Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Yapay zeka (AI) borsayı nasıl kurtarabilir?


Önerilen İletiler

  • Admin

Yapay zeka (AI) borsayı nasıl kurtarabilir?

AI şu anda borsadaki tüm öfke.

technology-3389904.jpg

Nvidia gibi yapay zekaya bağlı mega sermayeli hisse senetleri, bir dizi ters rüzgarla karşı karşıya olan bir piyasayı destekliyor.

Önümüzdeki on yılda hisse senetlerini tanımlayabilecek bir itme ve çekme ilişkisi.

ChatGPT'nin ani popülaritesinin tetiklediği yapay zekaya olan ilgi artışı, trilyonlarca dolarlık borsa değeri yarattı.

Nvidia, 1 trilyon dolarlık kulübe katılmak için %175'ten fazla artışla bu yıl şimdiye kadar kulüp binasında liderken, Meta da %119 arttı. Alphabet ve Microsoft gibi ezici güçler, getirilerin %40'a yaklaştığını gördü. Bunların hepsi, ABD ekonomisi durgunluğa doğru ilerlerken ve Kongre, ülkenin borç limitiyle tavuk oyunu oynarken oluyor.

Kazançlardaki yavaşlama ve yükselen faiz oranları da dahil olmak üzere karşıdan esen rüzgarlar artmaya devam ederken borsanın ayakta kalması için tam olarak ihtiyaç duyduğu şey buydu. S&P 500, Nisan ayının başından bu yana temelde yatay seyrediyor ve AI yutturmaca birden fazla ekonomik zorluğun üstesinden gelmeye yardımcı oluyor.

Bu itme ve çekme, muhtemelen önümüzdeki on yılda oynanacak bir savaşın göstergesidir. Negatif güçler hisse senetlerini aşağı çekmek için birleştikçe, AI bunu dengeleyen parlak nokta olabilir gibi görünüyor.

Oyunda iki temel unsur var: AI'nın yaygın olarak benimsenmesinin sürmesi beklenen üretkenlik artışı ve bunun sonucunda hisse senedi kazançlarının birincil itici gücü olan kar marjları üzerindeki olumlu etki.

Yapay zekanın üretkenliği artırması bekleniyor

Yapay zeka liderliğindeki bir üretkenlik patlaması durumu, yalnızca hisse senedi boğaları tarafından yönetilmiyor. Akademik araştırmacılar da aynı sonuca varmışlardır.

Stanford ve MIT tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, bir Fortune 500 yazılım şirketinde üretken yapay zeka araçları verilen çalışanların %14 daha üretken olduğunu buldu. Bu kazançlar, en az deneyimli çalışanlar için %30'a yaklaştı.

Brookings Enstitüsü raporun bir özetinde, "Sistem, sorunların nasıl çözüleceğine ve müşterileri memnun etmeye ilişkin daha önce yalnızca iş başında deneyim yoluyla öğrenilen bazı zımni kurumsal bilgileri yakalayıp ileterek değer yaratıyor gibi görünüyor" diyor.

Dünyanın en ünlü yatırımcılarından ve piyasa uzmanlarından bazıları da aynı fikirde. Milyarder yatırımcı Paul Tudor Jones, AI'nın ana akım popülaritesinin, enflasyon ve borsa tahminlerini yeniden değerlendirmesine neden olduğunu söylüyor.

Jones, yakın tarihli bir CNBC röportajında, "Büyük dil modellerinin [ve] yapay zekanın piyasaya sürülmesi, son 75 yılda yalnızca birkaç kez gördüğümüz bir üretkenlik patlaması yaratacak" dedi.

Daha önce Oak Associates, Prudential Equity Group ve Deutsche Bank'ta baş yatırım stratejisti olarak görev yapmış olan piyasa kıdemli Ed Yardeni, yapay zeka güdümlü üretkenliğin hisse senetleri için yeni bir uzun süreli boğa döngüsü başlatma potansiyeline sahip olduğunu düşünüyor.

Birkaç hafta önce bir blog gönderisinde "Bu, Kükreyen 2020'leri başlatan olay olabilir" diye yazmıştı. "Eğer öyleyse, o zaman Fed'in bundan sonra ne yapacağını saplantı haline getirmek için çok daha az zaman harcayabiliriz ve teknolojinin ekonomi genelinde üretkenliği ve yaşam standardını nasıl artırdığına odaklanabiliriz."

Marj büyümesinin kritik rolü

Verimlilikteki bu artışın hisse senedi kazançlarına nasıl dönüşeceğini anlamak için, önce kar marjlarına ve bunların hisse fiyatının değerlenmesinde oynadıkları role bakmak gerekir. Bunu yapmak için onlarca yıl geriye gitmeniz gerekiyor.

Son 30 yılı aşkın süredir, ABD şirketleri kar marjlarında muazzam bir büyüme yaşadı. 1990'dan beri iki kattan fazla arttı.

Bu dönem boyunca S&P 500'deki %1.100'den fazla artışın büyük ölçüde sorumlusu buydu. Ne de olsa, kazanç büyümesi, tarihsel olarak hisse kazançlarının en büyük itici gücü olmuştur ve marjlar, şirketlerin satışları ne kadar verimli bir şekilde gerçek kara dönüştürdüğünün bir yansımasıdır. Aşağıdaki tablodaki yeşil çizginin de gösterdiği gibi, teknoloji titanlarıyla sınırlı değil:

Ancak geniş bir ekonomik yavaşlamanın ortasında, marjlar düşüş eğilimi gösterdi ve daha düşük kalmaya devam edecek gibi görünüyor. Goldman Sachs, marjların son çeyreklerde tam bir yüzde puanı düştüğünü tespit etti ve 2023 yılının tamamı için 36 baz puanlık bir düşüş bekliyor.

Bu düşüş, S&P 500'ün tarihsel trendi doğrultusunda getiri sağlamaya devam etme kabiliyetini engellemeye hazırlanıyor. Bunun nedeni, gelir ve GSYİH büyümesinin yavaşlaması nedeniyle marj genişlemesinin pazarın en iyi tarafı olması. Bu destek olmadan Goldman, hisse senetlerinin uzun vadeli ortalamalarının altına düşeceğini söylüyor.

AI'nın marjlar üzerindeki etkisi

Yapay zekanın geri geldiği ve hepsini birbirine bağladığı yer burasıdır. Goldman'a göre üretken yapay zeka, ABD üretkenlik artışını 10 yıllık bir süre boyunca yılda yaklaşık yüzde 1,5 oranında artıracak. Firma, bunun S&P 500 net kar marjlarında yüzde 4 puanlık bir artışla sonuçlanmasını bekliyor.

Bu temelde hisse getirileri için saf roket yakıtı ve diğer pozitif katalizörler buharlaştıkça S&P 500'ü geri durduran şey bu olabilir. Bu tablo, artan üretkenlik artışı ile daha yüksek marjlara yol açan arasındaki açık ilişkiyi göstermektedir.

Piyasanın hızla değer kazanan tüm alanlarında olduğu gibi, AI hisse senetleri de muhaliflerden yoksun değildir.

Bank of America'dan yakın tarihli bir araştırma notu, bu kohortu "bebek balonu" olarak adlandırdı ve bunun kolay para koşulları altında başladığını ve muhtemelen sıkılaştırma sırasında sona ereceğini belirtti.

Yapay zeka sonunda uzun vadede çok güçlü hale gelebilirken, firma varlık fiyatlarının mevcut seviyelerden önemli ölçüde düşebileceğini belirtiyor. Ne de olsa internetin yükselişi teknik olarak bir balondu.

Semantik bir yana, yapay zeka devriminin onu uygulayan kazananları bundan rahatsız olan kaybedenlerden nasıl ayıracağını yalnızca zaman gösterecek. Bu durum ne kadar sarsıcı olursa olsun, AI'nın önümüzdeki yıllarda genel pazarın ana itici gücü olma potansiyeline sahip olduğu inkar edilemez.

Kaynak: Markets Insider

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.