Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

İçten yanmalı motorları aşamalı olarak bırakan ülkeler

Avrupa Birliği Pazartesi günü, yeni fosil yakıtlı araba satışlarının 2035 yılına kadar kademeli olarak durdurulmasına yol açacak bir anlaşmayı onayladı ve enerji bakanlarının Salı günü son yeşil ışık yakması bekleniyor.

AA198WpV.img?w=768&h=481&m=6

27 ülkeden oluşan blok, iklim değişikliğinin önemli bir itici gücü olan zehirli gazlar yayan içten yanmalı motorlara (ICE) sahip yeni arabaların satışını sona erdirmek için son tarihler belirleyen bir düzineden fazla ülkeye katıldı.

- Norveç'te 2025 -

Norveç, 2025'ten itibaren yalnızca sıfır emisyonlu yeni araçlarla (elektrikli veya hidrojenli) satılacak olan içten yanmalı motorlu araçların saltanatını sona erdirmede öncü konumunda.

Norveç, hem Batı Avrupa'nın en büyük fosil yakıt üreticisi hem de elektrikli araçları benimseyen lider ülke: 2022'de satılan yeni arabaların yüzde 80'inden biraz azı elektrikliydi.

- İngiltere, İsrail ve Singapur'da 2030 -

İngiltere, İsrail ve Singapur, 2030 yılında içten yanmalı motorlu yeni araçların satışını yasaklamayı planlıyor.

Britanya'da önlem, binlerce iş yaratmayı amaçlayan bir "yeşil sanayi devrimi" yaratma çabasının bir parçası.

- Çin ilerliyor -

Çin, yüzlerce şirketin araba yapması ve cömert kamu sübvansiyonları ile akülü elektrikli araç üretiminde liderliği ele geçirdi.

Elektrik pillerinde kullanılan hammaddelerin üretimi ve imalatında da Çinli firmalar hakimdir.

Dünyanın en büyük otomobil pazarına sahip, dünyanın en büyük kirleticisi olan Çin, yeni fosil yakıtlı arabaları ortadan kaldırmak için ara noktalar belirledi. 2025 yılında akülü elektrikli, hibrit ve yakıt hücreli araçların satışların yüzde 20'sini oluşturmasını hedefliyor. 2035 yılına kadar bunların çoğunluğu oluşturmasını hedefliyor.

Yerel inisiyatifler de ortaya çıktı: artık bazı şehirler fosil yakıtlı scooter satışını yasaklıyor, sıfır emisyonlu araçları devre dışı bırakıyor veya düşük emisyonlu bölgeleri uygulamaya koyuyor.

- ABD için 2030'un yarısı -

Başkan Joe Biden'ın iklim planına göre, Amerika Birleşik Devletleri'nde satılan yeni arabaların yarısı 2030'da sıfır emisyonlu olacak. Yerel üreticileri korumak ve pil üretimini çekmek için büyük sübvansiyonlar kullanılıyor.

Bununla birlikte, plug-in hybrid'ler de bu amaca dahildir. Bu araçlar fosil yakıtlı motorlara sahipken, pilleriyle birkaç düzine kilometre gidebilirler.

Tesla'nın anavatanı olmasına rağmen Amerika Birleşik Devletleri'nin kat etmesi gereken çok yol var. Tamamen elektrikli araç satışları, 2022'de pazarın yalnızca yüzde 5,8'ini oluşturuyordu.

Kaliforniya ve New York eyaletleri, 2035'ten itibaren plug-in hibrit araçlar dışında yeni fosil yakıtlı arabaların satışını yasaklamayı planlıyor. Kanada da aynı hedefi belirledi.

- AB için 2035 -

Pazartesi günü yapılan anlaşma, Almanya'nın koyduğu son dakika barikatının ardından üç haftalık dramayı sona erdiriyor ve bloğun iklim planlarının önemli bir unsuru olan 2035'ten itibaren yeni fosil yakıtlı araç satışının sona ermesini sağlıyor.

Sıfır emisyon olması gereken araçlarla, hibritler bile kesinti yapamayacak. Blokta, karbon nötr sentetik yakıtlar kullanmak üzere tasarlanmadıkları sürece yalnızca yeni pilli elektrikli veya hidrojen yakıt hücreli araçlar satılabilecek.

Almanya'nın liberallerini memnun etmek için, hala geliştirme aşamasında olan ancak yeşil enerji kullanılarak CO2'den üretilebileceği ve böylece emisyon amaçlı kullanımlarını nötr hale getirebileceği umulduğu sentetik yakıtlara yönelik bir düzenleme yapıldı.

Eski araçların şehir merkezlerine erişimini sınırlayan düşük emisyonlu bölgeler de Avrupa genelinde çoğaldı.

Tamamen elektrikli araçlar, 2022'de AB'deki yeni araba satışlarının yüzde 12,1'ini temsil ediyordu.

AB içinde İrlanda, Hollanda ve İsveç, 2030'da sıfır emisyonlu araçlara geçmek için daha iddialı bir hedef belirledi.

- Japonya -

Aynı zamanda büyük bir otomobil üreticisi olan Japonya, elektrikli araçlara geçmek için zaman ayırmayı planlıyor ve Toyota'nın dünya şampiyonu olduğu hibritleri tercih ediyor. Elektrikli araçlar, 2022'de yeni otomobil satışlarının yalnızca yüzde 1,7'sini oluşturdu.

Hükümet, 2030'larda hibrit araçlar dışında fosil yakıtlı araçların satışını yasaklamayı planlıyor.

- Diğer öncüler -

Otomobil sahipliğinde patlama bekleyen ancak halihazırda ciddi hava kirliliğinden muzdarip olan Hindistan, 2030'da satışların yüzde 30'unu oluşturan elektrikli araçları hedef aldı.

Pillerde kullanılan önemli bir lityum üreticisi olan Şili, 2035'i hedefliyor.

Kaynak: AFP

mercedes-1229234.jpg

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.