Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

Bu 24 Km'lik, 7 milyar dolarlık köprü, Çin'in emellerinin ve sorunlarının bir simgesi.

Devasa, rekor kıran altyapısıyla bilinen bir ülkede bile, bu proje dikkatleri üzerine çekiyor.

1l-image-Shenzhong-Link.jpg

15 mil uzunluğunda (24 kilometre), sekiz şerit genişliğinde ve yapay adalar ve bir deniz altı tüneli bulunan Çin'in 6,7 milyar dolarlık Shenzhen-Zhongshan Köprüsü iddialı değilse de hiçbir şey değil.

Ülkenin devlet medyasında büyük beğeni toplayan köprünün inşaatçıları kısa bir süre önce tek bir günde 243.200 fit kareden (22.600 metrekare) fazla, yani 50'den fazla basketbol sahasına eşdeğer asfalt döşeyerek yeni bir dünya rekoru iddia ettiler.

Kulağa tuhaf gelse de, bu dünyanın en uzun deniz köprüsü değil. Bu onur, sadece 20 mil uzaklıktaki 34 mil uzunluğundaki komşusu Hong Kong-Zhuhai-Macao Köprüsü'ne ait.

Bazı gözlemcilere göre bu dev köprülerin bu kadar yakın mesafede inşa edilmesi, hem Çin'in küresel sahnede artan hırsının hem de bunları gerçekleştirirken karşılaştığı sorunların kanıtı.

3l-image-Shenzhong-Link.jpg

Hong Kong'daki kardeş köprüsü gibi, Shenzhen-Zhongshan Köprüsü sekiz yıllık inşaatın ardından önümüzdeki yıl trafiğe açıldığında, Çin'in dünyanın en büyük ve en kalabalık köprülerinden biri olan Greater Bay Area'yı geliştirmeye yönelik ana planında merkezi bir unsur oluşturacak. kentsel alanları, San Francisco, New York veya Tokyo'ya rakip olabilecek ekonomik ve teknolojik bir merkez haline getiriyor.

Bu, tıpkı köprüler gibi, tek kelimeyle devasa bir tutku. Greater Bay Area 68 milyon kişiye ev sahipliği yapıyor, 21.800 mil karelik bir alanı kaplıyor ve 11 şehri kapsıyor: Hong Kong, Makao ve Zhongshan ve Shenzhen dahil dokuz şehir daha. Tek başına Shenzhen, 12 milyondan fazla insana ev sahipliği yapıyor, drone üreticisi DJI ve sosyal medya şirketi Tencent gibi ona "Çin'in Silikon Vadisi" lakabını kazandıran çok sayıda milyar dolarlık şirketten bahsetmiyorum bile.

Pekin, köprülerin bu devasa ve çeşitli alandaki şehirleri hem fiziksel hem de kavramsal olarak bir araya getirmeye yardımcı olabileceğini umuyor. Zhongshan ile 2019'da 37 milyondan fazla yolcuyu ağırlayan anakara Çin'in en yoğun üçüncü havalimanı olan Shenzhen Bao'an Uluslararası Havalimanı arasındaki seyahat süresinin iki saatten (mevcut yollar kullanılarak) 20 dakikaya indirilmesi bekleniyor.

6b489e56-24fe-11ec-8f06-8f17bcf6e46a_ima

Ancak birçok gözlemci, köprülerin aynı zamanda, şu anda oldukça farklı olan bölgeleri (Hong Kong eski bir İngiliz kolonisi, Macao eski bir Portekiz kolonisi) tek bir Çin kimliğine dahil ederek başka, daha politik bir amaca hizmet etmesi gerektiğine inanıyor. Ve bazı eleştirmenlere göre, bu girişimin ölçeği köprülerin ölçeğini bile gölgede bırakıyor.

Açıklama yapmak
Hong Kong Üniversitesi'nde Çin dış politikasında uzman olan Austin Strange, yeni köprünün şehirler arasındaki işe gidip gelme sürelerini önemli ölçüde azaltırken aynı zamanda trafiği de azaltarak şüphesiz "gerçek ekonomik değer" getireceğini söyledi.

Ancak ikincil bir boyutun da olduğunu söyledi ve bunu Çin'in, Pekin'in dünyanın dört bir yanındaki limanlar ve yollar gibi altyapı projelerini finanse etmek için milyarlarca dolar harcadığı Kuşak ve Yol Girişimi çabalarına benzetti.

Bu proje, Çin'in dünya sahnesindeki ekonomik ve siyasi nüfuzunu artırma çabası olarak görülüyor ve bazı eleştirmenler onu geri ödemeyi umamayacakları krediler vererek daha küçük ülkeler üzerinde baskı kurmakla suçluyor.

Çin topraklarında inşa edilen köprülerle ilgili böyle bir borç endişesi olmasa da gözlemciler, projenin ölçeğinin yine de bir mesaj gönderdiğini söylüyor.

Strange, "Çin hükümeti köprünün dünya standartlarında bir başarı olarak açıkça reklamını yapıyor" dedi. "Altyapı, Çin'in küresel kalkınmadaki itibarının temel bir parçasıdır ve aynı zamanda Çin'in yerel ve uluslararası kalkınmaya yaklaşımı arasında önemli bir bağlantıdır."

69d70e54-24fe-11ec-8f06-8f17bcf6e46a_132

Yine de, köprünün dünyanın geri kalanı üzerinde ne kadar derin bir izlenim bırakacağı kısmen sadece boyutuna değil, aynı zamanda gezginler arasında ne kadar başarılı ve popüler olduğuna da bağlı olacaktır.

Aksi takdirde, kendisini genellikle daha görkemli Kuşak ve Yol projelerinden bazılarına yöneltilen bir eleştiriye maruz bırakma riskiyle karşı karşıya kalır - bu pahalı bir beyaz fildir.

Shenzhen-Zhongshan köprü projesinde yapay adalar ve bir deniz altı tüneli bulunuyor. - Deng Hua/Xinhua/Getty Images
Chicago Üniversitesi'nden finans profesörü He Zhiguo, tıpkı San Francisco Körfezi kıyılarını birbirine bağlayan köprüler gibi, Çin mega projesinin de seyahat sürelerini kısaltacağını söyledi.

Bununla birlikte, ne bir iş merkezi ne de turistik bir sıcak nokta olarak bilinen ve başkalarının ziyaret etmesi için çok az teşvik sağlayan rahat şehir ile yalnızca Zhongshan'daki yerel vatandaşların kazananlar olarak ortaya çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Ayrıca, projeler kolayca şişirilebileceğinden, seyahat süreleri ve maliyetler üzerindeki etki hakkındaki tahminlerin bir tutam tuzla alınması gerektiğini söyledi. Bu benim endişem. Ama daha fazlasını bilmeden, bunun kötü bir fikir olmadığını düşünüyorum” dedi.

Sorunlu sular üzerindeki köprüler

Pekin'in Büyük Körfez Bölgesi vizyonu iddialı olsa da, yolda şimdiden pek çok tümsek var.

Fikir ilk olarak 2009'da ortaya atıldı, ancak uzmanlar, ilgili şehirlerin bazılarının farklı doğası ve aralarındaki engeller nedeniyle gelişimin engellendiğini söylüyor.

Bölge, Çin anakarası ve artık Çin'in yarı özerk Özel İdari Bölgeleri olan eski Hong Kong ve Makao kolonileri ile her biri ayrı göçmenlik sistemlerini, ayrı yasal sistemleri ve hatta ayrı para birimlerini koruyan üç sınır içermektedir.

Ek olarak, sakinler üç farklı pasaport ve kimlik kartı taşırlar ve iki farklı Çince (Kantonca ve Mandarin Çincesi) konuşurlar.

Hatta yolun farklı taraflarında sürüyorlar, bu da aralarında tasasız bir yolculuk yapmayı uman kişiler için pek çok engel olduğu anlamına geliyor.

Eleştirmenler, bu sorunlardan bazılarının, Shenzhen-Zhongshan Köprüsü'nün kardeş projesi olan 20 milyar dolarlık Hong Kong-Zhuhai-Makao Köprüsü 2018'de açıldığında ortaya çıktığını söylüyor.

Bu köprü, anakara Çin şehri Zhuhai'yi kumar merkezi Macao ve önde gelen finans merkezi Hong Kong ile birleştiriyor.

Hong Kong Ulaştırma Departmanına göre, lansmanından bir yıl sonra olan 2019'da bile günde sadece 4.000 sefer kaydederek trafiği çekmekte zorlanıyordu. (Karşılaştırıldığında, Avrupa'da Fransa ve İngiltere'yi birbirine bağlayan Manş Tüneli, web sitesine göre bu yılın Mart ayında günde ortalama 8.000'den fazla araç çekti.)

Uzmanlar, ılımlı yanıtı, yolcuların üç yer arasında seyahat etmek için farklı vizeler ve araç tescilleri alma ihtiyacına bağlıyor - özellikle de yüksek hızlı feribotlar zaten her gün üç şehri çaprazlayarak genellikle daha erişilebilir olan merkez terminallerden kalktığı için. köprülerin başladığı sınır alanlarından daha fazladır.

Hong Kong köprüsündeki trafik, o zamandan beri kullanım artmasına rağmen, üç bölgenin her biri katı bir "sıfır Covid" politikasının parçası olarak sınırlarını kapattığı için, Covid pandemisi sırasında günde sadece yüzlerce araca düştü. Bu ay İşçi Bayramı tatili döneminde devlet medyası günde 9.000 kadar aracın geçtiğini bildirdi.

Bu arada, köprülerle ilgili tartışmalar tamamen mali konuların ötesine geçiyor.

Bazıları köprüleri siyasi bir eylem olarak görüyor. Muhalifler, 2014 ve 2019'da demokrasi yanlısı protestolarla sarsılan Hong Kong köprüsünü asimilasyona zorlamak ve şehri kontrol altına almak için bir araç olarak eleştirdiler.

Çin'in güneyindeki Guangdong eyaletinin Zhuhai şehrinde dünyanın en uzun çapraz deniz köprüsü olan Hong Kong-Zhuhai-Macao Köprüsü'nün havadan görünümü, 19 Mart 2019. - Liang jie/ICHPL Imaginechina/AP
Merak etmeyin, 'trafik sıkışıklığı olacak'
Yine de köprülerin de hayranları var.

Hong Kong Çin Üniversitesi'nin Shenzhen kampüsündeki Politika ve Uygulama Enstitüsü müdürü Xiao Geng, Shenzhen-Zhongshan Köprüsü'nün iki bölgenin seviyesini yükseltmeye yardımcı olacağını söyledi.

Xiao, "Kıyının batı yakası, doğu yakası kadar gelişmiş değil ve iki yaka arasındaki emlak fiyatlarında da büyük bir tutarsızlık var" dedi.

Ayrıca köprünün, üç yerin "temelde farklı" sistemleri tarafından kuşatılmış olan ve seyahat maliyetini artırarak insanları uzaklaştıran selefinden farklı olduğunu söyledi.

En son köprünün, zaten aynı düzenlemelere tabi olan iki ana Çin şehrini birbirine bağlayacağına dikkat çekti.

Endişelenmene gerek yok. Trafik sıkışıklığı olacak” dedi.

Kaynak: CNN

arches-1837166.jpg

  • Admin başlığı şöyle değiştirdi Bu 24 Km'lik, 7 milyar dolarlık köprü, Çin'in emellerinin ve sorunlarının bir simgesi.

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.