Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

X-59 Süpersonik Test Jeti Bilim Kurgu Filmlerini Anımsatıyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

X-59 Süpersonik Test Jeti Bilim Kurgu Filmlerini Anımsatıyor

Lockheed Martin'in NASA için Skunk Works şirketi tarafından inşa edilen deneysel X-59 Quiet Supersonic Technology uçağının veya QueSST'nin en son fotoğrafları, radikal ileri görüş sisteminin belki de şimdiye kadarki en iyi görüntüsünü sağlamanın yanı sıra jeti bir şekilde ortaya çıkarıyor. giderek artan bir şekilde tamamlanan durum. Pilotuna geleneksel bir ön görüş sağlamayan uçak, yan profili kadar önden görünümü de etkileyici olan, şimdiye kadar gördüğümüz en inanılmaz görünümlü ve kesinlikle egzotik uçan makinelerden biri.

Nihayetinde, X-59'un karada süpersonik hızlara ulaşarak önceki süpersonik nakliyelerle ilişkilendirilen "patlama"dan ziyade sonik bir "gümleme" yaratması planlanıyor. Bu, ABD'li ve uluslararası düzenleyicileri süpersonik ticari havacılığı yöneten yasaları değiştirmeye ikna edebilir.

X-59%20dimensions.png.pc-adaptive.full.m

Geçmişte X-59'un muazzam burnuna bakmış olsak da, jetin bu yeni önden görünümü gerçekten de pilotun dış dünyaya, en azından ileri sektörde geleneksel bir bakış açısına sahip olmadığı gerçeğini karşımıza çıkarıyor.

X-59'un kokpit alanının bu görünümü, son derece uzun burnu nedeniyle pilota ileri sektörde görüş sağlamanın olağandışı zorluğunu ortaya koyuyor. Lockheed Martin

quiet_supersonic_2.jpg.pc-adaptive.768.m

Bunların hepsi, özellikle kara üzerinde ticari süpersonik uçuş yolunda uzun süredir bir engel olan sonik patlama türlerini azaltmayı amaçlayan genel bir tasarımın parçasıdır. Önlerinde bu kadar uzun bir burun varken, X-59'un pilotu bunun yerine harici Görüş Sistemine (XVS) ve bir dizi ileriye dönük yüksek çözünürlüklü kameraya güveniyor. Bu yeni fotoğrafta, XVS'de kullanılan 4K kamera için bir açıklık görülebiliyor.

QueSST_flying_9-11-19.jpg.pc-adaptive.76

En son görüntü serisi, NASA'nın X-59'unu 19 Haziran 2023'te California, Palmdale'deki Lockheed Martin Skunk Works'teki uçuş hattında gösteriyor. İlk ve sonraki uçuşları için -59, ”diyor NASA. "Sıradaki ekip, uçağın güvenli bir şekilde uçmasını sağlamak için önemli yer testleri yapacak."

Lockheed Martin ayrıca bugün Twitter'da yeni bir fotoğraf yayınladı ve uçağın titreşim testi de dahil olmak üzere daha fazla yer testi için Palmdale'deki uçuş hattındaki bir "run stall" a taşındığını açıkladı. Daha önce, X-59'un 2022'nin sonundan önce uçması bekleniyordu, ancak bu kaçırıldı ve şimdi bu yıl bitmeden havalanması bekleniyor.

quiet_supersonic.jpg.pc-adaptive.768.med

X-59, Palmdale'deki uçuş hattında bir "run stall" a taşınmadan önce. Lockheed Martin

İlk uçuş testlerinden sonra, çok önemli olan gürültü testi başlayacak ve toplulukların hava aracının sesine tepeden geçerken gerçekten nasıl tepki verdiğini keşfedecek olan planlı bir dizi görevle sonuçlanacak.

p23-092-12.jpg

XVS'ye gelince, NASA'nın Hampton, Virginia'daki Langley Araştırma Merkezi'ndeki araştırmacılar, sistemin testlerini 2021'de tamamladılar.

NASA, XVS'yi “X-59 QueSST'nin önündeki hava sahasını gösteren, öne bakan bir çoklu kamera ve görüntüleme sistemi” olarak tanımlıyor. Bir 4K monitör, pilotun uçuş yolundaki trafiği güvenli bir şekilde görmesini sağlayan merkezi bir "pencere" görevi görürken aynı zamanda yaklaşmalar, inişler ve kalkışlar için artırılmış gerçeklikte grafiksel uçuş verileri sağlar."

p23-092-05.jpg?itok=lLBMbzjC

XVS'nin temel özelliklerini gösteren bir NASA sunumundan bir slayt. NASA

Esasen burnun üstüne monte edilen 4K kamera burnun üstündeki sektörü kapsıyor, alttaki sektör ise bir EVS3600 kamera içeren İleri Görüş Sistemi (FVS) kullanılarak gözlemleniyor. Bunun için kaporta, jetin yeni kafa kafaya görüntüsünde de görülebilir.

p23-092-11.jpg?itok=9pFOtMR8

XVS alt sistem lideri Randy Bailey, Eylül 2021 tarihli bir basın bülteninde "Hedefimiz, X-59 pilotu için öne bakan pencerelere eşdeğer veya onlardan daha iyi performans ve güvenlik seviyeleri sağlayan elektronik bir görüş aracı yaratmaktır" dedi. 

p23-092-09.jpg

XVS de dahil olmak üzere X-59 kokpitinin içinin bir grafik görüntüsü. Lockheed Martin

X-59'a XVS'yi kurmadan önce teknoloji, NASA'nın Beechcraft UC-12B King Air'inde uçuş sırasında test edildi. Bu program, King Air'in kabinine, burundaki bir dış kameraya bağlanan donanımın kurulmasını içeriyordu. Pilotun hava sahasındaki başka bir uçağı görme ve etrafında manevra yapma becerisine ilişkin verileri toplamak için canlı uçuş testi senaryoları uçuruldu.

Bu testler sırasında, bir pilot King Air'in kokpitinde oturuyordu ve ön pencerelerden görebiliyordu, başka bir pilot ise kabinde oturuyordu ve harici farkındalık için yalnızca XVS mevcuttu.

XVS'yi test etmek için UC-12B King Air'de yapılan değişiklikler. NASA

Tüm bu erken testler, NASA'nın "geleneksel uçaklardaki öne bakan pencerelere benzer veya eşdeğer uçuş ekibi için dış sahnenin görünürlüğünü" sağlayan bir görüş sistemi hedefini kanıtlamak için gerekliydi.

XVS dahil olmak üzere X-59'un temel tasarım özellikleri. Lockheed Martin

Başka bir Skunk Works yaratımı olan, hayali Dark Star hipersonik test jeti Pete Mitchell'in Top Gun'da uçtuğunu belirtmekte fayda var: Maverick ayrıca standart ileri görüş mesafesi olmayan benzer bir konfigürasyona sahipti.

XVS, X-59'un önceki süpersonik aktarımlardan çok daha düşük bir gürültü imzası gösterme hedeflerine ulaşması için açıkça kritik olsa da, büyüleyici bir programın birçok egzotik yönünden yalnızca biridir. Hepsi planlandığı gibi çalışırsa, sonuçlar yeni bir süpersonik yolcu uçağı çağının başlamasına yardımcı olabilir. Ne olursa olsun, yaklaşan uçuş testi programı kesinlikle izlenecek bir program olacak.

Kaynak: The Drive

x-59-supersonik-jet.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.