Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çin'de bulunan dev obruk, el değmemiş antik bir orman içeriyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Çin'de bulunan dev obruk, el değmemiş antik bir orman içeriyor

Sinkhole-960x640.jpg

Dikkate değer bir keşifte, Çin'deki bir mağara kaşifi ekibi, bozulmamış bir şekilde korunmuş antik ormana ev sahipliği yapan devasa bir çukura rastladı.

Ulusal Mağara ve Karst Araştırma Enstitüsü İcra Direktörü George Veni, ormanın muhtemelen bilim tarafından bilinmeyen çeşitli küçük hayvan türlerini içerdiğini söyledi.

Göksel çukur

Düden veya Çincede "tiankeng", "göksel çukur" anlamına gelir. Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi'nin Leye İlçesinde yer almaktadır. Bu keşif ilçedeki dev obrukların sayısını 30'a çıkarıyor.

Bu devasa düdenin boyutları şaşırtıcıdır. Çin hükümetinin devlete ait haber ajansı Xinhua'nın basın açıklamasına göre, çukurun uzunluğu 1000 fitten fazla uzanıyor, neredeyse 500 fit genişliğinde ve 630 fit derinliğe kadar iniyor ve 176 milyon fit küpü aşan bir hacmi kapsıyor.

İlkel orman

Çin Jeoloji Araştırmaları Karst Jeolojisi Enstitüsü'nde kıdemli mühendis olan Zhang Yuanhai de Xinhua'ya, bölgenin dibinde iyi korunmuş ilkel bir orman ve duvarlarında üç mağara bulunduğunu söyledi.

Chen Lixin liderliğindeki keşif ekibi, 320 feet'ten fazla alçaldı ve dibe ulaşmak için birkaç saat yürüyüş yaptı; burada omuzlarına kadar uzanan çalılarla ve 30 feet yüksekliğe kadar yükselen ağaçlarla karşılaştılar.

Karst topografyası

Bu keşif şaşırtıcı olsa da, güney Çin'de yaygın olan karst topografyası göz önüne alındığında jeologların beklentileriyle de örtüşüyor.

Karst topografyası, Milli Park Servisi tarafından ana kayanın erimesinin obruklar, batan dereler, mağaralar, pınarlar ve diğer karakteristik özellikler oluşturduğu bir peyzaj türü olarak tanımlanmaktadır. Tipik olarak kireçtaşı, mermer ve alçıtaşı gibi yaygın kaya türlerini içerir.

Karst oluşumu

Araştırmayı yürüten kuruluşun kardeş kuruluşuna bağlı olan Veni, WordsSideKick.com'a, yağmur suyunun atmosferden karbondioksiti emdikten sonra karbonik asite (H2CO3) dönüşmesiyle karst oluşumunun meydana geldiğini açıkladı.

Bu hafif asidik su, zemine nüfuz ederek kireçtaşı, mermer ve dolostonda bulunan kalsit mineralini çözer ve sonuçta karst bölgelerinin karakteristik obruklarını, mağaralarını ve akarsu yollarını oluşturur.

Karst arazileri, suyun gözenekli kayalardan hızlı akışı nedeniyle yeraltı suyunun depolanması için oldukça elverişlidir. Ancak aynı zamanda kirlenmeye karşı son derece hassastırlar.

Accuweather'dan Marianne Mizera, dünya çapında yaklaşık 700 milyon insanın birincil su kaynağı olarak karst yeraltı sularına bağımlı olduğunu bildiriyor.

Güney Çin Karst

Veni, WordsSideKick.com'a şunları söyledi: "Jeoloji, iklim ve diğer faktörlerdeki yerel farklılıklar nedeniyle, karstın yüzeyde görünme şekli çarpıcı biçimde farklı olabilir."

"Yani Çin'de, muazzam çukurlar ve dev mağara girişleri vb. ile görsel açıdan inanılmaz derecede muhteşem bir karst var."

"Dünyanın diğer yerlerinde karst üzerinde yürüdüğünüzde aslında hiçbir şey fark etmezsiniz. Çukurlar oldukça bastırılmış olabilir, yalnızca bir veya iki metre çapında olabilir."

Güney Çin Karst'ı, kendine özgü karstik özellikleri ve manzaraları nedeniyle Unesco Dünya Mirası Alanı olarak belirlenmiştir.

"Mülk, Güney Çin'in iç yüksek platolarından alçak düzlüklere kadar en muhteşem, bilimsel açıdan anlamlı ve temsili karst yer şekilleri ve manzaralarını içeriyor ve nemli tropikalden subtropikal karstlara kadar dünyanın önde gelen örneğini oluşturuyor: gezegenimizin muhteşem manzaralarından biri." UNESCO.

Kaynak: Earth

mexico-5066180.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.