Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Bilim İnsanları Yaşlanmayı Yavaşlatan 'Yaşam İksirini' Keşfetti

Columbia Üniversitesi'nden araştırmacılara göre, günlük yiyeceklerde bulunan yaygın bir besin, uzun ve sağlıklı bir yaşamın anahtarı olabilir.

Söz konusu besin, vücutta bir dizi temel role sahip, doğal olarak oluşan bir amino asit olan taurindir.

Yaşlandıkça vücudumuzdaki bu besinin konsantrasyonu azalmakla kalmaz, aynı zamanda takviye, farklı türlerde yaşam süresini yüzde 12'ye kadar uzatabilir.

Bazı deniz yosunlarında ve yapay olarak takviye edilmiş enerji içeceklerinde de bulunabilmesine rağmen, temel besin kaynaklarımız et, balık ve süt ürünleri gibi hayvansal proteinlerdir. Vücutta diğer amino asitlerden de üretilebilir.

Science dergisinde yayınlanan bir çalışmada, dünyanın dört bir yanından araştırmacılardan oluşan bir ekip, bu besinin sağlık ve yaşam süresi üzerindeki etkilerini inceledi. Araştırmanın önde gelen yazarlarından biri olan Vijay Yadav yaptığı açıklamada, "Bu çalışma, taurinin daha uzun ve daha sağlıklı yaşamamıza yardımcı olan bir yaşam iksiri olabileceğini gösteriyor" dedi.

Columbia Üniversitesi Vagelos Doktorlar ve Cerrahlar Koleji'nde genetik ve gelişim profesörü olan Yadav, taurinin önemini ilk olarak osteoporozu araştırırken keşfetti ve besinin kemik büyümesini düzenlemedeki temel rolünü ortaya çıkardı. Benzer çalışmalar ayrıca taurinin bağışıklık fonksiyonuna, obeziteye ve sinir sistemine fayda sağlayabileceğini göstermiştir.

Yadav, "Taurin, yaşla birlikte azalan tüm bu süreçleri düzenliyorsa, belki de kan dolaşımındaki taurin düzeylerinin genel sağlığı ve yaşam süresini etkilediğini fark ettik." Dedi.

Son çalışmada, Yadav ve meslektaşları taurin konsantrasyonlarının biz yaşlandıkça önemli ölçüde azaldığını, konsantrasyonların 5 yaşındakilere kıyasla 60 yaşındakilerde yüzde 80'den fazla daha düşük olduğunu buldular.

Tek başına bu sonuçlardan, azalan taurin seviyelerinin yaşlanma sürecinin bir nedeni mi yoksa sonucu mu olduğu hala net değildi. Bu nedenle, taurin takviyesinin sağlık ve yaşam süresi üzerindeki etkilerini araştırmak için araştırmacılar, bir grup orta yaşlı fareye yaşam sürelerinin geri kalanı boyunca günde bir kez taurin verdi ve sağlıklarını ve uzun ömürlerini tedavi verilmemiş farelerle karşılaştırdı. .

Dikkat çekici bir şekilde, bu taurinle tedavi edilen farelerin ortalama ömrü dişilerde yüzde 12 ve erkeklerde yüzde 11 arttı. Hücresel düzeyde, taurin takviyesi ayrıca "zombi hücrelerinin" (iltihap üretebilen eski hücreler) sayısını azalttı, bazı dokularda kök hücreleri artırdı, DNA hasarını azalttı ve hücrelerin enerji üreten santrallerinin performansını iyileştirdi.

Ekip, bu deneyleri altı ay boyunca bir grup rhesus maymununa günlük takviye dahil olmak üzere bir dizi farklı türe genişletti. Yine, kemik yoğunluğu, kan şekeri seviyeleri ve karaciğer hasarı belirtileri dahil olmak üzere yaşla ilişkili farklı sağlık belirteçlerinde önemli gelişmeler buldular.

Yadav, Newsweek'e "Farklı türlerde bu sonuçları aldığımızda en azını söylemekten özellikle memnun olduk" dedi. "Taurinin etkisinin evrimsel olarak farklı türlerde ne kadar korunmuş olduğuna şaşırdık. Etkiyi solucanlar, fareler, zebra balığı ve maymunlarda gördük."

İnsanlarda, daha yüksek taurin seviyeleri, daha az tip 2 diyabet vakası, daha düşük obezite, daha düşük hipertansiyon ve daha düşük iltihaplanma seviyeleri dahil olmak üzere daha iyi sağlık sonuçları ile ilişkilendirilmiştir. Bu korelasyonların doğrudan taurin düzeyleriyle ilişkili olup olmadığından emin değiliz, ancak bunlar hayvan çalışmalarının sonuçlarıyla tutarlıdır.

Ekip ayrıca, özellikle aktif bir yaşam tarzına sahip olanlarda, egzersiz sonucunda taurin düzeylerinin arttığını buldu. Yadav, "Birey ne olursa olsun, herkesin egzersizden sonra taurin seviyeleri arttı, bu da egzersizin sağlık yararlarından bazılarının taurin artışından gelebileceğini gösteriyor." Dedi.

En çok taurin içeren besinler

  1. kabuklu deniz ürünleri
  2. Hindi ve tavuğun koyu eti
  3. beyaz balık
  4. Karides
  5. kalamar ve ahtapot
  6. Domuz eti
  7. Biftek
  8. Tuna

Önemli sağlık iyileştirmelerini görmek için tam olarak ne kadar taurine ihtiyaç duyulduğu hala belirsizdir. Yadav, "Farelerde kullandıklarımız için insan eşdeğer dozları günde 6 gram veya 3 gram olacaktır." Dedi. "Kabuk balıkları en yüksek taurin seviyelerine sahiptir ve orada bile seviyeler kabaca gram ağırlık başına 1 mg'dır, bu nedenle 500 gram kabuklu deniz ürünü yerseniz 500 mg alırsınız.

"Ayrıca, yuttuktan sonra sindirim ve emilim sırasında sindirim sisteminde taurin kaybı olacağını da hatırlamamız gerekiyor."

Bu çalışma, taurinin yaşlanmadaki potansiyel rollerine dair heyecan verici bilgiler sağlarken, gelecekte insan sağlığını ve ömrünü iyileştirmek için taurin takviyesinin nasıl ve kullanılabileceğini belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Yadav, "Bu araştırmanın bir sonraki aşaması, bir taurin müdahalesinin insanlarda olduğu kadar hayvan modellerinde de işe yarayıp yaramadığını öğrenmek için birden fazla popülasyonda randomize, plasebo kontrollü bir taurin denemesidir." Dedi.

Kaynak: Newsweek

bottles-4387824.jpg

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Hemen ileti gönderebilir ve devamında kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.