Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Atık Elektrikli Araç Pillerine Olur?

YouTuber JerryRigEverything bizi Li-Cycle'ın pil geri dönüşüm tesisinde bir tura çıkarıyor.

EV'lerle ilgili yaygın bir endişe, kullanım ömürleri sona erdikten sonra pil paketlerinin kaderidir. Bir çöplük akla gelen ilk fikir olsa da, şu anda birkaç şirket EV ve lityum-iyon pil geri dönüşümü sorununu çözmek için çalışıyor. En öne çıkanlardan biri, 2016 yılında kurulan Li-Cycle adlı bir firmadır.

Tüm lityum-iyon piller gibi, eski bir Nissan Leaf veya eski bir iPhone'daki bir pil de hizmet ömrünün sonuna yaklaşacaktır. Sonunda, bu pillerin önemli ölçüde azaldığı veya arızalandığı ve değiştirilmesi gereken bir zaman gelecektir.

Bu geçerli bir soruyu gündeme getiriyor: eski, kısmen (veya tamamen) kullanılamaz pillere ne oluyor? Uygulanan yeni geri dönüşüm teknikleriyle, artık bu pilleri kurtarmanın ve hatta bileşenlerini gelecekteki pil uygulamalarında kullanmanın yolları var.

Pillerin içinde lityum, kobalt, bakır ve nikel bulunur. Saf elementler olarak sonsuz sayıda geri dönüştürülebilirler. Li-Cycle, bu kimyadan yararlanan bir şirkettir.

Bu firma, her tür lityum-iyon pili geri dönüştüren Arizona merkezli bir üretim tesisine sahiptir. İster bir Tesla Model S pil takımı, ister bir elektrikli yaprak üfleyici için bir pil paketi olsun, Li-Cycle tescilli "su bazlı çözüm" sayesinde bunların hepsini geri dönüştürebilir.

Yani şirket pilleri eritmiyor; bunun yerine, tüm pil takımı bileşenlerini üç kaba ayırmak için çözümü kullanır. Hattın sonunda, üç torba plastik artıklar, alüminyum ve bakır ve bir "siyah kütle" torbası içerir.

battery.jpg

Siyah kütle torbası lityum, nikel ve kobalt içerir. Tesis malzemeleri topladıktan sonra kara kütle konteynerleri daha da ayrıştırılmak üzere farklı bir yere sevk edilecektir.

Buradan, üreticiler bu geri dönüştürülmüş öğelerle lityum iyon pil paketleri üretebilir. Li-Cycle'ın çalışması, bir lityum-iyon pilin yaşam döngüsü ile etkili bir şekilde "döngüyü kapatır".

Li-Cycle, Arizona tesisinin her yıl 18.000 ton lityum iyon pil işleyebileceğini söylüyor. Ayrıca firma, pil kaynaklarının %95'e kadarını geri dönüştürebileceğini iddia ediyor.

Kaynak: InsideEVs Global

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Hemen ileti gönderebilir ve devamında kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.