Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bilim İnsanları Denizin Altına Gömülü 7 Bin Yıllık Bir Yol Keşfettiler


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Bilim İnsanları Denizin Altına Gömülü 7 Bin Yıllık Bir Yol Keşfettiler

AA1b187f.img?w=768&h=385&m=6

Zadar Üniversitesi'nden araştırmacılar, Hırvatistan kıyılarında deniz çamurunun altına gömülmüş eski bir taş yol keşfettiler.

Yol yapımında kullanılan bazı ahşabın radyokarbon tarihlemesi, yapım tarihini M.Ö. 4900 olarak saptar.

Ek arkeolojik inceleme baltalar ve Neolitik eserler ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, anakara Hırvatistan yakınlarındaki Korčula Adası kıyılarındaki batık bir yerleşimi araştırmaya başladıklarında, yakında bir deniz çamuru tabakasının altına gömülü sürpriz bir antik taş yol ortaya çıkaracaklarını çok az biliyorlardı.

Üniversiteden çevrilmiş bir Facebook gönderisine göre, Hırvatistan'daki Zadar Üniversitesi'nden araştırmacılar, yaklaşık 13 fit genişliğinde ve taş plakalardan yapılmış yolu, su altındaki buluntunun çamurunu kazıdıktan sonra keşfettiler.

Ekip, yolun bir zamanlar Korčula Adası'nı, şimdi su seviyesinin yaklaşık 16 fit altında olan Soline adlı yapay olarak yapılmış bir ada yerleşimine bağladığını söylüyor. Araştırmacılar, bunun kabaca 7.000 yıl önce aktif bir site olduğuna inanıyor.

Ekip, radyokarbon tarihlemesini kullanarak yolda korunan ahşabı test etti ve ana cadde ile bağlantılı yerleşim yerini 4.900'e tarihleyebildi. Araştırmacılar, yolun yapısını yaklaşık 13 fit genişliğinde "dikkatlice istiflenmiş taş levhalar" olarak tanımlıyor.

Yerel müzelerden ve dalış merkezlerinden araştırmacıları içeren bir ekip bölgeyi araştırmaya devam ederken, üyeler popüler Korčula Adası'ndaki tek bir Neolitik yerleşimden daha fazlasının kanıtlarını gün yüzüne çıkarıyor.

Yol boyunca bölgede "tuhaf yapılar" fark etmeye başlayan araştırmacılar, Gradina Körfezi'nde Soline ile neredeyse aynı olan başka bir yerleşim yeri keşfettiler. Daha fazla kazma, bıçaklar ve bir taş balta dahil olmak üzere çeşitli eserler ortaya çıkardı.

Miami Herald, adanın orijinal sakinlerinden biri olan Hvar halkının, toprak kapların yaratılması sırasında bölgede yaşadıklarını ve yapay bir adaya taş bir yol işleyerek ek bir ustalık gösterdiklerini bildirdi.

Korčula Adası'nın Neolitik döneme kadar uzanan yerleşimlere ev sahipliği yaptığı uzun zamandır bilinmektedir. Bununla birlikte, adanın açıklarındaki suların devam eden araştırması, adanın üzerindeki ve yakınındaki yerleşim yerlerinin farklı insan gruplarını nasıl birbirine bağlamış olabileceğine dair yeni bir anlayış sunuyor.

Kaynak: Popular Mechanics

road-470798.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.