Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çin ve Hindistan o kadar çok Rus petrolü alıyor ki, Moskova şimdi Ukrayna'yı işgal etmeden önce olduğundan daha fazla ham petrol satıyor.


Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

Çin ve Hindistan o kadar çok Rus petrolü alıyor ki, Moskova şimdi Ukrayna'yı işgal etmeden önce olduğundan daha fazla ham petrol satıyor.

Rusya'nın ham petrol ihracatı şimdi Ukrayna'yı işgalinden önceki hacmi aştı.

Kpler verilerine göre Çin ve Hindistan, Rusya'nın deniz yoluyla yapılan ham petrol ihracatının kabaca %90'ını oluşturuyor.

Avrupa büyük ölçüde devre dışı kalırken, iki ülke de Rusya'dan günde 1,5 milyon varil petrol alıyor.

Rusya, petrol ihracatını Ukrayna'ya karşı savaşından önceki seviyelerin üzerine çıkaracak kadar Batı yaptırımlarını atlatmayı başardı ve yeni veriler, Moskova'nın bunun için Çin ve Hindistan'a teşekkür etmesi gerektiğini gösteriyor.

İlk çeyrekte, Rusya'nın deniz kaynaklı ham petrol ihracatı, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşının başladığı bir önceki yılın son çeyreğindeki 3,35 milyon varile kıyasla günde 3,5 milyon varil oldu.

Emtia analitiği firması Kpler'e göre, Çin ve Hindistan şu anda Rusya'nın petrolünün yaklaşık %90'ını oluşturuyor ve her ülke günde ortalama 1,5 milyon varil petrol çıkarıyor.

Bu, Rusya'nın ham petrol ihracatının yaklaşık üçte ikisini oluşturan Avrupa ülkelerine artık gitmeyen sevkiyatları emmek için yeterli. Kpler'e göre Avrupa şu anda Rusya'nın petrol ihracatının yalnızca %8'ini alıyor.

Kpler'in baş petrol analisti Matt Smith, Insider Friday'e verdiği demeçte, "Hem Çin hem de Rusya, diğer ülkeler tarafından Rus malzemelerine uygulanan yaptırımlardan yararlanarak indirimli Rus ham petrolünden yararlanıyor."

Rusya ham petrolünün en büyük alıcıları Çin ve Hindistan'ın ardından Türkiye ve Bulgaristan.

Vladimir Putin Ukrayna'ya karşı savaşını başlatmadan önce bile Çin, 2021'de ham petrolünün %25'ini ülkeden ithal ederek Rus ham petrolünün en büyük alıcılarından biriydi. Kpler verilerine göre bu oran o zamandan beri %36'ya yükseldi.

Dünyanın en büyük üçüncü petrol ithalatçısı olan Hindistan, savaştan önce toplam hacminin yaklaşık %1'i için Rusya'ya güveniyordu, ancak şimdi petrolünün %51'ini Rusya'dan satın alıyor.

ABD, Moskova'nın ihracat gelirini azaltırken pazar akışını sürdürmek için tasarlanmış yaptırımlar ve Rusya'ya enerji fiyatları tavanları uygulama konusunda Avrupa ve diğer Batılı ülkelere öncülük etti.

Avrupa Merkez Bankası hesaplamaları, Ağustos 2022'de kömür, Aralık 2022'de ham petrol ve 2022'de rafine petrol ürünlerinin yasaklanmasının ardından bloğun Rusya'dan yaptığı ithalatın özellikle keskin düşüşler görmesi ile birlikte, euro bölgesi ile Rusya arasındaki ticaret hacminin Şubat 2022'den bu yana yarıya düştüğünü gösteriyor. Şubat 2023.

Aşağıdaki ECB tablosu, Kpler'in verilerinde gösterilen benzer bir modeli gösteriyor; Rusya'nın deniz yoluyla taşınan ham petrol ihracatı, Asyalı alıcılara doğru kayıyor ve Avrupa'dan uzaklaşıyor.

AA19OFQd.img?w=768&h=584&m=6

Elbette, Rusya'nın enerji ihracatından elde ettiği gelir, hacimler yüksek kalsa da fiyatlardaki düşüşle birlikte düştü.

Uluslararası Enerji Ajansı Cuma günü yaptığı açıklamada, Moskova'nın gelirinin geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık %43 düştüğünü söyledi.

Ancak Çin'in yeniden açılan ekonomisi talebi artırırken OPEC ve Rusya arzı kıstıkça petrol fiyatları yeniden yükselişe geçiyor.

Bu ayın başlarında OPEC+, Rusya'nın günde 500.000 varillik geri çekilmesini 2023'ün ortalarına kadar uzatmasıyla günde 1 milyon varilin üzerinde sürpriz bir üretim kesintisi duyurdu.

Kaynak: Markets Insider

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.