Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bugün Hala Kullanılan Dünyanın En Eski 11 Dili


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Bugün Hala Kullanılan Dünyanın En Eski 11 Dili

manuscript-1072355.jpg

Bugün hala kullanılan dünyanın en eski 11 dili hangileridir? Yaşayan bir dili nasıl tanımladığınıza bağlıdır. Günümüzün mevcut dillerinin tarihlendirilmesiyle ilgili sorun, bir zaman çizelgesi oluşturmak için kök dillerin yazılı kayıtlarının neredeyse her zaman mevcut olmasının gerekmesidir. Bu nedenle, bazı bölgesel veya yerli diller, bunların ömrünü belirlemek imkansız olduğundan hariç tutulmuştur.

Bununla birlikte, antik kökene sahip bazı dillerin bugün hala kullanılan dillere benzediği doğrulanabilir. Bu makalede yaşayan diller, ortaya çıkışı ile mevcut kullanımı arasında çok uzun bir zaman olmasına rağmen, ortalama akıcı konuşmacıların hala belli belirsiz tanıyabildiği diller olarak tanımlanmaktadır. Bugün hala kullanılan bu dillerden bazılarına göz atacağız.

11. Ojibwe: 1000 Yaşında

Ojibwe dili, Kuzey Amerika'da bulunan yerli bir dildir. İkinci en yaygın İlk Milletler dilidir ve konuşmacıları Büyük Göller bölgesinde ve çevresinde bulunmaktadır. Bu bölgeden kaynaklanan diasporalar da mevcuttur.

Ojibwe, yalnızca 57 bin anadili ile nesli tükenmekte olan bir dildir. Bu anadili konuşanların çoğu eski nesillerden geliyor, ancak dilin yok olmasını önlemek için bir yeniden canlandırma çabası sürüyor.

Ojibwe yaklaşık bin yaşındadır, ancak kesin bir başlangıç tarihi belirlemek zordur çünkü Avrupa ile temasa geçene kadar tek tip bir yazılı sistem geliştirilmemiştir. Ojibwe'nin pek çok lehçesi vardır, ancak hangi lehçeyi bildiklerine bakılmaksızın neredeyse tüm konuşmacılar birbirini anlayabilir. Bununla birlikte, yazılı alfabelerin kullanılmaya başlanmasıyla birlikte bile, farklı lehçeler, evrensel olarak anlaşılamayan, çok farklı yazı sistemleri kullanmaktadır.

10. Nahuatl: 1300 Yaşında

Çoğunluğu Orta Meksika'da yaşayan bir buçuk milyondan fazla Nahuatl dilini anadili olarak konuşan kişi var. Azteklerin hayatta kalan dilidir ve bugün kullanılan tanıdık kelimeler Nahuatl dilinden gelmektedir. Bu kelimelerden bazıları domates, avokado, peyote, kırmızı biber, çipot, çakal ve çikolatadır.

Tüm lehçeler tüm konuşmacılar tarafından anlaşılır olmasa da çoğu diyalektik biçim, dile aşina olan herkes tarafından anlaşılabilir. Daha eski olmasına rağmen, 1300 yıl öncesine ait erken Nahuatl dilinin kullanıldığına dair kanıtlar var.

9. Kannada: 2000 Yaşında

Kannada'yı anadili olarak konuşan 44 milyon kişi var, ancak buna ek olarak 15 milyon kişi de Kannada'yı ikinci veya üçüncü dil olarak konuşuyor. Ana dili konuşanlar Hindistan'ın güneybatısında yer almaktadır.

Yazılı Kannada dili konuşulan bölgelerde nispeten tekdüze olsa da dilin 20 civarında lehçesi vardır. Ancak Kannada dilinin herhangi bir türünü konuşan hemen hemen herkes birbirini anlayabilir.

8. İzlanda Dili: 2000 Yaşında

300 binin biraz üzerinde insan İzlandaca konuşuyor ve ana dili konuşanların neredeyse tamamı İzlanda'da yaşıyor. İzlandaca o kadar az değişti ki, modern konuşmacılar bin yıl önceki metinleri hiçbir çaba harcamadan kolayca okuyabilirler.

Dili, ödünç alınan kelimeleri standart kullanıma dahil etmeyen dil düzenleyicileri tarafından kontrol edilmektedir. Bu, diğer dillerin zamanla İzlandaca'ya sızmasına ve değişmesine izin vermek yerine, kelimeler mevcut kök kelimelerden geliştirildiğinden dili saf tutar. Örneğin, meteoroloji terimi, dış bir dil kaynağından bir isim almak yerine, İzlandaca hava durumu ve bilim anlamına gelen kelimelerden yaratılmıştır.

7. Farsça: 2500 Yaşında

Farsça, Tacikistan'da Tacikçe, Afganistan'da Dari, İran'da Farsça olarak bilinmektedir. Farsçanın bu alt türlerinin her biri farklı olmakla birlikte, günümüzün tüm konuşmacılarının anladığı anlaşılır lehçelerdir.

Farsça alfabe her iki dile de aşina olmayan kişilere Arapça'ya çok benzese de farklıdır. Günümüzün yazı dili Arapçanın gelişiyle gelişti ancak geçmişte Farsçanın farklı yazıları vardı.

Farsça çivi yazılı tabletlerin kanıtladığı gibi, Farsça dili 2500 yıl önce başladı. Şu anda Farsça konuşan yaklaşık 62 milyon insan var ve nüfusun çoğu Orta Asya ve Orta Doğu'da yoğunlaşıyor.

6. Arapça: 2500 Yaşında

MS 700'lerden MS 1100'lere kadar Arapça bilimlerde ve filozoflar tarafından kullanılan ana dildi. Günümüzde İslam'ın resmi dilidir. Aynı zamanda 24 ülkenin ulusal dilidir ve bugün 420 milyondan fazla kişinin anadili vardır.

5. Tamilce: 2500 Yaşında

Tamil Hindistan'ın bazı bölgelerinde, Güney Asya'da ve başka yerlerde konuşulmaktadır. Aynı zamanda Singapur ve Sri Lanka'nın da resmi dilidir. En az 5000 yıllık kayıp bir dilden türetilmiştir.

80 milyondan fazla insan Tamilce konuşuyor. Hinduizm'de tanrı Murugan, Tamil dilini onu icat eden Shiva aracılığıyla dünyaya getirdi. Agastya adlı bilge tarafından yayıldı.

4. Çince: 3000 Yaşında

Şu anda 1 milyardan fazla insan Çince konuşuyor. Bu da onu dünyanın en çok bilinen dili haline getiriyor. Şu anda konuşulan yarım düzine Çince çeşidi olsa da, Mandarin Çincesi en popüler olanıdır.

Lehçeler arasındaki konuşma biçimindeki dramatik farklılıklara rağmen, neredeyse tüm Çince konuşanlar yazı yoluyla iletişim kurabilmektedir. Bunun nedeni, bu lehçeleri birbirine bağlayan karakterlerin hâlâ çok benzer olmasıdır.

Çin dilinin ilk somut kanıtı yaklaşık 3000 yıllıktır ancak çok daha eski olabilir. Shang Hanedanlığı'na ait kehanet kemikleri Arkaik Çin alfabesiyle yazılmıştır.

3. İbranice: 3000 Yaşında

İbranice neredeyse yok olmasına rağmen en az 3000 yıldır konuşuluyor. Yaklaşık 2000 yıl boyunca yalnızca bilim adamları ve dindarlar onu canlı tuttu.

Ancak Siyonizmin birkaç yüzyıl önce yükselişiyle İbranice yeniden canlandı ve artık İsrail'in resmi dili haline geldi. Bugün dünya çapında yaklaşık 9 milyon insan İbranice konuşuyor.

2. Yunanca: 3300 Yaşında

Yunanca, 3500 yıldan fazla bir süre önce var olan orijinal biçiminden dramatik bir şekilde evrimleşmiş olsa da, kökleri canlı ve sağlamdır. Binlerce yıl boyunca temel etkilerini değiştirmeden sürekli olarak gelişti.

Bugün yaklaşık 12 milyon insan Yunanca konuşuyor. Yunanca konuşanların çoğu Kıbrıs ve Yunanistan'da yaşıyor, ancak birkaç milyon ana dili konuşan kişi dünyanın diğer ülkelerinde yaşıyor.

1. Bask: 4000 Yaşında

Bask dili 4000 yıldan daha eski olabilir ama doğuşunu kesin olarak belirlemek zordur çünkü birçok kültür onu yok etmeye çalışmıştır. Buna rağmen Roma kolonizasyonu Bask'ı yok etmekte başarısız oldu.

Halen kullanımda olan en eski Avrupa dilidir. Fransa ve İspanya'nın ceplerinde yaklaşık 750 bin kişi Baskçayı akıcı bir şekilde konuşuyor. Dil, Dünya'da hâlâ konuşulan başka hiçbir şeye benzemiyor ve kesin kökenleri belirsiz.

Kaynak: AZ Animals

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.