Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

İsa Mesih hakkındaki gerçek


media

Önerilen İletiler

İsa Mesih hakkındaki gerçek

İsa Mesih, Hıristiyanlığın merkezi figürlerinden biridir ve onun yaşam öyküsü İncil'deki Yeni Ahit'in temelini oluşturur. İnançlarınıza bağlı olarak, İsa'yı hem Mesih hem de tarihsel bir figür olarak görebilirsiniz. Mukaddes Kitap bize onun hayatı hakkında belirli miktarda bilgi verir, ancak yaşadığı zamana ait çok az tarihsel kaynak vardır. Bu, laik tarihçiler için dini metinlerin dışında İsa hakkında bilgi bulmanın zor olduğu anlamına gelir, ancak son on yıllarda hala bazı büyüleyici keşifler olmuştur. Bazıları İncil'de anlatılan hikayeleri desteklerken, diğerleri tamamen farklı bir hikaye anlatıyor.

Tarihçilerin bize İsa Mesih'in yaşamı hakkında neler söyleyebileceğini öğrenmek için galeriyi tıklayın.

kaynaklar

İncil dışında İsa'dan bahseden çok fazla kaynak bulunmamakla birlikte tarihçi André Chevitarese, birkaç yazarın onun hayatı hakkında benzer bilgiler yazdığını açıklıyor.

En çok bilinen yazılar Flavius Josephus'a atfedilir. MS 1. yüzyılda yaşamış bir Yahudi bilim adamıydı. 'Yahudilerin Eski Eserleri' adlı çalışmasında İsa'dan iki kez bahseder.

Dış görünüş

Bir adli bilim uzmanı olan İngiliz araştırmacı Richard Neave, İsa'nın yaşadığı zamandan kalma tipik bir yetişkinin yüzünü yeniden oluşturdu. Sonuç, uzun saçlı ve mavi gözlü, soluk tenli bir adam olarak İsa'nın ortalama tasvirinden çok farklı, kısa saçlı koyu tenli bir adamdı.

Allah'ın elçisi

Luka İncili'ne göre İsa küçüklüğünden beri çok bilgiliydi.

Eşcinselliğe karşı duruş

Az bilinen bir gerçek, İsa'nın İncil'de eşcinselliği hiçbir zaman kınamadığıdır. Aslında, bundan hiç bahsetmedi bile.

Doğum günü

Pek çok Hristiyan Noel'i 25 Aralık'ta kutlasa da çoğu, Yeni Ahit'in İsa'nın hangi gün doğduğunu söylemediğinden habersizdir.

İsa 25 Aralık'ta doğmadı

Araştırmacılara göre, doğum gününün İsrail'in en sıcak ayları olan Mayıs ve Kasım ayları arasında olması daha olası.

Üç Bilge Adam

Üç Bilge Adam, kendilerini İsa'nın doğumu konusunda uyaran yol gösterici yıldızı görür görmez, Beytüllahim'e doğru yolculuklarına başladılar. Araştırmacılar muhtemelen izledikleri rotanın izini sürdüler ve varmalarının iki yıl alacağı sonucuna vardılar. Bu, İsa'yı doğumundan kısa bir süre sonra ahırda ziyaret edemeyecekleri anlamına gelirdi.

Bethlehem Yıldızı

Gökbilimciler, İsa'nın doğumunu işaret eden yıldızın Satürn ve Jüpiter arasındaki kavuşumun sonucu olduğuna inanıyorlar. Bu astrolojik olay 7'de Balık takımyıldızında meydana geldi.

Nasıra

Nasıra kasabası küçük ve önemsizdi. Yer, Yuhanna İncili'nde bile şaka yollu eleştirilir. Havari Philip, Nathanael'e yeni Mesih'in Nasıra'da bulunduğunu söyler. Nathanael, "Nasıra'dan iyi bir şey gelebilir mi?"

Kariyer

İsa'nın mesleği için Yunanca terim tekton'dur. En yaygın çeviri "marangoz" olsa da, bilim adamları bu terimin bir zanaatkar veya duvarcıya atıfta bulunduğunu açıklıyor. İsa büyük olasılıkla bir duvarcı olarak çalıştı.

Varlık

Soy ağacı, İncil tarihinin en zengin adamlarından biri olan Kral Davut'a kadar izlenebilir. İsa'nın yaşamına ilişkin diğer birçok ayrıntı, ailesinin nispeten iyi durumda olduğunu gösteriyor.

Stabil

Fakir olduğu fikri büyük olasılıkla bir ahırda doğmuş olmasından geliyor, ancak bu bir şanssızlık vakasıydı. Meryem'in doğum sancısının başladığı gün Beytüllahim'de bir nüfus sayımı yapıldı, yani civar bölgelerde yaşayan birçok insan kasabaya seyahat etmişti. Tüm hanlar doluydu ve çift, Mary'nin doğum yapması için yalnızca bir ahır bulabildi.

Kıyafetler

Çarmıha gerildiği sırada, İsa'nın o zamanlar sadece zengin erkeklerin giydiği özel bir tunik giydiği söylendi. İncil'de, askerlerin onu kimin elinde tutacağı konusunda bile savaştığı yazıyor.

İsa hakkında yerine getirilen Eski Ahit kehanetleri

İsa'ya atfedilen öğretilere saygı duyan ancak bunların ona Tanrı tarafından verildiği fikrini reddeden insanlar var.

Bir filozof ve insancıl

Hristiyan ateistler için İsa, her şeye gücü yeten bir tanrının oğlu değil, bir filozof ve insancıldı.

İslam'ın kutsal kitabı

İsa, İslam'ın kutsal kitabı olan Kuran'da Hz.

Peygamber

İsa, Allah'ın oğlu olarak görülmese de İslam'da bir peygamber olarak kabul edilmektedir. Suudi Arabistan Medine'de Muhammed'in mezarının yanında İsa Mesih'e ayrılmış bir mezar bulunmaktadır.

İlahi öfke

Mel Gibson'ın 2004 yapımı 'The Passion of the Christ' filminin çekimleri sırasında iki kişiye yıldırım çarptı. Bunlardan biri, İsa'yı canlandıran Jim Caviezel'di.

Daha fazla yıldırım...

Ohio, Monroe şehrinde bir kilisenin yanında bulunan 65 ft (20 m) İsa heykeline yıldırım çarptı ve ardından çıkan yangında yok oldu.

Kardeşler

İsa'nın dört erkek kardeşi ve en az iki kız kardeşi olduğu söyleniyor. Kardeşler James, Joseph, Jude ve Simon idi. Aslında babasının başka bir evlilikten oğulları, hatta kuzenleri olabileceğine dair teoriler var. İncil'e göre, İsa'nın kardeşi Yakup (resimde) taşlanarak öldürüldü.

ceza

Arkeolog Amit Re'em ve ekibi, 15 yıllık kazıların ardından Herod'un Sarayını buldu. Kudüs'ün batısında yer alan saray, tarihçiler tarafından İsa'nın idama mahkûm edildiği yer olarak biliniyor.

Evli?

MS 9. yüzyıla kadar uzanan şok edici eski bir metin, tarihçiler tarafından doğrulandı ve 2012'de kamuoyuna açıklandı. Belge bazen "kayıp müjde" olarak anılır ve İsa'nın evli olduğunu öne sürer. Mary adından da bahsedilir, bu da bazılarının karısının Mecdelli Meryem olduğunu teorileştirmesine yol açar.

haç yükü

Kanıtlar, İsa'nın haçın patibulum adı verilen yatay kısmını taşıdığı gerçeğine işaret ediyor. İsa, yaklaşık 60 pound (27 kg) ağırlığında olduğu için haçı sırtında taşımak yerine sürüklerdi.

çarmıha germe

Popüler tasvirin aksine, İsa ellerinden değil, bileklerinden çarmıha gerildi. Elleri çarmıha çivilenmiş olsaydı, vücudunun ağırlığından koparılır ve düşerdi.

Çarmıhtaki ölümü altı gün kadar sürebilirdi. İncil raporlarına göre, İsa altı saat sonra öldü. Çarmıha germe sabah 9 civarında meydana geldi ve ölümü o öğleden sonra saat 3 civarında meydana geldi.

Ölüm

İncil, İsa'nın ölümünün Kutsal Cuma günü meydana geldiğini belirtir.

Tarihçiler, ölümünün MS 30 veya 33'te gerçekleşmiş olması gerektiği sonucuna vardılar. Pontius Pilatus ve Tiberius'tan elde edilen ipuçları, muhtemelen MS 33'ün öldüğü yıl olduğunu gösteriyor.

Kaynaklar: (Britannica) (Tarih) (Live Science) (Deseret News) (CNN) (NPR)

Genel Kaynak: StarInsider

jesus-christ-898330.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.