Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Doğal Gaz Temiz Enerji midir?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Doğal Gaz Temiz Enerji midir?

technology-3366709.jpg

Doğal gazın yararları ve zararları konusunda pek çok kafa karışıklığı var. İklim bilimciler bizi bu enerjiyi yakmayı bırakmaya çağırırken ve bazı şehirler bunu yeni inşaatlarda yasaklarken, diğer eyalet yasa koyucuları da bunun resmi olarak "temiz" veya "yeşil" enerji olarak ilan edilmesi için baskı yapıyor.

Peki gerçekte neler oluyor? Karışıklığın bir kısmı pazarlama kampanyalarından ve doğalgazı temiz kılan şeyin ne olduğuna dair çelişkili tanımlardan kaynaklanıyor. İşte doğalgaz ve temiz enerji hakkında bilmeniz gerekenler.

Doğal Gaz Nedir?

Doğal gaz, esas olarak metandan oluşan, güçlü bir sera gazı olan ve iklim değişikliğine en çok katkıda bulunanlardan biri olan fosil bir yakıttır. ABD enerjisinin yaklaşık %30'u şu anda doğal gazdan geliyor.

Doğal gaz son 550 milyon yılda oluşmuştur. Eski deniz mikroorganizmalarından, bitkilerden ve hayvanlardan gelen organik madde katmanları göllerin ve okyanusların dibine yerleşti. Zamanla jeolojik kuvvetler bu birikintileri yüzeyin yüzlerce metre altına sürükledi. Basınç o maddeyi sıkıştırdı, ısıttı ve doğal gaza dönüştürdü.

Endişeli Bilim Adamları Birliği'nin enerji analisti Paul Arbaje, "En saf haliyle gaz renksiz ve kokusuzdur" diyor. "Binaların içinde ve çevresinde gaz sızıntısının kokusunu alabilmemizin nedeni, sızıntıları güvenli bir şekilde tespit edip rapor edebilmemiz için kamu hizmeti şirketlerinin gaza koyduğu koku verici maddelerdir."

Evlerde Neden Doğal Gaz Kullanılır?

1900'lü yılların başında boru hatlarıyla taşınan doğal gazı evlerde kullanmaya başladık. O zamanlar bu, daha pahalı, daha az kullanışlı ve daha az verimli olan kömür yakmaya göre memnuniyetle karşılanan bir iyileştirmeydi.

Günümüzde doğal gaz (ve kırsal alanlarda onun propan karşılığı) ABD'deki ev fırınları için en yaygın enerji kaynaklarıdır. Her ikisi de aynı zamanda yakıt gazı ocakları, su ısıtıcıları ve çamaşır kurutucuları için de geçerlidir. Eğer kamu hizmeti şirketiniz gaz yakıtlı enerji santrallerine dayanıyorsa, elektriğiniz de doğal gazdan gelir.

Doğal Gaz Güvenli mi?

Özellikle apartman dairelerinde ve havalandırması yetersiz olan diğer evlerde yaşayanlar için sağlık açısından pek uygun değil. Giderek artan bilimsel kanıtlar, ev ısıtma ve yemek pişirme amacıyla doğal gaz yakmanın sağlık açısından risklerine işaret ediyor.

Yakın zamanda yapılan hakemli bir araştırma, ABD'de çocukluk çağı astım vakalarının %12,7'sinin gaz sobalarından kaynaklandığını ortaya koydu. Bir diğeri, Boston'daki sobalardan ve boru hatlarından sızan gazda, bilinen kanserojen benzen de dahil olmak üzere 21 uçucu organik bileşik (VOC) buldu. Yeni kanıtlar gazlı ocaklardan elektrikli sobalara geçişin sağlık açısından faydalarını destekliyor.

Ev altyapısında sağlık tehlikesi oluşturmanın yanı sıra, gazla çalışan elektrik santrallerinden kaynaklanan kirlilik yakın mahallelerde yoğunlaşıyor. Bunlar genellikle doğal gazla bağlantılı çevresel adaletsizlikleri, diğer adıyla çevresel ırkçılığı vurgulayan farklı etnik kökenden topluluklardır.

Daha varoluşsal düzeyde, doğal gaz ısıyı atmosferde tutma konusunda karbondioksitten 80 kat daha güçlü olduğundan, sürekli kullanım gelecek nesiller için güvensiz koşullar yaratıyor. İşin iyi tarafı, ev içi doğal gaz patlamaları nadirdir.

Doğal Gaz Temiz Enerji midir?

Stanford Üniversitesi'nde Explore Energy'nin genel müdürü Diana Gragg, "Bu, tanımlarınızın ne olduğuna bağlı" diyor. "Doğal gaz en temiz yanan fosil yakıt olsa da, yanan doğal gaz hâlâ karbondioksit yayıyor ve bu da iklim değişikliğine katkıda bulunuyor."

Doğal gaz, kömür ve petrole göre daha az hava kirliliği yarattığı ve daha az karbondioksit ürettiği için, bazıları bunu kömürün yenilenebilir enerjiyle değiştirilmesinde bir basamak olarak öne sürüyor. Ve 2007'den bu yana ABD'nin karbondioksit emisyonları aslında %15 düştü. Bunun nedeni kısmen kömürün doğal gazla değiştirilmesinin yanı sıra enerji verimliliğinin ve yenilenebilir kaynakların kullanımının artmasıdır.

Harvard Üniversitesi'nde atmosfer kimyası ve çevre mühendisliği profesörü Daniel Jacob, "Fakat hiçbir yerde yenilenebilir enerji kadar temiz değil çünkü hâlâ CO2 yayıyor" diyor. "Ayrıca doğal gaz sistemleri sızıntı yaptığında güçlü bir sera gazı olan metan yayarlar, bu nedenle sızıntının en aza indirilmesi gerekiyor."

Şu anda bu sızıntılar oldukça büyük. Son araştırmalar, petrol ve gaz operasyonlarından salınan metanın muhtemelen doğal gazın faydalarının çoğunu ortadan kaldıracak kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Arbaje, "Doğal gaz veya metan gazı, bu nedenle dürüst veya bilgili bir şekilde 'temiz' olarak tanımlanamaz" diyor.

Pek çok uzman, doğalgaz ne kadar temiz olursa olsun, küresel ısınmayı durdurmanın tek yolunun bu sebebi durdurmak olduğuna dikkat çekiyor. Bu, artık doğal gaz da dahil olmak üzere hiçbir fosil yakıtın yakılmaması anlamına geliyor.

Ancak doğal gazın temiz enerji olup olmadığı konusunda kamuoyundaki kafa karışıklığı, birçok iklim savunucusunun yanıltıcı olarak öne sürdüğü pazarlama ve sosyal medya kampanyalarından da kaynaklanıyor. Bu kampanyalar "dünyanın temiz enerji geleceği" gibi sloganlar kullanıyor ve doğal gazın faydalarını daha temiz yenilenebilir enerji kaynaklarıyla değil, kömürle karşılaştırdıklarını açıkça belirtmiyor.

Kaynak: The Family Handyman

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.