Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Dünya 80 cm kaydı. Bu olmamalıydı....


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Dünya 80 cm kaydı. Bu olmamalıydı....

Yeraltı suyunu pompalayan insanların, Dünya'nın dönüşünün eğimi üzerinde önemli bir etkisi vardır.

Ek olarak, yeni bir çalışma, yeraltı suyu pompalamanın iklim değişikliği üzerindeki etkisinin ne kadar olduğunu belgeliyor.

Nispeten yeni olan bu verileri anlamak, deniz seviyesinin yükselmesini engellemeye nasıl yardımcı olunacağının daha iyi anlaşılmasını sağlayabilir.

Suyun gücü vardır. Aslında o kadar çok güç var ki, Dünya'nın yeraltı suyunu pompalamak gezegenin eğimini ve dönüşünü değiştirebilir. Ayrıca deniz seviyesinin yükselmesini ve iklim değişikliğinin diğer sonuçlarını da etkileyebilir.

Yeraltı suyunun pompalanmasının daha önce düşünüldüğünden daha büyük sonuçları olduğu görülüyor. Ama şimdi -Geophysical Research Letters dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma sayesinde- yirmi yıldan kısa bir süre içinde Dünya'nın pompalanan yeraltı suyu nedeniyle 31,5 inç eğildiğini görebiliyoruz. Bu, deniz seviyesinin 0,24 inç yükselmesine eşittir.

Seul Ulusal Üniversitesi'nde jeofizikçi ve araştırma lideri olan Ki-Weon Seo yaptığı açıklamada, "Dünya'nın dönme kutbu aslında çok değişiyor" diyor. "Çalışmamız, iklimle ilgili nedenler arasında, yeraltı suyunun yeniden dağılımının aslında dönme kutbunun kayması üzerinde en büyük etkiye sahip olduğunu gösteriyor."

Dünya dönen bir kutup üzerinde hareket ederken, gezegendeki suyun dağılımı kütle dağılımını etkiler. Yazarlar, "Bir topa biraz ağırlık eklemek gibi," diyor, "su hareket ettikçe Dünya biraz farklı dönüyor."

NASA tarafından 2016 yılında yayınlanan bir çalışma sayesinde, suyun dağılımının Dünya'nın dönüşünü değiştirebileceği konusunda uyarıldık. Bu yeni çalışma, bu kavrayışa bazı somut rakamlar eklemeye çalıştı. Seo, "Dönme direği kaymasının açıklanamayan nedenini bulduğuma çok sevindim" diyor. "Öte yandan, bir Dünya sakini ve bir baba olarak, yeraltı suyunun pompalanmasının deniz seviyesinin yükselmesinin bir başka kaynağı olduğunu görmek beni endişelendiriyor ve şaşırtıyor."

Çalışma 1993'ten 2010'a kadar olan verileri içeriyordu ve 2.150 gigaton kadar yeraltı suyunun pompalanmasının Dünya'nın eğiminde yaklaşık 31,5 inçlik bir değişikliğe neden olduğunu gösterdi. Pompalama büyük ölçüde sulama ve insan kullanımı içindir ve yeraltı suyu sonunda okyanuslara taşınır.

Araştırmada araştırmacılar, Dünya'nın dönme kutbunun kaymasında ve suyun hareketinde gözlenen değişiklikleri modellediler. Farklı senaryolar arasında, sürüklenmeye uyan tek model, 2.150 gigaton yeraltı suyu dağıtımını içeren modeldi.

2016 çalışmasına katılan NASA'nın Jet Tahrik Laboratuvarı'nda araştırma bilimcisi olan Surendra Adhikari, ek araştırmanın önemli olduğunu söylüyor. Bir haber bülteninde "Yeraltı suyu pompalamanın kutupsal hareket üzerindeki rolünü ölçtüler" diyor ve "bu oldukça önemli."

Suyun nereden -ve nereye- hareket ettiği önemlidir. Suyu orta enlemlerden yeniden dağıtmak en büyük farkı yaratıyor, bu nedenle hem batı Kuzey Amerika'dan hem de kuzeybatı Hindistan'dan gelen yoğun su hareketimiz, eğim değişikliklerinde önemli bir rol oynadı.

Artık su hareketinin etkisi bu kadar kısa ve nispeten yeni bir süredir bilindiğine göre, geçmiş verileri araştırmak eğilimleri göstermeye yardımcı olabilir ve yeraltı suyu hareketi etkilerinin anlaşılmasına daha fazla derinlik sağlayabilir.

Seo, "Dünya'nın dönme kutbundaki değişiklikleri gözlemlemek, kıta ölçeğindeki su depolama değişikliklerini anlamak için yararlıdır" diyor.

Bu veriler, çevrecilerin deniz seviyesinin sürekli yükselmesini ve diğer iklim sorunlarını önlemek için nasıl çalışacaklarını anlamalarına da yardımcı olabilir. Umarız, değişiklikler zaman içinde düzgün bir şekilde uygulanabilir.

Kaynak: House Beautiful

world-1582347.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.