Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Dünyada İlk Defa Çekilen Tek Bir Atomun Röntgeni


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Dünyada İlk Defa Çekilen Tek Bir Atomun Röntgeni

Onlarca yıldır bilim, her şeyin yapı taşları olan atomların mikroskobik dünyasını yakalayarak daha önce görünmez olana göz atma konusunda giderek daha iyi hale geldi.

Yeni bir makalede, Ohio Üniversitesi, Argonne Ulusal Laboratuvarı ve Illinois-Chicago Üniversitesi'nden bilim adamları ilk kez tek bir atomun röntgenini çektiler.

X ışınlarıyla ışınlanan atomlar, bilim adamlarının kimyasal durumlarını daha iyi anlamalarına yardımcı olacak ve bu da tıp ve teknolojide ilerlemelere yol açabilecektir.

Atomlar her şeyi oluşturur, bu nedenle bilim adamlarının onları akla gelebilecek her şekilde hayal etmek istemeleri mantıklıdır. Örneğin 2008'de fizikçiler bir elektron mikroskobu kullanarak bir hidrojen atomunu görüntülediler. 2013 yılında, bilim adamları bir kuantum mikroskobu kullanarak bir atomun elektronlarını bir an için gördüler. Ve 2018'de Oxford Üniversitesi'nden bir öğrenci, mağazadan satın aldığı bir kamerayı kullanarak bir atomu bile görüntüledi.

Şimdi, Ohio Üniversitesi, Argonne Ulusal Laboratuvarı ve Illinois-Chicago Üniversitesi'nden bilim adamları ilk atomun röntgenini çektiler. Bu, çığır açan bir gelişmedir, çünkü bir atomu en küçük haliyle anlamak, tıp ve çevre bilimlerinde ilerlemelere yol açabilir.

X-ışınları, dalga boyu dağılımları bir atomun boyutunu taklit ettiğinden, atomları araştırmak için çok uygundur. Ancak Çarşamba günü Nature dergisinde yayınlanan bu gösteriden önce, mümkün olan en küçük X-ışını yalnızca bir attogram veya yaklaşık 10.000 atom boyutuna kadar net görüntüler oluşturacak çözünürlüğe sahipti. O zamanlar, bir atomun X-ışını emisyonlarının tespit edilemeyecek kadar zayıf olduğu düşünülüyordu. Ama tüm bunlar değişti.

Ohio Üniversitesi ve baş yazar Saw Wai Hla yaptığı açıklamada, "Atomlar rutin olarak taramalı sonda mikroskoplarıyla görüntülenebilir, ancak X-ışınları olmadan neyden yapıldıkları söylenemez." Dedi. "Artık belirli bir atomun türünü, her seferinde bir atomu tam olarak tespit edebiliyor ve aynı anda kimyasal durumunu ölçebiliyoruz."

AA1clccA.img?w=768&h=700&m=6

95ac29_25874bd79a3547fcb8c4c44f0c0630a4~

Gösteride, Hla ve ekibi bir Demir (Fe) atomu ve bir terbiyum (Tb) atomu (her ikisi de bir supramolekül ana bilgisayarda bulunur) ve senkrotron X-ışını taramalı tünelleme mikroskobu (SX-STM) olarak bilinen karmaşık bir teknik kullandı. Bu süreç, bir yüzey üzerinde keskin bir uç gezdirerek ve uçtan bir görüntü oluşturarak çalışır (ars Technica, bir plak iğnesinin bir vinil kaydın oluklarını okumasından farklı değildir).

"Kuantum tünelleme" olarak bilinen -kuantum parçacıklarının ara sıra katı nesnelerden sıçradığı- bir fenomenden yararlanan uyarılmış çekirdek atomlar, hem mevcut her bir atomu hem de kimyasal durumlarını tanımlayan bir tür temel parmak izi oluşturarak bu uca tünel açar. Hla'nın açıklaması şöyle:

"Tek tek atomların kimyasal durumlarını da tespit ettik. Bir demir atomunun ve bir terbiyum atomunun ilgili moleküler konakçıların içindeki kimyasal durumlarını karşılaştırarak, nadir bir toprak metali olan terbiyum atomunun oldukça izole olduğunu ve demir atomu ile güçlü bir şekilde etkileşime girerken kimyasal durumunu değiştirmediğini bulduk. çevreleyen.”
Atomları ve kimyasal durumlarını en temel hallerinde anlamak, bilim adamlarının malzemeleri daha verimli hale getirmek için (neredeyse her elektronik cihazda bulunan nadir toprak metalleri gibi) daha iyi manipüle etmelerini sağlayacaktır.

Bilim adamları çok küçüğü hayal etmenin yollarını bulmaya devam ederken, aynı anda dünyayı değiştiren bu buluşların çok büyük sonuçlarını da keşfediyorlar.

Kaynak: Popular Mechanics

symbol-636.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.