Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Suudi Arabistan ekonomik bağımsızlık için ABD ile ilişkilerini kesti

Suudi Arabistan ve OPEC+ üretici grubu sürpriz bir hamleyle petrol üretimini günde yaklaşık 1,6 milyon varil kısacağını duyurdu.

AA19nN1Q.img?w=768&h=384&m=6&x=515&y=122

Financial Times'ın yakın tarihli bir raporuna göre, hareket piyasa istikrarını sağlamayı amaçlarken, Suudi Arabistan ABD'den bağımsız bir ekonomik strateji benimsemeye çalışıyor.

Suudi Arabistan'dan beklenmedik petrol üretimi kesintisi

Petrol üretimini kısma kararı, özellikle Suudi Arabistan ve Rusya'nın dahil olduğu toplantıda kararlaştırılacak olan günlük 2 milyon varillik beklenen kesintiden daha düşük olduğu için sürpriz oldu.

Mayıs ayında başlaması planlanan üretim ekinde gönüllü indirimlerin Ekim ayında kararlaştırılan önceden belirlenmiş kesintilerle duyurulduğu açıklandı. Riyad, üretimi günlük 500.000 varil, Irak ise günlük 211.000 varil azaltacağını resmen açıkladı.

Birleşik Arap Emirlikleri günde 144.000 varil, Kuveyt günde 128.000 varil, Umman günde 40.000 varil, Cezayir günde 48.000 varil ve Kazakistan da azaltmayı planlıyor. üretimini günde 78.000 varil artırdı.

ABD'den ekonomik bağımsızlık

Financial Times'ın haberine göre ABD'den bağımsız bir ekonomik strateji benimsenmesi kararı, Biden yönetimi döneminde Riyad ile Washington arasındaki ilişkilerin gerilemesinden kaynaklanıyor.

Geçen hafta, Biden yönetimi geçen yıl tükenen bir stoku yeniden doldurmak amacıyla yeni ham petrol alımlarını reddetti ve bunun Beyaz Saray'ın enflasyonu düşürme çabası olduğu da bildirildi.

RBC Capital Markets Emtia Stratejisi Başkanı Helima Croft, Suudi Arabistan'ın ABD'ye bağımlı olmayan bir ekonomik strateji benimseyeceğini belirtti.

Suudi Arabistan'ın Çin ile büyüyen bağları

Suudi Arabistan'a kısa süre önce Rusya, Hindistan, Pakistan ve diğer büyük ekonomik oyuncuları içeren Çin liderliğindeki bir Asya güvenlik ve ekonomik bloğu olan Şanghay İşbirliği Örgütü'nde (SCO) diyalog ortağı statüsü verildi. Krallığa sonunda tam üyelik verilebilir.

Hareket, Suudi Arabistan'ın küresel ortaklıklarını çeşitlendirme çabalarının bir parçası. Yalnızca bu ay Pekin, baş düşmanları İran ve Suudi Arabistan arasında Orta Doğu gerilimlerini önemli ölçüde hafifletmeye yardımcı olabilecek dönüm noktası niteliğinde bir anlaşmaya aracılık etti.

Suudi Arabistan ayrıca, şirkete günde 480.000 varil ham petrol tedarik etmesini sağlayacak olan Çinli Rongsheng Petrochemical'ın %10'unu satın almak için 3.6 milyar dolarlık bir anlaşma yaptığını duyurdu.

Suudi Arabistan'ın ekonomik bir strateji benimseme kararı

Amerika Birleşik Devletleri'nden bağımsız olması, ABD ve onun Orta Doğu ile ilişkileri üzerinde önemli etkilere sahip olabilir. ABD'nin Çin ve Rusya ile rekabeti giderek kutuplaşan bir dünyada yoğunlaşırken, Suudi Arabistan ve diğer Orta Doğu ülkeleri küresel ortaklıklarını çeşitlendirmeyi seçiyor.

Suudi Arabistan gibi devletler Çin'e yaklaşırken, Pekin bölgede ABD'ye rakip olmaktan çok uzak. Suudi analist ve yazar Ali Shihabi'ye göre:

ABD ile geleneksel tek eşli ilişki artık sona erdi ve daha açık bir ilişkiye girdik; ABD ile güçlü ama Çin, Hindistan, Birleşik Krallık, Fransa ve diğerleri ile eşit derecede güçlü.

Kaynak: Cryptopolitan

saudi-arabia-2132733.jpg

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Hemen ileti gönderebilir ve devamında kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.