Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

New York'tan Tokyo'ya Bir Saat İçinde Uçacak Yeni Hipersonik Uçak "Stargazer" ile Tanışın


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

New York'tan Tokyo'ya Bir Saat İçinde Uçacak Yeni Hipersonik Uçak "Stargazer" ile Tanışın

venus-stargazer-back.jpg

Venus Aerospace, yaklaşık bir düzine yolcu taşıyabilen ve ses hızının dokuz katı olan Mach 9 hızında hareket edebilen hipersonik bir uçak inşa ediyor. Houston merkezli şirket, 150 fit uzunluğunda ve 100 fit genişliğindeki Stargazer'ın 170.000 fit yükseklikte 10.905 mil hızla uçarak dünyadaki iki şehir arasında seyahat edeceğini söylüyor.

venus-stargazer-side.jpg

Hipersonik, ses hızının beş katı olarak tanımlanır. Karşılaştırıldığında, son ticari süpersonik jet Concorde Mach 2 veya yaklaşık 1.535 mil hızla gitti. Şimdiye kadar yapılmış en hızlı uçak olan Lockheed'in SR-71 "Blackbird"ü Mach 3.2'de (2.455 mil) seyahat etti.

venus-rocket-takeoff-background.jpg

Venus'ün kurucu ortağı ve CTO'su Andrew Duggleby, Stargazer'ı saniyede 20.000 devirle dönen dönen patlamalı bir motorla bilim kurgudan gerçeğe taşımayı planlıyor. Şirket, Spaceport Houston genel merkezinde bir prototip üzerinde gerçekleştirdiği son başarılı testin ardından, "Dönen patlama, süpersonik yanmanın motorun içinde sürekli olarak gerçekleştiği anlamına gelir ve videomuz, motorun etrafında süpersonik hızlarda hareket eden patlama dalgasını gösterir" dedi.

Geleneksel bir motordan yüzde 20 daha az yakıt yakan dönen patlama konsepti, ABD Donanması tarafından destekleniyor. Bu teknoloji daha önce başarıyla test edilmiştir. Ancak Venüs testi, motoru uçaklar için daha uygun hale getirecek olan, oda sıcaklığında depolanabilir bir itici gaz kullanan ilk kezdi. Duggleby, "Geliştirme ve uçuş testinin bir sonraki adımlarına tamamen ilerlemek için artık hem teknik bilgiye hem de mühendisliğe sahibiz" dedi.

150.000 lb. Stargazer, geleneksel jet motorlarıyla havalanacak, ancak irtifaya ulaştığında roketlere geçiş yapacak. Uçacağı rota teknik olarak uzayın sınırında veya Dünya yüzeyinin 100 kilometre yukarısındaki Karman hattında değil. Ama gezegenin eğrisini ve uzayın karanlığını görecek kadar yüksek olacak.

Testin ardından eski NASA yöneticisi ve ABD Kongre Üyesi Jim Bridenstine, "Bu, hem savunma uygulamaları hem de ticari yüksek hızlı seyahat için gerçek uçuş sistemlerine doğru önemli bir ilerlemeyi temsil ediyor" dedi.

Venus Aerospace, 2020'den beri hipersonik uçak konsepti üzerinde çalışıyor ve uçağı inşa etmek için 33 milyon dolar topladı. Firma şimdi Mach 5'e ulaşmasını umduğu 6 metrelik bir drone ile hipersonik uçuş testlerine başlayacak. Bundan sonra, herhangi bir tarih açıklanmasa da Stargazer prototipini inşa edecek.

Hipersonik iş jeti konsepti, "Dream Chaser"ı inşa eden Sierra Space ve "Quarterhorse" adını verdiği Mach 5 uçağı üzerinde çalışan Atlanta merkezli Hermeus da dahil olmak üzere diğer firmalar tarafından takip ediliyor. Çin'in Uzay Taşımacılığı, örneğin New York'tan Pekin'e bir saatte gitmek için saatte 4.350 mil hızla uçabilen 12 kişilik bir jet geliştiriyor.

Virgin Galactic sonunda süpersonik uçağını yolcuları Mach hızlarında uzak şehirler arasında taşımak için kullanmayı planlıyor. Şirketin Unity 2 uçağı, Concorde'un önceki Mach 2.02 olan hızını 2018'de Mach 2.47'ye ulaşarak kırdı.

Kaynak: Robb Report

venus-stargazer.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.