Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

X-43: Evet, NASA Mach 9.6 Hipersonik Hıza Ulaşan Uçak Yaptı

357521main_ED99-45243-01_full.jpg

SR-71 Casus Uçağı, dünyanın 'en hızlı' uçağı olarak büyük ilgi görüyor. Ancak, X-43 tüm rekorları kırdı ve günümüzün hipersonik çılgınlığını başlatmış olabilir:

X-43 ile tanışın

Bugün hipersonik silahlar geliştirme çabaları ve ABD'nin Çin ve Rusya'nın çabalarının "gerisinde kaldığı" endişe verici gerçeği hakkında çok şey söyleniyor.

Bazı aksilikler olduğu doğru olsa da, Amerika Birleşik Devletleri'nin şimdiye kadarki en hızlı uçabilen araçları geliştirme çabalarında uzun süredir lider olduğu gerçeği değişmemektedir.

1990'ların sonlarında Hyper-X programının bir parçası olarak geliştirilen NASA'nın X-43'ü ile tanışın. Uzay ajansı tarafından geliştirilen "daha iyi, daha hızlı, daha ucuz" çabalarının bir parçası olarak Hyper-X, Ulusal Havacılık ve Uzay Uçağı teknolojisini ve onu hızla ileriye taşımanın yollarını kullandı.

 
Hyper-X projesinin amacı, hava soluyan hipersonik uçaklar için temel tahrik ve ilgili teknolojilerin uçuş doğrulamasını yapmaktı. İlk iki X-43 test aracı, şimdiye kadar hava soluyan herhangi bir uçaktan daha hızlı olan Mach 7'de uçmak üzere üretildi; üçüncü bir X-43 ise Mach 9.6'da neredeyse Mach 10 hıza ulaşmayı başardı.

Bunu bir perspektife oturtmak gerekirse, dünyanın en hızlı hava soluyan uçağı - çok abartılı SR-71 "Blackbird" - Mach 3'ün yalnızca biraz üzerinde uçabilirdi; NASA'nın roket gücüyle çalışan X-15'inin ulaştığı en yüksek hız ise 1960'ların sonlarında yaptığı uçuş testlerinde Mach 6.7 idi.

X-43A uçağı, esas olarak, uzunluğu 3,7 m'nin (12 fit) biraz üzerinde ölçülen küçük, pilotsuz bir test aracıydı. Uçağın gövdesinin kanatlara dayanmak yerine uçuş için önemli miktarda kaldırma sağlayacak şekilde olduğu bir kaldırıcı gövde tasarımına sahipti. Uçak kabaca 1.400 kg (3.000 lb) ağırlığındaydı.

Ek olarak, test uçağı yüksek hızlı uçuşta, itme gücü olmadan süzülürken bile tamamen kontrol edilebilir olacak şekilde tasarlandı. Ancak uçak aslında inip kurtarılmak üzere tasarlanmamıştı ve bunun yerine test araçları bir test uçuşunun sonunda Pasifik Okyanusu'na çarptı.

2 Haziran 2001'de yapılan ilk test, Pegasus güçlendiricisinin B-52 ana gemisinden serbest bırakıldıktan sadece 13 saniye sonra kontrolünü kaybetmesi üzerine başarısız oldu.

Mart 2004'teki ikinci test başarılı oldu ve uçak roketten hızlanarak Mach 6.83'e (7.456 km/s; 4.633 mph) ulaştı.

Üçüncü bir X-43A prototipi 16 Kasım 2004'te uçtu ve yaklaşık 33.500 metrede (110.000 fit) Mach 9.64 (6.363 mph) hız rekoru kırdı.

Yolun sonu

X-43 programı başlangıçta iki ek araca sahip olmayı amaçlıyordu ve başlangıçta tasavvur edildiği gibi, X-43B birkaç modda çalışabilen bir motoru göstermek için kullanılmış olacaktı.

X-43B'nin kombine çevrimli motoru, alçak irtifalarda normal bir turbojet gibi çalışacak ve yüksek irtifalarda ve hızlarda scramjet moduna geçecekti.

Planlanan X-43B uçuşları, katı bir hidrokarbon yakan scramjet motorunun Mach 5 ile 7 arasındaki hızlarda çalıştığını göstermeyi amaçlayan başka bir Hyper-X test aracı olan X-43C'nin tamamlanmasından sonra 2009 yılında gerçekleşecekti. 2008 yılında.

olmayacaktı.

Her iki araç da Mart 2004'te, aynı yılın Ocak ayında "Başkan'ın Uzay Keşfi Vizyonu"nun duyurulmasının ardından NASA'nın stratejik hedeflerindeki değişiklik nedeniyle iptal edildi. NASA'nın 2005 bütçesinin bir parçası olarak X-43C için finansman devam ederken, program kısa süre sonra sona erdi.

Hipersonik uçakların test çalışmaları 2005 yılında başlayan X-51 programı ile devam etmiş ve uçak ilk uçuşunu 2010 yılında gerçekleştirmiştir.

Kaynak: NASA

hipersonik-x-43-ucak.jpg

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.