Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Tayvan Elon Musk'ın 'Tayvan Çin'in Bir Parçasıdır' Yorumuna Alaylı Bir Tweet'le Cevap Verdi


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Tayvan Elon Musk'ın 'Tayvan Çin'in Bir Parçasıdır' Yorumuna Alaylı Bir Tweet'le Cevap Verdi

taiwan-2132642.jpg

X/Twitter'ın sahibi Elon Musk, ada ülkesini "Çin'in ayrılmaz bir parçası" olarak adlandırması ve "Çin'i iyi anladığını" ısrarla belirtmesi üzerine Tayvan Dışişleri Bakanlığı tarafından kendi platformuna çağrıldı.

Bay Musk, Çin ve ülkeyle olan ilişkisinin geleceği hakkındaki bir soruyu yanıtlarken "All In" podcast'indeki yorumları yaptı.

Röportaj sırasında Bay Musk, "Çin'i iyi anladığımı düşünüyorum" dedi ve oraya birkaç kez gittiğini ve üst düzey yetkililerle görüştüğünü kaydetti.

Daha sonra dikkatini Tayvan'a çeviriyor ve Tayvan'ın Çin ile olan ilişkisini Hawaii'nin ABD ile olan ilişkisi ile karşılaştırıyor ve Tayvan'ın "Çin'in ayrılmaz bir parçası olduğu ve keyfi olarak Çin'in bir parçası olmadığı" konusunda ısrar ediyor.

Bu karşılaştırma iki önemli açıdan kusurludur: Birincisi, Hawaii tartışmalı bir bölge değildir, ancak tartışmasız bir şekilde başka herhangi bir ABD eyaletine tanınan aynı güç ve özgürlüklere sahip bir ABD eyaletidir; ikincisi, Tayvan'ın kendi devleti olduğu yönündeki iddiası keyfi değil, onlarca yıldır sürdürdüğü bir tutumdur.

Bay Musk, yakın zamanda Çin'in askeri varlığının ABD'nin bölgedeki askeri varlığını geride bırakacağını beklediğini ve Pekin'in Tayvan'ı tekrar kendi yönetimi altına almak için askeri gücünü kullanmasının an meselesi olduğunu söyledi.

Tesla CEO'su, ABD'nin katılımının muhtemelen böyle bir devralımın henüz gerçekleşmemiş olmasının önemli bir nedeni olduğunu söyledi.

Tayvan Dışişleri Bakanlığı, Bay Musk'un yorumlarına gücendi ve onu sosyal medya platformu üzerinden seslendi.

Hesap, X/Twitter'ın Çin hükümeti tarafından ülkede resmi olarak engellendiği gerçeğine atıfta bulunarak, "Umarım @ElonMusk #ÇKP'den @X'i halkına açmasını isteyebilir" diye yazdı.

Bakanlık, Rusya'nın ülkeyi işgalinde çok önemli bir anda Ukrayna'ya Starlink uydu hizmetini askıya alma kararına atıfta bulunarak Bay Musk'a daha fazla iğne yaptı.

Bakanlık, "Belki de bunu yasaklamanın, #Ukrayna'nın #Rusya'ya karşı saldırısını engellemek için @Starlink'i kapatmak gibi iyi bir politika olduğunu düşünüyor" diye yazdı. "Dinleyin, #Tayvan #ÇHC'nin bir parçası değil ve kesinlikle satılık değil!"

Bu, Bay Musk'un yorumlarıyla Tayvan'ı kızdırdığı ilk sefer değil; Geçtiğimiz Ekim ayında Financial Times'a Çin'in "Tayvan için makul ölçüde kabul edilebilir bir özel idari bölge oluşturmasını" önerdi ancak bunun "muhtemelen herkesi mutlu etmeyeceğini" belirtti.

Özel idari bölgeler, Çin'in Hong Kong ve Makao'yu yönetmek için kullandığı düzenlemelerdir.

Çin'in ABD Büyükelçisi Qin Gang, fikri için Bay Musk'a teşekkür etti ancak Tayvanlı yetkililer bu fikri pek kabul etmedi.

CNN'e göre Tayvan'ın ABD temsilcisi Bi-khim Hsiao, "Tayvan birçok ürün satıyor, ancak özgürlüğümüz ve demokrasimiz satılık değil" dedi.

Haberlerden siyasete, seyahatten spora, kültürden iklime – The Independent'ta ilgi alanlarınıza uygun çok sayıda ücretsiz haber bülteni var. Okumak istediğiniz hikayeleri ve daha fazlasını gelen kutunuzda bulmak için burayı tıklayın.

Kaynak: The Independent

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Tayvan, Çin'in son yorumlarından dolayı Elon Musk'a kızdı

TAIPEI (Reuters) - Adanın dışişleri bakanı, Tayvan'ın Çin'in ayrılmaz bir parçası olduğunu iddia eden Elon Musk'a sert bir azarlamada bulunurken, Tayvan'ın "satılık olmadığını" söyledi.

Eski adıyla Twitter olarak bilinen sosyal medya platformu X'in yanı sıra Tesla elektrikli otomobil şirketi ve Starlink uydu ağının da sahibi olan Musk, bu hafta YouTube'a yüklenen Los Angeles'taki All-In Summit'e açıklamalarda bulundu.

"Onların (Pekin'in) politikası Tayvan'ı Çin'le yeniden birleştirmek oldu. Onların bakış açısına göre bu belki de Hawaii'ye ya da buna benzer bir şeye benzeyebilir; Çin'in ayrılmaz bir parçası olup keyfi olarak Çin'in bir parçası olmaması gibi bir şey çünkü çoğunlukla... ABD Pasifik Filo, her türlü yeniden birleşme çabasını güç kullanarak durdurdu" dedi.

Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu, Çarşamba günü geç saatlerde X'te yayınlanan bir gönderide, Musk'un Çin'den "@X'i halkına açmasını" isteyebileceğini umduğunu söyledi. Çin, Facebook gibi diğer büyük Batı sosyal medyalarıyla birlikte X'i de engelliyor.

Wu, Musk'un Ukrayna'nın geçen yıl yardım amacıyla Kırım'ın liman kenti Sevastopol'da Starlink uydu ağını etkinleştirme yönündeki Ukrayna talebini reddetmesine atıfta bulunarak, "Belki de bunu yasaklamanın, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı saldırısını engellemek için @Starlink'i kapatmak gibi iyi bir politika olduğunu düşünüyor" diye ekledi. Orada Rusya'nın filosuna saldırı düzenlendi.

"Dinleyin, Tayvan ÇHC'nin bir parçası değil ve kesinlikle satılık değil!" Wu, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kısaltmasını kullanarak şunları söyledi.

Tayvan'ın demokratik olarak seçilmiş hükümeti, Çin'in egemenlik iddialarını şiddetle reddediyor ve yalnızca Tayvan halkının kendi geleceğine karar verebileceğini söylüyor.

Bu, Tesla'nın Şanghay'da büyük bir fabrikası bulunan Musk'ın Tayvan'ı kızdırdığı ilk sefer değil.

Geçtiğimiz Ekim ayında, Çin ile Tayvan arasındaki gerilimin, Tayvan'ın kontrolünün bir kısmının Pekin'e devredilmesiyle çözülebileceğini ileri sürerek Tayvan'dan da benzer şekilde sert bir kınama almıştı.

Kaynak: Reuters

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.