Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bilim insanı denizin altında 100 gün yaşadıktan sonra boyunun 1.27 cm kısaldığını fark etti


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Bilim insanı denizin altında 100 gün yaşadıktan sonra boyunun 1.27 cm kısaldığını fark etti

Floridalı bir profesör, Cuma günü su altında 100 gün geçirerek önceki 73 günlük rekoru alt üst ederek ortaya çıktı.

Joseph Dituri, Key Largo, Florida'daki bir okyanus lagünündeki geçici evinden yavaşça yükseldi. Islak bir takım elbise ve gözlük takarak tezahürat yapan kalabalığa el salladı.

"Hepinizin burada ne işi var?" "Başardık!" Demeden önce yüzeyde süzülürken şaka yaptı.

Güney Florida Üniversitesi'nde biyomedikal mühendisliği profesörü olan Dituri, bir insanın su altında en fazla gün yaşadığı dünya rekorunu kırdı. 73 günlük önceki rekor, 2014 yılında iki Tennessee profesörü tarafından kırılmıştı.

55 yaşındaki Dituri, su altı yaşamının insan vücudunu nasıl etkilediği, karada yaşama hakkında en çok neyi özlediği ve su altında geçirdiği zaman hakkında neyi özleyeceği hakkındaki ilk bulgularını paylaşmak için yeniden yüzeye çıktıktan birkaç saat sonra USA TODAY ile konuştu.

İlk gözlemler

Dituri'nin su altında yaşarken asıl amacı rekor kırmak değildi. İnsan vücudunun uzun süreli aşırı basınca nasıl tepki verdiğini ve hiperbarik basınçta yaşamanın yaşlanma sürecini yavaşlatıp yavaşlatamayacağını incelemek istedi. (Biyohack konusunda tutkulu ve 110 yaşına kadar yaşamayı planlıyor.)

Dituri, yüzeyin 25 fit altında 100 metrekarelik özel bir habitatta yaşamaya başlamadan önce bir dizi psikolojik ve tıbbi testten geçti. Bir sağlık ekibi, o su altındayken onun üzerinde testler yapmaya devam etti ve önümüzdeki haftalarda da yapmaya devam edecek. Diğerlerinin yanı sıra beyin dalgalarını, kalp atış hızını, kan basıncını, kulak basıncını, idrarı, oksijen doygunluğunu ve kas ölçümlerini izliyorlar.

100 gün boyunca su altında yaşadığından beri Dituri'de:

  1. Boyu yarım santim küçüldü
  2. Önceki yüzde 40'a kıyasla yüzde 60-66 hızlı göz hareketi (REM) uykusu var
  3. Kolesterolünün 72 puan düştüğünü gördü
  4. İltihabının (hastalığa neden olan) yüzde 30 azaldığını gördü

Dituri, yükseklik kaybını sıkıştırma içinde yaşamaya bağlar. Kapak tarafında, astronotlar uzayda uzar.

Yüzeyde yaşayarak o yüksekliğe tekrar ulaşıp ulaşamayacağını henüz bilmediğini söyledi.

"Bu, deneyin bir parçası, değil mi?" dedi. "Bu bilimin bir parçası. İşin güzel yanı da bu."

Kolesterolüne gelince, diyetinin su altında değişmediğini ve biyokimyasındaki herhangi bir farklılığın değişen yaşam koşullarının sonucu olması için bilerek aynı tutulduğunu söyledi.

Denizin altında ve üstünde yaşam

Dituri, 100 gün boyunca su altında yaşamasına rağmen, insan temasından mahrum değildi. Bu süre zarfında annesi, erkek kardeşi, bilimle ilgilenen 26 okul çocuğu ve bir avuç bilim adamı da dahil olmak üzere 60 farklı kişi tarafından ziyaret edildi.

Ziyaretler almasına rağmen, deniz altındaki yaşamı onu izole ediyor olabilir ve özellikle kız arkadaşı ve üç kızıyla düzenli olarak insan teması kurmasını kaçırabilirdi.

“Doğası gereği dokunsal olan yaratıklarız. Evlat, aşağıda bunların hiçbiri yok ”dedi. “'Tamam, sarılmaya ihtiyacım olacak' dediğim bir noktaya geldim. Ve (yüzeye çıktığımda), istediğim her sarılma için her işaretle karşılaştım. İstediğim tüm beşlikleri ve tüm el sıkışmaları aldım.

Su altında düzenli insan temasını en çok özleyen Dituri, karada en çok deniz yaşamını özleyeceğini biliyor.

Su altında yaşarken Fred adını verdiği bir ıstakozla arkadaş olduğunu söyledi. Fred'in dış iskeletini defalarca değiştirmesini, büyümesini ve sonunda kendi ailesini kurmasını izlemesi gerekiyordu.

Ayrıca hayatında ilk kez bir denizatı görmüş, deniz ayısıyla yüzmüş ve “hayatın tüm döngüsüne” tanık olmuştur.

"Solucanlar tarafından yenen planktondan küçük balıklar tarafından yenen büyük balıklar tarafından yenen planktona kadar... daldırdığınızda her şeyi görürsünüz" dedi.

Şimdi ne var?

Dituri, kendisinin ve ekibinin su altında 100 gün boyunca elde edilen tüm verileri ve gözlemleri incelemesinin yaklaşık altı ay süreceğini söyledi. Bulgularını Kasım ayında İskoçya'nın Edinburgh kentinde düzenlenen Dünya Ekstrem Tıp Konferansı'nda sunacaklar.

Dituri, günlük yaşamının bir kısmını su altında Instagram'da belgeledi.

Yoganın yanı sıra günde 100 şınav ve mekik çekerek formunu korudu. Sabahları üç yumurta, öğle yemeğinde doyurucu bir salata ve akşam yemeğinde et ve sebze yiyerek çok düzenli bir diyeti vardı. Alkol içmedi veya tatlı yemedi.

Dituri, gemideki en önemli eşyanın kahve makinesi olabileceği konusunda şaka yaptı. Ayrıca bir mikrodalga fırını vardı ama basınçlı koşullar nedeniyle bunun ötesinde yemek pişiremedi.

Dituri, "Yeni bir şey keşfetmek her zaman kişisel ve profesyonel keşiflerle sonuçlanır" dedi. "Bu deneyim beni önemli şekillerde değiştirdi ve en büyük umudum, yeni nesil kaşiflere ve araştırmacılara tüm sınırları aşmaları için ilham vermiş olmam."

Kaynak: USA TODAY

helm-677990.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.