Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

IVF'nin Ötesinde: Bilim insanları, yumurta ve sperm olmadan insan üremesinin etiğini tartışıyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

IVF'nin Ötesinde: Bilim insanları, yumurta ve sperm olmadan insan üremesinin etiğini tartışıyor

Bilim insanları, cinsiyete ihtiyaç duymadan deri veya kan hücrelerinden yeni bir insan yapma olasılığına yaklaşıyor.

Bu yaklaşım, yumurta ve spermi laboratuvarda birleştiren in vitro fertilizasyonun çok ötesine geçer çünkü doğal yumurta veya sperm gerektirmez.

In vitro gametogenez veya IVG olarak adlandırılan bu yöntem, bir gün birçok kısırlık türü için bir tedavi sağlamayı, biyolojik saatleri yavaşlatmayı ve hatta kapatmayı ve pek çok dikeni ürperten embriyo seçimini mümkün kılmayı vaat ediyor.

Geçen hafta Ulusal Bilim Akademilerinde yapılan üç günlük bir toplantıda, araştırmacılar hevesle çalışmalarını tartıştılar, savunucular IVG'yi faydalı hale getirme vizyonlarını ortaya koydular ve etikçiler koltuklarında kıvrandılar.

Güney Afrika'daki Cape Town Üniversitesi'nden sosyolog Amrita Pande Perşembe günü gruba "'Mükemmel' bir ırk, 'mükemmel' bebek, 'mükemmel nesil' arayışı bilim kurgu değil" dedi.

AA14KkXx.img?w=768&h=512&m=6

Yumurta ve sperm dışındaki hücrelerden bebek yapma teknolojisine hala on yıl veya daha uzun bir süre var.

Harvard Hukuk Okulu'nda hukuk ve biyoetiğin kesişiminde uzman olan I. Glenn Cohen, ancak şimdi - bilim olasılığı gerçeğe dönüştürmeden önce - halkın IVG'nin sonuçlarını düşünmesi için iyi bir zaman olduğunu söyledi.

Cohen, ilk günkü sunumların ardından "Kesinlikle çok sayıda yayın ve bilim camiasında çok fazla ilgi var ve bunu daha geniş bir topluluğa tanıtıyor olmamız harika," dedi. "İnsanların ciddi etik kaygıları varsa, bunları dile getirmenin zamanı geldi."

Kanser tedavisi için 'büyük değişim': mRNA aşısı melanomaya karşı umut vaat ediyor

Erkek farelerden yumurta yapmak
   
Bu alandaki en son gelişmelerden birinde, Japon araştırmacı Katsuhiko Hayashi Mart ayında yetişkin erkek farelerin deri hücrelerini sağlıklı yumurtalara dönüştürebildiğini gösterdi.

Yaptığı fare yumurtalarının sadece çok küçük bir kısmı yaşayabilirdi, ancak bu yumurta hücrelerinden başarılı bir şekilde yetiştirilen fareler sağlıklıydı ve kendi yavrularına ve torunlarına sahip olabiliyorlardı.

Sonunda, kadınlar için tipik XX ve erkekler için XY ile karşılaştırıldığında, XXY veya XYY gibi ekstra cinsiyet kromozomlarına sahip kişilerde kısırlığı tedavi etmek için bu yaklaşımı kullanmayı tasavvur ediyor. Ayrıca, tek cinsiyetli çiftlerin biyolojik olarak her iki ebeveynle de akraba olan bir çocuğa sahip olmalarını sağlayabilir.

Hayashi ayrıca yetişkin erkek fare hücrelerinden canlı sperm yapmak için bir yöntem geliştirdi ve kendisi ve diğerleri, yetişkin dişilerden yapılan olgun yumurtalar üzerinde çalışıyor - bunların tümü IVG başlığı altına giriyor.

Hayashi geçen ay verdiği bir röportajda "Birincil dileğim kısırlıktan muzdarip insanlara yardım etmeye katkıda bulunmaktır" dedi. "Şu anda yaptığım şey çok temel biyoloji."

Harvard Tıp Okulu'nda biyoetik uzmanı ve Boston Bilim Müzesi'nde yaşam bilimleri direktörü olan Insoo Hyun, hayvanlarda IVG'nin yok olma tehlikesi altındaki türleri korumak için kullanılabileceğini söyledi.

Son haberler: Doktorlar, kürtaj yasakları altında IVF tedavilerinin yasa dışı hale gelebileceğinden endişe duyan hastalar olduğunu söylüyor

Ancak IVG'nin insanlarda güvenli kabul edilip edilemeyeceği ve bu süreçte kaç embriyonun feda edilmesi gerekeceği açık sorular olmaya devam ediyor.

Ve bilim merak tarafından yönlendirilse de, herkes bunun biyolojik soylarını sürdürmek için çaresiz kalan veya sadece seçtikleri yavrular için ödeme yapmaya istekli insanlardan para kazanmak için kullanılacağı konusunda hemfikir.

Arizona Eyalet Üniversitesi'nde biyoetik uzmanı ve bilim tarihçisi olan Ben Hurlbut toplantıdan önce "Bu, insan yaşamının temel bir yönü olarak üremenin kutsallığının sapkınlığıdır" dedi. "Gelecekteki müşterilerinin arzularına yanıt veren ve aynı zamanda onlara ilham veren ve onları besleyen endüstriyel bir projeye dönüştürüyor."

Özel risk sermayesi tarafından desteklenen birkaç girişim şimdiden, belki de ilk olarak çiftlik hayvanlarında olmak üzere laboratuvar yapımı yumurta ve sperm üretimini ticarileştirmenin yollarını arıyor.

İlaç onayı için hayvan testi artık gerekli değil: Ancak yüksek teknoloji ikameleri hazır değil.

etik bakış açısı
 
IVG'nin gündeme getirdiği etik sorulardan biri, bu tür işlerden kimin yararlandığıdır.

Hurlbut, "Yaratılacak çocuk kendi iyiliği için değil, başkalarının iyiliği için var olur" dedi. "O çocuk, diğer insanların arzularının ifadesidir."

Konferanstaki birkaç kişi, 90 yaşındakilerin bu şekilde çocuk sahibi olacağı, bebek sahibi olan bebeklerin veya çoktan ölmüş insanların hayaletini gündeme getirdi.

Araştırmacılar ve etikçiler, hasta bir çocuğu iyileştirmek uğruna genlerle oynamanın uygun olduğu konusunda hemfikirler. Bu genetik değişiklikler gelecek nesillere aktarılmayacaktır.

IVG genetiği kurcalamaz, hücreye farklı bir işlev vermek için zaten var olan programları kullanır - örneğin bir deri hücresini bir sperm hücresine dönüştürmek. Ancak bu sınırsız bir şekilde yapılabildiğinde, insanlar sadece bir avuç embriyonun oluşturulduğu IVF ile karşılaştırıldığında düzinelerce, yüzlerce veya binlerce embriyo arasından seçim yapabilirler.

Hurlbut, tarihin perspektifinin doğurganlık alanını iyi göstermediğini ve "Vahşi Batı" yaklaşımının değişmiyor gibi göründüğünü söyledi.

Örneğin in vitro fertilizasyon, standart klinik deneme süreci olmadan tanıtıldı.

Hurlbut, üreme teknolojilerinin uzun süredir biyolojik, sosyal, yasal ve ahlaki bir deney olduğunu söyledi.

"Üstüne kattığımız diğer tüm şeyleri bırakın, bu yıl 45 yaşında olan IVF'nin kendisinin bile inceliklerini gerçekten hala anlamıyoruz" dedi.

Benzer bir bilimsel olmayan süreç, kadınların hala rutin olarak IVF için yumurta üretmeye başladıkları hormonal rejimi oluşturduğunu söyledi.

"Çocuklar üzerinde deney yapmamanız oldukça temel bir normdur ve yine de bir teknolojinin bu in vitro ekimi aynı zamanda arzuların ve potansiyel bir pazarın geliştirilmesidir ve bu da günün sonunda temel olarak çocuklar üzerinde deney yapılmasını gerektirir" dedi.

Konferanstan önce Kanada'daki Dalhousie Üniversitesi'nden filozof Françoise Baylis, bu çalışmanın peşinden gitmenin ailelere evlat edinmeden kaynaklanan karışık bir mesaj da gönderdiğini söyledi. Mali, bilimsel ve etik maliyeti ne olursa olsun, biyolojik olarak akraba bir çocuğu takip etmenin aileleri diğer ilişkilere dayalı olarak değersizleştirdiğini söyledi.

Bilimde dizginlemek

Genetik teknolojisinin sorumlu bir şekilde kullanılmasını savunan bir savunuculuk grubu olan Genetik ve Toplum Merkezi'nin bilim direktörü yardımcısı Katie Hasson, halkın bilim adamlarının yalnızca değerli araştırmalar peşinde koştuğunu varsayma eğiliminde olduğunu söyledi.

Ancak bir şey mümkün olduğunda, varsayımın "artık yapabileceğimize göre, yapmamamız gerektiğini nasıl söyleyebilirsiniz?"

Bu haftaki gibi toplantılar, bilimsel "ilerlemeyi" durdurmak için çok geç olmadan tartışmayı teşvik etmeyi amaçlıyor.

Devamı: Yıllar süren başarısızlıktan sonra, çalışma kalplerin kök hücre tedavisinden sonra 'daha güçlü pompaladığını' buldu

Gıda ve İlaç İdaresi'nden bir yetkili olan Dr. Peter Marks, IVG'nin ABD'de sadece bir klinik araştırma aşamasına ulaşmak için muhtemelen karşılaşacağı birçok düzenleyici engeli ve sorunu ortaya koydu.

Hyun, embriyoların oluşturulması için federal fonların kullanılamayacağını ve şu anda embriyoların bir laboratuvarda 14 günden fazla gelişmesine izin verilemeyeceğini, bunun da güvenliklerini test etme yeteneğini sınırladığını söyledi.

Birçok konferans katılımcısı, belki de daha az bilimsel ve düzenleyici gözetime sahip olan diğer ülkelerin önce işi takip edeceğinden yüksek sesle endişe duyuyordu.

Hasson, "Bilimde ego ve ayrıca teşviklerin yapısı var" dedi. "Bu aynı zamanda 'Biz yapmazsak, X ülke yapacak, bu yüzden önce biz yapmalıyız' gibi argümanları besliyor. ... Kâr potansiyeli ve bu teknolojileri ticarileştirme çabası büyük bir motivasyon kaynağı olabilir."

Baylis'e göre IVG'yi takip etme sorusu da önceliklerden biri.

"Dramatik sorunları çözmek için çok fazla bilim adamı, çok fazla para ve zaman var" dedi.

Kaynak: USA TODAY

baby-1915402.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.