Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

Araştırmaya göre kıtaların nereden geldiği konusunda yanılıyor olabiliriz

world-140304.jpg

Yeni bir çalışma, kıtaların nereden geldiği konusunda yanılıyor olabileceğimizi öne sürüyor.

Dünya'nın kıtaları, Dünya'nın yaşanabilir olmasının ve onu güneş sistemimizdeki gezegenler arasında benzersiz kılan şeyin bir parçasıdır. Ancak yine de büyük ölçüde gizemli kalıyorlar ve bilim adamları, Dünya yüzeyinin neden bu önemli parçalara bölündüğünü bilmiyorlar.

Bu kıtalar, karasal yaşam için gerekli olan deniz seviyesinin üzerinde durabiliyorlardı çünkü kıta kabuğu, okyanusun altındakine kıyasla daha az demir içeriyor ve daha fazla oksitleniyor. Bu, kıtaların daha az yoğun ve daha yüzer olduğu anlamına gelir, bu da daha yüksekte oturdukları anlamına gelir.

Bir hikaye, bunun, 2018'de önerilen ve bildiğimiz şekliyle dünyanın oluşumunun popüler bir açıklaması haline gelen mineral lal taşının kristalleşmesi nedeniyle olduğunu öne sürüyor. Bu açıklamada, granat, okyanusal bir levhanın kıtasal bir levhanın altına indiği kıtasal ark volkanlarının altındaki magmada kristalleşir ve bu süreç oksitlenmemiş demiri uzaklaştırır.

Ancak yeni çalışma, bu hipotezi ortadan kaldırmanın yanı sıra kıtaların daha iyi anlaşılmasını sağlıyor. Bunun arkasındaki ekip, laboratuvarda bu ısı ve basıncın bir versiyonunu kopyalayarak, lal taşının kristalleşmesiyle ilgili bu hipotezi test etmenin bir yolunu aradı.

Bunu, küçük numunelere büyük miktarda kuvvet uygulayabilen "piston-silindir presleri" ve aynı zamanda onları ısıtan bir ısıtma düzeneği kullanarak yaptılar. 13 farklı deneyde araştırmacılar, Dünya kabuğunun içindekilere benzer koşullarda erimiş kayadan granat örnekleri ürettiler.

Daha sonra dünyanın dört bir yanından granat örnekleri topladılar. Bunlar, yapılarının bilinmesi için analiz edilmişti ve araştırmacılar, ne kadar oksitlenmiş ve oksitlenmemiş demirleri olduğunu biliyorlardı.

Araştırmacılar daha sonra ikisini, bileşimlerini anlamak için kullanılan X-ışını ışınlarıyla karşılaştırdı. Granatların, Dünya'da mevcut olan makyajı hesaba katmak için yeterince oksitlenmemiş demir almadığını buldular.

Yeni makaledeki araştırmacılardan biri olan Elizabeth Cottrell yaptığı açıklamada, "Bu sonuçlar, garnet kristalleşme modelini, kıtasal ark volkanlarından gelen magmaların neden oksitlendiği ve demirin tükendiği konusunda son derece olası bir açıklama yapıyor" dedi. "Dünyanın kıta kabuğunun altındaki mantosundaki koşulların bu oksitlenmiş koşulları oluşturması daha olasıdır."

Bu, önde gelen teorilerden birinin artık reddedilebileceği anlamına gelir. Ancak tam olarak ne olduğu hala bilinmiyor ve araştırmacılar bu gizemli süreçte neler olup bittiğini anlamak için daha fazla araştırma yapmayı umuyor.

Bulguları açıklayan bir makale, "Garnet kristalleşmesi arklarda oksidasyona yol açmaz", Science dergisinde yayınlandı.

Haberlerden siyasete, seyahatten spora, kültürden iklime - The Independent'ta ilgi alanlarınıza uygun bir dizi ücretsiz haber bülteni var. Okumak istediğiniz hikayeleri ve daha fazlasını gelen kutunuzda bulmak için buraya tıklayın.

Kaynak: The Independent

earth-2581631.jpg

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.