Zıplanacak içerik

Emekliler açısından dünyanın en iyi 10 ülkesi: Biz Nerede Duruyoruz?

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Emekliler açısından dünyanın en iyi 10 ülkesi: Biz Nerede Duruyoruz?

ABD'de bir emeklinin ağustos ayındaki ortalama sosyal güvenlik çeki 1.840,27 dolardı. Bazı emekliler için bu gelirler emekli maaşları (yüzde elli altı) ve Roth IRA'lar veya 401(k) (yüzde kırk iki) gibi özel emeklilik hesaplarıyla destekleniyor. Kamu ve özel seçeneklerde bile yoksulluk her on yaşlıdan birini etkiliyor; bu da birçok yaşlı neslin iş gücünden ayrılırken karşılaştığı zorlukları vurguluyor.

people-1394377.jpg

Kamu ve özel seçeneklerde bile yoksulluk her on yaşlıdan yaklaşık ikisini etkiliyor; bu da birçok yaşlı neslin işgücünden ayrılırken karşılaştığı zorlukların altını çiziyor. Tüm OECD ülkelerinin ortalaması ise yüzde 13,1.

ABD'deki işçilerin emeklilik güvencesini karşılaştırmak için dört farklı değişkene baktık: yaşlıların yoksulluk oranı, ortalama emeklilik yaşı, emeklilikte geçirilen ortalama yıl sayısı, ortalama ve emeklilik tasarruf programları (kamu ve özel) ortalama bir çalışanın kullanımına açıktır.

Emekli olmak için en iyi ülkeler

Yoksulluk içinde yaşayan yaşlı nüfusun yüzdesi, çalışanların emeklilik tasarruflarının güvenliğini değerlendirmenin bir yoludur. Yaşlı nesiller arasındaki yoksulluk oranlarını düşük tutmak için işçiler daha uzun süre işgücünde kalsa da, daha düşük yoksulluk seviyeleri genel olarak yaşlı nesillerin daha rahat yaşama eğiliminde olduğu anlamına geliyor. Danimarka (yüzde 3), İzlanda (yüzde 3,1), Hollanda (yüzde 3,1) ve Norveç (yüzde 4,3) gibi güçlü sosyal refah sistemlerine sahip ülkeler, 2020'de en düşük oranları kaydetti.

Yaşlılarda yoksulluk oranının en düşük olduğu ülkeler

Sıra   Ülke                              Yoksulluk Oranı (+65) 
1        Danimarka                        3
2       İzlanda                              3.1
3       Hollanda                           3.1
4       Norveç                             4.3
5       Fransa                             4.4
6       Macaristan                      4.9
7       Slovak Cumhuriyeti         5
8       Lüksemburg                    7.1
9       Finlandiya                       7.2
10     Irlanda                            7.4

Tüm OECD ülkeleri arasında ABD, yoksulluk içinde yaşayan yaşlıların yüzdesinin en yüksek olduğu yedinci ülke. Kuruluş, yoksulluğu ülkenin ortalama gelirinin yüzde ellisi (ABD'de yaklaşık 15.000 dolar) olarak ölçüyor. Ancak Ulusal Yaşlanma Konseyi gibi diğer yerel kuruluşlar, 2022'de tüm yaşlıların yaklaşık üçte birinin, 27.180 dolarlık federal yoksulluk sınırının yüzde 200'ünün altında gelirle yoksulluk içinde yaşadığını bildirdi.

Yaşlılarda yoksulluk oranlarının en yüksek olduğu ülkeler

Sıra    Ülke                    Yoksulluk Oranı (+65)

1        Güney Kore                  43.4
2        Letonya                       39
3        Estonya                       37.6
4        Meksika                      26.6
5        Litvanya                      25.2
6        Avustralya                  23.7
7        ABD                            23.1
8        İsrail                           20.6
9       Japonya                      20
10     Şili                               17.6

Kaynak: OECD

Kişi başına ortalama GSYİH'nın ABD'den daha düşük olduğu İrlanda (yüzde 7,2), İspanya (yüzde 10,2) ve İtalya (yüzde 11,3) gibi ülkelerin hepsinde bile daha düşük düzeyde yaşlı yoksulluğu yaşanıyor.

Çoğu işçi hangi yaşta emekli oluyor?

OECD'deki otuz sekiz ülkeden yirmi sekizinde emeklilik yaşı erkekler ve kadınlar arasında farklılık gösteriyor. Altmış yedi ile ABD en yüksek emeklilik yaşına sahip.

OECD'de emeklilik yaşı

Sıra   Ülke                Ortalama emeklilik yaşı

1        Avustralya                     50,5
2       Belçika                           59,5
3       Avusturya                      60,9
4       Kanada                          62
5       Şili                                  62
6       Kolombiya                     62
7       Kosta Rika                     62
8      Çek Cumhuriyeti            62
9       İsrail                               62,5
10     Hollanda                        62,5

Kaynak: OECD

Ortalama bir işçinin emekli olduğu yaş bakımından ABD, 63,6 yaşla yirmi yedinci sırada yer alıyor. İlginçtir ki yaşlılar arasında yoksulluğun düşük olduğu Danimarka'da işçiler altmış dört yaş civarında işgücünden ayrılma eğiliminde. Ancak Danimarka'da ortalama yaşam süresi ABD'den daha yüksek olduğu için işçiler emekliliklerinin tadını yaklaşık yirmi iki yıl boyunca çıkarıyor.

Emekli olduktan sonra yaşamak

Bakılması gereken bir diğer faktör, emeklilerin iş gücünden ayrıldıktan sonra ne kadar süre yaşadıklarıdır. Bu göstergeye göre ABD yirmi iki yaşında dünyada onuncu sırada yer alıyor.

Bununla birlikte, kişinin sahip olduğu yaşam kalitesinin ölçülmesi çok önemlidir ve ABD'de pek çok yaşlının yoksulluk içinde yaşadığı göz önüne alındığında, yaşamın bu aşaması birçok zorlukla dolu olabilir. Günün sonunda emeklilik güvenliği, yaşlıların mali açıdan ne durumda olduklarına göre değerlendiriliyor. ABD'de işçilerin emeklilik için tasarruf etmelerine yardımcı olacak sistemler mevcut olmasına rağmen, pek çok kişinin yoksulluk içinde yaşamaktan kaçınmak için yeterli parayı bir kenara koyamaması, birçoğunun karşı karşıya olduğu güvensizliğin altını çiziyor.

Kaynak: AS USA

 

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Hemen ileti gönderebilir ve devamında kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.