Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

Elektrikli Arabalarda Şanzıman Nasıl Çalışır?

Screenshot-from-2021-07-26-20-01-07-2048

Elektrikli araçlar norm haline geldikçe, otomotiv tutkunları ve sürücülerin en azından temel düzeyde elektrikli araçların nasıl çalıştığını anlaması gerekecek. Modern ICE araçları, optimum motor devrini korumak için otomatik, manuel veya sürekli değişken şanzımanlara (CVT) sahiptir. EV'ler, elektrik motorlarından gelen gücü daha verimli bir şekilde aktarır. Peki EV iletimleri nasıl çalışıyor?

Elektrikli otomobillerin şanzımanları nasıl çalışıyor?

İlk olarak, EV'lerin şanzımana sahip olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Yapıyorlar ve elektrikli araçlarda, İYM'li araçlarda olduğu gibi aynı işlevi yerine getiriyorlar. Ancak EV şanzımanları bu işlevi farklı şekilde yerine getirir.

Edmunds, tüm EV'lerin şanzıman kullandığını ancak çoğu üreticinin onlar için farklı isimler kullandığını söylüyor. Örneğin:

Nissan Leaf'in tek vitesli bir dişli redüktörü var
Tesla Model 3, tek vitesli bir sabit dişli kullanıyor
Volkswagen ID.4 tek vitesli bir şanzıman kullanıyor
Mercedes EQS SUV tek kademeli şanzımana sahip
BMW iX tek vitesli şanzımanla birlikte gelir

Bir EV'de bu tek vitesli şanzımanlar, elektrik motorunun yüksek devrini istenen hızlarda aracın lastikleriyle tutarlı olana düşürür. Bazı elektrikli araçlar şanzımana sahip olmadıklarının reklamını yapsa da yine de vites küçültme işlemini kullanıyorlar. Geleneksel ve EV şanzımanlar arasındaki en belirgin fark, vites değiştirmenin olmamasıdır.

Elektrikli Araç (EV) şanzımanları içten yanmalı motorlu araçlardakilerden nasıl farklıdır?

Tipik bir EV şanzımanı, elektrik motorlarının çıkışını azaltmak için tek bir vites kullandığından, gücü korumak için vites yükseltmeye veya küçültmeye gerek yoktur. U.S. News'e göre elektrik motorları düşük devirde tork üretiyor ve bazı durumlarda bu gücü 10.000 devir/dakika kadar tutuyor. Bu aralık, tek vitesli şanzımanın çoğu durumda bir EV'nin güç taleplerini karşılamasını sağlar. Ancak yüksek performanslı ve arazi odaklı araçlar için bazı istisnalar mevcuttur.

İYM'li araçlarda gazla çalışan motorlar, en fazla beygir gücü ve tork ürettikleri optimum devir aralıklarına sahiptir. Aracın bayılmadan hareket etmesini sağlamak için motoru tork rpm aralığında tutacak şekilde düşük dişliye sahip tek vitesli bir şanzıman, trafikte sürüş için yeterli hızlara ulaşamayacaktır. Bu nedenle çoğu İYM aracında çok vitesli otomatik ve manuel şanzımanlar veya CVT şanzımanlar kullanılıyor.

Herhangi bir EV'de (Elektrikli Araç) manuel vites değiştirme seçeneği var mı?

Bir EV'de vites değiştirmenin hiçbir değeri olmasa da, bazı sürücüler tanıdık vites değiştirme hissini tercih eder. CNN, bu kişilere uyum sağlamak için Toyota'nın "gerçekçi hissi veren" vites değiştirme özelliklerine sahip sahte manuel şanzıman geliştirmeyi planladığını söylüyor. Yine de hangi Toyota EV'lerin manuel şanzıman seçeneğine sahip olacağına dair bir gösterge yok. Kırmızı ışıkta debriyaj pedalını tutmanın ve vites değiştirmenin yeniliği geçerliliğini yitirirse, her zaman normal EV moduna geri dönebileceğinizden emin olabilirsiniz.

Öte yandan Jeep, Ars Technica'ya göre geçen yıl Magneto için gerileme temalı Wrangler EV konsepti olan ve bazı işlevler sağlayan bir manuel şanzıman geliştirdi. Magento'nun altı vitesli manuel şanzımanı, sürücülerin önlerindeki araziye uygun bir vites oranı seçmesine olanak tanıyor.

Birinci vites, kaya tarama gibi zorlu durumlarda engelleri aşmak için düşük hızlar ve hassas gaz kontrolü sağlar. Bununla birlikte, geleneksel manuel vites kutularından farklı olarak Jeep Magento versiyonunda yalnızca acil durum için vites seçimi yapılması gerekiyor. Teknik bölümler için düşük vitesleri, çamur ve karla kaplı yollar için orta vitesi veya günlük sürüş için yüksek vitesi düşünün.

İster manuel ister otomatik olsun, vites değiştirmeye izin veren veya vites değiştirmeyi simüle eden bir EV şanzımanını mı tercih edersiniz?

Bununla birlikte birçok müşteri, elektrikli araçların şanzımana sahip olup olmadığını ve elektrikli otomobil şanzımanının nasıl çalıştığını merak ediyor. Elektrikli otomobillerin şanzımanı ve dişlileri hakkında ihtiyacınız olan ayrıntıları Dulles'lu Lindsay Volkswagen'in bu kılavuzundan öğrenin!

Elektrikli Otomobillerde Vitesler

Elektrikli otomobilin şanzımanı, gazla çalışan bir araçtaki standart şanzımanla aynı şekilde çalışmaz. Bunun nedeni, bir elektrik motorunun içten yanmalı bir motordan farklı olarak neredeyse anında tork üretmesidir. Bu nedenle Springfield sürüşleri sırasında en yüksek gücü oluşturmak için motor devrini artırmaya gerek yoktur.

Elektrikli bir arabadaki vitesler için bu ne anlama geliyor? Genel olarak konuşursak, elektrikli otomobiller, sürücülerin gaz pedalına bastıkları anda en yüksek güce erişmelerine olanak tanıyan tek vitesli şanzımana sahiptir. Aşağıda bir elektrikli aracın aktarma organlarının nasıl çalıştığını özetlemekteyiz.

  1. Gaza basıldığında bataryadan elektrik motoruna elektrik gönderilir.
  2. Dönen motor daha sonra vites kutusunu (diğer adıyla elektrikli otomobil şanzımanı) döndürür.
  3. Motor ve vites kutusu döndükçe aracınız hareket etmeye başlayacaktır. Bazı elektrik motorları 20.000 devir/dakikaya kadar dönme kapasitesine sahiptir. Buna karşılık, içten yanmalı motorların çoğu yalnızca 7.000 rpm'ye kadar döner.
  4. Geri vitese geçtiğinizde elektrik motoru geriye doğru döner. Standart bir araçta şanzımanda geri vitese geçmenizi sağlayan ayrı bir vites bulunmaktadır.

Kaynak: MotorBiscuit

mechanical-engineering-2993233.jpg

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.