla övünürken, Frankfurt'u da anmaya değer. Frankfurt'taki musluk suyu arıtma sistemi dünyanın en iyileri arasındadır ve suyun akla gelebilecek en yüksek standartları karşılamasını sağlar. Arıtmanın ardından suyun mükemmel bir tadı ve dikkat çekici bir saflığı olur. Sonuç olarak Frankfurt'un musluk suyu çevredeki şehirlerin çoğundan çok daha iyi. Saftır ve başka yerlerin içme suyunda sıklıkla bulunan tehlikeli bileşiklerden veya kimyasallardan yoksundur.

Frankfurt'taki musluk suyunun kaynağı: Ren Nehri

Viyana, (Avusturya)

Viyana'ya giden bir gezginin aklına gelen ilk düşünce şu olur: "Viyana'da musluk suyu içmek güvenli midir?" Cevap elbette evet. Viyana'nın musluk suyu en yüksek kalitede olduğundan içilmesi kesinlikle güvenlidir. Aslına bakılırsa, Alplerden gelen iki düz boru hattı Viyana'ya kalitesi rakipsiz olan su sağlıyor. Turistik yerlerde, ziyaretçileri şişelenmiş su satın alma zorunluluğundan kurtaran çok sayıda içme çeşmesi bulunmaktadır. Yaz aylarında Viyana, ziyaretçilerin ve yerel halkın susuzluğunu herhangi bir güçlük çekmeden veya şişelenmiş suya para harcamadan gidermelerini kolaylaştırmak için şehrin her yerine soğutma istasyonları kuruyor.

Viyana'daki musluk suyunun kaynağı: Aşağı Avusturya-Steiermark Alpleri

Kopenhag, (Danimarka)

Kopenhag, ünlü Tivoli Bahçeleri'nin yanı sıra muhteşem kanallara ve limana ev sahipliği yapmasıyla bilinen, Danimarka'nın güzel bir şehridir. Ancak şehrin bir başka şaşırtıcı özelliği de içme suyudur. Aslında içme suyu o kadar temiz ve lezzetli ki şehir hiçbir miktarda klor veya diğer arındırıcı kimyasalları eklemiyor!

Suyun ardındaki sır, tamamen güvenli H2O sağlamak için günlük sıkı kalite kontrollerinde yatmaktadır. Dahası, Kopenhag kesinlikle plastik atıklara karşıdır ve şehrin her yerine çok sayıda ücretsiz halka açık su çeşmesi kurmuştur. Danimarka'nın muhteşem başkentini ziyaret ederseniz, plastik şişeleri attığınızdan ve bunun yerine temiz, bedava suyu tercih ettiğinizden emin olun!

Kopenhag'daki musluk suyunun kaynağı: Tebeşir akiferinden elde edilen yeraltı suyu

Reykjavik (İzlanda)

Reykjavik, Viking tarihine odaklanan sayısız müze ve doğal alanın bulunduğu tarihi bir altın madenidir. Reykjavik yetkilileri, antik kültürü korumanın yanı sıra, sakinlerinin güvenliğini ve sağlığını garanti altına almak amacıyla su üzerinde de çok sıkı kalite kontrolü uyguluyor.

Ayrıca suyun yüzde 95'i zaten yerdeki kaynaklardan geliyor, dolayısıyla nehir suyuna kıyasla kirlilik ihtimali yok. Testler, İzlanda suyunun genel olarak zararlı miktarlarda klor, kalsiyum veya nitrat içermediği sonucuna varmıştır. Öyle olsa bile, olası kirlenme olasılığını ortadan kaldırmak için musluk suyu çok iyi izleniyor. Aşağıdan yukarıya!

Reykjavik'teki musluk suyunun kaynağı: Yeraltı suyu

Nuuk (Grönland)

Nuuk, rengarenk evlerin ve muhteşem doğanın muhteşem bir sahil manzarasına sahip olmasının yanı sıra sakinlerine temiz, güvenli su da sağlıyor. Buzdağlarından temiz su sağlanmasına yönelik programlar bulunsa da, düzenli izleme ve kontrollerle arzın büyük kısmı göl ve nehirlerden karşılanıyor.

Grönland hükümeti genel olarak yalnızca kalite kontrolüyle değil aynı zamanda herhangi bir kötü muamele olmadığından emin olmak için kontrol tesislerinin düzenli denetimleriyle de yakından ilgileniyor. Sonuç, hem sakinlerin hem de ziyaretçilerin keyfini çıkarabileceği hazır bir taze, temiz su kaynağıdır! Her ne kadar Nuuk'ta barlar ve alkol genel olarak nadir olsa da, susuzluğu gideren, güvenli, geniş bir su kaynağına erişebileceğinize bahse girebilirsiniz!

Nuuk'taki musluk suyunun kaynağı: Buzullar ve kaynaklar

Helsinki, (Finlandiya)

Temiz havası ve güzel, el değmemiş doğasıyla tanınan Helsinki, (soğuk da olsa) zaten bir cennettir. Ancak aynı zamanda tüm sakinlerine son derece yüksek kalitede musluk suyu sağlamayı da başardılar. Päijänne Gölü'nden toplanan suyun toplanmasının hem ekolojik hem de uygun maliyetli olduğu ve şehri plastik atık dağlarından kurtardığı belirtiliyor.

Helsinki Bölgesi Çevre Hizmetleri Otoritesi su konusunu çok ciddiye almakta ve su kalitesini günlük olarak izlemektedir. Musluk suyu yalnızca kimyasal ve mikrobiyolojik sınırlara ilişkin katı standartları karşılamakla kalmaz, aynı zamanda dünyadaki en tatlı sulardan biri olarak duyulara da hitap eder.

Helsinki'deki musluk suyunun kaynağı: Päijänne Gölü

Münih, (Almanya)

Oktoberfest sırasındaki meşhur biranın yanı sıra Münih, şaşırtıcı derecede temiz musluk suyu sağlamasıyla da biliniyor. Hatta Alman Tüketici Örgütü'ne göre Münih'te bulunan musluk suyu aslında şişelenmiş sudan çok daha sağlıklı! Daha fazla mineral içerir ve elbette çok daha çevre dostudur.

Vatandaşların plastik atık oluşturmak yerine şişelerini musluktan doldurmaları teşvik ediliyor ve suyun güvenliğinden ve kalitesinden emin olabilirsiniz. Aslında Münih suyunun bilinen bir kaynağı, dağ kaynaklarının taze ve berrak olduğu bilinen Alplerden gelmektedir. Öyle olsa bile su, mineralleri korurken zararlı patojenlerin uzaklaştırılmasını garanti etmek için güçlü filtreleme süreçlerinden geçer.

Münih'teki musluk suyunun kaynağı: Bavyera'nın Alp etekleri

Oslo, (Norveç)

Norveç zaten popüler üst düzey su markalarından biri olan Voss'a ev sahipliği yapıyor. Ancak Oslo (ve diğer şehirler) aynı zamanda etkileyici derecede temiz musluk suyuna da sahiptir. Ülkenin hidroelektrik enerjiye odaklanması nedeniyle, başkent Oslo'daki musluk suyunun her zaman içilmesi güvenli olduğu biliniyor.

Aslında bir rapor, Oslo'nun su temizliğini 100 üzerinden 94 olarak sıraladı; bu, ölçekte şaşırtıcı derecede yüksek. Oslo'da (ve Norveç'te) güvenli ve temiz suyun ardındaki neden, hükümetin su kalitesini sürekli izleme ve koruma konusunda büyük bir rol oynamasıdır. Oslo'daysanız, plastik şişe satın almak yerine doldurmak için yeniden kullanılabilir bir su şişesi getirdiğinizden emin olun!

Oslo'daki musluk suyunun kaynağı: Maridalsvannet Gölü

Bern (İsviçre)

İsviçre Çakısı ve Velcro gibi muhteşem icatların yanı sıra İsviçre, dünyanın en iyi sularından bazılarına sahip olan Bern gibi şehirlere de ev sahipliği yapıyor. Suyun yaklaşık yüzde 40'ı Alpler'de bulunanlar gibi doğal kaynaklardan geliyor.

Bu dağlık kaynaklar, yeraltı suyuna benzer kaya katmanlarından sızarak kendi kendini arındırıyor. Yine de Bern gibi şehirlerde hem kaynak suyu hem de yeraltı suyu için daha ileri arıtma uygulamaları yapılıyor. Şehir çevresinde kaynak suyunu daha da arıtıp tüm ev borularına hızlı, ucuz ve ekolojik açıdan etkili bir şekilde aktaran çeşitli rezervuarlar bulunabilir.

Bern'deki musluk suyunun kaynağı: Aare Nehri

Stockholm, (İsveç)

İsveç'teki göller asitlenmenin kurbanı olmasına rağmen ülke o zamandan bu yana suyu arıtmak için ilerleme kaydetti. Stockholm şehrinin su temini, tüm sıkı çalışmaların sonucu olup, 2017 yılında ISO tarafından suyun yüksek ve tutarlı kalitede olduğunu belirten bir kalite sertifikası almıştır.

İşin sırrı, göl suyunun çeşitli aşamalardan arındırılmasında, kirletici maddelerin uzaklaştırılması ve suyun genel tadının iyileştirilmesi için hem mekanik hem de kimyasal yöntemlerin bir araya getirilmesinde yatmaktadır. Biraz tuzluysa endişelenmeyin; suyun mineral açısından zengin olduğu anlamına gelebilir.

Stockholm'deki musluk suyunun kaynağı: Çevredeki göller

Toronto (Kanada)

Toronto, Kanada'nın Ontario eyaletinde bulunan, ünlü CN Kulesi'ne ve diğer pek çok ilgi çekici yere ev sahipliği yapan güzel bir şehirdir. Yetkililer güzel bir şehri korumanın yanı sıra musluk suyunun kalitesi üzerinde de sıkı bir kontrole sahipler. Hatta güvenliği ve tadı garanti etmek için içme suyu üzerinde her 6 saatte bir testler yapılıyor!

Sürekli denetimler olmasa bile Ontario Gölü'nden toplanan suyun, kaynağa kabul edilebilmesi için zorlu bir mekanik ve kimyasal filtre testinden geçmesi gerekiyor. Sonuç, tadı temiz ve bol kalan tamamen güvenli musluk suyudur. Su, kimyasal kalıntı ve bakterilere karşı kapsamlı bir şekilde test edildiğinden, Toronto'nun suyunu içeceğinizden emin olabilirsiniz.

Toronto'daki musluk suyunun kaynağı: Ontario Gölü

Des Moines (ABD)

İkonik yemekleri ve yemek mekanlarıyla tanınan Des Moines, Forbes tarafından Amerika Birleşik Devletleri'nin en temiz su şehri olarak gösteriliyor. Rakiplerine kıyasla son derece düşük bakteri, kurşun, haloasetik asit ve bulanıklık seviyeleriyle Çevre Koruma Ajansı standartlarını açık ara aşıyor. İşin sırrı, suyun Raccoon Nehri ve Des Moines Nehri'nden toplandığı andan itibaren katı ve sıkı çalışan bir filtreleme sistemidir. Aslında, mineral seviyelerinin sürekli izlenmesine olanak sağlamak için nehirlere otomatik nitrat dedektörleri yerleştirilmiştir. Web sitesi birkaç günde bir güncellenmektedir, böylece sıradan vatandaşlar çeşitli kimyasal okumalardan haberdar olabilir!

Des Moines'deki musluk suyunun kaynağı: Raccoon Nehri

Austin, Teksas (ABD)

Ayrıca Forbes'a göre Amerika Birleşik Devletleri'nin en iyi ikinci şehri Teksas'ın başkentidir. Raporun 2008 yılında yayımlanması nedeniyle bu bilgilerin güncelliğini yitirmiş olabileceğini ve 14 yıl içinde pek çok şeyin değişebileceğini unutmayın. Ama yine de, Lone Star State'in "Dünyanın Canlı Müzik Başkenti"ne gidin ve ülkedeki en iyi içilebilir sulardan bazılarıyla karşılanmalısınız. 2000'li yıllarda Austin'in en düşük kurşun, bulanıklık ve haloasetik asit seviyeleri açısından ilk 10 büyükşehir istatistik bölgesi arasında yer aldığı belirtildi.

Austin'deki musluk suyunun kaynağı: Colorado Nehri

Yeni Zelanda

Evet, Yeni Zelanda bir şehir değil bir ülkedir, ancak bir birlik devleti olarak içme suyuna ilişkin çok katı ve tekdüze düzenlemeler uygulayabilir. Bu, Yeni Zelanda'da hangi şehri ziyaret ederseniz edin herkesin emin olabileceği anlamına gelir. Çarpıcı ülkenin yararlanabileceği bol miktarda su kaynağı var. Yeni Zelanda'daki içme suyu düzenlemeleri dünyadaki en katı düzenlemelerden bazılarıdır. Yeni Zelanda'da kimsenin şişelenmiş su satın alma zahmetine girmesine gerek yok (zaten orada şişelenmiş su şaşırtıcı derecede pahalı).

Yeni Zelanda'daki musluk suyunun kaynağı: Yüzey suyu, yeraltı suyu ve yağmur suyu

Finlandiya

Finlandiya da bir şehir değil ve başkenti Helsinki zaten listede yer alıyor. Ancak Finlandiya, waterdefense.org tarafından dünyanın en iyi musluk suyu olarak derecelendirildiği için burada bir bütün olarak özel olarak anılıyor. Bu, insanların Finlandiya'da herhangi bir yere seyahat ederken suyun harika olacağına güvenerek rahatlayabilecekleri anlamına geliyor. Finlandiya'daki içme suyunun çoğu ülkedeki 168.000 gölden gelmektedir (geri kalanı da kollardan ve nehirlerden gelmektedir).

Finlandiya'daki musluk suyunun kaynağı: Päijänne Gölü (büyük kısmı) ve yeraltı suyu

Kaynak: TheTravel

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.