Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kuru Sauna ve Islak Sauna: Fark Nedir?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Kuru Sauna ve Islak Sauna: Fark Nedir?

Sauna deyince çoğu kişinin aklına Finlandiya gelir. Ne de olsa "sauna" kelimesi Fince'dir. Ancak pek çok kanıt, saunaların dünyanın diğer bölgelerinde en az 2000 yıldır kullanıldığını gösteriyor.

Orijinal saunalar, soğuğa karşı sığınaklardı, yanan ateşler veya sıcak kaya yığınları ile yerdeki deliklerden biraz daha fazlasıydı. Kuzey Amerika'daki First Nation ter locaları gibi, törensel ve dini önemi olan toplanma yerleri olarak hizmet ettiler.

dünyanın başka yerlerinde en az 2000 yıldır var.

Orijinal saunalar, soğuğa karşı sığınaklardı, yanan ateşler veya sıcak kaya yığınları ile yerdeki deliklerden biraz daha fazlasıydı. Kuzey Amerika'daki First Nation ter locaları gibi, törensel ve dini önemi olan toplanma yerleri olarak hizmet ettiler.

Günümüzde saunaların sağlığa olan faydaları iyi bilinmektedir. Isı, cildi temizleyen ve toksinleri serbest bırakan terlemeyi teşvik eder. Aynı zamanda sert kasları gevşetir ve genellikle iyi olma hissini destekler.

sauna-1093235.jpg

19. yüzyılın sonlarında John Harvey Kellogg, ampullerle ısı üreten bir elektrikli sauna icat etti ve onu 1893 Chicago Dünya Fuarı'nda sergiledi. 1938'de sobalı ve rezistanslı ısıtma elemanı olan bir sauna geldi. İnsanlar artık saunaların faydalarından yararlanmak için ateş yakmak zorunda kalmadı ve saunalara dünya çapında erişilebilir hale geldi.

Bir Japon doktor, 1970'lerin sonlarında kızılötesi aydınlatma yoluyla ısıyı tanıttı. Günümüzde kızılötesi saunalar, dirençli ısı saunaları kadar yaygındır. Ancak, elbette, pek çok insan hala odun ateşindeki saunaları tercih ediyor.

Kuru Sauna Nedir?

Klasik saunayı düşünün - dört veya daha fazla kişilik oturma sırası ve merkezi ısıtıcı bulunan, sedirle kaplı küçük bir oda. Ancak bu günlerde, mevcut olan tek kuru sauna türü bu değil. Kızılötesi saunalar, bir veya iki kişiyi barındıran klasik tasarımın daha küçük versiyonlarını sunar. Ya da tek bir kişi için yalıtımlı kutular veya bölmeler olabilir.

sauna-253938.jpg

Kuru bir saunada havaya nem eklenmez ve bağıl nem düşük, tipik olarak yüzde 10 ila 20 arasında kalır.

Islak Sauna Nedir?

Nem oranı yüksek bir sauna. Türk saunası olarak da bilinir ve klasik bir saunayı andırır - merkezi bir sobanın etrafına inşa edilmiş banklarla dolu, sedir kaplı çok kişilik bir oda. Sıcak kayalar sobanın üstünü kaplar. Kullanıcılar, bir kovadaki suyu kayaların üzerine dökerek odada dolaşan buhar üretir.

Islak sauna buhar banyosu değildir. İkincisinde, bir elektrik jeneratörü buharı oluşturur ve ıslak saunadakinden çok daha fazlası vardır - o kadar çok ki duvarları görmek zor olabilir.

Kuru Saunalar ve Islak Saunalar Arasındaki Farklar
Nem en büyük farktır. Kuru bir saunadaki düşük nem, çölde sıcak güneşin altında oturmak gibi hissettirir. Islak saunadaki yüksek nem, gün ortasında tropikal bir yağmur ormanında oturmaya benzer.

Her iki tip de terlemeyi teşvik eder. Ancak yüksek nem, terin buharlaşmasını engeller, bu nedenle tıpkı sıcak, nemli bir yaz gününde olduğu gibi vücudunuzdan damlama eğilimi gösterir. Kuru bir saunada hala terlersiniz, ancak düşük nem nedeniyle ter kolayca buharlaşır. Sıcakta birkaç dakika kaldıktan sonra vücudunuzda ter biriktiğini göreceksiniz.

Diğer bir fark ise ısıtma hızıdır. Isıtma elemanı kuru bir saunada çalışma sıcaklığına ulaştığında, ısının sirkülasyonu birkaç dakika sürer. Ancak ıslak bir saunada kayaların üzerine su döktüğünüzde buhar neredeyse anında sirküle olur. Bu buhar ısısı patlaması birçok insanı ıslak saunalara çeker.

Hangi Sauna Sizin İçin Daha İyi?

Bu büyük ölçüde kişisel tercih meselesi çünkü nem ne olursa olsun ısı sizin için iyidir. Bazı faydalar arasında gelişmiş kardiyovasküler ve akciğer fonksiyonu, detoksifikasyon ve ağrıyan eklemler ve kaslar üzerinde yatıştırıcı bir etki yer alır. Saunalar, kullanıcıların daha iyi uyumasına ve gün boyunca daha enerjik hissetmelerine yardımcı olabilir.

Islak bir saunada kendinizi daha sıcak hissedebilseniz de, bunun nedeni genellikle teriniz ve havadaki nemdir. Islak bir saunadaki sıcaklık, kuru bir saunada 160 veya daha fazla olana kıyasla tipik olarak sadece 120 derece civarındadır. Düşük nem, ısının vücuda daha derine inmesine izin vererek sağlık yararlarını artırır.

Sağlık yararları için saunalara ilgi duyuyorsanız, muhtemelen kuru bir sauna ile daha iyi durumdasınızdır. Lüks nemde uzun süre güneşlenmeyi seviyorsanız, ıslak sauna tam size göre.

Kaynak: The Family Handyman

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.