Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

Analiz: İran, İsrail'e karşı çok cepheli Orta Doğu savaşını başlattı

Lübnan, Gazze ve Suriye'den atılan roketler de dahil olmak üzere İsrail'e bir haftadır düzenlenen saldırılar, İran'ın İsrail'i farklı cephelerde çok sayıda tehditle karşı karşıya getirme stratejisinin tezahürünü temsil ediyor.

globe-1029210.jpg

Gazze, Lübnan ve Suriye'deki saldırıların arkasında farklı gruplar olsa da, bu grupların hepsinin İran bağlantılı olması muhtemel. İlgili gruplar arasında Hamas, Hizbullah, Filistin İslami Cihad ve farklı veya yeni isimlerle anılan ancak Tahran'ın vekilleri olan diğer gruplar yer alıyor.

İran uzun zamandır İsrail ile olan çatışmasını İsrail'in sınırlarına taşımaya çalışıyor. Hizbullah ve Hamas'a verdiği destek on yıllardır bu stratejinin anahtarıydı. Örneğin İran, Hamas'a mali destek sağlıyor ve ayrıca roketleri için daha uzun menzilli daha büyük bir roket cephaneliği geliştirmesine yardım ediyor. Hamas roketleri bir zamanlar sadece birkaç kilometre yol alabiliyorken, şimdi İsrail'in çoğu yerine ulaşabiliyor.

İran, Hamas'tan çok İran'ın vekili olan Filistin İslami Cihadını da destekledi. Grubun yalnızca binlerce roket içerdiği düşünülen bir roket cephaneliği değil, aynı zamanda Batı Şeria'da silahlı adamları var ve liderliği genellikle Şam'da bulunuyor.

Hizbullah: İran'ın çok cepheli savaşta kilit müttefiki

Hizbullah, İran'ın bölgedeki kilit müttefiklerinin en büyüğü.

israel-3387065.jpg

Kökeni 1980'lerde olan bir örgüt, 1980'lerde Tahran'ın yeni İslami Devrimci rejimi tarafından desteklendi, böylece Güney Lübnan'da bir varlık oluşturabildi. Hizbullah da o zamandan beri gücünü katlanarak artırdı. Sadece 100.000'den fazla roketten oluşan bir roket cephaneliğine sahip olmakla kalmadı, aynı zamanda hassas güdümlü mühimmat gibi daha sofistike sistemler geliştirdi. Hamas'ın yanı sıra, İsrail'i hedef almak ve kıyı açıklarında enerji araştırmalarını tehdit etmek için kullandığı insansız hava araçlarına da sahip.

Hamas, İsrail'in Gazze'den çekilmesinden ve Hamas'ın Filistin seçimlerindeki zaferinden bu yana çoğunlukla Gazze'ye hapsolmuş olsa da, şimdi Lübnan'dan giderek daha fazla faaliyet gösterebilir gibi görünüyor. Hamas'ın Lübnan'daki operasyonları Hizbullah'ın onayıyla geliyor. Hamas lideri İsmail Haniye'nin Lübnan'dan İsrail'e 34 roket atılmasından bir gün önce 5 Nisan'da Lübnan'a uçması, Hamas'ın varlığını nasıl artırdığını gösteriyor. Hamas, Hizbullah ile koordinasyon olmadan roket atamaz veya güney Lübnan'dan hareket edemez. 6 Nisan'da İsrail'e atılan roketler, Tire yakınlarında güpegündüz ateşlendi. Burası Hizbullah'ın varlık gösterdiği bir alan. Geçen yıl Hizbullah, Tire'nin kuzeyindeki Lübnan'daki Al-Aqbieh'te BM İrlandalı bir barış gücünü öldürdü. Mayıs 2021'de yine Tire ilçesindeki Seddiqine köyü yakınlarında İsrail'e roketler atıldı.

Hizbullah son yıllarda yurtdışındaki operasyonlarını artırdı. Buna Batı Afrika ve Güney Amerika'ya kadar uzanan Hizbullah ağları da dahildir. En önemli gelişme Hizbullah'ın Suriye rejimine destek amacıyla 2012 yılında başlattığı Suriye operasyonlarıdır. İsrail'in kuzeyindeki tehditleri araştıran Alma Araştırma ve Eğitim Merkezi'nin raporlarına göre, Hizbullah, güçlerini Hizbullah'ın "Golan dosyası" olarak bilinen Golan yakınlarındaki bölgelere kaydırdı. 2019'da Hizbullah, İsrail'i tehdit etmek için bu bölgeye insansız hava araçları bile getirdi. Tehdit etkisiz hale getirildi.

İran'ın İsrail'e yönelik tehditlerinin diğer unsurları arasında Suriye ve Irak'taki milisler yer alıyor. Bunlar arasında Irak merkezli Halk Seferberlik Birimleri ve onların Kataib Hizbullah ve Asaib Ehl el-Hak gibi fraksiyonları yer alıyor. İran, Mayıs 2021'de Irak'tan İsrail hava sahasına bir insansız hava aracı uçurdu. İran ayrıca geçen hafta 1 Nisan'da Suriye'den İsrail'e bir insansız hava aracı fırlattı.

İran'ın çok cepheli savaş fikri yeni değil. Son aylarda İsrail'in kendi içinde nasıl çöktüğüyle övünüyor ve tehditlerini artırmak istediğinin sinyallerini veriyor. İran Devrim Muhafızları Pazar günü yaptığı açıklamada, bu yıl gücünün İsrail'e kıyasla büyüyeceğini söyledi. İsrail, çok cepheli savaş tehdidine hazırlık olarak Mayıs 2022'de de tatbikatlar gerçekleştirdi. O zamanki tahminler, İsrail'in düşmanlarının İsrail'e günde 1.500 roket atabileceğini söylüyordu.

İran'ın Suriye'deki siperi

Çok cepheli savaş, İran'ın Suriye'de sağlamlaşmasıyla mümkün oldu. Geçmişte İran, Lübnan'da Hizbullah'ı veya Batı Şeria ve Gazze'de PIJ'i ve Gazze'de Hamas'ı kullanarak İsrail'i tehdit edebilirdi. İsrail geçmişte PIJ ve Hamas tehditlerini etkisiz hale getirmek için operasyonlar başlatmıştı. Geçen yıldan bu yana İsrail, Cenin'de PIJ silahlı adamlarıyla ve İsrail'e karşı cesaretlenen diğer Filistinli gruplarla da savaşıyor. İsrail genellikle bu tehditleri izole etmeye veya bu çatışmaları yönetmeye çalıştı. Genel olarak İsrail, İran tehdidine daha fazla odaklandı ve İran'ın Suriye'deki siperini kontrol altına aldı. Bu operasyon, Savaşlar Arasında Harekât olarak adlandırıldı ve Suriye'deki bölgelere birçok hava saldırısını içerecek şekilde uzun yıllar devam etti. Bu aynı zamanda 2018'de Suriye'deki House of Cards Operasyonu gibi daha büyük operasyonları da kapsıyordu. Kasım 2019'da Suriye'de İslami Cihat da hedef alındı.

Yine de İran tehdidi ortadan kalkmadı ve onun vekilleri ve müttefikleri geçen hafta İsrail ile çok cepheli bir çatışmaya başlamış görünüyor. Bu, 1 Nisan'da İran insansız hava aracı operasyonunu, 5-7 Nisan'da Gazze roket atışını ve 6 Nisan Fısıh'ta Lübnan'dan İsrail'e ateşlenen 34 roketi kapsıyordu. Ayrıca 8 ve 9 Nisan'da Suriye'den roket ateşi vardı. Batı Şeria'daki saldırılar ve 3 Nisan'da Gazze'den fırlatılan bir insansız hava aracı. Büyük resme bakıldığında, İran'ın ortakları ve gruplarından oluşan ahtapot, İsrail'i birçok yerden tehdit etmeye çalışıyor. Bu, Lübnan ve Suriye'den bu kadar kısa bir süre içinde roket atışı açısından da emsalsiz. 2006'dan beri Lübnan sınırında genel olarak barış hüküm sürüyor. Şimdi İran, çeşitli grupları kullanarak her sınırı istediği zaman ısıtabileceğini gösteriyor.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.