Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Gelecek 20 yılda en kötü su sıkıntısının yaşanacağı tahmin edilen 20 şehir

2040 yılına kadar en büyük su sıkıntısı yaşanacak büyük şehirler

drought-780088.jpg

Dünyanın dört bir yanındaki şehirler insanların eğlence, kültür ve fırsatlara olan susuzluğunu gideriyor. Ancak çoğu kişi eninde sonunda suya olan susuzluğunu gidermekte başarısız olacak.

Dünya Sağlık Örgütü, artan sıcaklıklar, artan nüfus, su kıtlığı ve diğer faktörlerin bir sonucu olarak 2025 yılına kadar dünyadaki insanların yarısının su sıkıntısı çeken bölgelerde yaşayacağını öngörüyor. Dünya Kaynakları Enstitüsü, 2040 yılına kadar 33 ülkenin son derece yüksek su sıkıntısı yaşayacağını öngörüyor.

Nestpick Inc'in sahibi olduğu Sublet.com, Nestpick'in 2050 İklim Değişikliği Şehir Endeksi kapsamında 2040 yılında öngörülen su kıtlığı oranlarına göre dünya çapında 20 şehri sıraladı. Su kıtlığı oranı, ham talebin arza oranını gösterir; burada 1,0 oranı, su arzının bir şehirdeki talebi karşıladığını gösterir. Oranın 1,0'ın altında olması arzın talebi aştığını, 1,0'ın üzerinde olması ise talebin arzdan fazla olduğunu gösterir. Su kıtlığı bağıl artışı, 2020 ile 2040 yılları arasında su stresi oranındaki yüzde artıştır. 2020 ile 2040 yılları arasında su kıtlığı oranı azalmışsa bağıl artış %0 olarak gösterilmektedir. Nestpick'in endeks metodolojisini okuyarak göreceli artış yüzdesini nasıl hesapladığı hakkında daha fazla bilgi edinin.

Su kıtlığı bu şehirlerin çoğunda yeni değil. Yıllardır kuraklık, aşırı kullanım ve diğer sorunların yol açtığı arz kesintileriyle karşı karşıya kaldıktan sonra, suya erişimlerini korumak için halihazırda stratejiler geliştiriyorlar ve bunların bazıları tartışmalara yol açıyor. 2020 ile 2040 yılları arasında hangi büyük şehirlerde en büyük su kıtlığının yaşanacağının tahmin edildiğini öğrenmek için okumaya devam edin.

#20. San Francisco, ABD

- 2020 yılında su sıkıntısı oranı: 0,99
- 2040 yılında öngörülen su kıtlığı oranı: 1,05

Bu yılki kuraklık Kaliforniya'daki su kaynaklarını tehdit ederken, San Francisco yüzde 75'lik istikrarlı bir kapasitede kalmayı sürdürüyor ve konutlardaki su kullanımı eyalet ortalamasının altında. Calmatters'a göre yukarıda belirtilen kısıtlamalara göre vatandaşlardan kullanımlarını %6 oranında azaltmaları istendi ve diğer sulama kullanıcılarından da kullanımlarını azaltmaları istendi. Bu, San Francisco Körfezi bölgesindeki şiddetli kuraklık tehdidine ve yakınlardaki topluluklardaki su kısıtlamalarına rağmen.

San Francisco'ya, istikrarlı su kaynakları (Tuolumne, Alameda ve Yarımada havzaları) ve şehrin Don Pedro rezervuarlarında su depolamasına izin veren bir su anlaşması sayesinde kuraklıkların atlatılmasına yardımcı olunmaktadır. San Francisco Chronicle'a göre, San Francisco'ya suyunun %85'ini sağlayan, Tuolumne'daki Hetch Hetchy rezervuarındaki kaynaklar son birkaç yılda her yıl azaldı, ancak bu durum yönetilemez seviyelere ulaşmadı.

#19. Roma, İtalya

- 2020 yılında su sıkıntısı oranı: 0,93
- 2040 yılında öngörülen su kıtlığı oranı: 1,06

Devrimci ve uygarlık inşa eden su kemerine ev sahipliği yapan İtalya'nın başkentinin su kaynakları, son yıllarda anormal derecede kuru hava ve altyapı eksikliklerinden dolayı sıkıntı çekiyor. 2017 yılında yüksek sıcaklıkların yol açtığı yaygın kuraklık, yağmur ve kar örtüsünün olmayışı, şehri su basıncını azaltmak ve su tasarrufu sağlamak için 2.500 içme çeşmesini kapatmak zorunda bıraktı. Suyunu kaynaklardan alan kent, o yıl adeta suyu karneye bağlamak zorunda kaldı.

Romalılar küresel ısınma nedeniyle su stresiyle karşı karşıya kalırken, İtalya nüfusunun geri kalanıyla birlikte onlar da ülke çapında her yıl yaklaşık 3 milyar metreküp su sızdıran su altyapısıyla mücadele etmek zorunda kalıyor. Suyunun yaklaşık %40'ını kaybeden Roma, geçen yıl itibariyle 3.000 milden fazla boruyu yeniledi.

#18. Baltimore, ABD

- 2020 yılında su sıkıntısı oranı: 1,38
- 2040 yılında öngörülen su kıtlığı oranı: 1,43

Baltimore, su altyapısına ve kalitesine yönelik tehditlerin yanı sıra bölge sakinleri için yüksek maliyetlerle karşı karşıya. Eyalet Doğal Kaynaklar Bakanlığı'na göre artan sıcaklıklar su talebini de artıracak ve su tedarik sistemlerini zorlayabilecek. Şehir sakinleri, şehrin sorunlu altyapısıyla başa çıkmasına yardımcı olmak için daha yüksek su ve kanalizasyon ücretleri ödüyor ve NAACP, 2018'de siyahi mahallelerin artan faturalardan daha fazla zarar gördüğünü tespit etti; buna, şehrin hak ettiği geliri engelleyen kırık su sayaçları da eklendi.

Şehrin sürdürülebilirlik planı, konutların enerji ve su açısından daha verimli hale getirilmesi amacıyla iyileştirme çabalarını teşvik edecek yatırımlar yapılması çağrısında bulunuyor. Baltimore Su Hakkı Koalisyonu ve Gıda ve Su İzleme Örgütü gibi savunuculuk grupları, bölge sakinlerinin sürdürülemez su ücretlerinden korunmasına yardımcı olmak amacıyla Su Sorumluluğu ve Eşitlik Yasası'nın uygulanması için baskı yaptı.

#17. New York, ABD

- 2020 yılında su sıkıntısı oranı: 1,62
- 2040 yılında öngörülen su kıtlığı oranı: 1,65

New York City, sakinleri için şehir dışındaki havzalardan günde 1 milyar galondan fazla su çekiyor; bu su, bölgede artan, iklim değişikliği ve altyapı sorunları nedeniyle yıllar içinde daha da kötüleşen kuraklıkların tehdidi altında. Örneğin Delaware Su Kemeri, 2019'da onarımlar yapılana kadar günde 35 milyon galona kadar su sızdırıyordu.

New York Şehri'nin filtrelenmemiş suyunun kalitesi de risk altındadır. 2050 yılına gelindiğinde, 14 atık su geri kazanım kaynağı tesisinin tamamı en azından kısmen taban sel yüksekliğinin altında olacak ve bu da sel hasarının bir sonucu olarak olası atık su kirliliğini tehdit edecek. Şehir yetkilileri, su ve kanalizasyon altyapısı ile iklime dayanıklılıkta iyileştirmeler içeren 100 milyar dolarlık 10 yıllık OneNYC girişimine yatırım yapmaya devam ediyor. Su kaynaklarını korumaya yönelik bu tür çabalar, Çevre Koruma Ajansı'nın şehirden iki su havzası için su filtreleme sistemlerinin inşası için 8-12 milyar dolar ve bakımı için yılda yaklaşık 350 milyon dolar harcamasını talep etmesini önleyecektir.

#16. Sidney Avusturalya

- 2020 yılında su sıkıntısı oranı: 1,56
- 2040 yılında öngörülen su kıtlığı oranı: 1,95

Hükümet yetkilileri, ülkenin en büyük şehrinin su altyapısını iklim değişikliği ve nüfus artışından kaynaklanan artan kuraklığa uyum sağlamada başarısız oldu. New South Wales genel denetçisi, Sydney Water Corp. ile Planlama, Sanayi ve Çevre Bakanlığı'nın, Metropolitan Su Planı'nın 2017'de uygulanmasından bu yana su kaynaklarını yeterince değerlendirmede, koruma girişimlerini uygulamada ve su kaynaklarını gerekli finansmanla desteklemede başarısız olduğunu tespit etti. .

Yatırım eksikliği, Ocak 2017'den Ekim 2019'a kadar ülke genelinde 34 ay süren anormal kuraklıkla aynı zamana denk geldi. İlgili rekor kıran sıcaklık ve kuraklık, 2019'da Sidney'in su arzını önemli ölçüde azaltarak şehri bir yıldan fazla süren su kısıtlamaları uygulamaya zorladı. . Genel müfettişin raporunun ardından, Yeni Güney Galler planlama departmanı ve Sidney Su, su tasarrufu çabalarını iyileştirmeyi taahhüt etti.

#15. Melbourne, Avustralya

- 2020 yılında su sıkıntısı oranı: 1,20
- 2040 yılında öngörülen su kıtlığı oranı: 2,01

Melbourne Water'ın 2017 yılında yaptığı bir analiz, Melbourne'de su talebinin 2028 yılına kadar arzı aşabileceğini ve şehrin 2050 yılına kadar bir su kriziyle karşı karşıya kalabileceğini ortaya koydu.

Sidney gibi Melbourne'ün de artan nüfusu (2065 yılına kadar iki katına çıkabilir) ve kötüleşen kuraklıklar şehrin su kaynaklarını tehdit ediyor. İklim değişikliğinden etkilenen daha yüksek sıcaklıklar, daha uzun kuraklık dönemleri ve daha yoğun fırtınalar, daha istikrarsız yağış senaryoları yaratarak su arzının istikrarını sarsıyor. Orman yangınlarındaki artış aynı zamanda Melbourne'un su sistemleri üzerinde daha fazla baskı yaratıyor.

Buna yanıt olarak Melbourne Water, rezervuarların yeniden doldurulması ve toplanan yağmur suyu miktarını artırmak için şirketler ve topluluklarla ortaklık kurmak da dahil olmak üzere geri dönüştürülmüş su girişimlerini genişletmeyi planlıyor.

#14. Cape Town, Güney Afrika

- 2020 yılında su sıkıntısı oranı: 1,95
- 2040 yılında öngörülen su kıtlığı oranı: 2,19

Cape Town, 2018'deki kuraklık sırasında neredeyse Sıfır Gün olayına ulaştı (arzın azalması nedeniyle suyun kesileceği zaman) ve bazıları Güney Afrika'nın ikinci büyük şehrinin gelecekte bir başka durumla karşı karşıya kalabileceğine inanıyor. 2018'de, diğer faktörlerin yanı sıra şehir tarafından zorunlu kılınan kullanım tarifeleri ve zorunlu olmayan kullanımlara ilişkin yasaklar, yeni bir su basıncı sistemi, kullanıcılar arasındaki alışkanlık değişiklikleri ve normal yağışa dönüş kombinasyonu, Cape Town'un Sıfır Gün'den kaçmasına yardımcı oldu.

Stanford Üniversitesi ve Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ndeki 2020 araştırmacılarına göre şehir, iklim değişikliği nedeniyle on yılda iki veya üç kez 2018'dekine benzer kuraklıkların meydana gelme olasılığı da dahil olmak üzere çok daha sert, çok günlük kuraklık tehdidiyle karşı karşıya. (NOAA). Cape Town, su stresini hafifletmeye yardımcı olmak için 2020 yılında yakındaki bir yeraltı suyundan yeraltı suyunu çekmeye başladı, istilacı türlerin su yollarından uzaklaştırılmasını finanse etmeyi planlıyor ve şehir dışındaki büyük kullanıcılarla ortaklıklar kurarak yedek su kaynaklarını güvence altına almayı planlıyor.

#13. Marakeş, Fas

- 2020 yılında su sıkıntısı oranı: 1,54
- 2040 yılında öngörülen su kıtlığı oranı: 2,47

Marakeş, sakinlerinin musluklarının akmasını sağlamak için daha fazla su kaynağı bulmaya çalışıyor. Giderek artan iklim değişikliği tehditleri ve düşük yeraltı suyu miktarı ve kalitesiyle karşı karşıya kalan şehir, 2016 yılında iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmeye yönelik çok yıllı bir çaba için Dünya Bankası ve Su Ortaklığı programıyla ortaklık kurdu. Bu hedefler arasında yağmur suyunun tutulması veya yağmur suyunun veya arıtılmış atık suyun bir yeraltı su katmanını yapay olarak yeniden doldurmak için kullanılması gibi gelişmiş su güvenliğine yönelik seçenekler yer alıyor. Bu çabalar, kentte ve ülkede ciddi su kıtlığına neden olan ve etkilenen çiftçilere finansman tahsis edilmesine yol açan kuraklıkların ardından geldi.

Faslı yetkililer ayrıca Marakeş ve çevresinde altyapı inşa etmeyi planlıyor. Marakeş'in Nord İstasyonu Atık Su Arıtma Tesisinde, atık suyun çevre düzenlemesi ve golf sahası sulamasında yeniden kullanılabilmesi için iyileştirmeler yapılacak. Yetkililer ayrıca ülkenin su kaynaklarını artırmak için şehrin yakınında deniz suyu damıtma tesisleri ve birkaç baraj inşa etmeyi planlıyor.

#12. İstanbul, Türkiye

- 2020 yılında su sıkıntısı oranı: 1,54
- 2040 yılında öngörülen su kıtlığı oranı: 2,78

İstanbul, Türkiye'yi son on yıldaki en şiddetli kuraklıkla karşı karşıya getirirken, 2021'in başlarında olası bir su tükenmesine karşı hazırlıklıydı. Nadir görülen bir yağış olayı, Türkiye'deki şehirlerin su tedariki endişelerini hafifletti; İstanbul, Mart ayı itibarıyla herhangi bir yağmur veya kar olmadan neredeyse sekiz ay yetecek kadar yağış aldı.

Kuraklık ve su temini sorunları İstanbul için yeni değil. Son 40 yılda artan şiddetteki kuraklık oranı, sanayileşmenin yanı sıra artan nüfus ve buna bağlı yayılma nedeniyle daha da kötüleşiyor. İklim değişikliğinden kaynaklanan artan kuraklık riskine yanıt olarak İstanbul, su tedarikinin daha iyi izlenmesi için bir kontrol merkezi kurmayı ve yeni binalarda yağmur suyu ve yeraltı suyunu toplamak için sarnıçların uygulanmasını zorunlu kılmayı planlıyor. Ayrıca Melen Nehri üzerinde şehrin su ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olacak büyük ölçekli bir baraj projesi de planlanıyor.

#11. Los Angeles, ABD

- 2020 yılında su sıkıntısı oranı: 3,63
- 2040 yılında öngörülen su kıtlığı oranı: 3,34

Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, su kaynaklarını tehdit eden kuraklığın ardından 8 Temmuz'da bölgesel olağanüstü hal durumunu 50 ilçe için genişletti, ancak Los Angeles listelenenler arasında yer almadı. Calmatters'a göre yağmurlu bir yıl ve su kullanımında zaman içinde yaşanan azalmalar, Los Angeles ve diğer beş ilçeye su sağlayan Metropolitan Su Bölgesi için "depolarda rekor düzeyde su" oluşmasına neden oldu.

Yayının bildirdiğine göre, Güney Kaliforniya'nın kurak doğasına rağmen, ithal su, geri dönüştürülmüş atık su ve beslenmiş yeraltı suyu dahil olmak üzere su kaynaklarının bir kombinasyonu, Los Angeles'ın kuraklıklara dayanmasına yardımcı oldu. Ancak iklim değişikliğinin tetiklediği kuraklıklar, yağmur ve kar örtüsündeki genel düşüş, büyük nüfus ve hatalı altyapıdan kaynaklanan sızıntılar uzun vadede Los Angeles'ın su arzını tehdit etti. 2018'de Los Angeles County, Measure W'yi geçerek koşum takımı kullanmanın yollarını bulma çabasını başlattı.

#10. Santiago, Şili

- 2020 yılında su sıkıntısı oranı: 1,64
- 2040 yılında öngörülen su kıtlığı oranı: 3,51

Son on yıldaki projede yapılan analizler Santiago'nun 2070 yılına kadar mevcut suyunun %40'ını kaybedebileceğini ve önümüzdeki yıllarda nüfus artışının şehrin su kıtlığını daha da artırması bekleniyor.

Şili'deki buzulların çekilmesiyle birlikte azalan yağışlar ve rekor kıran sıcaklıklar, Santiago'nun su kaynağını önemli ölçüde azalttı: Şehir, son yıllarda ortalama yağış miktarının yalnızca %10 ila %20'sini aldı. Santiago ve Şili'nin geri kalanı da, yakın tarihin en kötü kuraklıklarından biri olan, on yıldan fazla süren mega kuraklığın ortasında.

Şili genelinde asgari düzeyde düzenlenmiş, piyasa odaklı bir su tedarik sistemi, şirketlerin su tedarikini özelleştirmesine ve bölge sakinlerinin su maliyetlerini artırmasına olanak tanıdı. Artan oranlar halihazırda birçok küçük çiftçiyi faaliyetlerini bırakmaya ve vatandaşları federal hükümeti protesto etmeye ve özelleştirmeyi sona erdirmek için anayasal değişiklikler talep etmeye yöneltti. Bu arada Şilili yetkililer su sağlayıcıları üzerindeki denetimin artırılmasını önerdi.

#9. Singapur

- 2020 yılında su sıkıntısı oranı: 3,24
- 2040 yılında öngörülen su kıtlığı oranı: 3,57

Singapur, dünyada su sıkıntısı çeken ülkeler arasında yer alıyor. Ulusal İklim Değişikliği sekreterliğine göre, kuraklık su tedarikini engelleyebilir, yoğun yağış ise "drenaj sistemimizi aşabilir ve ani sellere yol açabilir".

Federal hükümet, kaynakları iklim değişikliği nedeniyle stresle karşı karşıya olsa bile, ülkenin su kullanımının (günde 430 milyon galon) 2060 yılına kadar ikiye katlanarak 860 milyon galona çıkmasını bekliyor. Daha fazla su kaynağına olan artan ihtiyacı karşılamak için yetkililer Malezya ile su ithalatı konusunda bir anlaşma yaptı, arıtılmış ve tuzdan arındırılmış su sağlayan tesisler inşa etmeye başladı ve vatandaşları su kullanımını azaltmaya teşvik eden bir kampanya yürüttü.

Ancak iki ülke arasındaki anlaşmanın 2061'de sona ermesi ve her iki ülkeden yetkililerin tahkime yol açabilecek maliyetler konusunda çekişmeleri nedeniyle Malezya'dan yapılan ithalat tehlikeye girebilir.

#8. Delhi, Hindistan

- 2020 yılında su sıkıntısı oranı: 4,53
- 2040 yılında öngörülen su kıtlığı oranı: 3,97

Şehirde ham madde eksikliği, onarım çalışmaları, kirlilik ve diğer sorunlardan kaynaklanan su kıtlığı yaygın olarak görülüyor. Şehir ve Hindistan'ın büyük bir kısmı, kısmen yeraltı sularının tükenmesi ve kuraklık nedeniyle kirli ve kıt su kaynaklarıyla karşı karşıya.

Circle of Blue'ya göre, ülkenin su kaynaklarına yönelik tehditler, çoğu sulanmayan çiftliklerin kapanmasına ve vatandaşların gıda kaynaklarını riske atmasına neden olabilir. Kuyular kuruduğunda çiftçilerin arıtılmamış suya yönelmesi nedeniyle sağlık sorunlarının da yaşanması bekleniyor.

Mayıs ayında komşu eyaletlerden gelen su arzının azalması nedeniyle yaşanan su sıkıntısı ve kirlilik, Kovid-19 vakalarının hızla arttığı bir dönemde hastaneleri etkiledi. Şehir 2020'de Sıfır Gün etkinliğine yaklaştığında, sakinler tanker suyu yüzünden birbirleriyle savaşıp birbirlerini öldürdüler ve sözde "su mafyası" tarafından sağlananlar da dahil olmak üzere yasa dışı olarak elde edilen malzemeleri ödemek için borç almak zorunda kaldılar.

#7. Pekin, Çin

- 2020 yılında su sıkıntısı oranı: 4,91
- 2040 yılında öngörülen su kıtlığı oranı: 4,23

Pekin'in yer altı su kaynakları aşırı kullanımdan dolayı azalıyor ve 2017 itibarıyla suyunun yaklaşık %40'ı aşırı kirlenmiş durumda. Ülkenin çoğu gibi ülkenin başkenti de Ekim 2017'den bu yana süren 116 günlük kuraklık da dahil olmak üzere anormal derecede kuru hava koşullarıyla karşı karşıya. Şubat 2018'e kadar.

Son yıllarda kaynak yönetimi sorunları Pekin'de bol miktarda suya erişimi de engelledi. Ülkenin kuzey kısmındaki üç ağır sanayileşmiş eyalet - Pekin, Tianjin ve Hebei - her bir sakine yıllık 184 metreküpün altında su sağlamaya yetecek kadar su alıyordu; bu, Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanan su kıtlığı için belirlenen 500 metreküp sınırının altındaydı. Earth.org'a.

Başkentin su sıkıntısını çözmeye yönelik girişimlerden biri, şehrin suyunun %70'ini sağlamaya yetecek kadar suyu güney Çin'den taşımak için 2.700 mil uzunluğunda bir dizi su kemeri olan Güneyden Kuzeye su yönlendirme projesinin inşası oldu. Mavi Çember. Ancak büyüyen endüstriler, artan şehir nüfusu ve başkentin güneybatısında 5,4 milyon kişiye ev sahipliği yapacak yeni bir şehrin inşası göz önüne alındığında, bazı korkular talebin arzdan daha ağır basacağından korkuyor.

#6. Kudüs

- 2020 yılında su sıkıntısı oranı: 3,52
- 2040 yılında öngörülen su kıtlığı oranı: 5,27

İsrail'deki kronik su kıtlığı bir krize dönüştü; çünkü su açığı yakında nüfusu ev ve belediye ihtiyaçları için yeterli sudan mahrum bırakabilir. İsrail Dışişleri Bakanlığı'na göre, yıllarca süren kuraklık, yeraltı su kaynaklarının azaldıkça acı hale gelmesi veya kirlenmesi, artan nüfustan gelen talebin artması ve eylem eksikliği, ülkenin su kıtlığında rol oynadı.

Bakanlık, kıtlığın İsrailli yetkilileri tarım endüstrisine su tahsisini azaltmaya yönelttiğini ve bunun da üretimde düşüşe yol açtığını bildirdi. İsrail yıllar boyunca ülkenin içme suyunun %40'ını sağlayan tuzdan arındırma tesisleri kurarak sorunla mücadele etmeye çalıştı. Ulusal hükümet, ulusal su arzının yüzde 70'ini karşılayacak daha fazla tesis inşa etmeyi umuyor ancak bazıları, ek koruma çabaları gösterilmediği ve bunların yol açtığı maliyetler ve ulusal güvenlik risklerinin yarardan daha ağır basmadığı sürece ülkenin sorunlarla karşı karşıya kalacağından korkuyor. Associated Press.

#5. San Diego, ABD

- 2020 yılında su sıkıntısı oranı: 5,77
- 2040 yılında öngörülen su kıtlığı oranı: 5,42

Yıllar geçtikçe kuraklık, nüfus artışı ve kaynaklarından aşırı su çekilmesi, San Diego'nun sakinlerine yeterince su sağlama becerisine zarar verdi. Su teminiyle ilgili artan endişeler, oradaki yetkililerin suyun nasıl elde edildiği ve kullanıldığı konusunda vites değiştirmesine neden oldu.

Son birkaç on yılda şehrin kaynaklarını desteklemek için yatırımlar yapıldı. Bunlar tuzdan arındırma ve geri dönüştürülmüş su tesislerinin inşasını, yeraltı suyunun pompalanmasını ve yağmur suyunun tutulmasını içerir. Yetkililer ayrıca şehrin suyunun %43'ünü sağlaması beklenen Saf Su adında yeni bir atık sudan içme suyuna geri dönüşüm sistemi kurmayı planlıyor.

San Diego İlçe Su İdaresi bu yatırımların (vatandaşlar ve işletmeler tarafından su tüketiminin azaltılması ve suyun daha verimli kullanılmasına yönelik talimatlarla birlikte) San Diego'nun kuraklıklara dayanabileceğini ve 2045 yılına kadar bol suyun tadını çıkarabileceğini öngördü.

#4. Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri

- 2020 yılında su sıkıntısı oranı: 7,08
- 2040 yılında öngörülen su kıtlığı oranı: 8,01

Dubai'nin su kaynaklarının önemli ölçüde azalması; hızlı kentleşme, nüfustaki artış ve iklim değişikliğinin neden olduğu ve kötüleştiği kuraklıklardan kaynaklandı.

Şehrin büyümesi ve yeterli yağış olmaması üzerine Dubai, bugün su arzının %89,9'unu sağlayan Basra Körfezi'ndeki tuzdan arındırılmış deniz suyuna yöneldi. Ancak tuzdan arındırma her derde deva değil: Pahalı olabilir, insan sağlığına ve çevreye zararlı etkiler yaratabilir ve Orta Doğu'da su kaynaklarının aşırı kullanılmasına neden olabilir. Su Projesi'ne göre dünya çapında kişi başına en yüksek su tüketimi oranlarına sahip olan Birleşik Arap Emirlikleri, yaklaşık 50 yıl içinde doğal tatlı su depolarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya.

#3. Denver, ABD

- 2020 yılında su sıkıntısı oranı: 14,88
- 2040 yılında öngörülen su kıtlığı oranı: 18,28

Denver su depolarını beslemek için karların erimesine güveniyor. Artan küresel sıcaklıklar karların daha erken erimesine neden oluyor ve bu da yaz ve sonbahar aylarında şehirde daha az su kalmasına neden oluyor.

Akarsulardan ve kontrol edilemeyen yangınlardan kaynaklanan kirlilik aynı zamanda şehrin mevcut suyunu da etkiliyor. 2014 yılında şehre su sağlayan Denver Water, sıcaklığın 5 Fahrenheit derece artması durumunda su kaynaklarının %20 oranında azalabileceğini tespit etti. Aynı zamanda kamu hizmeti kuruluşu, şehir nüfusunun 2024 yılına kadar üçte bir oranında artmasının yıllık 34.000 dönümlük su açığına yol açacağını, bunun da yıllık 225.000 kişiyi desteklemek için gereken miktar olduğunu öngördü.

Buna yanıt olarak Denver Water, tartışmalı bir proje olan Brüt Rezervuar'ın yanı sıra artan depolama, yeniden kullanım ve verimliliği içeren diğer çabaları genişletmeyi hedefliyor.


#2. Barselona, İspanya

- 2020 yılında su sıkıntısı oranı: 31,82
- 2040 yılında öngörülen su kıtlığı oranı: 35,98

İklim değişikliğinin tetiklediği kuraklıkların daha sık yaşanması olasılığı, kuraklığın yıllardır yaptığı gibi Barselona'nın su tedarikini tehlikeye atıyor.

İspanya'da kayıtlara geçen en kurak yıl olan 2008'de, Barselona'nın rezervuar arzı düştü ve şehir, Fransa'dan su ithal etmek zorunda kaldı. 2017'de ülke çapında yaşanan bir başka kuraklığın ardından Barselona, "park ve bahçelerin sulanması, sokak temizliği, su basıncının azaltılması ve güvenli suyun yer altı suyuyla değiştirilmesi gibi temel hizmetleri kısıtlamadan suyu optimize eden" çeşitli senaryolar için planlı eylemler sağlayan bir kuraklık protokolü uygulamaya koydu. ve diğer kullanımlar" Info Barcelona'ya göre.

Şehir ayrıca su kıtlığını hafifletmeye yönelik girişimlerle birlikte İklim Eylem Planını da kabul etti ve Circle of Blue'ya göre su sistemini modernize etme planları var. Aynı zamanda, şehirdeki ve İspanya'nın genel su kullanımı, kısmen sızıntıyı azaltmak için yapılan sistem onarımları, haneler için verimlilik güncellemeleri ve davranış değişiklikleri nedeniyle 2008'den 2016'ya azaldı.

#1. Doha, Katar

- 2020 yılında su sıkıntısı oranı: 51,77
- 2040 yılında öngörülen su kıtlığı oranı: 51,21

Katar, herhangi bir ülkeden daha fazla su stresi yaşıyor ve su stresi açısından son derece yüksek taban değerlerine sahip diğer 16 ülkenin yanında yer alıyor. Ülkenin ayrıca 2040 yılında su sıkıntısı çeken ülkeler arasında yer alması bekleniyor.

Katar doğal su kaynaklarından yoksundur ve öngörülemeyen yağışlara maruz kalır, ancak yine de dünya çapında en yüksek evsel su tüketim oranlarından birine sahiptir. Daha kurak bir iklim ve yer altı sularını tuzla doldurarak kirletebilen yükselen deniz seviyeleri, Katar'ın su kaynaklarını tehdit ediyor ve artan nüfus da bu kaynakları zorlayacak.

Katherine Korein, "Katar Su Kıtlığı: Sorunla Mücadele" adlı öyküsünde, sorunun çözümüne yardımcı olmak için ülkenin daha fazla tuzdan arındırma tesisi, özellikle de daha fazla enerji verimliliği için güneş enerjisi kullanan, yeraltı suyu çıkarımını durduran ve yer altı sularını tuzdan arındırılmış suyla dolduran tesisler inşa etmeyi hedeflediğini yazdı. Küresel Su Krizi." Doha'da yetkililer, şehrin su tedarikini herhangi bir zamanda üç günden bir haftaya kadar artıracağını söyledikleri bir rezervuar inşa etmeyi planlıyor.

Kaynak: Stacker

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.