Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Tarayıcı Hijacking Nedir ve Kendinizi Bundan Nasıl Koruyabilirsiniz?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Tarayıcı Hijacking Nedir ve Kendinizi Bundan Nasıl Koruyabilirsiniz?

Tarayıcınız internete açılan pencerenizdir ve bu da onu siber saldırılara karşı ilk savunma hattı yapar. Bunun dezavantajları var, bunlardan biri, tüm tarayıcıların ele geçirilmeye açık olmasıdır.

AA18zbf1.img?w=768&h=384&m=6

Ancak tarayıcı korsanlığı tam olarak nasıl gerçekleşir ve bunun arkasındaki mekanizmalar tam olarak nelerdir? Tarayıcınızın ele geçirilip geçirilmediğini nasıl anlarsınız ve kendinizi korumak için ne yapabilirsiniz?

Tarayıcınız Nasıl Ele Geçirilebilir?

Tarayıcı korsanlığı, kurbanın tarayıcısının rızası olmadan değiştirildiği bir siber saldırı türüdür. Neredeyse tüm siber suçlar gibi, bu saldırılar da faile para kazandırmak için gerçekleştiriliyor. Çoğu durumda saldırgan, reklam geliri elde etmek için kurbanı kendi web sitesine yönlendirir. Ancak, bazı tarayıcı korsanları, bankacılık kimlik bilgileri gibi hassas bilgileri çalmak için keylogger'lar veya casus yazılımlar yükler.

Tarayıcı korsanları herhangi bir şekilde yayılabilir. Genellikle meşru programlarla birlikte gelirler, böylece kullanıcı bunları istemeden yükler. Korsanlar, özellikle indirme yöneticileri ve benzeri araçlar olmak üzere tarayıcı uzantıları ve eklentilerle birlikte paketlenebilir. Ayrıca, diğer tüm kötü amaçlı yazılım türleri gibi korsanlar da gölgeli web siteleri, kötü amaçlı e-posta ekleri ve kimlik avı saldırıları yoluyla yayılabilir.

Bir tarayıcı korsanının iyi bir örneği, kötü şöhretli Ask Araç Çubuğu'dur. Yıllar önce, diğer birçok yazılım ürünüyle birlikte geliyordu, bu nedenle yeni yazılımı yüklerken dikkatli olmayanlar kendilerini genellikle tarayıcılarında garip bir ana sayfa ve sinir bozucu bir araç çubuğuyla buluyorlardı, bu da onları daha düşük bir arama motoru kullanmaya zorluyordu. (Ask.com, eski adıyla Ask Jeeves).

Tarayıcınız Kaçırıldı mı? İşte Bilmeniz Gerekenler
Açıkçası, tarayıcı korsanları kötü haberdir, ancak tespit edilmesi her zaman kolay değildir. Peki, tarayıcınızın ele geçirildiğinden nasıl emin olabilirsiniz? İşte dikkat edilmesi gereken beş kırmızı bayrak.

1. Tarayıcınız Yavaş

Tarayıcınız görünürde bir sebep olmadan aniden yavaş çalışmaya başlarsa, ele geçirilmiş olabilir. Bunun nedeni, bazı korsanların önemli miktarda kaynak kullanması ve ciddi performans sorunlarına neden olmasıdır. Dolayısıyla, böyle bir hava korsanı tarayıcınızı yavaşlatmakla kalmaz, aynı zamanda dondurur ve çökertir.

2. Açılır Pencereler, Her Yerde

Her yerde pop-up'lar görüyorsanız, kesinlikle bir sorun vardır ve büyük olasılıkla bir tarayıcı korsanı sisteminize sızmıştır. Kesin enfeksiyon belirtisi olan sadece reklamlar değil, aynı zamanda sahte "Virüsünüz var" uyarıları ve benzeri rahatsız edici, spam içerikli mesajlardır.

3. Ana Sayfanız veya Arama Motorunuz Değişti

Ana sayfanız değişti mi? Peki ya tarayıcınızın varsayılan arama motoru? Bu sorulardan birinin veya her ikisinin yanıtı "evet" ise, büyük olasılıkla tarayıcınız ele geçirilmiştir. Ana sayfa daha önce hiç ziyaret etmediğiniz bir site iken Trovi adlı bir şey aniden tarayıcınızın varsayılan arama motoru olduğunda bu kesinlikle geçerlidir.

4. Bilmediğiniz Araç Çubukları ve Uzantılar

Bu başka bir bariz kırmızı bayrak. Bir araç çubuğu eklediğinizi hatırlamıyorsanız veya yüklediğinizi hatırlayamadığınız bir uzantı varsa, bir tehdit aktörü muhtemelen tarayıcınızı ele geçirmiştir.

5. Yönlendiriliyorsunuz

Tarayıcı korsanlarına bazen tarayıcı yönlendirmeleri denir, bu nedenle sürekli olarak kötü amaçlı web sitelerine yönlendiriliyorsanız, bir tarayıcı korsanıyla uğraşıyor olabilirsiniz. Bu siber saldırının Etki Alanı Adı Sistemi (DNS) kaçırma adı verilen daha tehlikeli bir biçimi var, bu yüzden bunu aklınızda bulundurun.

Tarayıcı Ele Geçirilmesinden Kendinizi Nasıl Korursunuz?

İşte iyi haber: tarayıcı korsanlığı önlenebilir. Aslında, sadece temel önlemleri alarak bu tehdidi uzakta tutabilmelisiniz. Ve tarayıcınız ele geçirildiği için buradaysanız, bir korsanı kaldırmanın, teknik becerileri ne olursa olsun hemen hemen herkesin takip edebileceği basit ve anlaşılır bir süreç olduğunu bilin.

Ama önce, tarayıcı korsanlığının kurbanı olmaktan nasıl kaçınabilirsiniz? Bu saldırıları önlemek için neler yapılabilir? Önleyici tedbirlerin evrensel olduğunu ve dolayısıyla hangi tarayıcıyı veya işletim sistemini kullandığınızın hiçbir önemi olmadığını unutmayın.

  1. Tarayıcınızı ve işletim sisteminizi güncel tutun.
  2. Zaman zaman tarayıcı ayarlarınızı gözden geçirin ve şüpheli etkinlikleri not edin.
  3. Kötü amaçlı yazılımdan koruma yazılımı yükleyin.
  4. Bilinmeyen e-posta adreslerinden gelen bağlantıları veya ekleri açmayın.
  5. Yalnızca resmi mağazalardan alınan uzantıları kullanın, derecelendirmelerine dikkat edin ve yüklemeden önce temel araştırma yapın.
  6. Doğrulanmamış kaynaklardan yazılım indirmeyin.
  7. İstenmeyen yazılımlardan kaçınmak için yeni bir program kurarken dikkatli olun.
  8. Halka açık Wi-Fi kullanırken ekstra önlemler alın.
  9. İhlal durumunda verilerinizi korumak için güçlü parolalar ve iki faktörlü kimlik doğrulama kullanın.

Tarayıcınızın ele geçirildiğinden şüpheleniyorsanız paniğe gerek yok. Ancak daha fazla hasarı önlemek için derhal harekete geçmeniz zorunludur. Yapmanız gereken ilk şey korsanı tespit etmektir: tarayıcınızın ayarlarını manuel olarak inceleyin ve bilinmeyen uzantılar veya eklentiler olup olmadığını kontrol edin.

Korsanın kaldırılması zorsa, bir virüsten koruma paketinin yardımına ihtiyacınız olacak. Aslında, korsanı manuel olarak kaldırmayı başarsanız bile bir tane yüklemeli ve bilgisayarınızı kötü amaçlı programlara karşı taramalısınız. Dışarıda pek çok ücretsiz kötü amaçlı yazılım temizleme aracı var, bu yüzden seçiminizi yapın.

Tarayıcınızı varsayılan durumunda yeniden başlatmak da iyi bir fikirdir. Tarayıcıların büyük çoğunluğunda bunu ayarlar menüsünden kolayca yapabilirsiniz. Tarayıcınızı kaldırmak son seçeneğiniz olmalıdır, ancak bunun en iyi hareket tarzı olduğunu düşünüyorsanız, tarayıcınızı Brave, Firefox veya Chromium gibi daha güvenli ve özel bir alternatifle değiştirdiğinizden emin olun.

Tarayıcınız Üzerinde Kontrol Sağlayın

Siber güvenlik karmaşık olabilir, ancak bazı şeyler asla değişmeyecek. Tarayıcı güvenliğinin önemsiz olacağı bir geleceği hayal etmek zor, bu nedenle çevrimiçi ortamda güvende kalmak için tarayıcınızı her zaman kontrol altında tutmanız gerekecek.

Hava korsanlarına gelince, can sıkıcı oldukları kadar onlarla da ilgilenilebilir. Ancak diğer tehditler daha kalıcıdır ve bu nedenle daha tehlikelidir, bu nedenle tarayıcınızın sağlığını düzenli aralıklarla gözden geçirmelisiniz.

Kaynak: MUO

hand-2811686.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.