Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bilim İnsanları Ay'ın Uzak Yüzünde Gizemli Radyoaktif Kaya Keşfetti


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Bilim İnsanları Ay'ın Uzak Yüzünde Gizemli Radyoaktif Kaya Keşfetti

Radyoaktif Ay Kayası

Bilim adamları, Ay'ın uzak tarafının yüzeyinin altında büyük, radyoaktif bir granit oluşumu keşfettiler - ve yeni bir makaleye göre, bu beklenmedik kaya oluşumu, araştırmacılara Ay'ımızın uzun tarihi hakkında bazı ipuçları verebilir.

moon-415501.jpg

Nature dergisinde bu hafta yayınlanan makalede, araştırmacılar, yer altı granitinin varlığının, Ay'ın her zaman Dünya'dan uzağa bakan ve daha az çalışılan uzak yüzünün bir zamanlar bir veya birkaç yanardağa ev sahipliği yaptığını öne sürdüğünü öne sürüyorlar. yaklaşık 3,5 milyar yıl önce, Ay'ın tarihinin başlarında patlak verdi.

Southern Methodist Üniversitesi profesörü ve Planetary Science Institute araştırmacısı olan ortak yazar Matthew Siegler yaptığı açıklamada, "Dünyada bulduğumuz herhangi bir büyük granit kütlesi, büyük bir volkan demetini besliyordu" dedi.

Granit için alındı

Siegler, batolit adı verilen soğuyan volkanların geride bıraktığı yeraltı magmatik kaya birikintilerinin "yüzeyde besledikleri volkanlardan çok daha büyük" olduğunu ekledi. "Örneğin, Sierra Nevada dağları, Amerika Birleşik Devletleri'nin batısında uzun zaman önce var olan bir volkanik zincirden kalan bir batolittir."

Radyoaktif Ay yatağının kimyasal yapısını belirlemek için araştırmacılar, bileşiğin jeotermal aktivitesini ölçmek için mikrodalga frekanslarını kullandılar. Verilerden, yatağın yalnızca granite atfedilebilecek belirli radyoaktif elementler içerdiğini çıkarabildiler.

Yine de sonuçlar biraz sürpriz oldu. Ay'ın gizemli kayanın keşfedildiği bölgesi - genellikle Compton-Belkovich "anomalisi" olarak anılır - bilinen bir volkanik kompleks içermesine rağmen, Ay'da nadiren granit bulunmuştur.

Bununla birlikte, yeni keşfedilen granit parçası oldukça büyük ve çapı 30 milden fazla.

Araştırmacılar gazetede, "Bu özelliğin şaşırtıcı büyüklüğü ve coğrafi kapsamı, Ay'da mümkün olduğuna inanılandan daha büyük, Dünya benzeri, evrimleşmiş bir granit sistemi anlamına geliyor" diye yazdı.

Büyüleyici yeni bulgulara rağmen, bilim adamlarının cevaplardan çok soruları olabilir.

Siegler, "Suyunuz yoksa granit yapmak aşırı durumlar gerektirir" dedi. "İşte susuz ve levha tektoniği olmayan bu sistem - ama granitiniz var. Ay'da su var mıydı - en azından bu noktada? Yoksa özellikle sıcak mıydı?"

Kaynak: Futurism

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.