Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Okyanus neden tuzludur? Açıklanan okyanus tuzluluğu artı dünyanın en tuzlu okyanusu.


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Okyanus neden tuzludur? Açıklanan okyanus tuzluluğu artı dünyanın en tuzlu okyanusu.

water-2208931.jpg

Yaz aylarında okyanusa dalmak gibisi yoktur. Kum, güneş ışığı ve tuzlu su kokusu, havalar ısındığında pratik olarak temel unsurlardır.

Okyanusla ilgili tatsız olan tek şey, bir sualtı dalışı veya haydut bir dalga sırasında yanlışlıkla bir ağız dolusu tuzlu su yutmasıdır. Birçok hayvan, evleri olan deniz suyunda gelişir. Bazı balıklar, köpek balıkları, kaplumbağalar ve hatta penguenler, okyanus suyundan tuz salgılayacak şekilde evrimleşmiştir ve bu da tuzu içme suyu olarak kullanmalarına yardımcı olur.

Okyanus neden tuzludur?

Okyanusun tuzu iki kaynaktan gelir - karadan gelen akış ve deniz tabanındaki açıklıklar.

Okyanus suyuna ulaşan kayalar birincil kaynaktır. Hafif asidik olan yağmur suyu zamanla kayaları aşındırır. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne (NOAA) göre, aşınan kayalar, akarsulardan ve nehirlerden geçtikten sonra sonunda okyanusta bulunan iyonları serbest bırakır.

NOAA, okyanusun dibindeki açıklıklardan gelen hidrotermal sıvıların da olduğunu açıklıyor. Okyanus suyu, deniz tabanındaki çatlaklara sızdığında Dünya'nın çekirdeğindeki magmadan ısınır. Isı, mineralleri okyanusa salan su altı volkanik patlamaları da dahil olmak üzere kimyasal reaksiyonlara neden olur. Bu işlem ayrıca suyun oksijen, magnezyum ve sülfatları kaybetmesine ve demir, çinko ve bakır almasına neden olur.

salt-6728600.jpg

NOAA, okyanusun tuzluluğunun bir başka açıklamasının, zamanla oluşan geniş tuz birikintileri olan tuz kubbeleri olduğunu söylüyor.

Neden diğer su kütleleri tuzlu değil?

Tüm su kütleleri okyanus gibi tuzlu değildir. Yanlışlıkla biraz nehir veya gölet suyu yutarsanız, tuz eksikliğini fark edebilirsiniz. Bunun nedeni, yağmurun nehirlerdeki ve akarsulardaki tatlı suyu doldurmasıdır. Okyanus ise içine akan her nehirden tuz ve mineral toplar. NOAA'ya göre, nehirler yılda yaklaşık dört milyar ton çözünmüş tuzu okyanusa taşıyor.

En tuzlu okyanus hangisidir?

Ulusal Hava Servisi, dünyanın beş okyanus havzasından - Pasifik, Atlantik, Hint, Güney ve Arktik Okyanusları - Atlantik Okyanusu'nun en yüksek tuzluluğa sahip olduğunu söylüyor. Bunun nedeni, tuzluluğun ekvator yakınında ve her iki kutupta da azalmasıdır. Tropikal bölgenin ekvatora yakın şiddetli yağışları, tatlı su tuzlu okyanusa döküldüğü için tuzluluğu azaltır.

Ulusal Hava Servisi, Kızıldeniz'in, bölgenin yüksek buharlaşma oranından dolayı yaklaşık %40 tuzluluk seviyesiyle en tuzlu okyanus suyuna sahip olduğunu söylüyor.

Okyanustan tuzlu su yutmak zararlı mı?

Büyük miktarlarda, evet. Yüzerken yanlışlıkla az miktarda deniz suyu yutmak çok fazla bir etki yapmaz. Yine de NOAA, insanların tuzlu su içmeleri gerektiği konusunda uyarıyor. Okyanustaki tuz içeriği, insan vücudunun işleyebileceğinden çok daha yüksektir ve aşırı tüketilmesi durumunda ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Kaynak: USA TODAY

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.