Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

NASA, Bu Robotu Mars'ın Büyük Mağara Ortamlarında Arama Yapacak Şekilde Eğitiyor


Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

NASA, Bu Robotu Mars'ın Büyük Mağara Ortamlarında Arama Yapacak Şekilde Eğitiyor

NASA, yenilikçi robotlara yabancı değil, ancak ajansın yeni robotik mağara gezgini hâlâ hayranlık uyandırmayı başarıyor. Stanford Üniversitesi'ndeki araştırmacılarla işbirliği içinde NASA, uçlarında tutucular bulunan dört uzun, geri çekilebilir kol kullanarak çevresinde dolaşan küçük, hafif bir robot geliştiriyor. Tasarım, robotun etrafındaki dünyayı manipüle etme yeteneğinden ödün vermeden oldukça hareketli olmasını sağlar. Ve ne mutlu ki, yeni kaşifin adını ReachBot koydular.

nasa-magara-cave-robot.jpg

Mevcut haliyle, ReachBot'un bir gövde bölümü ve bir tetrahedronun köşeleri gibi eşit aralıklarla yerleştirilmiş dört döner eklemi vardır. Geri çekilebilir kollar, her bir omuz ekleminden düz bir şekilde uzanabilir. Bu kollar muhtemelen son versiyonda teleskopik olacak, ancak Stanford tarafından paylaşılan videoda prototip, işlevselliği göstermek için şerit metre kullanıyor. Kolların her birinin sonunda bir kavrama mekanizması bulunur.

ReachBot, Mars mağaralarını keşfetmek için önce üç kavrayıcısını kullanarak kendisini mağara duvarlarına tutturur. Ardından dördüncü kolunu gitmek istediği yöne doğru uzatır ve bir yüzey kapar. ReachBot, bu kolu kısaltarak kendini bu yöne çekebilir, aynı zamanda diğer kollarını da aynı anda ileriye doğru itmek için uzatabilir. Ardından süreç tekrar eder. ReachBot'un yapısı, daha az malzeme kullanarak Mars'ın daha düşük yerçekiminden faydalanabilir, çünkü ReachBot'un hareketlerini çeken kuvvetler azaltılacaktır. İnsanlar regolitine ayak basmadan çok önce Mars mağaralarının içini görmenin basit bir yolu.

Neden Mağaralar?
Hiç kimse Mars'taki mağara sistemlerini keşfetmedi, bu nedenle gelecekteki görevleri planlarken uğraşılması gereken bir bilinmeyen unsuru var. Bir insanın yerine bir robot göndermek çok daha güvenli olsa da, yine de son derece karmaşık ve pahalı bir görev. ReachBot'un daha küçük boyutu ve ağırlığı, genel görev maliyetini düşürmeye yardımcı olabilir ve optimize edilmiş keşif modu, başarı şansını artırabilir. Ama neden başlamak için Mars mağaralarını ziyaret etmek istiyoruz?

Mars, uzun süredir mevcut veya geçmiş dünya dışı yaşamın kanıtlarını aramak için önde gelen bir aday olmuştur, ancak mevcut durumunda gezegen pek davetkar değildir. Donmuş ve kuru ve Dünya'nın atmosferi ve manyetik alanı gibi hiçbir şeye sahip değil, yani yüzeyi sert kozmik radyasyondan korunmuyor. Yaşamın - hatta yaşam belirtilerinin - gezegenin yüzeyinde uzun süre hayatta kalması zor olurdu. Bununla birlikte, mağaraların bu tehlikelere karşı değişen düzeylerde koruma sağlaması, onları canlı organizmaları aramak için mükemmel yerler haline getirmesi mümkündür.

ReachBot'un tasarımcıları başlangıçta gözlerini kızıl gezegene diktiler, ancak robot potansiyel olarak güneş sistemi boyunca başka hedefler bulabilir. Kayalık yapıları ve düşük yerçekimi, Dünya'nın kendi Ay'ı da dahil olmak üzere, ReachBot için mükemmel keşif hedefleri olabilecek gezegenler, aylar ve asteroitler konusunda hiç sıkıntı yok. Mürettebatsız olduğu dönemlerde Lunar Gateway uzay istasyonunun bakımını yapmak için bile kullanılabilir. İyi ki adını HAL koymamışlar.

Kaynak: SlashGear

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.