Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çinli şirket, elektrikli uçaklara güç sağlayabilecek kadar yoğun piller ürettiğini iddia ediyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Çinli şirket, elektrikli uçaklara güç sağlayabilecek kadar yoğun piller ürettiğini iddia ediyor

AA1a588k.img?w=768&h=384&m=6

Ancak lityum iyon pillerin arkasındaki kilit beyinlerden biri olan Dr. Rachid Yazami, bunun sıcak hava olabileceğini düşünüyor.

Dünyanın en büyük elektrikli araç pili üreticisi, Çin'in Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), Çarşamba günü elektrikli uçaklara güç sağlamak için yeterli enerji yoğunluğuna sahip olduğuna inandığı bir pili duyurdu.…

500 Wh/kg pil, Auto Shanghai olarak da bilinen Şanghay Uluslararası Otomobil Endüstrisi Fuarı'nda, şirketin teknolojiyi "kısa sürede" veya bildirildiğine göre bu yıl içinde toplu olarak üretebileceği vaadiyle piyasaya sürüldü.

Çinli şirket, sistemi daha iletken ve dolayısıyla enerji taşımada daha verimli hale getiren yoğunlaştırılmış madde teknolojisi ve yeni malzemeler kullanarak bu kadar yüksek yoğunluğa ulaştığını iddia ediyor.

Bu durumda, özellikle mikron düzeyinde küçük bir ağ yapısı oluşturan oldukça iletken biyomimetik yoğunlaştırılmış elektrolitler içerir. Yarı katı hal pil ayrıca ultra yüksek enerji yoğunluğuna sahip yeni anot ve ayırıcı malzemeler ile katot malzemeleri içerir.

CATL, "Bu en son teknolojinin piyasaya sürülmesi, pil sektörünün gelişimini uzun süredir kısıtlayan sınırları aşıyor ve yüksek düzeyde güvenlik ve hafifliğe odaklanan yeni bir elektrifikasyon senaryosu açacak" dedi.

Pil üreticisi, pili havacılıkta gerçek kullanım için test etmek ve geliştirmek için ortaklarla işbirliği yaptığını söyledi. Yine yıl içinde seri üretim için otomotiv versiyonunu piyasaya sürmeyi planlıyor.

500 Wh/kg pil, CATL için bir adım değişikliğini temsil eder. 2021'deki ilk nesil sodyum-iyon pil, 160 Wh/kg enerji yoğunluğuna sahipti. 2022 Qilin bataryası 255 Wh/kg idi ve CATL'nin tek bir şarjla bir elektrikli araca 1.000 kilometre güç sağlayabileceğini iddia etti. Çoğu lityum iyon pil şu anda yaklaşık 260 ila 270 Wh/kg tipik enerji yoğunluğuna sahiptir.

CATL, genellikle elektrikli yolcu uçaklarını etkinleştirmek için eşik olarak belirtilen sayı olan 500 Wh/kg'a ulaşan piller geliştirdiğini iddia eden ilk kuruluş değil. Softbank tarafından desteklenen Japonya Ulusal Malzeme Bilimi Enstitüsü (NIMS), 2021'de tam da bunu yaptığını duyurdu.

Piller ağır olduğu için enerji yoğunluğu önemlidir. Kilo başına daha fazla enerji, daha hafif elektrikli araçlar anlamına gelir; bu, otomobiller ve kamyonlar için arzu edilen bir kalite, ancak yerden kalkması gereken uçaklar için hayati bir kalitedir.

Benzin gibi sıvı yakıtların yoğunluğu yaklaşık 12.000 Wh/kg'dır. Yani CATL'nin en yenisi elektrikli uçakları katalize edebilse de, yakın zamanda 747 veya A380 ölçeğindeki araçlara güç sağlamayacaklar!

The Register, lityum iyon pil teknolojisini etkinleştiren önemli bir bileşen olan grafit anodun mucidi Dr. Rachid Yazami ile konuştu. Yazami'ye göre piller aldatıcı sistemler ve özellikle ulaşımda olmak üzere herhangi bir uygulama için onaylanmadan önce düzinelerce testten geçmesi gerekiyor.

Yazami, "CATL'den yüksek ve düşük sıcaklık performansları, döngü ömrü, takvim ömrü, şarj süresi, güvenlik ve maliyetler dahil olmak üzere test verilerini paylaşmasını istemeliyiz" dedi.

"Uçağı düşünmeden önce CATL yeni pilinin diğer EV'lerde çalışıp çalışmadığını görmek için beklerdim" diye ekledi. ®

Kaynak: The Register

battery-1821.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.