Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Mühendisler, lityumsuz temiz enerji depolamak için dahiyane pil çözümü icat etti: 'Dünyada ilk defa böyle bir şey yapıldı'


Önerilen İletiler

  • Admin

Mühendisler, lityumsuz temiz enerji depolamak için dahiyane pil çözümü icat etti: 'Dünyada ilk defa böyle bir şey yapıldı'

Yıl boyunca enerji sağlamak, şu ana kadar yeşil enerjinin en aşılmaz zorluklarından birini ortaya çıkardı; ancak artık aylarca yeşil enerji depolayabilen dünyanın ilk tam işlevsel kum aküsü değerli bir çözüm sunabilir.

_125712527_sand_batteries_2x640-nc.png

BBC News'in haberine göre Finlandiyalı şirket Polar Night Energy'de çalışan mühendisler kumu çalıştırdı. İlk kum bataryasını Temmuz 2022'de kurdular ve şu ana kadar umut verici sonuçlar gördüler. Kum, basit bir siloda depolanıyor; bu, günlük yaşamın yaşanabilir, sürdürülebilir bir parçası olarak daha temiz, daha ucuz enerjiye yönelik bir yol sağlamaya yardımcı olabilecek mütevazi bir yenilik.

Yeşil enerji kaynakları genellikle yılın belirli zamanlarında hazır bulunsa da, daha fazla ailenin ve işletmenin ısıyı artırmaya ihtiyaç duyduğu soğuk aylarda bu enerjiyi depolamanın yollarını bulmak uzun süredir devam eden bir endişedir.

Kum pilleri nasıl çalışır?

Birincisi, mevcut güneş panelleri ve rüzgar türbinleri, doğal ve mevcut kaynakları kullanarak elektrik üretecek.

Bu elektriğin bir kısmı, mevcut talepleri karşılamak için bir elektrik şebekesi aracılığıyla doğrudan ve anında kullanıma sunulacak, ancak geri kalan, kullanılmayan enerji, 500 santigrat dereceye (yaklaşık 932 derece) kadar ısıtılabilen bir kum pilinde ısı olarak depolanabilir. Fahrenheit) elektrik yangınlarını körükleyen aynı ısı değişim sürecini kullanıyor.

Kumun, ısıyı korumada çok etkili olduğu düşünülüyor ve doğru koşullar altında, 500 santigrat derecelik sıcaklığı aylarca tutabilir.

Son olarak, depolanan ısı, binaları yıl boyunca ısıtmak amacıyla sıcak su ısıtmak için kullanılabilir.

Batı Finlandiya'daki küçük bir enerji santralinin bir köşesine gizlenmiş olan bu kum aküsü pilotunun coğrafi konumu, sonuçların test edilmesi için ideal bir senaryo olabilir. Fosil yakıt gibi kirli enerji kaynaklarının fiyatlarının artması ve soğuk kış aylarının yaklaşması, yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgiyi artırıyor.

Aralıklılık (güneş enerjisinin güneş ışığına bağımlılığı gibi alçalıp akan enerji kaynakları) bir endişe kaynağı olmaya devam etti ve enerji sağlayıcılarını kullanılabilirliği dengelemek için kirli ve pahalı fosil yakıtlardan elde edilen enerjiye güvenmeye devam etmeye yöneltti.

Pilotun gerçekleştirildiği küçük Kankaanpää kasabasının sakinleri, bu kış Polar Night Energy'nin kurucuları tarafından tasarlanan kum pilinin sonuçlarını test etme şansına sahip olacak. Yeni şirket, cihazı kasabanın ısıtma sistemini işleten Vatajankoski enerji santraline kurdu.

Tesisin genel müdürü Pekka Passi, "Gerçekten çok basit, ancak yeni bir şey deneme, dünyada böyle bir şeyi yapan ilk olma fikri hoşumuza gitti" dedi.

_125717905_screenshot2022-07-01at08.55.4

Bir sonraki soru, daha geniş kullanım ve sıcak su için ısı kaynağının yanı sıra elektrik sağlamak gibi daha etkili uygulamalar için ölçeklendirilip ölçeklendirilemeyeceği olacaktır.

Temiz enerji genellikle daha ucuz olduğundan ve aşırı ısınan gezegenimiz üzerinde daha az olumsuz etkiye sahip olduğundan, yenilenebilir kaynaklardan enerji almak birçok açıdan idealdir; ancak bu kaynaklar, yalnızca enerji güvenilir ve insanların ihtiyaç duyduğu anda kullanılabilir hale gelirse gerçek anlamda sürdürülebilir çözümler sağlayabilir.

Kum pilleri, iklim değişikliğiyle mücadeleye yardımcı olacak ve yıl boyunca istikrarlı, temiz bir ısı kaynağı sağlayacak bir çözüm sağlayabilir.

Kaynak: BBC

pocket-watch-3156771.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.