Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Goodyear'ın yeni prototip lastikleri soya fasulyesinden yapılıyor ve yakıt tüketiminizi büyük ölçüde azaltacak gibi görünüyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Goodyear'ın yeni prototip lastikleri soya fasulyesinden yapılıyor ve yakıt tüketiminizi büyük ölçüde azaltacak gibi görünüyor

16_tire_basics_soybean_oil_M.jpg?sw=327&

Lastik üreticisi Goodyear, 2030 yılına kadar %100 sürdürülebilir malzemelerden yapılmış bir lastik üretme taahhüdünde bulundu. Bu tür diğer taahhütler her zaman meyvesini vermese de, Goodyear'ın bu yolda iyi bir ilerleme kaydettiği görülüyor.

Bu yılki Tüketici Elektroniği Fuarı'nda (CES) şirket, %90'ı sürdürülebilir malzemelerden yapılmış bir lastik prototipini tanıttı. Bu, şirketin geçen yılki CES'te tanıttığı ve %70'i sürdürülebilir malzemelerden yapılmış, zaten etkileyici olan prototip lastiğinden %20 gibi çok büyük bir artış.

goodyear-soya-fasulyesi-lastik.jpg

Dahası Goodyear, yeni prototipin Ulaştırma Bakanlığı testlerini zaten geçtiğini, yani yolda kullanım için onaylandığını söylüyor. Artık tek yapması gereken, yeni lastikleri ticari ölçekte üretmek için yeterli malzemeyi güvence altına almak ve ardından lastiklerin yollara çıkması gerekiyor.

Lastikler, soya fasulyesi yağı (petrol yağı yerine), pirinç kabuğu silikası (pirinç üreten ülkelerde bol miktarda bulunan pirinç öğütme işleminin bir yan ürünü), tüketim sonrası polyester ve biyolojik olarak yenilenebilir çam katranı reçinelerinden yapılıyor.

Özellikle polyester büyük bir çevre sorunudur ve hem onu geri dönüştürmenin yollarını bulmak, hem de yeni malzeme ihtiyacını azaltmak gezegenimiz için harika bir şeydir. Hızlı moda markalarının tercih ettiği polyester, yenilenemeyen yağdan üretiliyor ve her yıl çöp sahalarına gönderilen 100 milyon ton tekstil atıklarının büyük bir kısmını oluşturuyor. Çöp alanlarından çevredeki toprağa ve suya toksinler sızıyor.

Goodyear'ın daha sürdürülebilir lastiklere yönelik bazı planları, salgının neden olduğu tedarik zinciri sorunları nedeniyle daha önce sekteye uğrasa da şirket tekrar yoluna girmiş gibi görünüyor ve gözünü toptan almıyor.

soybean-petroleum-oil-chart-235x160.jpg?

Kıdemli başkan yardımcısı ve baş teknoloji sorumlusu, "[%70 sürdürülebilir lastiği] kutlarken, bunun ilerlemeye devam etmemiz için temel oluşturduğunu biliyorduk" dedi.

goodyear-weatherready-soybean-oil-lastik.jpg

Goodyear, sürdürülebilir malzemelerin yanı sıra yeni lastiklerin daha düşük yuvarlanma direncine sahip olduğunu, bunun da daha iyi yakıt tüketimi ve daha uzun elektrikli araç menzili anlamına geldiğini söylüyor. Bunu azaltılmış karbon ayak iziyle birleştirdiğinizde gerçekten geleceğin lastikleri gibi ses çıkarıyorlar.

Kaynak: The Cool Down

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.