Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çalışma, mikrodalga kullanmanın rahatsız edici yan etkisini ortaya çıkarıyor: '[Bu] bir son uyarı olabilir'


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Çalışma, mikrodalga kullanmanın rahatsız edici yan etkisini ortaya çıkarıyor: '[Bu] bir son uyarı olabilir'

Nebraska Üniversitesi'nin araştırması net bir tavsiyeyle sonuçlandı: Plastiğe nükleer bomba atmayın.

kitchen-7706307.jpg

Uzmanlar, "sadece mikrodalgaya at" zihniyetimizin çok sayıda küçük plastik parçacık (bazı durumlarda santimetre kare başına 2 milyardan fazla nanoplastik ve 4 milyon mikroplastik (neredeyse inç karenin altıda biri) açığa çıkardığını tespit etti.

Endişe verici bir şekilde, bu sentetik malzemelerin vücudumuzu nasıl etkilediğinden henüz emin değiller.

Beyond Plastics savunuculuk grubunun başkanı eski bir EPA yöneticisi olan Judith Enck, Wired'a şöyle konuştu: "Bu tek çalışma bile sadece yeni ebeveynler için değil FDA (Gıda ve İlaç İdaresi) için de bir uyandırma çağrısı olmalıdır."

chrome-493101.jpg

"Çok daha proaktif olmaları gerekiyor."

Ne araştırıldı?

Nebraskalı araştırmacı Kazi Albab Hussain ve ekibi, 2021'de başlayan bir çalışmanın parçası olarak FDA onaylı plastik biberonları mikrodalgada ısıttı. Biberonlar su ve yiyecek benzeri sıvılarla dolduruldu ve üç dakika boyunca zaplandı.

Sonuçlar, çocukların mikroplastikleri yutacağını gösterdi.

Hussain, "Bebeğim için plastik kullanımından tamamen kaçınamadım" dedi. Çalışma sırasında yeni bir baba oldu. “Ancak daha fazla mikro ve nanoplastik salınımına neden olan bu senaryolardan kaçınmayı başardım. İnsanların da bunları bilmeye hakkı var ve akıllıca seçim yapmaları gerekiyor.”

Mikroplastikler nedir?

Bunlar, dünyanın en yüksek zirvelerinde ve en derin okyanuslarında bulunan çok küçük plastik parçacıklardır. Henry Ford Health, bir çalışmada test edilen kişilerin %77'sinin kanında mikroplastik bulunduğunu bildirdi.

Bazı mikroplastikler, genellikle "sonsuza kadar kimyasallar" olarak adlandırılan PFAS'tan yapılır çünkü bozunmaları uzun zaman alır. Hükümet, PFAS'ın Amerikalıların %97'sine kadar kanında olduğunu tahmin ediyor.

Sağlığa etkisi nedir?

Uzmanlar hâlâ mikroplastiklerin ve PFAS'ın vücudu nasıl etkilediğini araştırıyor ancak sağduyu bunun iyi olamayacağını öne sürüyor.

Hussain, çalışmada şunları söyledi: "Bizimki de dahil olmak üzere birçok çalışma, mikro ve nanoplastiklerin toksisitesinin maruz kalma düzeyiyle yüksek oranda bağlantılı olduğunu gösteriyor."

Uzmanlar, şişeyle mikrodalgada pişirme deneyleri sırasında böbrek hücrelerini açığa çıkan mikroplastiklere maruz bıraktı. Hücrelerin yaklaşık %75'inin öldürüldüğünü söylediler; bu, mikroplastiklerin böbreklerimize nasıl zarar verebileceğine dair olası bir bağlantı.

Mikroplastiklerden nasıl kaçınılır?

Öncelikle plastikleri mikrodalgada pişirmeyin. Hussain, daha az parçacık salan daha iyi bir plastik yapılmasını umuyor.

"Bu ürünlerin 'mikroplastik içermez' veya 'nanoplastik içermez' yazan etiketler sergileyeceği bir günün geleceğini umuyorum" dedi.

Şimdilik yenilebilir plastik içermeyen gıda ambalajları, kompostlaştırılabilir kahve kapsülleri ve çay poşetleri ve cam biberonlar, küçük plastik filtreler olmadan aynı hizmeti sağlayan ürünlerden bazılarıdır.

Kaynak: TCD

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.