Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Cebelitarık Boğazı Ne Kadar Derin?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Cebelitarık Boğazı Ne Kadar Derin?

gibraltar-3509369.jpg

Cebelitarık Boğazı, Güney Avrupa ile Kuzey Afrika, özellikle İspanya ve Fas arasında yer alan dar bir geçittir. Siyasi, askeri ve ekonomik açıdan tarihin en önemli geçiş yollarından biri olarak kabul edilir.

Peki Cebelitarık Boğazı ne kadar derin? Tüm su kütleleri ve kara kütlelerinde olduğu gibi boğazın büyüklüğü de bulunduğunuz yere göre değişir. Cebelitarık Boğazı'nın derinliğini ve boğazla ilgili diğer gerçekleri keşfedelim. Ayrıca sizi boğaz ve çevresinde yaşayan yaban hayatı hakkında bir maceraya ve diğer boğazlarla karşılaştırmalara da götüreceğiz.

Cebelitarık Boğazı'nın derinliği

Cebelitarık Boğazı'nın en derin yeri 2.953 fit (veya 900 metre) derinliğindedir. Boğazın en sığ noktası yaklaşık 980 feet (300 metre) derinliğindedir. Uzunluk açısından Cebelitarık Boğazı 36 mil uzunluğundadır.

İspanya'nın güneyindeki Punta de Tarifa ile Fas'ın kuzeyindeki Point Cires arasındaki en dar noktada yer alan Cebelitarık Boğazı yalnızca 13,1 mil genişliğindedir. İspanya'da durursanız, açık bir günde Kuzey Afrika'yı görebilirsiniz. Yakınlık nedeniyle feribotlar her iki kıta arasında düzenli olarak geçiş yapıyor ve bir kıtadan diğerine geçiş sadece 35 dakika sürüyor.

Cebelitarık Boğazı ve çevresinde yaban hayatı

Cebelitarık Boğazı çok çeşitli hayvanlara ve deniz yaşamına ev sahipliği yapmaktadır. Dikkat ederseniz boğazda yüzen pek çok hayvanı görebilirsiniz. Hem İspanya'da hem de Fas'ta karada birçok hayvan türü bu bölgeye ev sahipliği yapmıştır. Bu durum, bilim adamlarının, ticari gemicilikten kaynaklanan artan kirlilik miktarı nedeniyle boğazın çevre açısından korunan bir alan olması gerektiğini beyan etmelerine yol açtı.

bitki örtüsü

Boğazın içindeki ve çevresindeki bitki örtüsü son derece çeşitlidir ve dünyadaki en çeşitli bitki türlerinden biridir. Cebelitarık Doğa Koruma Alanı 360'tan fazla bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. Zeytin ağaçları, Cebelitarık denizi lavantası, beyaz Cebelitarık kuş otu ve çeşitli kır çiçekleri vardır. Ayrıca yalnızca Cebelitarık'ta bulunan, Cebelitarık Kampı adı verilen nadir bir çiçek türü de vardır.

Fauna

Atlantik Okyanusu ile Akdeniz arasında yer alması nedeniyle boğazda çok sayıda hayvan yaşamaktadır. Düzlükte ve çevresindeki bölgelerde önemli miktarda katil balina bulunur; onları Akdeniz'de bulabileceğiniz tek yer. Ayrıca pilot balinalar, çizgili yunuslar, şişe burunlu yunuslar ve ispermeçet balinaları da vardır.

Boğazın yakınında Avrupa tavşanı, fare kulaklı yarasa ve kızıl tilki gibi birçok hayvana ev sahipliği yapan Cebelitarık Doğa Koruma Alanı'nı bulabilirsiniz. Ayrıca altı tür yılan ve beş tür kertenkelenin yanı sıra Mağribi geko ve diğerleri de vardır. Ve tabii ki birçok Berberi makağı bulacaksınız.

Cebelitarık Boğazı'nın Önemi

Boğaz, yakın ülkelere, Avrupa ile Afrika'nın yanı sıra Atlantik Okyanusu ile Akdeniz arasında stratejik bir askeri erişim noktası sağladı. 1492'de İspanyollar, Fas'ın İspanya'dan kovulmasının ardından bir daha işgal etmemelerini sağlamak için boğazı Fas ile İspanya arasında bir bariyer olarak kullandı. İngilizler, 1704 yılında Cebelitarık'ın toprakları haline gelen Cebelitarık'ta bir karakol kurdu. Akdeniz'e kimin girip çıkacağının kontrolünü ellerinde tutmak istiyorlardı.

Boğaz aynı zamanda Atlantik ile Akdeniz arasında önemli bir nakliye rotası olarak da kullanılıyor. Ancak bu durum Avrupa'ya yasa dışı yollardan geçmek isteyenlerin de lehine kullanılabilir. Kuzey Afrika'dan çok sayıda yasadışı göç var ve hızla kuzeye geçişin en popüler geçiş yolu haline geliyor.

Son dönemde, İngiltere ile Fransa arasındaki Manş Tüneli'ne benzer şekilde Fas ile İspanya arasında da bir tünel oluşturulması yönünde olası planlar var.

Diğer Boğazlar

Dünyadaki diğer boğazlar da kendi açılarından önemlidir. Bunlardan bazıları ekonomilerin güçlenmesinde önemli olmuş, biri ise binlerce yıl önce kıtalar arasında tarihi bir geçiş noktası olmuştur.

Boğaziçi Boğazı

Boğaziçi Boğazı Türkiye'de bulunmaktadır ve İstanbul şehrini ikiye bölmektedir. Stratejik konumu Türkiye'yi fethedilmesi zor bir ülke haline getirdiği için dünyanın en önemli boğazlarından biridir. Boğaz aynı zamanda Bulgaristan ve Ukrayna gibi birçok ülkenin Akdeniz'e ulaşmasının tek yoludur. Türkiye, herhangi bir ülkenin girişini veya çıkışını potansiyel olarak engelleyebileceği için güçlü bir yerde.

Macellan Boğazı

Güney Şili'de bulunan Macellan Boğazı, adını 1520 yılında boğazı keşfeden ilk Avrupalı olan İspanyol Kaşif Francisco Magellan'dan almıştır. Ancak binlerce yıl boyunca diğer kabilelerin yanı sıra Kaweqár yerlileri de boğazda gezinmek için kano kullanmışlardır. . Boğazın önemi, Atlantik Okyanusu'ndan Pasifik Okyanusu'na kadar deniz yolu olarak kullanılması nedeniyle büyük önem taşıyordu. Beagle Kanalı ile birlikte bu rota Panama Kanalı inşa edildiğinde durduruldu.

Bering Boğazı

Bering Boğazı, Rusya ile ABD arasında yer almakta ve söz konusu ülkelerin uluslararası sınırı görevini görmektedir. Uluslararası tarih çizgisi de boğazdan geçiyor. Bering Boğazı, birçok bilim insanının "Kara Köprüsü Teorisi" olarak adlandırılan teoriye inandığı önemli bir tarihi geçiş yoludur. İnsanların, sonunda eriyip Bering Boğazı'nı oluşturan buzlu bir kara kütlesi olan Beringia'yı geçtiği varsayılmaktadır. Son çalışmalar bu teoriyi destekledi.

Cebelitarık Gezilecek Yerler

Cebelitarık, İspanya'nın güney ucunda, Cebelitarık Boğazı'nın hemen üzerinde yer alan bir İngiliz denizaşırı toprağıdır. Cebelitarık 2,6 mil kare gibi oldukça küçük olmasına rağmen, günübirlik bir gezide yapabileceğiniz birçok şey var.

Boğazın muhteşem manzarasını görmek için Europa Point'e gidebilir veya bölgenin tamamına bakmak için Cebelitarık teleferiğine binebilirsiniz. Biraz rahatlamak için Katalan Körfezi'ndeki plajda uzanabilirsiniz. Tarih meraklıları, İngilizlerin Cebelitarık Kayası'nın içine kazdığı bir savunma sistemi olan Büyük Kuşatma Tünelleri'ne gidebilirler. Ayrıca, İspanya'yı kontrol ettiklerinde Moors tarafından inşa edilen bir ortaçağ kalesi olan Mağribi Kalesi'ne de gidebilirsiniz.

Biraz doğa ve egzersiz yapmak istiyorsanız, kireçtaşından yapılmış bir burun olan Cebelitarık Kayası'na doğru yürüyüş yapın. Ve bunu yaparken Ape's Den'deki Berberi makaklarına göz atabilirsiniz. Buraya ulaşmak için teleferiğe binip orta istasyonda durmanız gerekecek.

Çözüm

Ve işte görüyorsunuz, Cebelitarık Boğazı bu kadar derin. Boğazın her iki tarafında yaşayan çeşitli deniz kuşları, orkalar ve diğer deniz hayvanlarına ev sahipliği yapar. Boğaz, tarihsel olarak birçok Akdeniz ülkesinin ve dünyanın geri kalanının ticaret yollarının giriş ve çıkışı olmuştur. Aynı zamanda üç ülkeye de ev sahipliği yapıyor: İngiltere, İspanya ve Fas. Bu, ekonomik açıdan güçlü ve önemli bir geçiş yolu olduğu anlamına geliyor.

Yakında İspanya ya da Fas'ı ziyaret edecekseniz Cebelitarık'a ve boğaza küçük bir gezi o kadar da kötü bir fikir olmaz. Açık bir günde diğer tarafı görebileceksiniz. Ve şahit olacağınız güzellikler unutulmaz olacak.

Kaynak: AZ Animals

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.