Zıplanacak içerik
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Tartışma ve Paylaşımların Merkezi - Türkçe Forum - Turkish Forum / Board / Blog

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Fazla Yalıtım Diye Bir Şey Var mı?

starling-8012433.jpgBazıları için oldukça şok edici görünse de, aslında çok fazla yalıtım diye bir şey var. Neyse ki durum nadiren böyledir; Genellikle yeterli izolasyona sahip olmadıklarını duyarız. Yine de gerçekleşmesi durumunda ne tür sorunlara yol açabileceğini bilmek faydalı olacaktır.

Ama önce, ne kadar yalıtımın çok fazla olduğu düşünülüyor? Bu bölgeye göre değişen bir şey. Ecohome'a göre bu konuda iyi bir temel kural, kurulan yalıtımın R değerinin ideal performans için kod minimumunun yaklaşık iki katı olması gerektiğidir. Tersine, eğer çatı kirişleriniz görülebiliyorsa, yeterli izolasyona sahip olmayabilirsiniz.

Energy Star web sitesindeki tabloyu ziyaret ederek bölgeniz için doğru yalıtım R değerini kontrol edebilirsiniz. Alternatif olarak, doğru kararı vermenize yardımcı olması için bir profesyonelin gelip sizinkini incelemesini sağlayabilirsiniz. Amerika Birleşik Devletleri'nin çoğunda 38'lik bir R değeri fazlasıyla yeterlidir.

Kötü Havalandırma Küf Birikmesine Neden Olabilir

Çoğu çatı katı, evin nefes almasına yardımcı olmak için tasarlanmış bir sistem olan havalandırmalıdır. Yaz aylarında çatı katındaki sıcak hava bu havalandırma deliklerinden geçerek evdeki nemden kaynaklanan nemin dışarı çıkmasına izin verir. Bu aynı zamanda zonaları hasara karşı korur. Kışın havalandırma delikleri çatının serin tutulmasına yardımcı olur, böylece kar biriktiğinde eriyip daha sonra oluklarda yeniden katılaşmaz. Havalandırma delikleri evinizin enerji açısından daha verimli kalmasına yardımcı olur.

Tavan arasının havalandırma sistemi önemlidir çünkü çok fazla yalıtımınız varsa bu havalandırma delikleri tıkanabilir. Bu, nem birikmesine ve merkezde küf birikmesi olasılığına neden olur. (Elbette bu durumun ne kadar tehlikeli olabileceğini size söylememize gerek yok.) Sadece bu değil, aynı zamanda enerji açısından daha verimli olmak yerine daha az verimli hale gelecektir. Ek olarak, evinizde tutarlı bir sıcaklığı korumak zorlaşacaktır. Hava kalitesi de zarar görecek.

Yatırım Getirisinin Azaltılması ve Çevresel Kaygılar

Olay şu: Yalıtımınıza mantıklı ve ara sıra yatırım yapmak, istikrarlı ve kayda değer getirilere yol açmalıdır. Ancak onlarca yıldır evinizde olduğunuzda ve kalmayı planladığınızda, artık izolasyona ihtiyaç duymayacağınız bir nokta gelecektir. O zamana kadar, yalıtımdan elde edebileceğiniz her türlü fayda, onu satın alma ve kurma maliyetiyle dengelenir. Yalıtım yapılmasına ilişkin sera gazlarından kaynaklanan emisyonlar ve bunu yaparken doğal kaynakların tüketilmesi gibi çevresel kaygılar da vardır.

Yalıtımın çok az olması durumunda da aynı yan etkilerin ortaya çıkacağını unutmayın. Daha az enerji verimliliği, tutarlı bir sıcaklığın korunmasının zor olması, küf oluşumu vb., yetersiz yalıtım yaptığınızda meydana gelen şeylerdir. Çoğu evde daha fazla yalıtım gerekebilir ve bu daha olası bir senaryodur. Sonuç olarak doğru dengeyi bulmanın önemli olduğudur.

Kaynak: House Digest

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.