Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bilim İnsanları Mars'ın Merkezinde Ne Olduğunu Kesin Olarak Ortaya Çıkardı


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Bilim İnsanları Mars'ın Merkezinde Ne Olduğunu Kesin Olarak Ortaya Çıkardı

AA1aH1t3.img?w=768&h=384&m=6

Araştırmacılar, Mars'ın çekirdeğinde neyin yattığını doğruladılar.

Ekip, NASA'nın InSight iniş aracından gelen sismik verileri kullanarak çekirdeğin bileşimi, durumu ve yoğunluğu gibi şeyleri belirleyebildi.

Çekirdek, bizimkinden farklı olarak tamamen sıvıdır ve çoğunlukla demir alaşımından yapılmıştır.

Artık Kızıl Gezegenin özünde neyin yattığını kesin olarak biliyoruz.

Araştırmacılar yakın zamanda, gezegenin içinden geçen sismik dalgaları kullanarak Mars'ın çekirdeğinin yapısını nihayet doğrulayabildiler. NASA'nın InSight iniş aracı sayesinde, artık Mars'ın, alışılmadık derecede yüksek miktarlarda kükürt ve oksijen içeren, ağırlıklı olarak demir alaşımından yapılmış tamamen sıvı bir çekirdeğe sahip olduğundan emin olabiliriz.

Bu sonuçları detaylandıran makalenin yazarlarından biri olan jeolog Vedran Lekiç bir basın açıklamasında, "Bilim adamları ilk olarak 1906'da depremlerden gelen sismik dalgaların içinden geçerek nasıl etkilendiğini gözlemleyerek Dünya'nın çekirdeğini keşfettiler" dedi. "Yüz yılı aşkın bir süre sonra, sismik dalgalar hakkındaki bilgimizi Mars'a uyguluyoruz. InSight ile nihayet Mars'ın merkezinde ne olduğunu ve Mars'ı Dünya'dan bu kadar benzer ama farklı kılan şeyin ne olduğunu keşfediyoruz."

Ekip, bu bilgiyi kesinleştirmek için Mars'ta kelimenin tam anlamıyla dünyayı sarsan iki olayın sonuçlarını takip etti; biri bir mars depremiydi (Mars'ta depremin eşdeğeri), diğeri ise büyük bir çarpışmanın yarattığı şoktu. Bu olaylardan gelen sismik dalgalar, yol boyunca neye çarptıklarına bağlı olarak farklı hızlarda hareket eder, bu nedenle çekirdekten geçenler, çekirdeği tamamen ıskalayanlardan farklı hızlarda hareket edecektir.

Araştırmacılar çekirdekten geçen dalgaları yalnızca mantodan geçen dalgalarla karşılaştırdıklarında, dalgaların taşıdığı imzaları okuyabilir ve çekirdeğin yapısını ortaya çıkarabilir - maddenin hangi durumda olduğundan ve ne kadar yoğun olduğundan her şeyi okuyabilirler. en içteki bölgeyi hangi maddelerin oluşturduğudur.

"Alışılmadık derecede yüksek miktarlarda kükürt ve oksijen", bu özel çekirdek merkezli gösterinin yıldızı gibi görünüyor. Görünüşe göre, Mars'ın çekirdeği, kendi çekirdeğimizi oluşturandan çok daha yüksek bir yüzdeyle (demir gibi ağır elementlerin aksine) bunlar gibi neredeyse beşte bir oranında daha hafif elementlerden oluşuyor.

Araştırmacıların bu sonuçlardan zaten oldukça emin olduklarını burada söylemek gerekir. InSight'tan gelen veriler, uzun süredir devam eden herhangi bir hipoteze meydan okumak yerine, Mars'ın çekirdeğine ilişkin modellerin bir süredir söylediklerini büyük ölçüde doğruluyor.

Ancak bu, sonuçların heyecan verici olmadığı anlamına gelmez. Modelleri doğrulamak, haklı olduğumuz ve artık çizim tahtasına geri dönmek zorunda kalmadan Mars çekirdeği ile ilgili sorularımızı irdelemeye devam edebileceğimiz anlamına geliyor.

Mars'ın çekirdeği ile bizimki arasındaki fark, iki gezegenin nasıl oluştuğuna dair önemli farklılıklara işaret ettiğinden, bu soruların çoğu oluşum etrafında dönüyor. Bu oluşum süreçlerini anlamak, Mars ve Dünya'nın neden bu kadar farklı olduğunu veya Güneş Sistemimiz gibi gezegen sistemlerinin nasıl oluştuğunu anlamak isteyen bilim adamları için çok önemlidir.

Jessica Irving, "Bu, mineral fizikçilerinden alınan yeni sonuçlar ve gezegen içlerinin zaman içinde nasıl değiştiğini simüle eden ekip üyelerinin içgörüleriyle birlikte, Dünya'da geliştirilmiş son teknoloji sismolojik teknikleri içeren büyük bir çabaydı." , bir araştırmacı ve çalışmadaki ilk yazar, bir basın açıklamasında söyledi. "Ancak çalışma meyvesini verdi ve artık Mars çekirdeğinin içinde neler olup bittiği hakkında çok daha fazla şey biliyoruz."

Kaynak: Popular Mechanics

mars-11608.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.