Zıplanacak içerik

Batı liderliğindeki dünya düzeninden bıkmış 40'tan fazla ülke, Çin ve Rusya'nın da üye olduğu bir gruba katılmak için ses çıkarıyor

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Batı liderliğindeki dünya düzeninden bıkmış 40'tan fazla ülke, Çin ve Rusya'nın da üye olduğu bir gruba katılmak için ses çıkarıyor

102890187.jpg

Reuters'in bildirdiğine göre 40'tan fazla ülke Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın BRICS bloğuna katılmasıyla ilgileniyor.

Blok, dünya düzenine hakim olan Batı öncülüğündeki bloklara alternatif olarak görülüyor.

Ancak BRICS bloğu, Çin ile Hindistan arasındaki rekabet ve Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı nedeniyle zorluklarla karşı karşıya.

Bu hafta Güney Afrika'da düzenlenen BRICS uluslararası zirvesi, Batı liderliğindeki bloklardan bıkmış ve bıkmış ülkelerin ilgisini çekiyor.

Reuters'in Salı günü Güney Afrikalı yetkililere dayandırdığı haberine göre, 40'tan fazla ülke Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın Batı liderliğindeki uluslararası gruplara alternatif olarak BRICS bloğuna katılmaya ilgi duyduğunu bildirdi.

Güney Afrika, salıdan perşembeye Johannesburg'da BRICS bloğunun 15. zirvesine ev sahipliği yapacak. Grup, toplantıda ittifakına üye eklemeyi düşünüyor.

Reuters'e göre ilgilerini dile getirenlerden neredeyse iki düzinesi resmi olarak dünya GSYİH'sının dörtte birini temsil eden gruba katılma talebinde bulundu.

brics.jpg

Güney Afrika, bloğa yeni adayların bir listesini yayınlamadı ancak ilgilenen ülkelerden bazıları arasında ağır yaptırımlara tabi İran ve Venezuela, Güneydoğu Asya'nın en büyük ekonomisi olan Endonezya, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri yer alıyor.

Güney Afrika'nın eski ticaret bakanı Rob Davies, Reuters'e "BRICS gibi bir gruplaşmaya olan nesnel ihtiyaç hiç bu kadar büyük olmamıştı" dedi. "Çok taraflı organlar gidebileceğimiz ve adil, kapsayıcı bir sonuca ulaşabileceğimiz yerler değil."

Bu sadece çeşitlilik ve daha çok kutuplu bir dünya yaratmakla ilgili değil.

Geçtiğimiz Salı günü Avustralya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü düşünce kuruluşu web sitesinde uluslararası ilişkiler analisti Evan Freidin, "Suudi Arabistan ve Venezuela gibi otoriter ülkeler, BRICS'e özellikle ilgi duyuyor çünkü iş birliği, insan haklarını ve sivil özgürlükleri korumaya yönelik uyarıları gerektirmiyor" diye yazdı. .

Yine de BRICS grubu, Çin ile Hindistan arasında uzun süredir devam eden rekabet, Çin'in ekonomik yavaşlaması ve Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı gibi zorluklarla karşı karşıya.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin BRICS zirvesine bizzat katılmıyor çünkü Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin bir üyesi olan ve Putin hakkında tutuklama kararı bulunan Güney Afrika, eğer gelirse onu tutuklamak zorunda kalacak.

Freidin, BRIC bloğunun şu ana kadar fiili bir liderinin bulunmadığını, bunun da onu G7 gibi Batı liderliğindeki bloklara göre daha az uyumlu hale getirdiğini ekledi.

Eski Goldman Sachs ekonomisti Jim O'Neill, 2001 yılında BRIC terimini icat etti. Blok, 2009 yılında ilk zirvesiyle kuruldu ve Güney Afrika, 2011'de katılarak BRICS grubunu oluşturdu. Grup, 2015 yılında Şangay merkezli Yeni Kalkınma Bankası'nı kurdu. Bankanın internet sitesine göre, banka şu ana kadar üye ülkelerdeki 96 kalkınma projesi için 32,8 milyar dolar değerinde finansmanı onayladı.

Ülkeler yerel para birimi ticaretini artırmayı tartışırken, grubun genişletilmesinin yanı sıra dolardan arındırma konusu da zirve gündeminde yer alacak.

Güney Afrika'nın uluslararası ilişkiler ve işbirliği departmanı, Insider'ın normal çalışma saatleri dışında gönderdiği yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Kaynak: Business Insider

Gönderi tarihi:
  • Yazar
  • Admin

BRICS zirvesi yeni bir para biriminin ortaya çıkmamasıyla sona erdi ve 5 üyenin tamamı dolarsızlaştırma konusunda farklı ve çelişkili yorumlar yayınladı

AA1fRwgz.img?w=768&h=576&m=6&x=67&y=346&

Geçen hafta BRICS zirvesinde dolarsızlaştırma yakından takip edilen bir konuydu.

Ancak bloğun liderlerinin açıklamalarında da belirtildiği gibi, BRICS ülkeleri bu konuda bölünmüş görünüyor.

En son SWIFT verileri, Temmuz ayında döviz ödemelerinin %46'sının rekor düzeyde USD tarafından kullanıldığını gösterdi.

Bir grup önde gelen gelişmekte olan ekonomi, geçen perşembe günü Güney Afrika'daki zirveyi altı yeni üyeyi kabul ederek tamamladı; ancak doları zorlayan yeni bir para birimi yoktu.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika veya BRICS ülkelerinin katıldığı zirveye Suudi Arabistan, İran, Etiyopya, Mısır, Arjantin ve Birleşik Arap Emirlikleri de eklendi. Bu, Batı liderliğindeki gruplaşmalara alternatif olmayı amaçlayan bloğun 13 yıldır yaptığı ilk genişleme.

Bloğun ABD dolarına rakip olabilecek ortak bir para birimi oluşturma olasılığı hakkında konuşmalar olsa da bu gerçekleşmedi; aslında BRICS ülkelerinden konu hakkında yapılan konuşmalar, bu tür bir gelişmeyi geciktirebilecek farklı görüşlere işaret ederek bölünmüştü.

Bu dolar alternatifi tartışılırken, SWIFT'ten gelen veriler, Temmuz ayında doların iletişim sistemi aracılığıyla döviz ödemelerinin %46'sı gibi rekor bir oranda kullanıldığını gösterdi.

money-3125419.jpg

İşte beş BRICS üyesinin liderleri doların ortadan kaldırılması hakkında şunları söyledi:

Brezilya Devlet Başkanı ortak BRICS para birimi çağrısında bulundu
Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Çarşamba günü zirvenin açılış genel kurulunda yaptığı açıklamada, "BRICS üyeleri arasındaki ticaret ve yatırım işlemleri için bir para biriminin yaratılması, ödeme seçeneklerimizi artırıyor ve kırılganlıklarımızı azaltıyor." dedi.

Brezilyalı lider, alternatif ticaret anlaşması para birimlerinin en sesli savunucularından biri oldu.

"Neden kendi para birimlerimize dayalı ticaret yapamıyoruz?" The Financial Times'a göre Nisan ayında Çin'e yaptığı resmi ziyarette şunları söyledi. "Altın standardının ortadan kalkmasının ardından doların para birimi olduğuna kim karar verdi?"

Putin, ticarette yerel para birimlerinin kullanımının artırılması çağrısını yineledi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Salı günü yaptığı açıklamada, "Karşılıklı anlaşmalar ile parasal ve mali kontrol için etkili mekanizmalara ince ayar yapmak için çalışıyoruz" dedi.

BRICS bloğu içindeki dolardan arındırmanın "geri döndürülemez" olduğunu ve hız kazandığını da sözlerine ekledi.

Putin, Rusya'ya uygulanan ve ülkeyi ABD dolarının hakim olduğu küresel finans sisteminden çıkaran kapsamlı yaptırımların ardından yerel para birimleriyle daha fazla ticaret yapılması için baskı yapıyor.

Temmuz ayında yapılan bir önceki uluslararası toplantıda yerel para birimi ticaretine dayalı "bağımsız bir mali sistem" kurmanın önemli olduğunu söylemişti.

Hindistan Petrol Bakanı uzun süredir devam eden ödeme düzenlemelerini bozmanın zor olduğunu söyledi
Hindistan'ın petrol ve doğal gaz bakanı Hardeep Singh Puri, Cuma günü Yeni Delhi'de düzenlenen Business 20 toplantısının oturum aralarında CNBC'ye verdiği demeçte, "Hindistan rupisi'nin dünyanın önde gelen para birimi olmasını diliyorum. Ama aynı zamanda gerçekçiyim" dedi.

Dolar dışı para birimleriyle ticarete yönelik düzenlemeler olsa bile, uzun süredir devam eden ödeme düzenlemelerini bozmanın zor olduğunu da sözlerine ekledi.

Ancak "bu, alternatif bir küresel para biriminin geldiği anlamına mı geliyor?" Puri CNBC'ye sordu. "Ayırma konusunu duyduk. Ancak bu uluslararası düzenlemeler, ticaret düzenlemeleri, ödeme düzenlemeleri, bunlar uzun süredir yürürlükte."

Hindistan ayrıca rupinin ticarette kullanılmasının çığırtkanlığını yaparak dolarsızlaştırma söylemini öne sürüyor.

Çin Devlet Başkanı Xi, dünyanın finansal sistemlerinde reform yapılmasını teşvik etti
Çin, BRICS ortak para birimi fikri hakkında yorum yapmadı ancak Başkan Xi Jinping, zirvede yaptığı konuşmada "uluslararası mali ve parasal sistem reformunu" destekledi.

Çin, Çin yuanının büyük bir küresel rol oynamasını istediğini belirtti ancak doların yerini alması yönünde bir çağrıda bulunmadı.

Güney Afrika maliye bakanı BRICS para birimi fikrini reddetti
Enoch Godongwana, bloğun Perşembe günü Johannesburg'da düzenlenen yıllık zirvesinin oturum aralarında Bloomberg'e yaptığı açıklamada, "Hiç kimse BRICS para birimi konusunu gayri resmi toplantılarda bile masaya yatırmadı" dedi.

Medya kuruluşuna yaptığı açıklamada, "Ortak para biriminin kurulması, bir merkez bankasının kurulmasını gerektirir ve bu da para politikaları üzerindeki bağımsızlığın kaybedilmesini gerektirir ve hiçbir ülkenin buna hazır olduğunu düşünmüyorum." dedi.

Bunun yerine Güney Afrika, bloğun yerel para birimleriyle ticaretini artırmaya yönelmiş görünüyor.

Nisan ayında, Güney Afrika'nın başkan yardımcısı Paul Mashatile, BRICS bloğunun ABD dolarına olan bağımlılığını azaltmak istediğini söylemişti.

BRICS terimini icat eden ekonomist bu fikre tamamen karşı çıktı
BRICS bloğuna ilk adını veren eski Goldman Sachs ekonomisti Jim O'Neill, ortak BRICS para birimi fikrine karşı çıktı.

Ağustos ayında Financial Times'a verdiği bir röportajda "Bu çok saçma" dedi. "BRICS merkez bankası kuracaklar mı? Bunu nasıl yaparsınız? Neredeyse utanç verici."

O'Neill, rakipler Çin ile Hindistan arasındaki siyasi uçurumun dolarsızlaşmanın önündeki temel engel olduğuna dikkat çekti.

O'Neill, FT'ye yaptığı açıklamada, "Çin ve Hindistan'ın hiçbir konuda anlaşmaya varmaması Batı için iyi bir iş, çünkü eğer anlaşsalardı doların hakimiyeti çok daha savunmasız olurdu."

Kaynak: Markets Insider

Gönderi tarihi:
  • Yazar
  • Admin

Hintli bakan, doları yenmenin 'o kadar kolay olmadığı' için dolardan arındırmanın yakın zamanda gerçekleşemeyeceğini söyledi

Çin ve Rusya geçtiğimiz yıl dolardan arındırma hareketini körüklemeye çalıştı.

Ancak Hindistan petrol ve gaz bakanına göre doların uluslararası ticarette baskın para birimi olmaya devam etmesi muhtemel.

Hardeep Singh Puri CNBC'ye doları yerinden etmenin "o kadar kolay olmadığını" söyledi.

Üst düzey bir Hintli siyasetçiye göre, BRICS ülkelerinin onu baltalama çabalarına rağmen ABD doları, dünyanın en iyi para birimi olma konumunu yakın zamanda kaybetmeyecek.

Yeni Delhi'deki Business 20 toplantısında CNBC'ye konuşan petrol ve gaz bakanı Hardeep Singh Puri, doların uluslararası ticaretteki hakimiyetini azaltmak için koordineli bir hareket olan "dolarizasyondan arındırmanın" yakın zamanda gerçekleşmesini beklemediğini söyledi.

Kendisi basına verdiği demeçte, "Tüm para birimlerinin iyi olmasını diliyorum; Hindistan rupisi'nin dünyadaki lider para birimi olması gerektiğini düşünüyorum, ancak aynı zamanda da gerçekçiyim" dedi.

Puri, "Doların öne çıkması ve doların mevcut konumu, ne tür bir değişimin etkileneceğini bilmiyorum ama bunu göremiyorum... bu o kadar kolay değil" diye ekledi.

Dolar, küresel ticarette kullanılan birincil para birimidir; bu, ham petrol ve doğal gaz gibi emtialara yönelik vadeli işlem sözleşmelerinin genellikle dolar cinsinden fiyatlandırıldığı anlamına gelir; bu, ABD için büyük bir ekonomik güç kaynağıdır.

Örneğin Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden sonra Washington, Moskova'nın döviz rezervlerinin yarısını dondurmayı ve ülkenin bankalarını SWIFT uluslararası ödemeler sisteminin dışında tutmayı başardı.

Sonuç olarak Reuters'in haberine göre hem Hindistan hem de Çin, Rusya'dan enerji ithalatı sözleşmelerini Çin renminbisi kullanarak yapmaya başladı.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS grubu da ortak bir para birimi geliştirme fikrini değerlendiriyor ancak bu ayın başında Johannesburg'da yapılan blok zirvesinde yeni bir dolar alternatifi duyurmadı.

Kaynak: Markets Insider

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Hemen ileti gönderebilir ve devamında kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.