Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

Füzeler ve Öldürücü İHA'lar: İran Ordusu Ne Kadar Güçlü?

İran cumhurbaşkanı, İslam Cumhuriyeti ile Yahudi devleti arasındaki son gerilim alevlenmesinin ortasında, ülkenin yıllık Ordu Günü sırasında bu hafta İsrail'e yönelik tehditlerini yineledi.

AA14VQtw.img?w=768&h=432&m=6

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), İsrail şehirlerini hedef alan çok sayıda insansız hava aracı ve roket ateşinin ardından Suriye'de İran bağlantılı çeşitli varlıkları vurdu. Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi, İran savaş uçakları, helikopterleri ve deniz araçlarının canlı devlet televizyonuna yansıyan törene katıldığı sırada konuşma yaptı.

Raisi, "Düşmanlar, özellikle Siyonist rejim, İran'ın askeri gücünün mesajını aldı" dedi. "Ülkemize yönelik en ufak bir hareket, silahlı kuvvetlerimizin sert tepkisini tetikleyecek ve Hayfa ile Tel Aviv'in yıkılmasına neden olacaktır."

İran liderleri sık sık aynı iki İsrail kentini tehdit ediyor. Yıllık askeri kutlama, bölgedeki vekaleten başlatılan saldırıların çoğundan sorumlu olan Devrim Muhafızları Birliği'ni değil, İran'ın düzenli “Arteş” ordusunu onurlandırıyor.

Başkan Raisi'nin açıklamalarının ardından, İran'ın en üst düzey askeri platformları ve silahları olarak gördüğü uzun bir geçit töreni başladı. Savaş uçakları, helikopterler ve denizaltılara ek olarak, Tahran'ın önde gelen çeşitli insansız hava araçları (İHA'lar) sergilendi. Özellikle, Mohajer-4, Mohajer-6 dahil olmak üzere ülkenin “yerli” insansız hava araçlarının yanı sıra İran'ın kamikaze İHA'ları, Arash, Kian ve Karrar yerinden edildi. İran'ın Talash adlı uzun menzilli karadan havaya füze sistemi de piyasaya sürüldü, ardından Zolfaghar ve Tiam ana muharebe tankları (MBT'ler) geldi.

İran'ın İHA Cephaneliğine Yakından Bakış

Mohajer (Göçmen) insansız hava aracı ailesi, İran'ın yerli olarak üretilen ilk İHA'sını temsil ediyor. İlk olarak 1980'lerde İran-Irak savaşında kullanılan orijinal Mohajer-1 varyantı, Qods Aviation Industry Company tarafından öncelikli olarak keşif görevlerini gerçekleştirmek üzere geliştirildi. Kolayca parazitlenebilen bir telsizle donatılan ve otopilot sistemi olmayan Mohajer, İran topraklarından da hareket edebiliyordu.

Yıllar geçtikçe, İHA'yı İran ordusu için temel bir unsur haline getirmeye yardımcı olan kritik iyileştirmeleri desteklemek için yeni Mohajer varyantları geliştirildi. Mohajer-2 versiyonu benzer şekilde bir keşif İHA'sı olarak işlev gördü, ancak selefinden daha fazla dayanıklılık ve menzile sahipti.

Mohajer dron ailesindeki üçüncü varyant, belki de önceki varyantlara göre en ciddi geliştirmeleri içeriyordu. Mohajer-3, bir JATO fırlatması için sabit iniş takımları veya kızaklarla donatılabilir ve operatörlerine gerçek zamanlı olarak görüntüler gönderebilir. Ancak bu varyant, daha gelişmiş Mohajer-4 drone ile eş zamanlı olarak geliştirildiği için hiçbir zaman hizmete girmedi.

Ordu tarafından açıklandığı üzere, “Mohajer-4, GPS navigasyonunu içeren bir Hyarat 3 yönlendirme ve kontrol sistemine sahiptir. Normalde önceden programlanmış bir uçuş yolunu takip eder, ancak görev profili uçuş sırasında bir radyo yukarı bağlantısı aracılığıyla da güncellenebilir. Mohajer-4, navigasyon için öne bakan sabit bir kameraya ve havadan ölçüm için aşağı bakan bir kameraya veya gözetim için gimbal monteli bir video kameraya sahiptir. Kaynaklar, Mojajer-4'ün kızılötesi kamera taşıyıp taşıyamayacağı konusunda hemfikir değil."

İran'ın Mohajer İHA serisinin en son yinelemesi Mohajer-6'dır. Seleflerinden farklı olarak, bu değişken istihbarat, gözetleme, hedef belirleme ve saldırı operasyonlarında çalışabilir. İran devlet medyasına göre, Mohajer-6 ayrıca "hassas güdümlü mermiler taşıma, çeşitli hava koşullarında yüksek tolere edilebilirlik ve çeşitli coğrafi konumlarda kolay kullanım" özelliklerine de sahip.

Arash İHA serisi, İran'ın en büyük intihar insansız hava araçlarını temsil ediyor. Bu ağır gövdeler, 600 pound'un biraz altındaki patlayıcıları taşıyabilir ve 2.000 kilometreye kadar menzile sahiptir. Jerusalem Post'a göre İran, çeşitli Shahed insansız hava araçlarına ek olarak Arash-2 katil insansız hava aracını Kremlin'e tedarik etti.

İran'ın Artesh'i IRGC'ye Karşı

Artesh, İran Devrim Muhafızları Kolordusu'ndan bağımsız olarak işlev görse de, iki örgüt aynı silahların çoğunu paylaşıyor. Bununla birlikte, IRGC'nin sınır ötesi operasyonları İran rejimi tarafından tercih edildiğinden, Arteş muadiline göre daha az fon, askeri teçhizat ve ilgi görüyor.

Artesh'in İran'ın komşu orduları üzerindeki belki de en büyük avantajı, büyüklüğü. Aslında, İran ordusu Ortadoğu'daki en büyük ordu olmaya devam ediyor. Büyüklüğü, füze ve diğer ölümcül silah stoku İsrail'i büyük ölçüde endişelendiriyor. Başkan Raisi'nin bu haftaki yıllık Ordu kutlamasındaki sözleri muhtemelen kendi propagandasını körüklemek için abartılmış olsa da, IDF tartışmasız bir şekilde not alıyor.

Kaynak: 1945

iran-2697408.jpg

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.