Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

Kemerlerinizi bağlayın - küresel ekonomi türbülansa doğru gidiyor

china-2815788.jpg

Dünya ekonomisine neler oluyor? Küresel ekonomiyi tanımlamak için sıklıkla kullanılan bir benzetme, bir uçağın yumuşak mı yoksa sert mi iniş yapacağına ilişkin benzetmedir.

Belki de emniyet kemerlerinizi bağlayın ve türbülansa hazırlanın demek daha doğru olabilir, çünkü pilotlar genellikle nasıl uçacaklarından ya da hangi yöne gittiklerinden emin değillermiş izlenimi verirler.

Büyüme endişeleri ön plana çıktı. Bu, tahvil getirilerinin yükseldiği ve hisse senedi piyasalarının zarar gördüğü piyasaların son zamanlardaki davranışlarında açıkça görülmektedir.

ABD Merkez Bankası'nın geçen hafta yayınladığı tutanaklarda da görüldü. Para politikasını aşırı sıkılaştırmaktan korkan bir dizi politika yapıcıyı gösterdiler. Bu tür endişeler burada daha da büyük.

Yılın başında, Batı ekonomilerinde bir durgunluk bekleniyordu. Bu gerçekleşmedi. Birleşik Krallık da dahil olmak üzere çoğu, dirençli olduğunu kanıtladı. Düşen enflasyon harcama gücünü artıracak olsa da, büyüme için temel belirleyici faktör faiz oranlarının ve tahvil getirilerinin yerleştiği yer olacak.

Tehlike, işletmelerin kredi sıkışıklığı, zorlu borç verme koşulları ve sermaye piyasalarında daha fazla riskten kaçınan bir ortam nedeniyle fon sağlamayı daha zor ve daha pahalı bulmasıdır. Bunun unsurları zaten ortadadır.

Fikir birliği düşüncesinin iyi bir barometresi, Uluslararası Para Fonu'nun ekonomik tahminleridir. Temmuz sonunda, küresel büyümenin geçen yıl yüzde 3,5'ten bu yıl ve gelecek yıl yüzde 3'e yavaşlayacağını tahmin ediyorlar. Bu inanılmaz derecede zayıf.

Sadece bu da değil, bu yılki küresel büyümenin üçte ikisinin Asya'dan gelmesinin beklenmesi, Çin'den gelen son kötü ekonomik haberler konusunda neden bu kadar gergin olunduğunu açıklıyor.

Bazı fiyatların düşmesiyle birlikte Çin'de artık deflasyon endişesi var. Ancak düşük enflasyon daha olasıdır. Ayrıca hem fiyatlar hem de üretim düşüyorsa ve Çin bu durumda değilse deflasyonist bir ortam düşünmek daha uygun olur.

Son yıllarda Çin'de çift tirajlı bir ekonomi politikasına önemli bir geçiş olmuştur. ABD ile Başkan Trump yönetimindeki ticaret savaşının ardından Çin, gıda, yakıt ve teknoloji gibi alanlarda kendi kendine yeterlilik yolunda ilerlemeye çalıştı. ABD tarafından başlatılan ve diğerleri tarafından takip edilen son ticari yaptırımlar yardımcı olmuyor.

Böyle bir yapısal değişiklik en iyi ihtimalle zorlayıcı olabilirdi, ancak hem Çin'in başarılı bir şekilde başardığı enflasyonu azaltmak hem de bir avuç dolusu kendini kanıtlayan borç fazlalığını sınırlamak için daha ihtiyatlı bir politika ortamıyla aynı zamana denk geldi.

Gelecekteki azalan nüfusu ekleyin ve net sonuç, Çin'in gelecekteki büyüme hızının geçmişe göre daha yavaş ve daha düzensiz olacağıdır. Panik yapma zamanı değil, böyle bir yapısal değişikliği fark etme zamanı. Ayrıca, Asya'nın başka yerlerinde özel sektör faaliyetlerinin iyi durumda olduğuna dair kanıtlar var ve dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olan Japonya'da ekonomik bir toparlanma yaşanıyor.

Küresel büyüme için uzun vadeli görünüm konusunda olumluyum. Ancak, özellikle Batı ekonomilerinde para politikasının normalleşmesinin tam etkisi henüz ortaya çıkmamışken, büyümeyle ilgili yakın vadeli endişelerin ciddiye alınması gerekiyor.

İki yıl öncesine kadar, Batı ekonomileri bir düzine yıl boyunca ucuz paraya tanık olmuştu. Bu, politika faizlerinin çok uzun süre çok düşük tutulması ve merkez bankalarının sanki modası geçiyormuş gibi para basmasından oluşuyordu. Merkez bankalarının bilançoları yükseldi. Para sadece ucuz değildi, aynı zamanda yaygın olarak bulunabiliyordu. Küresel likidite boldu.

Ucuz para, varlık fiyatlarında enflasyona yol açtı, piyasaların riske göre uygun fiyatlama yapmasına izin verdi, zombi firmaların hayatta kalması da dahil olmak üzere sermayenin yanlış tahsisine yol açtı ve aynı zamanda enflasyondaki son artışın beslenmesine yardımcı oldu.

Para politikasına ihtiyatlı bir yaklaşım benimseyen ülkeler, şimdi harekete geçmek için çok daha iyi bir konumdalar. Bunlar büyük ölçüde sözde gelişmekte olan ekonomilerdeydi. Örneğin son haftalarda Şili ve Brezilya faiz oranlarını düşürmeyi başardı. Enflasyondaki son artıştan önce politikaları makul bir şekilde sıkılaştırmışlardı ve bu nedenle artık ekonomik zayıflığı gidermek için politikayı gevşetebiliyorlar.

Çin de geçen hafta faiz oranlarını düşürdü ve bu eylem yavaşlayan bir ekonomiye tepki olarak olsa da, gevşetme kabiliyeti önceki ihtiyatlılığından kaynaklanıyordu.

Şu anda ABD, İngiltere ve Euro bölgesindeki politika faizlerinin çok fazla yükseldiği konusunda geçerli bir endişe var. Faizler zirve yaptığında bile, merkez bankaları niceliksel sıkılaştırma yoluyla bilançolarını küçülterek politikalarını sıkılaştırmaya devam edecekler. Bu büyüme için iyi bir işaret değil.

Daha fazla sıkılaştırmasam da, ucuz paraya dönüşten kaçınma ihtiyacı da var. Bu nedenle, gelecekte politika faizlerinin yüksek bir seviyede oturması gerekebilir.

Piyasaların bununla nasıl başa çıkacağı belirsiz. Zaten neyin risksiz bir varlık oluşturduğu sorusunu gündeme getirdi? Devlet tahvilleri böyle görülüyordu. Pandemi sırasında, küresel olarak devlet tahvillerinin üçte biri negatif getirilerle işlem gördü, bu da yatırımcıların bunları gerçekten güvenli gördüğü anlamına geliyor. Etkili olarak, hükümetler borç aldıkları için ödüllendiriliyordu.

Şimdi, son üç yılda enflasyon, artan politika faizleri ve daha sıkı küresel likidite nedeniyle, devlet tahvilleri negatif toplam getirilere tanık oldu. Bu güvenli limanı satın almış olsaydınız, para kaybederdiniz.

2008 küresel mali krizinden bu yana, gölge bankacılığın yükselişiyle birlikte mali piyasalarda bir değişim yaşandı. Finansal İstikrar Kurulu'nun bu ölçekteki son raporu, 2021 sonunda toplam finansal varlıkların 485 trilyon dolara yükseldiğini gösteriyor. Evet, trilyon. Banka dışı finans kuruluşlarının sağladığı miktar ise bunun neredeyse yarısına, 239 trilyon dolara ulaştı.

Genellikle devlet tahvilleri ve diğer kaliteli borçlar biçimindeki teminat, bu sistemin desteklenmesinde önemli bir rol oynar. Bu şimdi güvenli bir varlık olarak sorgulanıyorsa, bu yalnızca daha fazla finansal istikrarsızlık değil, aynı zamanda daha fazla riskten kaçınma anlamına gelir, bu da küresel likidite koşullarının doğal olarak daha da sıkılaşacağı anlamına gelir. Politika faizlerini ve getirilerini istikrara kavuşturmak bu nedenle hayati derecede önemli olabilir.

Dolayısıyla odak enflasyondan büyümeye kayıyor. Ardından, finansal piyasaların odağının borca kaymasını bekliyorum. Küresel olarak kamu ve özel sektör borç seviyeleri yüksektir, bu da politika manevra alanını sınırlıyor ve birçok kişi ve firmayı sürekli yüksek faiz oranları dönemine maruz bırakıyor. Emniyet kemerlerini sıkı tutun.

Kaynak: The Telegraph

  • Admin
Gönderi tarihi:

Çin ekonomik ve sosyal patlamanın eşiğinde

Batı, her zamanki gibi günün geç saatlerinde, Pekin'in 2023'ün başından beri sert bir şekilde müjdelediği Covid sonrası ekonomik toparlanmanın kesinlikle olmayacağı gerçeğine uyanıyor.

En az on yıldır kademeli olarak kötüleşen ters rüzgarlar, şimdi en ateşli Çin Halk Cumhuriyeti savunucularının bile artık görmezden gelemeyeceği mükemmel bir fırtınaya dönüşüyor.

Piyasaya bağlı canlı bir Çin ekonomisinin dayanak noktaları olması gereken şeyler koptu; Sonuç olarak acı çekecek olan dünyanın gözleri, açıkta büyük bir gemi enkazı olabilecek şeye odaklanmış durumda.

Neler ters gitti ve Çin ve onun küreselleşmiş ekonomik bağlantıları için olası sonuçlar neler?

Cevabı bulmak için, Çin'in dini lideri Xi Jinping'in ilk yılının sonunda, devletin temel ekonomik etmenler üzerindeki müdahaleci hükümet kontrolünü azaltacak ve devlet aygıtını sınırlayacak bir temel ekonomik reformlar programı başlattığı 2013 yılına geri dönmeliyiz. esas olarak düzenleyici işlev ve sürdürülebilir büyüme için yenilenmiş beklentiler getiriyor.

Yabancı yorumcular yüksek sesle alkışladı. Xi'nin cesur kişisel otorite iddiasına dikkat çektiler ve Çin'i selefleri tarafından denetlenen verimsizlik ve adam kayırma bataklığından çıkarmak için gereken vizyona sahip olduğuna karar verdiler.

Şimdiye kadar konuştuğum en kıdemli Çinli yetkili daha iyimserdi. Mükemmel bir akşam yemeğinden sonra, yüksek bir otoriteyle bana Çin'in, Deng Xiaoping'in iktidara gelmesiyle karşı karşıya olduğu kadar tehlikeli bir ekonomik ve siyasi uçurumun kenarında olduğu söylendi.

Xi'nin programı başarılı olmalı; ve tüm şeritleri birbirine bağlı olduğundan, herhangi biri başarısız olursa, geri kalanlar birlikte çökme riskiyle karşı karşıya kaldı.

Ve olan da tam olarak buydu.

Yine de Xi, merkezi ekonomik otoriteyi ikiye katladı, Devlete ait sektörü yeniden güçlendirdi, parlak başarısı Çin Komünist Partisini gölgede bırakan fintech ve diğer girişimcilerin davranışlarına müdahale etti ve kendi çıkış yolunu inşa etmek gibi gözden düşmüş bir hileye geri döndü. yeni başlayan durgunluk.

Ekonomi, Covid vurmadan çok önce zaten durgundu. Xi'nin ekonomik küreselleşme planının, Kuşak ve Yol girişiminin diğer tüm daha Davos dostu hedeflerinin yanı sıra, temel amaçlar Çin'in beton ve çeliğe aşırı bağımlılığını ihraç etmek ve Çin'in baskı ihtiyacı hissettiği her yerde borç tuzakları kurmaktı. siyasi ve askeri çekişme.

ABD ile olan ticaret gerilimi ve Batı'nın Sincan'daki suiistimallere duyduğu genel dehşet, Çin'in dünya çapında "kazan-kazan"ın iyi huylu destekçisi olduğu imajını aşındırdı. Pandemiden bu yana, "Çin Rüyası"nın o kısmı sonsuza dek gitti.

Xi Jinping, geçen yılın sonunda açıkça etkisiz olan tecrit politikasından vazgeçmek zorunda kaldığında, görünüşe göre bu, ekonomiye verdiği korkunç zararın tanınması ve Çin halkının basitçe buna dayanamayacağına dair işaretler tarafından teşvik edilmişti. çok daha uzun süre kilitlendi.

Partiye göre, "işler her zamanki gibi" ve canlı büyüme yakında geri dönecekti. Sahip değil.

Ekonominin hâlâ büyük ölçüde bel bağladığı ihracat, tecrit nedeniyle kesintiye uğrayan Çin kaynak zincirlerine bağımlılık konusundaki yabancı alarmlarla aşındı ve zaten iç kargaşa içinde.

Yeni, politize edilmiş düzenleyici yasalar, en sadık yabancı iş ortaklarını taciz ediyor ve caydırıyor.

Bir zamanlar istek uyandıran Çinli ev alıcıları, birikimlerini büyük olasılıkla asla inşa edilmeyecek olan milyonlarca ev için riske atma iştahlarını yitirdiler.

Bir zamanlar fintech dünyasının (nispeten) özel alanları da dahil olmak üzere becerilerine uygun düzgün işler umut etmiş olabilecek gençler, Xi'nin Çin'in en tanınmış girişimcilerine karşı siyasi darbesi nedeniyle bu beklentilerin azaldığını gördüler.

Birçoğu evlilik, çocuk ve daha iyi bir gelecek ümidini yitirdi. Çin hükümeti, genç işsizliğinin çok az iyileşme beklentisiyle %20'nin üzerinde sabitlenmesini izliyor.

Xi'nin evde kendine güven üzerine büyüme inşa etmeye ve yeni teknoloji için küresel pazarlarda hakimiyet kurmaya yönelik garip "İkili Döngü" formülasyonu, artık açıkça kağıt üzerinde göründüğü kadar uygulanamaz.

Yurtiçi tüketici güveni rekor seviyelere iniyor. Covid sırasında fena halde zayıflayan yuan, dünya rezerv para birimi olma şansı gibi düşmeye devam ediyor.

Bunu tersine çevirmek için gerekli olan siyasi ve ekonomik reformlar, Çin Komünist Parti-devletiyle gerçekleştirilemez.

Vladimir Putin tarafından yanıltılarak Rusya'nın Ukrayna riskini paylaşması konusunda yanılgıya düşen Pekin, vekilini uygun şekilde düşük fiyatlı, stratejik ölçekli Rus gaz ve petrol sözleşmeleriyle (dikkatle dengelenmiş) kurtararak istikrarlı büyüme gibi herhangi bir şeyi canlandırmak için gereken devasa enerji arzını güvence altına almak için hızlı hareket etti. Yalnızca Rusya'ya aşırı bağımlılık riskinden kaçınmak için başka bir yerde.

Hem Ukrayna hem de Tayvan üzerindeki gerilimler, Çin'i ihracat karları için her zaman Rusya'dan çok daha fazla güvendiği Avrupa dahil Batılı liberal ekonomilerden ve Pekin'in şu anda yakın bir çizgide olduğu diğer birkaç otoriter distopyadan daha da uzaklaştırabilir.

Buna paralel olarak, Çin'in Brics'i ABD ekonomik hegemonyasına karşı yeni bir çok kutuplu öncü haline getirmeye yönelik son girişimleri umutsuz görünüyor, çünkü Çin'in grup üzerindeki hakimiyeti telafi edilemez bir şekilde asimetrik ve amaçları kişisel çıkar.

Ancak en büyük sorun Çin Komünist liderinin kendisinde. Yasak Şehir'in yanındaki seçkin mahallesinin sloganı, Mao'nun "Halka Hizmet Et" sözüdür.

Bu hiçbir zaman gerçeklerden bu kadar uzak olmamıştı. Xi özünde Leninisttir; Önce parti siyaseti, sonra ekonomi ve "halk".

Ancak Tayvan üzerinden savaş çığırtkanlığını hızlandırmanın, Japonya ve Güney Kore'yi tehdit etmenin, milyarlarca gereksiz nükleer savaş başlığını israf etmenin ve Putin'in Ukrayna'daki kötülüğünü desteklemenin, Çin'in "Büyük Gençleşmesi"nin üzerinde durduğu genç, eğitimli neslin ebedi itaatini garantileyeceğini gerçekten hayal edebiliyor mu? ' aslında bağlıdır?

Bu tür beyhude, risk yüklü dikkat dağıtıcı şeylerle teselli bulmaları pek mümkün değil. Şanghay'da yankılanan çaresizlik çığlıkları, karantinanın sona ermesini hızlandırdı. Başka hangi daha dönüştürücü protestolar bizi bekliyor olabilir?

Kaynak: The Telegraph

  • Admin
Gönderi tarihi:

Çin, ABD'nin en büyük ticaret ortağı olma konumunu kaybederken ve yavaşlayan bir ekonomiyle karşı karşıya kalırken, Çinli tüketiciler ve işletme sahipleri endişeli: 'Bu ülkede para kazanmanın hiçbir yolunu göremiyorum'

Çinli işletme sahipleri ve tüketiciler New York Times'a ekonomi konusunda endişe duyduklarını söyledi.

Çin, imalat ve ticaretteki düşüşlerin yanı sıra rekor seviyedeki genç işsizliğiyle de mücadele ediyor.

Larry Summers geçen hafta Çin'in ekonomik beklentilerinin geçmişte "büyük ölçüde abartıldığını" söyledi.

Ülke ekonomik açıdan olumsuzluklarla karşı karşıya kalırken ve hatta dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin bir numaralı ticaret ortağı statüsünü kaybederken Çinli tüketiciler ve işletme sahipleri panik içinde.

New York Times'tan Li Yuan, Çin'deki ekonomik gerçeklikle mücadele eden bir düzineden fazla insanla konuştu: ihracat ve üretimdeki düşüşler, rekor düzeydeki genç işsizliği ve hatta deflasyon.

Otomobil parçaları toptan satış işletmesi sahibi Richard Li, Times'a yaptığı açıklamada, "En korkunç şey, etrafımdaki herkesin bundan sonra ne yapacağını bilememesidir" dedi ve işletmesinin gelirinin bu yılın ilk yarısında %15 düştüğünü ekledi. bir yıl öncesinden. "Ülkemizin giderek daha iyi olacağına inanıyordum."

Eski ABD Hazine Bakanı Larry Summers, geçen hafta The Washington Post'ta yazdığı köşe yazısında, Çin ekonomisinin yıllar süren iyimserliğin ardından "nihayet duvara çarptığını" söyledi. Summers, Çin'in daha önce çok iyi kabul edilen ekonomik beklentilerinin "büyük ölçüde abartıldığını" ve ABD'nin gayri safi yurt içi hasılasının "bir nesil daha Çin'inkini aşacağını" düşündüğünü söyledi.

Insider'dan Cork Gaines'in daha önce bildirdiğine göre Çin, 2010'lu yılların büyük bölümünde ve salgının ilk günlerinde ABD'nin en büyük ticaret ortağı olduktan sonra bu noktadan geriledi. Dallas Federal Reserve Bank'ın Temmuz ayında derlediği verilere göre Meksika, 2023'ün ilk dört ayında ABD'nin ihraç ve ithal ettiği tüm malların %15,4'ünü oluşturarak ilk sırayı aldı. Çin ise yalnızca %12'lik bir paya sahip.

Times, Çin'deki tüketicilerin ve işletme sahiplerinin ekonomik krizin nasıl sona ereceğini göremedikleri için endişeli olduklarını bildirdi.

Avusturya'da yüksek lisansa başvurmak için banka memuru olarak işinden ayrılan 35 yaşındaki Andy Wang, "Bu ülkede para kazanmanın bir yolunu göremiyorum" dedi. Geçtiğimiz yıl yeni siyasi liderliğin Çin lideri Xi Jinping'in tüm müttefiklerini kapsadığına değinen Wang, "Bundan sonra bu ülkenin düzeltme yeteneği kayboldu." dedi.

Kaynak: Business Insider

  • Admin
Gönderi tarihi:

Emlak Piyasası Çöken Çin'de İşçiler Aylardır Maaş Alamıyor

Reuters'e göre, büyük bir Çinli geliştiricinin çalışanları ücretsiz olarak işten çıkıyor ve Çin emlak piyasası zorlanırken şantiyeler de yarım kalıyor.

apartment-block-933538.jpg

Reuters'e göre, eskiden satış hacmi açısından Çin'in en büyük emlak geliştiricisi olan Country Garden, bir bütün olarak Çin emlak sektörünün göstergesi olan bir borç krizinin ortasında. 14 milyon nüfuslu Tianjin kentinin eteklerinde yer alan Country Garden Yunhe Shangyuan proje sahasındaki işçiler, aylardır maaşlarının ödenmediğini ve inşaatın durdurularak sahaların yarım kaldığını söylüyorlar.

“Çin Yeni Yılından (Ocak) bu yana bize ödeme yapmadılar. Geçen hafta Yunhe Shanyuan tesisinde çalışmayı bırakan bir işçi Reuters'e verdiği demeçte, "Hepimiz endişeliyiz" dedi. Tesis bünyesindeki yurtlarda yaşayan işçiler aylardır ücret alamadıklarını söyledi.

Reuters'e göre Country Garden'ın Çin genelinde 3.121 projeyle 191,7 milyar dolarlık borcu var. Borç krizinin başladığı 2021'den bu yana, Çin'deki ev satışlarının %40'ından sorumlu olan şirketler borçlarını ödeyemedi.

Yunhe Shangyuan tesisindeki başka bir işçi Reuters'e "Çok fazla baskı altındayım" dedi. "Okula dönmek üzere olan bir karım, çocuğum ve yaşlı ebeveynlerim var... İşçiler bununla yaşayamaz."

Bir diğer büyük Çinli emlak geliştiricisi Evergrande Groupe, Cuma günü yabancı tahvil sahiplerinin temerrüde düşmesini önlemek için ABD iflas mahkemesindeki 340 milyar dolarlık borcunu yeniden yapılandıracağını duyurdu. Çin güvenlik düzenleyicileri ayrıca Cuma günü ihracat, yatırım, fabrika üretimi ve perakende satışların yavaşlaması nedeniyle ülkenin tökezleyen borsasını artırmaya yönelik tedbirleri duyurdu.

Country Garden, Daily Caller News Foundation'ın yorum yapma talebine hemen yanıt vermedi.

Kaynak: The Daily Caller

  • Admin
Gönderi tarihi:

Pekin'in ABD hazine tahvillerini satması, yuanı desteklemeye çalışan Çin'in ekonomik zayıflığının bir işareti

Çin, yakın zamanda ABD Hazine tahvillerinin bir kısmını sattı ve stok, 835 milyar dolar ile 14 yılın en düşük seviyesine geriledi.

money-938269.jpg

Carson Group'a göre bu, Çin'in yuan para birimini desteklemeye çalıştığını gösterdiği için bir zayıflık işareti.

"Gerçek şu ki Çin'in ABD'ye olduğundan daha fazla ihtiyacı var."

Carson Group'un Salı günkü notuna göre, Çin son birkaç aydır ABD Hazine tahvillerini satıyor ancak bu ekonomik bir güç işareti değil ve ABD'ye zarar vermeyecek.

Pekin'in varlıkları Haziran sonunda 835 milyar dolar ile 14 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Carson Group'a göre ülke, ABD doları karşısında zayıflamaya devam eden yuanı desteklemek için muhtemelen Hazine tahvillerini satacak.

Carson Group'un küresel makro stratejisti Sonu Varghese, ihracatın artmasına yardımcı olmak için Çin'in ABD tahvillerini satın alarak tarihsel olarak para birimini nispeten zayıf tuttuğuna dikkat çekti.

Ancak yuan artık Pekin'in rahatı için fazla zayıflıyor olabilir. 2022'nin başlarında bir ABD doları yaklaşık 6,3 yuan'a eşdeğerdi ancak döviz kuru bugün 7,28 yuan'a kadar zayıfladı. Düşüş, Çin'in kötüleşen ekonomisinin bir yansımasıdır ve bu da para birimi üzerinde yığılma etkisi yaratıyor.

Varghese, "Şu anki sorun, yavaşlayan büyüme nedeniyle sermayenin Çin'i terk etmeye çalışması. Bu da para birimleri üzerinde istediklerinden daha fazla aşağı yönlü baskı oluşturuyor" dedi.

Çin'de genç işsizliği yüzde 20'nin üzerine çıktı, deflasyon başladı ve on yıl önce 5 dolar olan GSYİH'nın 1 dolarlık büyümesi için artık tahmini olarak 9 dolar yatırım yapılması gerekiyor. Üstelik ABD, Vietnam, Filipinler ve Hindistan gibi diğer gelişmekte olan pazar ülkelerine güvenmek yerine geçen yıl Çin malı ithalatını azalttı.

Varghese, Çin'in yakın zamanda Hazine stokunu azaltmasının dolar satıp yuan almasına eşdeğer olduğunu söyledi. "Bu her şeyden çok ekonomik zayıflığın bir işareti."

Şunları ekledi: "Gerçek şu ki, Çin'in ABD'ye diğerinden daha fazla ihtiyacı var. ABD ekonomisi tüketime bağımlıdır ve bu da içeriden kaynaklanan taleptir. Oysa Çin, yatırıma ve ihracata oldukça bağımlıdır ve bunun için de dışarıdan talebe ihtiyaç duyarlar. güçlü olmak."

  • Admin başlığı şöyle değiştirdi Çin Problemi - Kemerlerinizi bağlayın - küresel ekonomi türbülansa doğru gidiyor
  • Admin
Gönderi tarihi:

Ünlü Analiste Göre 'Çin'in En Fazla 10 Yılı Kaldı' — 100 Milyon Nüfus Düşüşü Ekonomik Felakete Yol Açabilir

Tanınmış jeopolitik analist Peter Zeihan geçtiğimiz günlerde yorumcu Joe Rogan ile yaptığı röportajda şaşırtıcı bir tahminde bulundu.

china-4361536.jpg

Zeihan, olası bir felakete yalnızca 10 yıl kala Çin'in çöküşünün yakın olduğuna inanıyor. Tahmininin özü, Çin'in nüfus rakamlarını yanlış beyan ettiği ve bu durumun onu ülkenin gerçek nüfusunun hükümetin resmi olarak bildirdiğinden 100 milyon daha az olduğunu tahmin etmesine yol açtığı yönündeki iddiasında yatmaktadır.

Zeihan, Çin için "Bu onların son on yılı" dedi. Rogan, "Yani Çin'in önünde 10 yıl kaldığını mı söylüyorsunuz?" diye sorarak konuyu açıklığa kavuşturduğunda yanıtı "En fazla" oldu.

Bazıları Çin'in devasa ordusunun, halkı üzerindeki kontrolünün ve ekonomik gücünün Çin'in çöküşüne karşı güvence olduğunu öne sürüyor, ancak diğerleri önümüzdeki potansiyel zorluklara işaret eden endişe verici işaretlere dikkat çekiyor.

Çin ekonomisi çeşitli açılardan gerginlik işaretleri gösteriyor. Katı sıfır-COVID politikasının bir sonucu olarak sivil huzursuzluk patlak verdi ve bu durum karantinalara, endüstriyel üretimin azalmasına ve tüketici harcamalarının kısıtlanmasına yol açtı.

Geçtiğimiz yıl ekonomik büyüme ciddi bir düşüş yaşayarak son 50 yılın en düşük seviyelerinden birine ulaştı. Özellikle dördüncü çeyrek, katı ekonomi politikaları ve akılsızca kabul edilen siyasi kararlardan ciddi şekilde etkilendi.

Çin'in nüfusu hızla yaşlandığından, emeklileri destekleyecek çalışma çağındaki insan sayısı azalıyor. Otuz yıldan fazla süren ve 2016'da sona eren tek çocuk politikası durumu daha da kötüleştirdi ve uzun vadeli ekonomik beklentileri tehdit etti. Çin, çiftlerin en fazla üç çocuk sahibi olmasına izin vererek bu sorunu çözmeye çalışsa da bunun işgücü üzerindeki etkisinin boyutu belirsizliğini koruyor.

Çin emlak piyasası uzun süredir devam eden bir düşüşle boğuşuyor. 2022 yılında ülke, konut fiyatlarında 2015'ten bu yana en sert yıllık düşüşü yaşayarak bir başka büyük düşüş yaşadı. Bu gerileme inşaat, çelik ve çimento dahil olmak üzere ekonominin çeşitli sektörlerine de yansıdı ve talepte düşüşe neden olarak iş kayıplarına ve iş kayıplarına yol açtı. Ekonomik büyümede genel bir yavaşlama.

Devam eden emlak düşüşü Çin hükümeti için önemli bir endişe kaynağı haline geldi. Düşüşü engellemek ve piyasayı istikrara kavuşturmak için hükümet, vergi indirimleri ve ev alıcılarına yönelik sübvansiyonlar da dahil olmak üzere bir dizi önlem uygulamaya koydu. Bu çabalara rağmen konut fiyatlarındaki düşüş devam etti ve etkili çözümler arayan politika yapıcılar için önemli bir zorluk teşkil etti.

Emlak Çin'de düşmeye devam ederken, ABD'de iyileşme işaretleri var. S&P 500 yıllık bazda %14'ün üzerinde artış kaydetti. Aries ve Robinhood Platforms Inc. gibi perakende odaklı ticaret platformlarındaki artış, son yıllarda pazarın büyümesine büyük ölçüde yardımcı oldu. StartEngine ve Wefunder gibi startup yatırım platformlarının Çin risk sermayesi yatırımlarından daha az yavaşlaması gibi diğer sektörler de umut verici işaretler göstermeye devam ediyor.

Ülkenin ihracatı da önceki yıla göre %9,9 oranında düşüş kaydetti. Ticaret, Çin ekonomisinde önemli bir rol oynuyor; 2021'de gayri safi yurt içi hasılanın yaklaşık %20'sini ihracat oluşturuyor. Ancak uluslararası ticarete olan bu bağımlılık, Çin'i, COVID-19 salgını sırasında da görüldüğü gibi, küresel ekonomik dalgalanmalara ve ticaret politikası değişikliklerine karşı duyarlı hale getiriyor. Çin ürünlerine olan talep azaldığında.

Çin artık büyümeyi desteklemek için iç tüketime yönelmeye çalışıyor ve elektrikli otomobil üreticileri bu yolda öncülük etme konusunda umut vaat ediyor. Ancak kapsamlı bir değişim Çin'in ekonomik yapısında ve politikalarında önemli değişiklikler gerektirecektir.

Uluslararası Para Fonu, Çin ekonomisinin %5,2 büyüyeceğini (önceki %4,4 tahminine kıyasla artış) öngörürken, ülkenin karşı karşıya olduğu ekonomik olumsuzluklar ve demografik zorlukların küresel ölçekte önemli etkileri olabilir. Çin ekonomisindeki herhangi bir yavaşlama ABD'de fiyat baskısını tetikleyebilir ve Amerikan ürünlerine olan talebi etkileyebilir.

Kaynak: Benzinga

  • Admin
Gönderi tarihi:

Çin'in 18 trilyon dolarlık ekonomisi hazımsızlık çekiyor ve dünyanın fabrikası deflasyon ve büyüme sorunlarını küresel ölçekte ihraç edebilir

Onlarca yıldır ekonomisi yavaş yavaş dünyanın fabrikasına dönüşürken Çin, yakınınızdaki mağazalara ucuz mallar ihraç ediyor. Ancak ülke emlak sektöründeki durgunluk ve Z kuşağı gençliğindeki işsizlik kriziyle mücadele ederken, yakında başka bir şeyi ihraç ediyor olabilir: deflasyon ve yavaş büyüme biçimindeki ekonomik acı.

Yıllar süren sıkı karantinaların ardından Çin ekonomisi bocalıyor ve onlarca yıllık sorunlarının çoğu gün yüzüne çıkıyor. Aşırı gelişme emlak piyasasını krizde bıraktı; yerel yönetimler artan borç yükünü karşılamakta zorlanıyor; ve resmi genç işsizlik oranı Temmuz'da %21,3'e, hatta bazı üçüncü taraf tahminlerine göre %46'ya kadar rekor bir seviyeye yükseldi.

Üstelik Çin ile Batı arasında artan gerilim, ekonomik “ayrılma”yı zorlama riski taşıyor. İki taraf ticaret ve doğrudan yatırım konusunda birbirlerine daha az bağımlı olmaya çalışıyor, bu da Çin'in ihracata dayalı ekonomisini daha da engelleyebilir.

Wells Fargo'daki uluslararası ekonomist Brendan McKenna, tüm bu sorunların ön plana çıkmasıyla birlikte Çin'deki ekonomik hastalığın yayılmasından endişe ediyor. Deflasyonla ilgili son sorunlar (ülkedeki tüketici fiyatları bir yıl öncesine göre temmuz ayında %0,3 düştü) dünyanın geri kalanını etkileyebilir. Ekonomist Fortune'a şöyle dedi: "Çin'in gerçekten krizde olduğu ve deflasyon ihraç ettiği bir senaryoyla karşılaşırsanız, bunun ABD'de gerçekte nereye süzüldüğünü görebilirim ve burada aslında deflasyonla karşılaşabiliriz ki bu muhtemelen yüksek enflasyondan daha büyük bir sorundur." .

Çin deflasyonu nasıl ihraç edecek? Birincisi, ülkenin önde gelen emtia tüketicisi olma rolü, iç ekonomisine demir cevherinden çeliğe kadar her şeyin küresel fiyatı üzerinde büyük bir etki sağlıyor. İkincisi, yurt içi satışların azalmasıyla birlikte Çinli üreticilerin fiyatları düşürmesi muhtemeldir, bu da yurt dışına daha ucuz malların ihraç edilmesine yol açacaktır.

McKenna, Çin'in iç sorunlarının ülke için gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) çok daha yavaş artma eğiliminde olduğu yeni bir döneme işaret ettiğinden korkuyor. Çin'in şu anda küresel GSYİH büyümesinin kabaca %35'ini oluşturduğu göz önüne alındığında, bu, küresel ekonomi için de tamamen yeni bir dönem anlamına gelebilir.

McKenna, 1980'den bugüne küresel ekonominin yıllık ortalama yüzde 3,5 civarında büyüdüğünü kaydetti. "Sanırım beş ila 10 yıl sonra muhtemelen %2,5'e yakın yeni bir normale bakacağız" diyerek Çin'deki yavaşlamanın etkisinin "oldukça hızlı bir şekilde geçerli olacağı" uyarısında bulundu.

Çin'in büyüme yavaşlaması

2023'ün başında pek çok ekonomist, Çin ekonomisinin, sıkı Kovid kısıtlamalarını kaldırmasının ardından bu yıl yükselişe geçerek tüketicilerin ve işletmelerin normale dönmesini sağlayacağını umuyordu. Ancak toparlanmanın en iyi ihtimalle sessiz kalması, bazı uzmanların Çin'in, Japonya'nın 90'larda yaşadığına benzer bir "kayıp on yıl"la karşı karşıya olduğu konusunda uyarmasına yol açtı.

Nomura Araştırma Enstitüsü'nün baş ekonomisti Richard Koo, yaşlanan bir nüfus, artan borçlar ve devam eden emlak krizinin, tüketicilerin ve işletmelerin harcama veya yatırım yapmak yerine tasarruf oluşturmaya ve borçlarını ödemeye odaklandığı, ekonomiyi yavaşlatan bir bilanço durgunluğuna yol açtığını açıkladı. yıl. Ona göre Çin'in GSYH'si, zayıflayan tüketici talebinin etkisiyle ilk çeyrekteki %2,2'ye kıyasla ikinci çeyrekte sadece %0,8 arttı.

Konferans Kurulu'nun Çin'deki ekonomik, politika ve düzenleyici gelişmeler hakkında uluslararası şirketlere sahada istihbarat sağlayan bir kuruluş olan Çin Ekonomi ve İşletme Merkezi'ni yöneten Alfredo Montufar-Helu, Fortune'a halihazırda tüketicileri ve işletmeleri gördüğünü söyledi. Çin, "tüketimin düşürülmesi" olarak bilinen yöntemle satın alırken giderek daha seçici ve fiyat konusunda bilinçli hale geliyor.

Çin'in bilanço durgunluğu ve genç işsizliği sorununun yanı sıra, yerel yönetim borçları 2022'de 13 trilyon dolara ulaştı ve yıllarca süren aşırı inşaat nedeniyle emlak fiyatları düştü. Ülkedeki konut arz fazlası son yıllarda önemli ölçüde arttı. Ülke genelinde toplam 4 milyon tamamlanmış konut biriminin boş olması, emlak geliştiricilerini zor durumda bırakıyor. Çin'in en büyük konut ve ticari gayrimenkul geliştiricilerinden biri olan Country Garden, satış tankı olarak temerrüde düşüyor ve şirketin rakibi Evergrande, 2021'de borçlarını ödeyemedikten sonra bu ay iflas başvurusunda bulunmak zorunda kaldı.

Çin ekonomisi, dünyanın fabrikası rolünden daha gelişmiş, tüketici odaklı bir modele doğru kayarken, ülkenin bazı gençleri de "düzgün yatmanın" veya "çürümesine izin vermenin" nankör fabrika işlerine girmekten daha iyi olduğuna karar verdi. Başkan Xi Jinping, Z kuşağını "acı yemeyi" ve temel istihdamı kabul etmeye çağırırken.

Tüm bu sorunlar Çin'de ekonomiye zarar veren bir güven krizine yol açtı. Montufar-Helu Fortune'a şöyle konuştu: "Asıl zorluk tüketici güvenindeki zayıflığın devam etmesi." “Son üç yılda yaşanan KOVİD aksaklıklarının ve emlak sektöründeki gerilemenin yaralayıcı etkisi, Çinli hanelerin bilançoları üzerinde korkunç bir etki yarattı. Bu da gördüğümüz güven ve talebin yumuşamasına yol açtı.”

Çin'de talebin azalması Temmuz ayında deflasyonun alevlenmesine bile yardımcı oldu. Bazı ekonomistler, Çin'deki deflasyonun kısa vadede ABD enflasyonunu yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini ve Federal Reserve'ün son 17 aydaki agresif faiz artırım kampanyasını duraklatmasını sağlayabileceğini savundu. Ancak deflasyon uzun vadede korkunç bir ekonomik hastalık olabilir. Düşen fiyatların tüketici harcamalarının düşmesine neden olduğu ve bunun da işletmelerin karlarının düşmesine, dolayısıyla da çalışanların işten çıkarılmasına veya yatırımların kısılmasına neden olduğu ekonomilerde bu durum genellikle kısır bir döngüye yol açar. Başka bir deyişle, deflasyona uğrayan ekonomiler tipik olarak daralan ekonomilerdir.

Wells Fargo'dan McKenna, Çin'de devam eden deflasyonun ve ekonomik krizin "temel senaryo görünümü olmadığını", zira Pekin'in muhtemelen en kötü senaryoda ekonomisini canlandırmak için teşvikle karşılık vereceğini açıkladı. Ancak bu bir kuyruk riski olmaya devam ediyor; beklenmedik ama tehdit edici bir potansiyel sonuç.

Çin ve küresel ekonomi için 'yeni normal'

1978'de Çin Toplum Partisi'nin (ÇKP) lideri Deng Xiaoping, Çin'i yabancı yatırım ve ticarete açan bir dizi serbest piyasa reformunu yürürlüğe koydu. Bu, Dünya Bankası'nın "tarihteki büyük bir ekonominin en hızlı sürdürülebilir genişlemesi" olarak adlandırdığı bir dönemin başlangıcıydı. Çin'in gerçek yıllık GSYİH büyümesi, ülkenin hızla bir dünya gücü haline gelmesi ve 800 milyondan fazla vatandaşını yoksulluktan çekmesiyle 1978 ile 2018 arasında ortalama %9,5 arttı.

Pekin, o dönemde ucuz mallara yönelik artan küresel talebi beslemek için genellikle devlete ait işletmeler aracılığıyla ve genellikle borç yoluyla ekonomisine para pompaladı. Gösterişli gökdelenlerden son teknoloji hızlı trenlere kadar büyük altyapı projelerine milyarlarca dolar harcadı. Ancak eleştirmenler bunun uzun süremeyeceğini söyledi.

Çin'in "hayalet şehirleri" on yıldan fazla bir süre önce Batı haberlerinin manşetlerinde yer aldığından beri, karşı çıkanlar Çin'in borç kaynaklı, ihracat odaklı, dünyanın ikinci büyük ekonomisine doğru genişlemesi konusunda şüphe uyandırdı.

Çin'in eski ekonomik modeli hızlı büyümeyi mümkün kılsa da, tüketici talebine yeterli desteği sağlayamadan imalat ve inşaat sektörlerine yatırım yapılmasına odaklanılması nedeniyle dengesizlikler de yarattı. Ve COVID yalnızca bu dengesizliklerin yüzeye çıkmasına yardımcı oldu.

Konferans Kurulu'ndan Montufar-Helu, Fortune'a ÇKP'nin eski rejimi hakkında "Maalesef ekonominin talep tarafına çok fazla dikkat etmediklerini düşünüyorum" dedi. “Yurtiçi tüketimde sürdürülebilir bir artış istiyorsanız ekonominizde ihtiyaç duyduğunuz temel unsurlardan biri Çin'de olmayan çok sağlam bir sosyal güvenlik sistemidir. Ülke genelinde kaliteli sağlık ve eğitim hizmetlerine daha iyi erişime sahip olmanız gerekiyor ancak Çin'de bunun yalnızca bir kısmı var.”

Montufar-Helu, tüketicilerin azalan güven düzeylerinin bu eski yapısal dengesizliklerden kaynaklandığını söyledi. Konut gibi birçok sektörde arz bol ama talep yeterli değil.

"Bunlar Çin'in eski kalkınma modeli olan hızlı yol modelinin yarattığı dengesizlikler" dedi. "Ve sorun şu ki, eğer onlar (ÇKP) bunları şimdi ele almak istiyorsa, ne yazık ki yürürlüğe girmesi zaman alacak reformları yürürlüğe koymaları gerekiyor."

Her ne kadar Çin'in GSYİH'sı, Xiaoping'in 1978'deki ekonomik reformlarından sonraki yıllarda hızlı bir şekilde büyümüş olsa da Wells Fargo'dan McKenna, ülkenin mevcut ekonomik sorunlarının önümüzdeki on yılda GSYİH büyümesini muhtemelen ortalama %3,5 ile %4 arasında yavaşlatacağını söyledi.

McKenna, bu senaryoya göre ABD'nin, kısmen Çin'deki zayıflıktan dolayı, GSYİH büyümesinde yıllık ortalama yüzde 1,5 civarında bir yavaşlama yaşayacağını açıkladı. Ancak Güneydoğu Asya'daki gelişmekte olan ülkeler, ekonomilerinin ticaret ve yabancı yatırım açısından Çin'e daha bağımlı olması nedeniyle daha fazla sıkıntı yaşayabilir.

"ABD üzerindeki etkiden çok gelişmekte olan piyasalardaki dalgalanma etkileri konusunda endişeliyim" dedi. "Fakat küresel büyümenin kesinlikle son birkaç on yıldaki kadar güçlü olmayacağı bir tabloyla karşı karşıya olduğumuzu düşünüyorum."

Çin'in büyümesini tahmin etmenin zorlukları

Doğru ekonomik tahminler her zaman zordur, ancak Çin'in uzun vadeli beklentilerini tahmin etmek birkaç temel nedenden dolayı özellikle zordur.

Birincisi, Pekin genç işsizliği verilerini, bazı önemli tahvil piyasası verilerini ve hatta kalkınma için satılan arazi miktarına ilişkin rakamları yayınlamayı bıraktı; bu da Çin ekonomisinin gerçek sağlığı hakkında bilgi almayı daha da zorlaştırdı.

İkincisi, Çin'in casuslukla mücadele yasasının yakın zamanda genişletilmesi ve Başkan Xi Jinping'in yaz aylarında düzenlenen Politbüro toplantısında "kalkınma ve güvenliği daha iyi koordine etme" yönünde verdiği sözler, bu yıl çok sayıda uluslararası firmanın Çinli yetkililer tarafından hedef alınmasına yol açtı. Örneğin, Nisan ayında Çinli yetkililer ABD'li danışmanlık firması Bain & Co.'nun Şangay ofisindeki personeli sorguladı ve Mart ayında ABD'li durum tespiti firması Mintz Group'un Pekin ofisine düzenlenen baskın sırasında personeli gözaltına aldı.

Bu baskı, Çin'deki işletmeler için riskli ortamın altını çiziyor ve ABD-Çin ilişkilerinin geleceğini tahmin etmeyi en hafif tabirle karmaşık hale getiriyor.

Üçüncüsü, bazı uzmanlar, bu tür çalkantılı zamanlarda küresel ekonomik büyümeyi engelleme potansiyeli göz önüne alındığında, ABD'nin Çin ekonomisinden ayrılmaya çok daha az bağımlı hale gelmesinin uzun vadeli fizibilitesi konusunda ikna olmamış durumda.

Bank of America'nın küresel ekonomisti Claudio Irigoyen yakın tarihli bir notunda "İleriye dönük olarak bu ayrışmanın devam edip edemeyeceğini merak ediyoruz" dedi. "Yoksa Çin'deki yavaşlamanın küresel büyüme üzerindeki olumsuz etkisi, ABD'nin görünümünü etkileyebilecek risk varlıklarında bir düzeltmeyi tetikleyecek noktaya kadar duyarlılığı bozacak mı?"

Konferans Kurulu'ndan Montufar-Helu, Çin'in dünya çapında mallar için büyük bir pazar olmaya devam ettiğini, bunun da birçok uluslararası firmanın mevcut ekonomik zorluklara rağmen ülkede faaliyet göstermeye devam etmesi gerektiği, aksi takdirde değerli pazar payını yerli rakiplere kaptırma riskiyle karşı karşıya kalacakları anlamına geldiğini belirtti. Bu, Çin ile ABD'nin ayrılması nedeniyle büyümedeki yavaşlamanın önlenmesine yardımcı olabilir ve tahmin yapmayı bir kez daha zorlaştırabilir.

Faiz oranlarının düşürülmesinden ev satın alma kısıtlamalarının hafifletilmesine kadar ÇKP politikalarındaki değişiklikler ve ekonomiyi canlandırmaya yönelik hamleler de şu anda devam ediyor. Montufar-Helu için bu, Çin'in GSYİH büyüme oranının gelecek yıl ne olacağını söylemek için hâlâ "çok erken" olduğu anlamına geliyor.

Montufar-Helu, Temmuz ayının beklenenden zayıf ekonomik verilerinin geçici olabileceğine inanıyor ve Çin'in geleceğe yönelik beklentileri konusunda "adil olmak" adına, durumu değerlendirmek için üçüncü ve dördüncü çeyrek rakamlarını beklememiz gerektiğini savunuyor.

Aralarında Nobel ödüllü Paul Krugman'ın da bulunduğu bazı uzmanlar, Çin ekonomisinin en kötü durgunluk senaryosunu yaşaması halinde bile bunun ABD'yi önemli ölçüde etkileme ihtimalinin düşük olduğunu öne sürüyor. Bu hafta.

Öncelikle Çin'in borçlarının çoğu yabancı hükümetlerin değil ulusal hükümetin elinde. Krugman, bunun, ÇKP'nin "borçluların kurtarılması ve alacaklıların kesintilerinin bir kombinasyonu yoluyla krizi çözebilmesi gerektiği" anlamına geldiğini açıkladı.

Usta ekonomist ayrıca Çin'in ABD'nin önemli bir ticaret ortağı olmasına rağmen iki ekonomi arasındaki bağların eskisi kadar güçlü olmadığını da savundu. ABD'nin Çin'deki doğrudan yatırımının şu anda sadece 215 milyar dolar olduğunu ve ülkenin yılda yalnızca 150 milyar dolar civarında ABD mal ve hizmeti satın aldığını, bu rakamın ABD GSYİH'sinin %1'inden azını oluşturduğunu belirtti. Krugman sözlerini şöyle tamamladı: "Ekonomik açıdan bakıldığında, 2008 tarzı küresel bir olaya değil, Çin'deki potansiyel bir krize bakıyor gibiyiz."

Kaynak: Fortune

  • Admin
Gönderi tarihi:

"Her ailenin bir evi ve lüks bir arabasının olduğu" Çin'in en zengin köyü, 8 trilyon yen maliyetle iflas etti.

Tepesinde küresel bir gözlem güvertesi bulunan 72 katlı gökdelen otel, “Çin Seddi” ve “Arc de Triomphe” örnek alınarak modellenen dev bir yapı – bunlar sadece birkaç örnek.

Çin'in doğu eyaletindeki Jiangsu'da yaklaşık 30.000 nüfusa sahip bir köy, 25 Temmuz itibarıyla 400 milyar yuan (yaklaşık 8 trilyon yen) borç nedeniyle neredeyse çöktü. Geçmişte bu köye "ilk köy" deniyordu. Güneş” ve Çin'in en zengin köyü olarak beğenildi.

1970'lere kadar Huaxi Köyü fakir bir kırsal köydü. Ancak 1980'lerde, o zamanlar Komünist Parti Komitesi'nin sekreteri olan köyün temsilcisi, bir kolektifleştirme programını başlatmak için ülkenin reformlarından ve açık kapı politikalarından yararlandı.

1990'lı yıllarda çelik ve tekstil sektörlerinde faaliyet gösteren onlarca şirketten oluşan "Huaxi Grubu"nu kurdu ve büyük bir kâr elde etti. İşletmeden elde edilen büyük kârla, eğitim ve sağlık masraflarının ücretsiz yapılmasının yanı sıra köydeki tüm ailelere, tüm ihtiyaçları için tek noktadan cömert bir mağaza sağlandı. Pekin'de ulusal bir gazete için görev yapan bir muhabir, köydeki her aileye lüks bir ev ve lüks bir araba sağlandı" dedi.

Merkezi hükümet de burayı reformun en başarılı örneği olarak “model kırsal köy” olarak övdü. Merkezi hükümet, Japon ve diğer yabancı ileri gelenleri, Huaxi Köyü'nün yurtdışındaki refahını artırmaya davet etti. Fakat, …….

Köy, 1960'lı yıllarda Çin hükümeti tarafından Çin'de "model köy" olarak belirlenen ilk köydü ve "model köy" olarak belirlenen ilk köydü. 10'lu yıllarda Huaxi Köyü'nün gerilemesi başladı. Köyü destekleyen çelik ve tekstil endüstrileri geriledi ve ani bir arz fazlası yaşandı.

Köylülere sunulan hizmetlerin kalitesi de buna bağlı olarak düştü. Köy, bir şekilde toparlanma çabasıyla işini finans, petrokimya ve nakliyeyi de kapsayacak şekilde genişletti, ancak her fırsatta başarısız oldu. Son mali çöküşte, Huaxi Group'un hisselerinin %80'i yalnızca 1 yuan (yaklaşık 20 yen) karşılığında bir yatırım şirketine satıldı.

Huaxi Köyü, uzun vadeli bir strateji olmaksızın ve geçici bir yaklaşım benimseyerek "altın inekler", "ejderha kafaları" ve diğer düşük değerli lüks malların üretimini artırmaya devam etti. Devasa binalar inşa etme ve köylülere para dağıtma çabalarının bir sonucu olarak köyün çöküşü “kendi kendine oldu. Öte yandan Huaxi'deki durumu bilen gazeteci Kota Takaguchi, "Çinli yetkililer de suçlu" diyor.

21. yüzyılın başında Huaxi Köyü'nün bir çıkmaza girdiği açıktı. Ancak geniş çapta 'Çin'in en başarılı örneği' olarak tanıtılan inşaat nedeniyle yetkililerin bunu kabul etmesi zordu. Köyü ömrünü uzatmaya zorladılar ve köy 8 trilyon yenlik borçla, içinden çıkmanın imkânı olmayan perişan bir duruma düştü. Eğer daha erken önlem alsaydık, hasar daha az olacaktı.

Yetkililerin politikalarının yönlendirdiği "başarılı reform ve dışa açılma modeli" artık "başarısızlığın en ağır örneği" haline geldi.

Kaynak: Friday Digital

  • Admin
Gönderi tarihi:

Güveni artırmaya yönelik çok sayıda eyleme rağmen, sermaye akışındaki 'sismik' değişim nedeniyle milyarlarca dolar Çin piyasalarından dışarı akıyor

Çin hisse senetleri, Pekin'in neredeyse bir ay süren düşüşünü durdurmaya yönelik bir dizi önlemi açıklamasının ardından Pazartesi sabahı toparlandı. Ancak Bloomberg verilerine göre, yabancı yatırımcılar bunu 1,1 milyar dolarlık Çin anakarası hisse senetlerini boşaltma fırsatı olarak kullandıkları için yükselişin kısa ömürlü olduğu ortaya çıktı.

Şangay ve Shenzhen borsalarındaki en büyük 300 firmanın performansını takip eden Çin'in CSI 300 Endeksi Pazartesi günü yüzde 5,5 kadar yükseldikten sonra kazançlarının çoğunu azaltarak günü sadece yüzde 1,17 yükselişle kapattı.

Hafta sonu boyunca Çinli yetkililer, "damga vergisi" adı verilen hisse senedi alım satım vergilerini yarıya indirdiler ve "yatırımcının güvenini artırmak" amacıyla hisse senetlerine yatırım yapmak üzere borç almak için bir tüccarın yatırması gereken teminat miktarını düşürdüler. ”Çin Maliye Bakanlığı'ndan yapılan bir açıklamanın Google çevirisine göre. Bloomberg'in isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberine göre Pekin ayrıca bazı yatırım fonlarından net hisse senedi satıcısı olmaktan kaçınmalarını istedi.

Hareketlere rağmen yabancı yatırımcılar Çin pazarlarından kaçmaya devam ediyor. Pekin'in, ABD ile Çin arasındaki gerilimin ortasında yabancı danışmanlık şirketlerine baskı yapması ve yatırım şirketlerinin piyasalar titrek göründüğünde hisse senedi satmaktan kaçınmasını defalarca talep etmesiyle birlikte, yatırımcılar Çin'de sermaye tutmanın riskleri konusunda giderek daha gergin görünüyor.

Bu yılın ilk yarısında, Çin odaklı aktif hedge fonlarının sayısı on yıldan fazla bir süreden sonra ilk kez düştü. Çin Devlet Döviz İdaresi tarafından Cuma günü açıklanan rakamlara göre, ikinci çeyrekte, Çin'e yapılan doğrudan yabancı yatırımın bir ölçüsü olan doğrudan yatırım yükümlülükleri bir önceki yıla göre %87 oranında düşerek 4,9 milyar dolar gibi rekor düşük bir seviyeye geriledi.

Çin'in Kovid-19 sonrası beklenenden daha zayıf toparlanması ve emlak krizi, çok yüksek genç işsizliği, yaklaşık 13 trilyon dolar yerel yönetim borcu ve azalan sanayi şirketi karları dahil olmak üzere devam eden ekonomik sorunları da yabancı yatırımda yavaşlamaya yol açtı ülkede.

Uluslararası Finans Enstitüsü baş ekonomisti Robin Brooks, X.com'da Pazar günü yayınlanan bir gönderide, "Küresel sermaye akışlarındaki değişim sarsıcı" dedi. “Geçtiğimiz on yıl boyunca Çin, çoğu zaman diğer BRICS ülkelerinin zararına olacak şekilde sermaye akışının büyük kısmını gelişmekte olan piyasalara (gelişmekte olan piyasalara) çekti. Ancak yatırımcılar otokrasilere karşı temkinli olmaya başladıkça Çin, son 18 ayda tutarlı ve büyük çıkışlar gördü.”

Çin'in yatırımcılar için daha az dost canlısı bir yer haline geldiğine dair daha geniş bir işaret olarak, Çinli milyonerler büyük özel şirketlere yönelik düzenleyici baskıların ortasında sürüler halinde ülkeyi terk ediyor. Göç danışmanlığı şirketi Henley & Partners'ın yeni Özel Varlık Göç Raporu'ndaki bir tahmine göre, ülke bu yıl 13.500 milyoner rekorunu kaybedecek. Bu, 2022'de yaklaşık 10.800 milyonerin kaybının ardından geldi.

Bozulmuş bir ilişkiyi onarmak mı?
Bu çerçevede, Pazartesi günü Ticaret Bakanı Gina Raimondo, Pekin'i ziyaret ederek iki ülke arasındaki parçalanmış ilişkiyi onarmaya çalışıyordu. Raimondo ve Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao, saatler süren tartışmaların ardından "ticaret ve yatırım sorunlarına çözüm aramak" üzere bir grup kurmaya karar verdiler. Bu, Washington'un Çin'e karşı tavrını değiştirdiğine dair bir işaretti.

Ticaret bakanı, "Dünya, ticari ilişkimizi sorumlu bir şekilde yönetme ve sürdürme konusunda ABD ve Çin'e güveniyor" dedi ve "bunun, şeffaflığı artırdığımız bir diyalog olması anlamına geldiğini" ekledi.

Raimondo'nun ziyaretinden sadece birkaç gün önce Ticaret Bakanlığı, Amerikan teknolojilerini satın almalarını engelleyen 27 Çinli şirketi listeden çıkarmıştı.

Çin Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada bu hamleyi "Çinli ve Amerikalı şirketler arasındaki normal ticarete yardımcı" olarak nitelendirdi ve "her iki taraftaki şirketlere fayda sağlayacak bir çözüm bulmanın artık tamamen mümkün olduğunu" ekledi.

Pazartesi günü Raimondo ile görüştükten sonra Wang da olumlu bir tavır sergiledi. ABD ticaret bakanına, "İkili ticaret ve yatırımı istikrarlı ve öngörülebilir bir şekilde desteklemek amacıyla işletmelerimiz arasında daha güçlü bir işbirliği sağlamak ve daha elverişli bir politika ortamı geliştirmek için sizinle birlikte çalışmaya hazırım" dedi.

Kaynak: Fortune

  • Admin
Gönderi tarihi:

Pekin'in teşvik çabalarının başarısızlıkla sonuçlanmasıyla Çin yuanı bu yıl tüm zamanların en düşük seviyesine ulaştı

Bloomberg anketine göre offshore yuan yıl sonuna kadar dolar karşısında 7,6'ya düşebilir.

Yatırımcıların Çin'in ekonomik yavaşlaması ve Pekin'in tepkisi yüzünden cesareti kırıldı.

Yuan Ocak ayından bu yana dolar karşısında yaklaşık %5 değer kaybetti.

Pekin'in ekonomiyi canlandırma çabalarının sonuç vermemesi veya güven yaratmaması nedeniyle Çin'in offshore yuanı tüm zamanların en düşük seviyesine doğru ilerliyor.

Yakın zamanda yapılan bir Bloomberg anketine katılanlara göre bu, yuanın uluslararası işlem gören versiyonunun yıl sonuna kadar dolar karşısında 7,6'ya ulaşmasını bekliyor.

Para birimi, Ocak ayından bu yana yüzde 5'lik bir düşüşle dolar başına yaklaşık 7,3'e kadar değer kaybetti ve bu da yuanı Asya'daki en kötü performans gösteren para birimleri arasına yerleştirdi.

Karadaki emsalinden farklı olarak offshore yuan, Çin ana karasının dışındaki yatırımcılar ve işletmeler tarafından kullanılıyor ve hükümet kontrolleri tarafından daha az kısıtlanıyor. Çin Halk Bankası, kara para birimi için her gün dar bir işlem oranı belirlerken, offshore piyasası daha çok serbest dalgalı bir borsa gibi davranacak.

Kaynak: Markets Insider

  • Admin
Gönderi tarihi:

Çin'in emlak krizi, geliştiricilerin dolar tahvillerindeki %87'lik değer kaybıyla derinleşiyor

Çin'in emlak sektörü son yıllarda artan bir stresle karşı karşıya kaldı; müteahhitler devasa borçlarını ödemekte zorlanıyordu.

Debtwire'a göre, yatırımcıların emlak krizine ilişkin endişeleri, Çinli geliştiricilerin dolar tahvillerinde %87 oranında değer kaybı yaşanmasına neden oldu.

Son yıllarda 53 kadar Çinli geliştirici iflas etti.
Çin ekonomisi şu anda pek çok olumsuzlukla karşı karşıya ve bir zamanlar hızla büyüyen emlak sektörü, yabancı yatırımcılar için giderek kötü bir bahis gibi görünüyor.

Çinli geliştiricilerin dolar cinsinden tahvil piyasası son iki yılda bir erime yaşadı ve %87'lik şaşırtıcı bir değer kaybı yaşadı. Debtwire tarafından yapılan bir analize göre, bozgun, 154,9 milyar dolarlık ödenmemiş tahvillerin 135,5 milyar dolarlık değerini sildi.

Debtwire'ın ortak yönetici editörü Chaim Estulin, LinkedIn'deki bir yazısında "Bonoların ortalama fiyatı artık dolar başına 11 sentin biraz üzerinde" diye yazdı.

Çinli inşaatçıların dolar borcundaki çöküş, iki yılı aşkın bir süre içinde 53 şirketin çöküşüne yol açan ülkenin emlak sektörünün karşı karşıya olduğu daha büyük krizin belirtisidir. Resmi verilere göre sektöre yatırım bu yılın ilk yarısında %7,9 düştü. Sektör bir bütün olarak geçen çeyrekte küçüldü ve 2021'den beri devam eden daralma eğilimine devam etti.

Bir zamanlar satış açısından Çin'in en büyük geliştiricisi olan Country Garden Holdings, "Debtwire'a göre, 30 günlük ödemesiz dönemin sonuna kadar 7 Ağustos'ta kaçırılan iki tahvil kuponunu telafi edemezse, düşecek bir sonraki domino taşı olma riskini taşıyor. Şirket sadece yılın ilk yarısında 6,7 milyar dolar zarar bildirdi.

Güç durumdaki endüstri, uzun süredir beklenen, durgunlaşan sektörü canlandırma taahhüdü henüz gerçekleşmemiş olan Çin hükümetinin her sözüne bağlı kalıyor.

Bu aynı zamanda kurtarılmaya değer bir sektör; Çin'in emlak sektörü devasa bir sektör. Ülkenin toplam üretiminin yaklaşık %30'unu oluşturuyor ve karşılaştığı olumsuzluklar arasında ağır borç yükleri ve yeni mülklere olan talebin yavaşlaması yer alıyor. Bu, ekonomistlerin %7,1'e varan tahminlerinin altında %6,3 olarak gerçekleşen ülkenin ikinci çeyrek GSYİH büyümesinin engellenmesine katkıda bulunan bir faktör oldu.

Ekonomistler Çin'in ekonomik beklentileri konusunda kötümserliğini koruyor; Bloomberg anketine katılan tahminciler hem 2023 hem de 2024 için büyüme beklentilerini düşürdü.

Kaynak: Markets Insider

  • Admin
Gönderi tarihi:

Çin, hizmet sektörünün pazar erişimini genişletecek - Başkan Xi

PEKİN/SHANGHAI (Reuters) -Çin Devlet Başkanı Xi Jinping Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Çin'in hizmet sektöründe pazar erişimini genişleteceğini ve sınır ötesi hizmet ticaretini teşvik edeceğini söyledi.

Pekin'deki Çin Uluslararası Hizmet Ticareti Fuarı'nda (CIFTIS) video aracılığıyla konuşan Xi, Çin'in iç pazarı genişletmeye, yüksek kaliteli hizmet ithalatını artırmaya ve ülkenin temel veri sisteminde reform yapmaya odaklanacağını söyledi.

Bu sözler, zayıf talebin dünyanın ikinci büyük ekonomisindeki toparlanma beklentilerini tehdit etmesi ve üst düzey liderlerin daha fazla politika desteği sunmaya sevk etmesi nedeniyle Çin ticaretinin son aylarda düştüğü bir dönemde geldi.

Xi, Çin'in üst düzey imalat ve modern hizmet endüstrilerinin entegre gelişimini teşvik edeceğini söyledi.

(Pekin'den Jing Xu ve Ryan Woo ve Şanghay'dan Jason Xue tarafından rapor edilmiştir. Düzenleyen: Gerry Doyle ve Miral Fahmy)

Kaynak: Reuters

  • Admin
Gönderi tarihi:

Çin Ayılarla Mücadelede Küçülürken Yuan Rekor Seviyede düşüş yaşıyor

(Bloomberg) -- Yönetilen para birimi için günlük referans oranındaki indirimin, Çin'in kademeli bir değer kaybından memnun olduğu yönündeki bahisleri desteklemesi nedeniyle offshore yuan, dolar karşısında tarihin en düşük seviyesine doğru zayıfladı.

Çin para birimi, denizaşırı ticarette dolar başına 7,3623'e kadar düşerek, psikolojik açıdan önemli olan 7,35 seviyesinin ötesinde, 2010 yılında offshore yuan piyasasının oluşturulmasından bu yana en zayıf seviyeye yakın bir düşüş yaşadı. Hareket, Çin Halk Bankası'nın sözde yuan politikasını belirlemesinin ardından geldi. Cuma günü iki ayın en düşük seviyesinde sabitlendi.

PBOC, bağımsız bir para politikası sürdürürken döviz kurunu istikrara kavuşturması ve sermaye çıkışlarını önlemesi gereken imkansız üçlüyü sürdürmek gibi göz korkutucu bir görevle karşı karşıya. Ancak Çin'in durgun ekonomisi ve güvercin politikası, özellikle dayanıklı ABD verileri ve yüksek faiz oranı farkının yatırımcıların doları tercih etmesine neden olması nedeniyle yuan üzerinde baskıyı artırıyor.

Böyle bir üçlem, 2015'teki şok edici yuan devalüasyonunun ardından ve beş yıl önce ülkenin ABD ile ticaret savaşının doruğa çıktığı dönemde meydana gelen Pekin için yeni değil. Geçmişteki deneyimler, zayıf yuanın Çin'in ihracatını daha rekabetçi hale getirmesi nedeniyle politika yapıcıların büyümeye öncelik verme ve sonunda kontrollü bir değer kaybına izin verme eğiliminde olduklarını gösteriyor.

Societe Generale SA Asya makro stratejisti Kiyong Seong, "Daha zayıf sabitleme, PBOC'nin münferit bir durum olmadığı sürece daha yüksek bir dolar-yuan kurunu kabul etmeye istekli olduğunu gösteriyor" dedi. “Yuanın gelecekteki yolu büyük ölçüde genel dolar hareketine bağlı, bunu bu noktada söylemek zor. Ancak son gelişmeler yıl sonu tahminimiz olan 7,60'ı destekliyor gibi görünüyor."

Anahtar Seviyesi

Yuan'da son dönemde yaşanan düşüşler o kadar keskin ki, para birimi dolar ile birlikte %2'lik işlem bandının zayıf ucuna tehlikeli derecede yakın. Perşembe günü, karadaki yuan 16 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Bloomberg'in tanıdık kaynaklardan alıntı yaptığı bir rapora göre, Cuma günü offshore piyasasındaki düşüş dikkat çekiciydi çünkü yuan, Çin'in üst düzey liderlerinin geçen ay yakından takip ettiği 7,35 seviyesini geçti. Para birimi ayrıca sadece dolara değil, döviz kurlarına karşı da ağustos ortasından bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirdi; bu da en büyük itici gücün Çin'e yönelik kötümserlik olduğuna işaret ediyor.

Yuan Yatırımcıları PBOC'nin Sınırı Çizip Çekmediğini Tartışıyor

Hong Kong'daki Natixis'ten kıdemli ekonomist Gary Ng, "Hassasiyet, ekonomide ve kurumsal karlarda gerçek bir iyileşmenin olmamasından da etkileniyor" dedi. “O zamana kadar yuan muhtemelen değer kaybı rüzgarlarıyla karşı karşıya kalacak.”

Yuan Araç Kutusu
Daha gevşek bir tutum sergilemesine rağmen Çin, para birimini bırakmaya tam olarak hazır görünmüyor.

Offshore yuanı öğleden sonra kayıplarını azaltarak sadece %0,1 kayıpla 7,3498'de işlem gördü. Döviz piyasası hakkında yorum yapma yetkisine sahip olmadıkları için isimlerinin açıklanmasını istemeyen tüccarlara göre bu, devlet bankalarının Çin para biriminin daha da değer kaybetmesini önlemek için büyük miktarlarda dolar satarken görüldü.

Çin, yuan ayılarını cezalandırmak için hâlâ alet çantasının derinliklerine inebilir. Merkez bankası, dövizde açık pozisyon veren spekülatörleri yakmak için Hong Kong'da bir nakit sıkışıklığı yaratmayı veya yatırımcıların vadeli işlemlerde düşüş yönlü işlemler başlatmasını daha pahalı hale getirmeyi tercih edebilir.

Politika yapıcılar, devlet bankalarını birden çok kez dolar satmaya yönlendirerek ve yerel piyasada döviz arzını artırarak yuanın düşüşünü yavaşlatmaya çalıştılar. Devlet tarafından işletilen bir gazetenin Cuma günü ön sayfadaki yorumunda, dolar endeksinin güçlü olması nedeniyle yuanın yalnızca "aralıklı değer kaybı" yaşadığını söylemesiyle sözlü destek de ortaya çıkmaya başlıyor.

Pekin ayrıca ekonomiyi canlandırmaya yardımcı olmak için birçoğu bocalayan emlak sektörünü hedef alan bir dizi başka politika önlemi de açıkladı.

Goldman Sachs Group Inc.'deki ekonomistlere göre, Çin'in destek tedbirleri kademeli olarak uygulamaya koyulsa da yatırımcıların dövizde hızlı bir toparlanma görmeleri pek olası değil.

Xinquan Chen'in de aralarında bulunduğu bir ekip, "Yuan likidite yönetimi sürdürülebilir ve tek yönlü değer kaybı beklentilerine karşı etkili olsa da mevcut koşullar, özellikle doların güçlenmesiyle birlikte yuan üzerindeki baskının zayıfladığını gösteriyor" dedi.

Kaynak: Bloomberg

  • Admin
Gönderi tarihi:

Çin resesyondan çıkmaya çalışıyor

Henüz resmi bir resesyona girmemiş olsa da Çin ekonomisi sıkıntıda. Ülkenin emlak sektörü krizde ve ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) çok büyük bir payını oluşturuyor. Çin sadece çok fazla konut inşa etmekle kalmadı, aynı zamanda Çinli tüketiciler, emlak sektörünün büyümeyi durdurmayacağını varsayarak başlangıçta aldıkları büyük miktardaki ipotek borcunun yükünü taşıyor.

Çin yeni bir hükümet seçebilseydi, gayrimenkulü destekleyen politikalar üzerinde daha fazla kontrole sahip olacaktı ve bunun yerine sağlık gibi daha heyecan verici üretkenlik beklentileri olan diğer alanlarda tüketimi artırabilecekti.

Bunun yerine Çin, Xi Jinping'in mali teşvikten kaçınmanın ülkenin gayrimenkule yatırım yapma alışkanlığını kıracağı yönündeki görüşüne takılıp kalmış görünüyor. Zenginliğin Çin'de yeniden dağıtılması, daha fazla Çinliyi güçlendireceği ve potansiyel olarak daha fazla sosyal huzursuzluğa yol açacağı için Çin Komünist Partisinin konumunu da tehdit edecektir.

Bu yaklaşım, ABD'nin yoksul insanlara ve işsizlere en çok yardım eden Amerikalılara para vererek salgının ekonomik etkileriyle mücadele etme biçimiyle doğrudan tezat oluşturuyor. GZERO'dan Ian Bremmer, Çinli yatırımcılara basit nakit transferi eyleminin, Çin'in GSYİH'sında yatırıma kıyasla tüketimin daha büyük bir rol oynamasına olanak tanıyacağını yazdı.

Dolayısıyla Çin, resesyondan çıkış yolunu harcamak yerine, gelecekteki olası bir resesyondan kurtulmayı amaçlıyor. Ülkenin merkez bankası Çin Halk Bankası bu yazın başlarında faiz oranlarını düşürdü. En son hamlesinde bankaların zorunlu karşılıklarını azalttı, bu da bankaları daha fazla borç vermeye teşvik edebilir.

Bespoke Investment Group analistleri bir araştırma notunda, bunun Çin ekonomisine 500 milyar yuan (yaklaşık 68,7 milyar dolar) likidite kazandıracağını, ancak yeni kredi talebi zayıfken daha fazla borçlanmayı teşvik etme ihtimalinin düşük olduğunu tahmin etti.

Çin resesyonun üstesinden gelebilir mi?

Bank of America'daki ekonomistler, Çinli ekonomik politika yapıcıların ülkenin ekonomik sıkıntılarını çözmeye daha yeni başladıklarını ve Eylül ve Ekim aylarında bu konuyu daha da yoğunlaştıracaklarını tahmin ediyorlar.

Çin'in en büyük şehirleri, ilk kez ev satın alacak kişinin tanımını değiştirerek bazı Çinli tüketicilerin ipotek borçlarında daha düşük faiz oranları elde etmelerine olanak tanıdı. Şehirler ve devlet kontrolündeki bankalar ayrıca çeşitli başka emlak kolaylaştırma önlemlerine de başvurdu: peşinat oranlarının düşürülmesi, ev satın alma kısıtlamalarının kaldırılması, müteahhit fiyatlandırma kontrollerinden kurtulma ve kentsel yenileme için özel amaçlı tahvil ihraç edilmesi.

Sermaye piyasalarında Çin, varlıkların transferine uyguladığı vergileri yarıya indirdi ve tüccarların borç alınan parayla ticaret yapmak için kullandıkları kaldıraçlı marj finansmanı üzerindeki tavanı gevşetti.

Medyada çıkan haberlere göre merkezi hükümet aynı zamanda Çin'in altyapı inşasını destekleyen yerel yönetim finansman araçlarını (LGFV) kurtarmayı da düşünüyor. Bu, yerel yönetimlerin borçlarını karşılamak için 1 trilyon ila 1,5 trilyon dolar aralığında özel amaçlı yeniden finansman tahvillerinin ihraç edildiği anlamına gelebilir.

Bank of America ekonomistleri, Çin ekonomisindeki gerilemenin hâlâ politika yapıcıların elini zorlayabileceğini ve hükümetin para politikasını gevşetmesine, konut desteğini artırmasına ve tüketime yönelik mali teşvik sağlamasına olanak verebileceğini belirtti.

Kaynak: Quartz

  • 2 hafta sonra...
  • Admin
Gönderi tarihi:

Çin'in yüksek hızlı demiryolları ekonomisini tekrar rayına oturtabilecek mi?

Artan talebi karşılamak ve ulusal ekonomiyi canlandırmak amacıyla Çin'de daha fazla yüksek hızlı demiryolu yapılmasına yönelik çağrılar artıyor.

Çin'in bu yıl 2.500 km (1.553 mil) yüksek hızlı hat eklemesi bekleniyor, bu da sistemin toplam uzunluğunu 44.500 km'ye çıkaracak.

Cuma günü başlayacak sekiz günlük "altın hafta" tatili öncesinde üç yeni hat (Fuzhou-Xiamen, Guangzhou-Shanwei ve Shanghai-Nanjing Nehir Kenarı) hizmete açıldı.

Dünyanın dört bir yanından en büyük konular ve trendler hakkında sorularınız mı var? Ödüllü ekibimiz tarafından size sunulan açıklayıcılar, SSS'ler, analizler ve infografikler içeren yeni seçilmiş içerik platformumuz SCMP Knowledge ile yanıtları alın.

Zheshang Securities bir raporda, demiryolu yatırımlarının ekonomik büyümeyi istikrara kavuşturmada oynadığı rolü vurgulayarak, "[Çin Devlet Demiryolları Grubu'ndan] ortalama yıllık yatırımın 2023-25'ten geçen yıla kıyasla yüzde 18 artmasını bekliyoruz." dedi.

Çin'in Kovid sonrası toparlanması yavaşlıyor ve Pekin'in bu yıl için yaklaşık yüzde 5'lik ekonomik büyüme hedefini yakalayamayacağı endişelerini artırıyor.

Demiryolu ile ilgili sabit varlıklara yapılan yatırımlar diğer altyapı inşaatlarına göre çok daha hızlı arttı. National tarafından açıklanan verilere göre, 2023'ün ilk sekiz ayında yıllık bazda yüzde 23,4 artış yaşanırken, borç batağındaki eyalet ve belediye yetkilileri tarafından finanse edilen karayolu yatırımları yalnızca yüzde 1,9 arttı. 15 Eylül'de İstatistik Bürosu.

Dünyanın en büyük yüksek hızlı ağının operatörü olarak Çin Devlet Demiryolları Grubu'nun sabit varlık yatırımları Ocak-Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,2 artışla 432 milyar yuan'a (59 milyar ABD Doları) ulaştı.

Demiryolu yatırımlarına yapılan yatırım, Çin ekonomisinin 2008 küresel mali krizinden sonra toparlanmasına yardımcı oldu. Çin, 2014-19 yılları arasında demiryollarına yılda 800 milyar yuan'dan fazla para harcadı.

Yıllık yatırım toplamı, 824 milyar yuan'ın harcandığı 2015'te zirveye ulaştı ve sonraki üç yılda 800 milyar yuan'ın biraz üzerine düştü.

Ancak salgının ilk yılı olan 2020'de demiryolu yatırımı 782 milyar yuan'a düştü - 2013'ten bu yana ilk kez 800 milyar yuan'ın altına düştü - ve 2021'de 749 milyar yuan'a, geçen yıl ise 711 milyar yuan'a düşmeye devam etti.

Çin Demiryolları, önümüzdeki altın hafta için tren seferlerine yoğun ilgi olduğunu ve altın hafta biletlerinin satışa çıktığı 15 Eylül'de 22,9 milyon bilet rezervasyonu yapıldığını söyledi.

Çin, ağustos karlarının toparlanmasının ardından politika desteğini güçlendirme sözü verdi

Çin Demiryolları, 27 Eylül'den 8 Ekim'e kadar yaklaşık 190 milyon tren yolculuğunun gerçekleştirilmesini bekliyor; bu da günlük ortalama 15,8 milyon yolculuk anlamına geliyor. Bu, 2019'da 29 Eylül'den 7 Ekim'e kadar yapılan 139 milyon yolculukla, yani günlük ortalama 15,4 milyon seyahatle karşılaştırıldı. Yaklaşan seyahat dönemi, hem Güz Ortası Festivali hem de Ulusal Gün tatillerini kapsadığı için daha uzun.

“Bu yılın en yoğun ulaşım dönemiyle başa çıkabilmek için demiryolu departmanı, popüler destinasyonlara giden 320 doğrudan tren dahil olmak üzere 1.850 ekstra tren hizmeti ekledi. Çin Demiryolları, günlük yolcu oturma kapasitesinin 2019'a göre yüzde 18,5 artacağını söyledi.

Yüksek hızlı demiryolu sistemini bu yıl yaklaşık 44.500 kilometreye çıkardıktan sonra, ülkenin kabinesi olan Danıştay tarafından geçen yıl yayınlanan beş yıllık ulaşım planına göre plan, 2025 yılına kadar 50.000 kilometreye ulaşmak.

Kaynak: South China Morning Post

  • 3 ay sonra...
  • Admin
Gönderi tarihi:

Çin'in İyileşmesi 2024'te 'Yavaş ve İnişli çıkışlı' Olacağa benziyor

(Bloomberg) -- Çin'in 2023 yılı için yaklaşık %5'lik büyüme hedefine ulaşacağı neredeyse kesin görünüyor ve dikkatleri deflasyon risklerinin, konut krizinin ve devam eden güven krizinin bu yıl ivme kazanma çabalarını raydan çıkarıp çıkarmayacağına çeviriyor.

Çarşamba günü açıklanacak veriler, ekonominin dördüncü çeyrekte bir miktar ivme kaybetmesine rağmen, Çin'in gayri safi yurt içi hasılasının geçen yılın tamamında %5,2 arttığını gösterecek.

Perakende satışlar ve sanayi üretiminin de düşük bir karşılaştırma tabanına rağmen Aralık ayında bir önceki yıla göre arttığı görülüyor - 2022'nin sonlarında ülke büyük bir Kovid-19 salgınıyla uğraşıyordu.

Yılın başlangıcı karışık haberler getirdi. Cuma günkü rakamlar, Çin'de tüketici fiyatlarının Aralık ayında üçüncü ayda da düştüğünü ve 2009'dan bu yana en uzun deflasyon serisini gösterdiğini gösterdi. Ancak ihracat, 2016'dan bu yana ilk kez 2023 boyunca düşmesine rağmen istikrar işaretleri gösteriyor.

Pantheon Macro Economics'in Çin baş ekonomisti Duncan Wrigley, "Hedeflenen teşvik tedbirlerinin yatırım sektörlerine sızması ve emlak toparlanmasının salyangoz benzeri bir hızda ilerlemesi nedeniyle iç talepteki toparlanma yavaş ve inişli çıkışlı olacak" dedi.

Çin Halk Bankası Pazartesi günü deflasyonist baskılara karşı koymak ve kredileri artırmak için harekete geçme fırsatına sahip olacak. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler genel olarak merkez bankasının bir yıllık politika kredilerinin faiz oranını 10 baz puan düşürerek %2,4'e düşürmesini bekliyor. Politika yapıcıların finansal sisteme daha fazla nakit pompaladığını da görüyorlar.

Ekonomistler merkez bankasının büyümeyi artırmak için bankaların rezervde tutması gereken nakit miktarını azaltmak gibi başka adımlar atmasını bekliyor olsa da bu muhtemelen sorunları düzeltmek için yeterli olmayacak. Ülkenin maliye bakanının hükümet harcamalarının artacağının sinyalini vermesiyle mali destek de gündemde.

Ekonomi Ne Diyor:

“PBOC'nin haftaya Pazartesi günü faiz indirimiyle başlamasını bekliyoruz. Son verilerin zayıf tarafta olması, desteği artırmak için iyi bir neden oluşturuyor. Çarşamba günü açıklanacak bir başka rakam (dördüncü çeyrek GSYİH ve Aralık ayı faaliyeti) muhtemelen yumuşak koşulların altını çizecek."

—Tam analiz için burayı ve burayı tıklayın

Societe Generale SA ekonomistleri, artan mali teşvik, biraz daha para politikası gevşemesi, istikrarlı ihracat büyümesi ve konut sektörüne verilen destek varsayımına dayanarak Çin'in bu yıl ekonomik büyümesinin %4,5 olacağını öngörüyor.

Bankanın baş ekonomisti ve Asya Pasifik araştırma başkanı Yao Wei, geçen hafta Pekin'de düzenlenen bir brifingde, "Çin hükümeti maliye politikasını şu anda tahmin ettiğimizden daha da fazla hızlandırmaya istekliyse, muhtemelen %5 büyüme olasıdır" dedi.

Asya'da da Endonezya merkez bankası muhtemelen Çarşamba günü faiz oranını değiştirmezken, Singapur'un Aralık ayı ihracatının yılın en büyük artışını kaydetmesi bekleniyor. Perşembe günü Avustralya verileri istihdam büyümesinin yavaşladığını gösterebilir ve Japonya Merkez Bankası, yönetim kurulu toplantısına günler kala son enflasyon rakamlarını alabilir.

Daha fazla bilgi için Bloomberg Economics'in Asya İçin Önümüzdeki Hafta'nın tamamını okuyun
Diğer yandan, Almanya'nın 2023 GSYİH'sı, İngiltere'nin ücretler ve tüketici fiyatlarına ilişkin raporları, Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda çok sayıda merkez bankası konuşmacısı ve ABD perakende satışları yatırımcıların odaklanmasını sağlayacak.

Geçen hafta olup bitenler için buraya tıklayın ve aşağıda küresel ekonomide olup bitenlere ilişkin özetimiz yer alıyor.

ABD ve Kanada

Perakende satış verileri, tatil nedeniyle kısalan ABD ticaret haftasının öne çıkanları oldu. Bloomberg'in ekonomistler arasında yaptığı anketin medyan tahmini, 2023'ün sonuna yaklaşırken otomobil bayileri ve benzin istasyonları dışındaki alımlarda daha ılımlı bir ilerleme kaydedilmesi yönünde çağrıda bulunuyor.

Ancak Kasım ayındaki güçlü ilerlemeyle birlikte Çarşamba günü yayınlanacak rakamlar tüketici talebinin dirençli olduğunu gösteriyor olmalı. Konut başlangıçları ve önceden sahip olunan evlerin satışına ilişkin rakamların, konut amaçlı emlak piyasasının zayıf ancak istikrara kavuştuğunu göstermesi bekleniyor.

Fed Çarşamba günü Aralık ayı sanayi üretim raporunu yayınlayacak ve bu raporun imalat sektörünün zayıfladığına işaret etmesi bekleniyor. Merkez bankası ayrıca ABD genelindeki ekonomik koşullara ilişkin Bej Kitap özetini de yayınlayacak.

Fed Guvernörü Christoper Waller Salı günü ekonomi ve para politikası hakkında konuşacak, bunu haftanın ilerleyen saatlerinde Atlanta'dan bölgesel Fed banka başkanları Raphael Bostic ve San Francisco'dan Mary Daly yapacak.

ABD Ekonomik Faaliyetlerine İlişkin Değerlendirmeler

Kanada'da enflasyon verilerinin Aralık ayında hafif bir artış göstererek %3,2'ye çıkması bekleniyor. Merkez bankası üç ayda bir iş ve tüketici görünümü anketlerini yayınlayacak ve mevcut ev satışları ve konut başlangıçlarına ilişkin rakamlarla yavaşlayan ama yine de pahalı olan emlak piyasasına dair bir fikir ortaya çıkacak.

İşletmelerin salgın dönemi kredilerini geri ödemeleri için son tarih, hükümetin onlara daha fazla süre vermemesi durumunda binlerce şirketin risk altında olduğuna dair uyarıların ortasında geçecek. Perakende satış verileri de bekleniyor.

Daha fazla bilgi için Bloomberg Economics'in ABD İçin Önümüzdeki Hafta'nın tamamını okuyun
Avrupa, Orta Doğu, Afrika
Aralık ayındaki tüketici fiyatları verilerinin ABD ve Euro Bölgesi'nde enflasyon baskısının dirençli olduğuna işaret etmesinin ardından bu hafta odak noktası İngiltere oldu.

Salı günkü ücret rakamları, ülkenin sıkı işgücü piyasasının nasıl tepki verdiğini ortaya çıkarırken, enerji gibi değişken unsurları dışarıda bırakan temel enflasyon ölçüsünün, merkez bankası hedefinin hala iki katından fazla olan %5'in biraz altında seyrettiği görülüyor.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, Salı günü Lordlar Kamarası milletvekilleri huzuruna çıktığında büyük olasılıkla para politikası konusunda sorgulanacak.

Bu arada euro bölgesinde Pazartesi günü açıklanacak sanayi üretimi verileri Kasım ayındaki zayıflığın devam edeceğine işaret edebilir ve bu da dördüncü çeyrekte genel bir ekonomik daralmanın yaşanma ihtimalini güçlendirebilir.

Almanya'nın aynı gün tüm yıl GSYİH'sini açıklaması, bölgenin en büyük ekonomisinin yıl sonunda nasıl bir performans gösterdiğine dair bir gösterge içerebilir; ancak sığ bir resesyona maruz kalma ihtimali de var.

Her Ocak ayında Dünya Ekonomik Forumu toplantısının yapıldığı İsviçre'nin dağ tatil yeri Davos'ta çok sayıda para yetkilisi konuşma yapacak. İsviçre Ulusal Bankası Başkanı Thomas Jordan da bunların arasında yer alacak.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'ın da burada üç kez sahneye çıkması planlanıyor, ancak kurumun 25 Ocak'taki faiz kararı Perşembe günü devreye girmeden önce herhangi bir yorumun kapsamı karartma dönemi nedeniyle daralabilir. Aralık ayı toplantısına ilişkin bir rapor da aynı gün yayınlanacak.

İskandinav ülkelerinde İsveç enflasyonu Pazartesi günü açıklanacak ve iki Riksbank politika yapıcısının haftanın ilerleyen saatlerinde konuşma yapması planlanıyor. Norveç'in aylık GSYİH'sı Salı günü açıklanacak.

Güneye bakıldığında, Angola Bankası Cuma günü inatçı yüksek enflasyonu dizginlemek amacıyla oranları sabit tutabilir, hatta iki ay içinde ikinci kez artırabilir. Yıllık tüketici fiyat artışı Kasım ayında %18,2'ye yükseldi.

Brezilya merkez bankası analistlerinin Focus anketi olarak adlandırılan araştırması haftayı sürdürüyor. Banco Central do Brasil'in geçen yıl tüketici fiyatlarını hedef aralığına döndürmedeki başarısı bir yana, enflasyon beklentileri sabit kalmıyor ve politika normalleşmesinin en iyi ihtimalle uzun ve kasıtlı bir süreç olması bekleniyor.

Brezilya ayrıca Kasım ayına ait perakende satışlar ve GSYİH temsili verilerinin yanı sıra, geçici tatil personelinin işten çıkarılmasıyla genellikle düşen Aralık ayı istihdam yaratma rakamlarını da sunuyor.

Peru'da Kasım ayına ait GSYİH temsili verileri, Ekim ayındaki hafif aylık büyümenin duraksadığını gösterebilir. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler 2023 yılı için üretimde %0,4'lük bir düşüş öngörüyor. Ülkenin başkenti Lima'da yıl sonu işsizlik muhtemelen Kasım ayındaki %6,6'lık baskının üzerine çıktı.

Güney Koni için hafif bir haftada, Arjantin ihracat, ithalat ve ticaret dengesine ilişkin Aralık ve tüm yıl rakamlarını yayınlarken, Şili'nin planlanmış bir şeyi yok.

Kolombiya gözlemcileri, ekonomik aktivite, endüstriyel üretim, imalat ve perakende satışlara ilişkin Kasım raporlarının yanı sıra merkez bankasının aylık analist anketini sabırsızlıkla bekleyebilirler.

Daha fazla bilgi için Bloomberg Economics'in Latin Amerika İçin Önümüzdeki Hafta'nın tamamını okuyun

--Robert Jameson, Brian Fowler, Piotr Skolimowski, Laura Dhillon Kane, Vince Golle ve Henrique Almeida'nın yardımlarıyla.

Kaynak: Bloomberg

  • 4 hafta sonra...
  • Admin
Gönderi tarihi:

Araştırmacılar, Pekin ekonomisinin çöktüğünü kabul etmeyi reddettiğini ve yetkililerin durumu düzeltmekte başarısız olmasının bir nedeninin de bu olduğunu söylüyor

Çin ekonomisi pandemi sonrası yeniden ivme kazanmada zorlandı.

china-2815788.jpg

Hisse senedi piyasaları 2021'deki zirvelerinden bu yana çökerek yatırımcı güvenindeki kaybın altını çizdi.

Ancak Rodyum Grubu, Pekin'in ekonomisinin sıkıntıda olduğunu kabul etmediğini ve bu durumun onu yapısal sorunları çözmekten alıkoyabileceğini söylüyor.

Çin ekonomisini okumak zor olabilir.

Hisse senedi piyasaları gerilerken ve kayıplar bu hafta başında 2021'deki zirvelerinden yaklaşık 7 trilyon dolara çıkarken, ekonomik istatistikler aynı derecede kasvetli değil.

Geçen yıl, dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin, GSYİH büyümesini %5,2 oranında artırdı. Bu arada, 2024'e gelen ekonomik veriler gözlemcilerin kafasını karıştırıyor.

Bağımsız bir araştırma firması olan New York merkezli Rhodium Group'tan araştırmacılar, Pazartesi günü bir raporda tutarsızlığa dikkat çekti.
Ortaklardan Daniel H. Rosen ve Rachel Lietzow şöyle yazdı: "2023'ün ikinci yarısı boyunca, Çin'in etkileyici resmi verileri ile gözle görülür derecede yetersiz tüketici talebi, çözülmemiş yerel yönetim borç sorunları ve doğrudan yabancı yatırımlarda benzeri görülmemiş bir düşüş arasındaki uçurum çok belirgindi." sırasıyla araştırma firmasında araştırma analisti. Rodyum Grubu'nun Çin'deki çalışmalarına liderlik eden Rosen, 2000'den 2001'e kadar Beyaz Saray Ulusal Ekonomi Konseyi ve Ulusal Güvenlik Konseyi'nde uluslararası ekonomi politikası konusunda kıdemli danışman olarak görev yaptı.

Buna rağmen Pekin temel sorunlarını tam olarak çözemedi ve bunun yerine yabancı yatırımı teşvik etmek ve zor durumdaki ekonomisini eleştirenleri tehdit etmek gibi başka hamleler yaptı.

Başka bir deyişle Rosen ve Lietzow raporlarında "politika yapıcılar gerçek yapısal sorunların üstesinden gelmek için neredeyse hiçbir şey yapmadılar" diye yazdı.

Bunun bir nedeni Pekin'in ekonomisinin sıkıntıda olduğunu kabul etmemesi.

Çin lideri Xi Jinping, bazı işletmelerin "zor zamanlar" geçirdiğini kabul etse de yılbaşı gecesi ülke ekonomisinin "eskisinden daha dayanıklı ve dinamik" olduğunu söyledi.

Rhodium Group'un araştırmacıları Çin ekonomisinin pembe anlatımından pek emin değiller ve bunu "ekonomik faaliyetin siyasallaştırılmış bir tablosu" olarak adlandırıyorlar.

Ne de olsa Çin ekonomisi, pandemi sonrası yatırımcıları hayal kırıklığına uğratan kısa bir yükselişin ardından yeniden ivme kazanmakta zorlandı.

Rhodium Group araştırmacıları, "2023'ün ilk çeyreğinde iyileşme bekleniyordu, ancak ikinci çeyrekte şüpheler ortaya çıktı. Yılın ikinci yarısında güven tamamen bozuldu" diye yazdı.

Rhodium, Pekin'in Çin'in yüzde 5'lik GSYH büyüme hedefinin üzerinde performans gösterdiğini iddia etmesine rağmen yetkililerin hala "olağanüstü destek önlemleri almak için devam eden bir mücadele" içinde olduğunu yazdı.

"2024 yaklaşırken borsaları desteklemek için yeni acil adımlar da karışıma ekleniyor, bu da her şeyin yolunda olmadığına dair bir başka işaret" diye eklediler.

Günün sonunda, resmi Çin istatistiklerinin piyasa güvenindeki kayıp ve ekonomik sıkıntılara ilişkin "bu gerçeği kabul etmediğini" yazdılar. Ve bu yıl bir toparlanma mümkün olsa da, bunun tek nedeni emlak piyasasının muazzam bir şekilde çökmesi.

"Bu iyileşme gerçek olacak, ancak döngüsel ve geçici olacak" diye yazdılar. "Uzun vadeli istikrar hâlâ acil piyasa reformları gerektirecek ve mevcut tehlike, toparlanmanın gerçek reformla ilişkili acıyı haklı çıkarmayı zorlaştırması olacak."

Kaynak: Business Insider

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.