Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Ay'a Ulaşmak Tam Olarak Ne Kadar Sürer?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Ay'a Ulaşmak Tam Olarak Ne Kadar Sürer?

Ay bizim sürekli yakın dostumuzdur. Ay'a ulaşmak ne kadar sürer?

moon-5948103.jpg

Çıplak gözle uzak gezegenleri, yıldızları ve galaksileri görebiliriz ancak Ay ile aynı şey değildir. Ay o kadar yakın ki gölgelerini ve kraterlerini görebiliyoruz ve hatta Dünya'daki gelgitleri bile etkiliyor.

Ay'ın Dünya'ya bu kadar yakın göründüğüne göre Ay'a ulaşmak ne kadar sürer? Peki ya aya gitmek isteseydin?

Kemerlerinizi bağlayın ve uzay roketine bağlanın çünkü bugün Ay'a ulaşmanın ne kadar süreceği hakkında konuşacağız!

Ay'a Ulaşmak Ne Kadar Sürer?

Gece gökyüzünde her şey hareket halindedir. Sadece bir veya iki dakikalık hızlandırılmış fotoğraf çekmek, bulanık bir görüntüyle sonuçlanacaktır. Ay'a ulaşmanın ne kadar süreceğini hesaplamak çeşitli faktörlerin dikkate alınmasını gerektirir.

Dünya'dan Ay'a olan mesafe (değişir)

Uzay aracının ne kadar hızlı hareket ettiği

Ay Dünya'dan Ne Kadar Uzaktır?

Ay Dünya'ya göründüğü kadar yakın değil. Ay Dünya'nın etrafında dönüyor, Dünya da Güneş'in etrafında dönüyor. Yerçekimi Ay'ın Dünya'ya yaklaşmasına ve uzaklaşmasına neden olur.

moon-2762111.jpg

Yerberi

Ay, Dünya'nın etrafında mükemmel dairesel bir yörüngede dönmüyor. Ay, Dünya etrafındaki yörüngesi sırasında Dünya'ya giderek daha fazla yaklaşır. Ay'ın yörüngesinde Dünya'ya en yakın olduğu nokta olan yerberi noktasında, Ay yaklaşık 225.623 mil (363.106 km) uzaktadır.

Apogee

Ay, Dünya'dan en uzak olduğunda yaklaşık 252.088 mil (405698 km) uzaklıktadır. Eğer apogee uçuş rotasıyla seyahat ediyorsanız Ay'a ulaşmak daha uzun sürer.

Uzay Aracı Ne Kadar Hızlı Seyahat Ediyor?

Bir uzay aracının Dünya'nın yerçekiminden kurtulmak için saatte 25.200 mil veya saniyede 7 mil hıza ulaşması gerekir. Zamanı yerberi noktasına (225.623 mil) ve uzay aracının hızına (25.200 mil/saat) göre hesaplarsak, 8,95 saat elde ederiz.

Dokuz saatlik teorik bir hesaplama, Ay'a yapılan gerçek tarihsel seyahat sürelerinden çok daha hızlıdır. Bu neden böyle?

Düz Bir Çizgide Seyahat Etmek

Uzay aracımızın Ay'a olabildiğince hızlı gitmesini istiyorsak düz bir çizgide ilerlememiz gerekiyor. Düz bir çizgide ilerlemek için daha hızlı gitmemiz gerekir. Daha hızlı seyahat etmek için daha fazla yakıta ihtiyacımız olacak. Daha fazla yakıta ihtiyacımız varsa daha büyük bir uzay aracına ihtiyacımız var. Çoğu uzay aracı Ay'a yörüngesel bir yol izleyerek gider, Dünya'nın etrafında döner ve ardından Ay'ın etrafında döner. Dünya ve Ay'ın çekim alanlarını kullanan yörünge yolu, uzay aracının daha az yakıt kullanmasına olanak tanıyor. Daha az yakıt, maliyet tasarrufu anlamına gelir.

Görev Türleri

Uçulan görevin türü uçuş süresini etkileyebilir. Mürettebatsız bir görev, mürettebatlı bir görevin gerektirdiğinden farklı bir güvenlik hususunu gerektirir. Tek yönlü görevler (çarpıcılar), yörünge görevlerinin gerektirdiği türden ekipman yedeklerine ihtiyaç duymaz.

Aşağıdaki grafik, Ay görev türlerinin son altmış yılı aşkın süredir uçuş sürelerini göstermektedir.

moon-415501.jpg

Yukarıdaki grafikteki görev uçuş süreleri kabaca incelendiğinde, aceleniz varsa Ay'a ulaşmanın yaklaşık dört gün sürdüğünü gösteriyor. Farklı görev hedefleri uçuş süresini biraz artırabilir veya uzatabilir.

Hindistan'ın Chandrayaan-3'ü, Ay'a (başarıyla) inen son başarılı görevdir. Hindistan artık ABD, Çin ve Rusya'ya katılıyor. Rusya'nın Luna-25'i geçtiğimiz günlerde Ay yüzeyine çarptı.

Aya Ulaşmak İçin Bilinen En Hızlı Zaman Nedir?

Ay'a seyahat süresi, ulaşım şeklinize bağlı olarak çok hızlı olabilir.

Yeni ufuklar

19 Ocak 2006'da New Horizons misyonu Florida'daki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonundan fırlatıldı. Yeni Ufuklar, Plüton ve Kuiper Kuşağı'na doğru hızla Ay'ın yanından geçti. Ay'ın yanından geçmek New Horizons'un yaklaşık 8 saat 35 dakikasını aldı.

NASA bütçeyi azaltmayı ve maliyetleri azaltmak için görev planını değiştirmeyi planladığından, Yeni Ufuklar görev planı şu anda kesintiye uğradı. Bugün Yeni Ufuklar uzay aracı Kuiper Kuşağı'ndan geçiyor.

moon-3182407.jpg

Parker Güneş Sondası

Parker güneş sondasına otostop çektiyseniz Ay'a ulaşmak ne kadar sürer? Parker güneş sondası yaklaşık 364.660 mil/saat (586.800 km/saat) hızla hareket ediyor. Dünya'dan Ay'a pizza tesliminden daha hızlı bir şekilde ulaşacağınızı tahmin ediyoruz - yaklaşık 37 dakika.

Güvenilir Bir Kamyonet

Ay'a gitmek için güvenilir kamyonetinize atladığınızı varsayalım. Umarım bol bol tatil zamanınız olur! Kamyonunuzu Ay'a doğru çevirirseniz ve hız sabitleyiciyi saatte 70 mil olarak ayarlarsanız, yaklaşık 134 günde Ay yüzeyine varmanız gerekir. Elbette bunların hiçbiri mümkün değil!

Işık

Işığın Ay yüzeyinden Dünya yüzeyine ulaşması yaklaşık 1,3 saniye sürer. Işık yaklaşık 186.411 mil hızla hareket eder. Eğer bir güneş ışınına binebilseydiniz, Ay'dan Dünya'ya gözlerinizi kırpmanız kadar sürede yolculuk yapabilirsiniz.

Kapanış

Mevcut teknolojimiz göz önüne alındığında, Ay'a ulaşmanın ne kadar süreceği konusunda makul bir sonuca varmak üç ila dört gün arasındadır. Uzay ajansları, bilimsel veri toplamak ve paradan tasarruf etmek amacıyla bir uzay aracının Ay'a ulaşması için hız oranını yavaşlatabilir.

Kaynak: History Computer

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.