Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Evinizin Hangi Bölümleri En Çok Elektriği Kullanıyor?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Evinizin Hangi Bölümleri En Çok Elektriği Kullanıyor?

socket-3285041.jpg

Hiç elektrik faturanızı açıp toplamlara baktınız mı ve bu kadar elektriğin nereye gittiğini merak ettiniz mi? Enerji verimliliğine daha fazla odaklanılmasına rağmen bugün evler 50 yıl öncesine göre daha fazla elektrik tüketiyor.

Maliyetlerin arttığını görmek kesinlikle sinir bozucu olsa da, bu kılavuz enerjinin nereye gittiğini ve banka hesabınıza en çok hangi ev eşyalarının zarar verdiğini açıklamaya yardımcı olacaktır.

Ortalama Bir Ev Ne Kadar Enerji Tüketiyor?

Michigan Üniversitesi Konut Binaları Bilgi Formuna göre, ortalama ABD evi her yıl metrekare başına 147 kilowatt saat elektrik tüketiyor. Bu 1970'li yıllara göre ciddi bir artış ama bunun nedenleri var.

Öncelikle günümüz evleri daha büyük. Ortalama yeni ev 2.500 metrekareyi aşarken, 50 yıl önceki evlerin ortalaması 1.800 metrekareden azdı. Daha fazla alan, ısıtma ve soğutma için daha fazla enerjinin yanı sıra, daha fazla cihaz, cihaz ve elektrik çeken diğer öğeler gerektirir.

Ayrıca, günümüzün ortalama bir insanı, yıllar önceki insanlardan daha fazla elektronik eşyaya sahip. Bugün takmamız gereken dizüstü bilgisayarlar ve telefonların yanı sıra birden fazla video oyun konsolu ve televizyonumuz var. Cihazlardaki bu artışın enerji tüketiminde de etkisi var elbette.

Bir Evin Hangi Kısmı Elektriği En Çok Kullanır?

En fazla elektriği kullanan belirli bir işlev veya sistem arıyorsak, bu alan ısıtma ve soğutmadır. Mekanları rahat tutmak, ortalama bir Amerikan evindeki elektrik kullanımının yaklaşık yüzde 43'üne katkıda bulunabilir. Alan ısıtması yüzde 31,9'u, soğutma ise yüzde 11,1'ini oluşturuyor.

Isıtma ve soğutma nasıl bu kadar önemli bir enerji tüketimi kaynağı haline geliyor? Dikkate alınması gereken birkaç şey var.

Birincisi, termostatlar genellikle kışın çok sıcak, yazın ise çok soğuk olarak ayarlanır (diğer bir deyişle aşırı ayar). Ayrıca boş odaların veya bölgelerin ısıtılması veya soğutulması enerji tüketimini artırır. Ancak genel olarak, termostat ayarından bağımsız olarak bir evi ısıtmak ve soğutmak için çok fazla elektrik gerekir.

Ancak evdeki diğer birkaç eşya da büyük miktarda enerji tüketiyor. Su ısıtma enerji faturasının yaklaşık yüzde 13,3'ünü oluşturur. Küçük mutfak aletleri, elektronik ve benzeri cihazlardan oluşan muhtelif kategorideki diğer kullanımlar ise yüzde 25,4'ü oluşturuyor.

Evdeki En Büyük Enerji İsrafı

plug-3285062.jpg

Ortalama bir evdeki en büyük ve en yaygın enerji israfçılarından bazıları şunlardır; birçoğu enerji üretimi sırasında oluşan karbon atıklarına büyük oranda katkıda bulunmaktadır:

HVAC: Boş alanların ısıtılması ve soğutulması veya termostatın aşırı ayarlanması.

Bekleme modunda güç kaybı: Bekleme moduna sahip cihazlar sürekli enerji kullanır.

Çeşitli fiş yükleri: Evin temel hizmetleri dışındaki cihazlar. Buna bilgisayarlar, fitness ekipmanları, bilgisayarlar, TV'ler, telefon şarj cihazları ve güvenlik sistemleri dahildir.

Verimsiz cihazlar: Buna eski buzdolapları, çamaşır makineleri, kurutucular, elektrikli ocaklar ve fırınlar, bulaşık makineleri ve diğer cihazlar dahildir.

Enerji Tüketimi Nasıl Azaltılır

Neyse ki, sürekli artan enerji faturasıyla yaşamanın alternatifleri var. Aşağıda ev inşa edenlerin ve ev sahiplerinin enerji tüketimini azaltmaya çalışabilecekleri bazı fikirler yer almaktadır.

Akıllı termostatlar

Bu, termostatlarını alışkanlıkla aşırı ayarlayan kişiler için iyi bir fikir olabilir. Bu cihazlar, evde kimse olmadığında çalışmamalarını sağlamak için programlara göre programlanabilir. Ayrıca kullanıcıların termostatı bir mobil cihazdan kontrol etmelerine, sıcaklığı gerektiği gibi yükseltmelerine veya düşürmelerine olanak tanıyor.

Bekleme cihazlarının fişini çekme

Bekleme moduna sahip cihazlar biz bakmadığımızda elektriği emer. Kullanılmadığı zaman bu cihazların fişini çekmek acı verici olabilir ancak enerji tasarrufu önemli olabilir.

Enerji verimli aydınlatma

Aydınlatma, enerji faturası üzerinde büyük bir etki yaratmayabilir (Michigan Üniversitesi'ne göre yaklaşık yüzde 2,7), ancak yükseltilmesi en kolay olanlardan biridir. Kompakt floresan ampullere geçmek ampul başına yaklaşık 12 $ tasarruf sağlayabilir. LED armatürler faturayı daha da fazla etkileyebilir.

Cihaz yükseltmeleri

Bu, elektriği tüketenlerin çoğu için bir şok olmayacaktır, ancak eski cihazlar enerji bütçenizi tüketebilir. Soğutma, elektrik faturasının yaklaşık yüzde dördünü, yani her ay yaklaşık 9,90 ila 16,50 dolar arasında oluşturuyor. Enerjiyi daha verimli kullanan bir seçeneğe geçmek, enerji tüketimini neredeyse üçte iki oranında azaltabilir.

Hangi Cihazların En Çok Elektrik Tükettiğini Bilmenin Faydası Var

Tüketiciler hangi cihazların sorumlu olduğunu bilerek kullanım konusunda daha akıllı seçimler yapabilir, bunları enerji açısından verimli alternatiflerle değiştirebilir ve her ay paradan tasarruf ederken aynı zamanda enerji israfını da azaltabilir. Karbon israfını azaltmak ve çevre dostu seçimler yapmak için harika bir fırsat.

Kaynak: The Family Handyman

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.