Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Amerika da FDA, ağrı kesici olarak kullanılan bitkisel ilaç kratom hakkında uyardı: Yan etkileri hakkında bilinmesi gerekenler


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Amerika da FDA, ağrı kesici olarak kullanılan bitkisel ilaç kratom hakkında uyardı: Yan etkileri hakkında bilinmesi gerekenler

Milyonlarca Amerikalı, Güneydoğu Asya'ya özgü bir ağacın yapraklarından çıkarılan reçetesiz satılan bir bitkisel ilaç olan kratom'a ağrı, kaygı ve hatta opioidlerden yoksunluk semptomlarını gidermek için yöneldi.

Kratom-1190641277-770x533-1.jpg

Ancak Gıda ve İlaç İdaresi, kratomun zararlı olabileceğini söyledi. Ajans, maddenin ithalatını kısıtlamaya çalıştı ve yakın zamanda bir Oklahoma üreticisine giden büyük bir sevkiyata el koydu.

Yine de milyonlarca kullanıcı, kratom'u marketlerden ve sigara dükkanlarından düzenli olarak hap, kapsül veya diğer formlar olarak satın alıyor.

İşte kratom hakkında bilinmesi gerekenler, yan etkileri, nasıl satıldığı ve yasallığı.

kratom nedir?

Kratom, Tayland, Malezya, Endonezya ve Papua Yeni Gine'ye özgü bir ağaç olan Mitragyna speciosa'nın yapraklarından elde edilir. Ürünler, kullanıcıların ağrıyı hafiflettiğini, enerjiyi artırdığını, kaygıyı tedavi ettiğini ve opioidlerden yoksunluk semptomlarını hafiflettiğini iddia ettiği bitkisel takviyeler olarak pazarlanmaktadır.

FDA, kratomun psikoaktif bileşenler içerdiğini ve morfin ile aynı opioid beyin reseptörlerine bağlandığını söyledi. Ajans, düzenlenmemiş maddenin kullanıcıları bağımlılık ve kötüye kullanma riskine soktuğunu söylüyor.

Bir ticaret grubu olan American Kratom Association, iddiaya itiraz ediyor ve FDA'nın on yıldan fazla bir süredir kratom'u "haksız yere şeytanlaştırdığını" söylüyor.

Kratom'un yan etkileri nelerdir?

FDA, terapötik kullanım için kratom'u onaylamadı ve tüketicileri "kratom'un güvenliğiyle ilgili raporlar" konusunda uyardı.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri ve Ulusal Uyuşturucu Suistimali Enstitüsü (NIDA), kratomun uzun vadeli etkileri hakkında daha fazla araştırma yapılması çağrısında bulunsa da, federal kurumlar, maddenin bilinen zararlarla bağlantılı olduğunu ve opioid ve uyarıcı oluşturabileceğini söyledi. efektler gibi.

NIDA'ya göre, kratom olarak pazarlanan düzenlemeye tabi olmayan ürünler, ağır metaller ve zararlı bakterilerle kirlenmiş olabilir.

2021 Dünya Sağlık Örgütü'nün uyuşturucu bağımlılığı uzman komitesi raporuna göre, insanlar ajitasyon, kafa karışıklığı, sedasyon, halüsinasyonlar, nöbetler ve karaciğer toksisitesi gibi yan etkiler yaşadılar. İnsanlarda ayrıca kalp sorunları, depresif solunum, mide ağrısı, mide bulantısı ve kusma da görülmüştür.

Zehir kontrol merkezleri tarafından bildirilen vakaları inceleyen 2019 tarihli bir araştırma, 2011'den 2017'ye kadar ABD'de 11 ölümü kratom ile ilişkilendirdi. Çalışma, bu ölümlerden ikisinin "yalnızca kratom'a maruz kaldıktan sonra meydana geldiğini" buldu.

CDC, Temmuz 2016 ile Aralık 2017 arasında aşırı dozdan ölen 152 kişinin otopsilerinin kratom için pozitif çıktığını bildirdi, ancak bu ölümlerin büyük çoğunluğu, fentanil, eroin ve kokain dahil olmak üzere birden fazla madde alan kişileri içeriyordu.

Delta-8 üzerindeki savaş kızışıyor. İşte 'diyet otu' hakkında bilmeniz gerekenler.

Shreveport'taki Louisiana Eyalet Üniversitesi'nde anesteziyoloji ve farmakoloji profesörü olan Dr. Alan Kaye, kratom'un afyon benzeri etkileri olduğu için bağımlılık bir risktir.

adobestock_229784561.480x0.jpeg

Kaye, "Düzenlenmemiş bir afyon agonisti vermenin kötüye kullanım, bağımlılık ve aşırı doz açısından bir sorun olabileceğini bilmek için benim gibi bir farmakolog olmanıza gerek yok" dedi. "Bu, düzenlemeye tabi tutulmaması ve benzin istasyonunuzda satılması gereken bir şeye benziyor mu?"

Kratom yasal mı?

Kratom bir besin takviyesi olarak satılıyor ve FDA, tüketicilerin ürünlerini satın almalarını sağlamak için tedavi edici iddialarda bulunan pazarlamacıları kapatabilir. Son on yılda FDA, ajansın Amerika Birleşik Devletleri'ne bir besin takviyesi veya dökme bileşen olarak gönderilen kratom'a el koymasına izin veren iki ithalat uyarısı yayınladı.

Acente periyodik olarak gönderilere el koydu. Geçen ay FDA, ABD'li mareşallerin Broken Arrow, Oklahoma'da Botanic Tonic LLC tarafından yapılan çeyrek milyon kratom ürünü ve 1.000 kilogram dökme malzemeye el koyduğunu duyurdu. 2021'de federal yetkililer, Floridalı bir üreticiden 34.000 kilogram dökme kratom ve Boosted Kratom, Devil's Kratom ve El Diablo gibi markalar altında satılan ürünlere el koydu. FDA, yaklaşık 1,3 milyon dolar değerindeki ürünleri imha etmek için bir mahkeme kararı aldı.

Ancak dokuz eyalet, etiketleme gerekliliklerini içeren ve reşit olmayanlara satışı kısıtlayan kratom tüketiciyi koruma yasasını örnek alan bir yasa çıkardı. American Kratom Association'a göre bu eyaletler Utah, Georgia, Arizona, Nevada, Oregon, Colorado, Oklahoma, West Virginia ve Virginia.

Alabama, Arkansas, Wisconsin, Indiana, Vermont ve Rhode Island, son on yılda kratom ürünlerini yasakladı, ancak dernek bu eyaletlerden bazılarına yeniden gözden geçirmeleri için dilekçe verdi. Dernek, bu eyaletlerin ilacı bir narkotik olarak planlamayı başaramayan FDA'dan gelen bilgilere dayandığını söyledi.

American Kratom Association'da kamu politikası konusunda kıdemli bir uzman olan Mac Haddow, endüstrinin üreticileri tedavi edici iddialardan kaçınmaları konusunda uyararak kendi kendini denetlemeye çalıştığını söyledi. Haddow, derneğin, desteklenmeyen terapötik iddialarda bulunarak potansiyel olarak federal kurallara aykırı davranan 75'ten fazla şirketin ayrıntılarını aktardığını, ancak FDA'nın bu şirketlere karşı harekete geçmediğini söyledi.

Kratom bir opioid ikamesi midir?

Kratom, Güneydoğu Asya'da yüzyıllardır uzun süredir kullanılmasına rağmen, son yirmi yılda Amerika Birleşik Devletleri'nde daha popüler hale geldi. Bir çalışma, 10 ila 16 milyon Amerikalı'nın düzenli olarak kratom kullandığını tahmin ediyor.

NIDA, insanların ağrı, kaygı ve depresyonu hafifletmek için kratom kullandığını gösteren araştırmalara atıfta bulundu. Diğerleri bunu opioidlerin yerine veya yoksunluk semptomlarını yönetmek için kullanır.

8.000'den fazla kratom kullanıcısıyla yapılan bir ankette, yaklaşık %68'i maddeyi ağrıyı tedavi etmek için ve %66'sı duygusal veya zihinsel durumları ele almak için kullandıklarını söyledi.

Haddow, insanların opioidlere bağımlılığı azaltmak için kratom kullandığını gösteren çalışmalara atıfta bulundu.

Haddow, "Diğerleri bunu enerji artırmak veya yeniden odaklanmak için bir fincan kahve gibi kullanıyor" dedi. "Bazı insanlar bunu kaygı veya depresyon semptomlarından kurtulmak için kullanıyor."

Kapsül, çay veya toz? Kratom nasıl alınır?

Kratom genellikle perakende mağazalarda hap veya kapsül olarak satılsa da, bazıları onu içeceklere karıştırmak için toz olarak kullanır. Diğerleri kratom yapraklarını çay olarak demler veya sıvı halde yutar.

Kratom düzenlemeye tabi olmadığı için, kullanıcılar gerçekten ne kadar aldıklarını bilmiyorlar.

Kaye, "Herhangi bir ilacın FDA'dan geleceği gibi standartlaştırılmadı" dedi. "Tağşişler olabilir, kan konsantrasyonu terapötik (etki) için çok düşük olabilir ve yan etkiler ve ilaç etkileşimleri olabilir."

Kratom ve hamilelik: Bilmeniz gerekenler

NIDA, hamilelik öncesinde, sırasında veya sonrasında kratom kullanımı hakkında çok az araştırma yapıldığını bildirmektedir. 2021'de yapılan bir araştırma, kratom kullanan ancak opioid kullanmayan annelere opioid benzeri bir bağımlılıkla doğan en az beş bebek vakası buldu.

Yine de, hamilelik sırasında kratom kullananlar genellikle başka maddeler kullanırlar, bu nedenle NIDA, "kratomun hamilelik üzerindeki etkilerini daha fazla araştırma yapmadan belirlemek zordur" diyor.

Kratom çekilmesi bir endişe midir?

Erken araştırmalar, kullanıcıların düzenli kullanımı bıraktıklarında hafif ila orta şiddette yoksunluk belirtileri yaşadıklarını gösteriyor ve kullanıcıların anonim anketleri, "azınlık bir kişinin kratomla ilgili yoksunluk belirtileri yaşadığını bildirdiğini" gösteriyor, NIDA raporları.

Bilim adamları, ana kratom bileşenlerinin - mitrajinin ve 7-hidroksimitraginin - bağımlılık yapan ilaçların yaptığı beyin reseptörlerini kısmen aktive ettiğini söylüyor.

Kaynak: USA TODAY

herb-2915337.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.