Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

• Admin
Gönderi tarihi:

Yapay Zeka arabaları dijital olarak klonlamak: Gelecekte fabrikalar nasıl görünecek?

Yapay zeka, bulut bilgi işlem ve metaverse gibi kritik teknolojilerle desteklenen fabrikaların gelecekte çok daha akıllı hale gelmesi bekleniyor.

Yapay zeka, makine ekipmanı yapmak veya makine ekipmanı yapmak için kullanılabilirken, sözde "dijital ikizler" üreticilerin metaverse'deki ürünleri klonlamasına yardımcı olacak.

Otomasyonun işten çıkarmaya yol açabileceğine dair endişeler var. Bazıları, daha gelişmiş AI sistemleriyle, makinelerle değiştirilmek yerine onlarla işbirliği içinde çalışacağımızı umuyor.

kuka-robot.jpg

Ekipmanla iletişim kurmak ve makine parçaları oluşturmak için kullanılabilen konuşmalı yapay zeka. Fiziksel benzerlerine ince ayar yapmak için değiştirilebilen araçların ve uçakların dijital versiyonları. Ve siz yanından geçerken hareket eden otonom robotlar.

CNBC ile konuşan teknoloji uzmanlarına ve endüstri uzmanlarına göre, bunlar geleceğin fabrikalarına güç verecek teknolojilerden sadece birkaçı.

Accenture'ın dijital mühendislik ve üretim bölümünün Avrupa lideri Goetz Erhardt, CNBC'ye verdiği demeçte, gelecekte fabrikaların yapay zeka, veri platformları ve uç cihazlardan buluta, robotik ve sensörlere kadar bir teknoloji karışımına dayanarak çok daha bağlantılı olacağını söyledi. .

Erhardt, e-posta yoluyla, "Bu teknolojiler tam otomatik, 'karanlık' fabrikaları, otomatik karar vermeyi, gelişmiş ekipman izlemeyi ve geri dönüşüm ve ileri dönüşüm özelliklerine sahip yeni üretim ağlarını destekliyor" dedi.

Makine ve otomobillerde kullanılanlardan gıda işleme tesislerine kadar günümüz fabrikaları, teknolojiyi benimseme konusunda giderek daha gelişmiş hale geldi. Üretim sürecinde yer alan robotik kollar - malzeme ekleme ve çıkarma, kaynak yapma ve paletlere mal yerleştirme - artık yaygın bir görüş.

Daha gelişmiş yapay zeka

Karışıma çok daha gelişmiş yapay zeka teknolojileri eklendikçe, endüstriyel üretim süreci daha da sarsılabilir. OpenAI'nin GPT'si gibi konuşma sistemleri, bir gün robot teknolojisine entegre edilerek daha sofistike, duygusal açıdan zeki makinelere olanak sağlayabilir.

Google Cloud'da üretim ve nakliye sektörleri direktörü Simon Floyd, "Üretken yapay zeka (kullanıcı girdilerine yanıt olarak yeni içerik oluşturan yapay zeka), robotik süreçlerden işlemeye kadar ekipman optimizasyonu, etkileşim ve zeka için üretimde muazzam bir potansiyele sahip." CNBC'ye söyledi.

web_image-ag-future_production_fast_forw

Google, üzerinde eğitildikleri büyük miktarda veri sayesinde daha insani yanıtlar üretebilen büyük dil modellerinden yararlanmak isteyen teknoloji dünyası devleri arasında yer alıyor. Şirket, OpenAI'nin ChatGPT'sine rakip olmak için bu yılın başlarında kendi AI sohbet robotu Bard'ı başlattı.

Tüketici ürünleri, Google'ın AI çabalarının tek odak noktası değildir. Şirket, yakın zamanda üreticilerin makinelerden daha verimli veri çekmesi ve üretim sürecindeki anormallikleri tespit etmesi için bulut platformunu yükseltti.

Google Cloud'dan Floyd, CNBC'ye verdiği demeçte, yapay zekanın "mevcut durumu ve öngörülen gelecekteki performansı anlamak için üretim ekipmanıyla doğal dili kullanarak iletişim kurabileceğini ve bu nedenle insanlara yardımcı olacağını ve yüksek değerli görevlere odaklanmalarını sağlayacağını" söyledi.

Floyd, Google'ın AI araçlarındaki doğal dil işleme yetenekleriyle bunu başarmak için zaten çalıştığını söyledi. Şirket ayrıca robotlar için fiziksel çevreden duyusal bilgileri ve metin tabanlı girdileri toplayan PaLM-E adlı bir dil modeli oluşturdu.

Floyd, mühendislerin sonunda üretken AI araçlarını kullanarak yeni makineler geliştirebileceklerini söyledi.

"Gelecekte, belirli onarım talimatlarından belirli bir varlığa göre uyarlanmış yazılım koduna kadar birçok üretim ekipmanı türü için içerik üretme potansiyeli var."

"Dijital ikizler"

Pek çok sanayiciyi heyecanlandıran bir gelişme, "dijital ikizler"dir - fiziksel dünyadaki nesnelerin taklit etmeyi amaçladıkları öğelere paralel olarak değiştirilebilen ve güncellenebilen 3B dijital kopyaları.

Fiziksel üretimine yardımcı olmak için dijital ikizleri kullanan bir şirketin bir örneği, mühendislerinin jet motorlarının hassas sanal kopyalarını oluşturduğu ve ardından verileri gerçek zamanlı olarak dijital kopyaya geri beslemek için araç üzerine sensörler ve uydu ağları kurduğu Rolls Royce'dur.

kuka_used-robots.jpg?rev=210eb554983e4fb

"Gökyüzündeki bir uçaktaki her modern Rolls Royce jet motoruna karşılık, siber alanda uçaktan ne kadar stres geçtiğini hesaplayan, bakımı yapılması gereken bir tane olduğunu hayal edin. Bu, motorun nasıl çalıştığına bağlı olacaktır. iş süreçleri için dijital ikizlere odaklanan bir girişim olan Silico AI'nın CEO'su John Hill," dedi.

Başka bir örnek, hizmetleri geliştirmek için yapay zeka yeteneklerine sahip yeni bir "yazılım tanımlı" otomobil için dijital bir ikiz yaratan Renault'dur.

Dijital ikizler, insanların işlerinin ve boş zamanlarının çoğunu devasa 3B dijital alanlarda geçirecekleri fikrini somutlaştıran "metaverse"nin bir parçasını oluşturur. Bazı şirketler ayrıca fiziksel dünyayı meta veri deposunun bazı yinelemelerine dahil etmek istiyor.

Birçok üretici, meta evrenin imalat, inşaat ve mühendislik endüstrilerine uyarlanmış bir versiyonu olan "endüstriyel meta veri deposunda" potansiyel görüyor. Accenture'dan Erhardt, CNBC'ye, esas olarak yaratıcı işbirliği ve ürün geliştirme, bakım ve uzaktan onarım, üretim operasyonlarını tasarlama ve optimize etme ve iş gücü eğitiminde kullanım örnekleri gördüğünü söyledi.

Erhardt, "Metaverse, işbirlikçi, sürükleyici, görsel ve sezgisel boyutlarını departmanlar, sistemler, operasyon teknolojisi ve BT genelinde entegre veri havuzlarıyla beslenen dijital ikizlerle birleştirdiklerinde endüstriyel şirketler için oyunun kurallarını değiştirebilir" dedi. "Bu, tüm kuruluşun sanal, tamamen sürükleyici ve sezgisel bir simülasyonunu oluşturabilir."

Önce güvenlik

Şirketler, bir işgücü kıtlığı dalgasının ortasında, dijital teknolojiye sahip fabrikalarda daha basit görevleri azaltmanın yollarını arıyor.

Dassault Systèmes EMEAR Başkan Yardımcısı Olivier Ribet, CNBC'ye verdiği demeçte, "Önceden, minimum mali kaynak ve yatırım nedeniyle otomasyon, üretim ürünleri için bir seçenek değildi."

"Ancak, maliyetleri düşüren ve düşük/kodsuz robotik yoluyla otomasyonu demokratikleştiren ve daha fazla üretim şirketinin hassasiyet, verimlilik ve üretkenlik açısından otomasyonun avantajlarından yararlanmasına olanak sağlayan teknolojik değişiklikler nedeniyle bu durum hızla değişiyor."

Fabrikalarda yapay zekanın ve dijital otomasyonun yükselişi işgücü piyasası hakkında endişelere yol açtığından, dikkate alınması gereken dezavantajlar var - en azından hangi iş güvenliği değil -. Goldman Sachs, nispeten yeni bir gelişme olan üretken yapay zekanın 300 milyon işi silebileceğini tahmin ediyor.

Yine de tarih, teknolojik ilerlemenin sadece işleri gereksiz hale getirmediğini, aynı zamanda yeni roller de yarattığını gösteriyor ki bu da genellikle yerinden edilen iş sayısını geride bırakıyor. Bain and Company tarafından yapılan bir ankete göre, imalat işletmelerinin %41'i yetenek havuzunu tam potansiyeli engelleyen "çok önemli" bir engel olarak nitelendirirken, imalatçılar hala personel için mücadele ediyor.

Yapay zeka girişimi Humanising Autonomy'nin CEO'su Maya Pindeus'a göre, makineleri internete bağlamanın ve sensörleri ve tahmine dayalı yapay zeka algoritmalarını entegre etmenin, makinelerin çevrelerinde daha güvenli bir şekilde gezinmelerine ve insanlarla değiştirmek yerine insanlarla işbirliği içinde çalışmalarına olanak sağlaması umut ediliyor.

CNBC'ye konuşan Pindeus, "Fabrikayı düşünün, robot kollarınız var, malları taşımak için farklı araçlarınız var, operatörleriniz var, güvenlik kameralarınız var."

"Geleceğin fabrikasında bakacağım şey, insanların etrafında çalışabilen yüksek düzeyde güvenli otomasyona sahip olmanız... Büyük robot kolunun kafese kapatıldığı fabrikalara gittim ve insanlardan gerçekten çok uzakta. bana çok verimsiz görünüyor."

Kaynak: CNBC

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.