Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

Güneşte ikinci bir dev 'delik' ortaya çıktı ve Dünya'ya 3 milyon km/saat güneş rüzgarı gönderebilir

AA198llK.img?w=768&h=576&m=6

Güneş'te yaklaşık 20 Dünya çapında bir koronal delik tespit edildi.
Bu 'delikler', Dünya'ya doğru 1,8 milyon mil / saat güneş rüzgarı gönderebilir.

Uzmanlar, rüzgarların gezegenimize Cuma veya Cumartesi çarpması gerektiğini ve kutup ışıklarına yol açabileceğini söyledi.

Güneşin yüzeyinde dev bir "delik" belirdi ve Cuma gününe kadar Dünya'ya 1,8 milyon mil hızla güneş rüzgarları gönderebilir.

Güneşte Dünya'nın 30 katı büyüklüğünde bir koronal deliğin keşfini izler. Bu ilk 'delik' bizden uzaklaşmaya başladığında, yeni bir dev koronal delik - yaklaşık 18 ila 20 Dünya çapında - görüş alanına girdi.

Koronal delikler, uydulara zarar verebilecek ve Dünya'ya ulaşırlarsa çarpıcı auroraları ortaya çıkarabilecek güneş rüzgarlarını uzaya salar.

Bilim adamları, dünyanın bazı bölgelerinde kutup ışıklarının tetiklenmesine yardımcı olabileceğini söylemelerine rağmen, altyapıya zarar veren bu özel delikten endişe duymuyorlar. İşte nedeni.

'Delik' güneşin ekvatoruna yakın konumlandırılmış

AA1989SJ.img?w=480&h=360&m=6

Koronal delikler oldukça yaygındır, ancak genellikle rüzgarlarının uzaya püskürtüldüğü güneşin kutuplarına doğru görünürler.

Ancak Reading Üniversitesi'nde uzay fiziği profesörü olan Mathew Owens, güneşin yaklaşık her 11 yılda bir gerçekleşen bir aktivite zirvesine doğru hızlandığı için, bu deliklerin güneşin ekvatorunun yakınında görünme olasılığının daha yüksek olduğunu söyledi.

Insider'a "Bu, ekvatorda olduğu için, Dünya'da merkez meridyeni geçtikten birkaç gün sonra hızlı bir rüzgar göreceğimiz anlamına geliyor" dedi.

Verscharen, güneş rüzgarlarının saniyede 800 kilometreden fazla hızlarla çok hızlı güneş rüzgarları patlatabileceğini söyledi. Bu saatte yaklaşık 1,8 milyon mil demektir.

University College London'da uzay ve iklim fiziği profesörü Daniel Verscharen, Insider'a "Bu koronal deliğin şekli özellikle özel değil. Ancak konumu onu çok ilginç kılıyor" dedi.

"Bu koronal delikten bu hafta Cuma gecesinden Cumartesi sabahına kadar Dünya'ya hızlı bir rüzgar gelmesini bekliyorum" dedi.

Koronal delikler, güneş rüzgarlarının güneşten daha kolay kaçmasına izin verir

Güneş büyük bir plazma topudur. Bu plazma, güneşin içinden yüzeyine doğru çalkalanır ve bunu yaparken, alçalan ve şişen, çarpışan ve birleşen manyetik alanlar yaratır.

NASA'ya göre, bu manyetik alanlar doğrudan uzaya fırladığında bir koronal delik ortaya çıkıyor. Bu, güneş rüzgarlarının - güneşten gelen plazma parçalarının - yüksek hızda uzaya kaçmasını çok daha kolaylaştırır.

Bu alanlar genellikle çevredeki sıcak, çalkalanan plazmadan daha soğuk ve daha az yoğundur, bu da neden güneş resimlerinde daha koyu lekeler olarak göründüklerini açıklar.

Bu manyetik çizgiler Dünya'ya doğru bakıyorsa, o rüzgar atmosferimize çarpacaktır.

Verscharen, Insider'a "Güney yönündeyse, bir uzay-hava olayı yaşamamız daha olasıdır, ancak bunu henüz bilmiyoruz" dedi.

Auroralar daha parlak olabilir - ancak geçen haftaki kadar parlak değil

AA198gyR.img?w=768&h=576&m=6

Bu rüzgarlar yüklü atmosferimizle etkileşime girdikçe, kutup ışıklarını daha parlak hale getirebilirler. Ama onları Florida'da görmeyi beklemeyin.

Geçen hafta gökyüzü, Arizona kadar güneyde görülen parlak auroralarla aydınlandığında, bunun tek nedeni koronal delik değildi.

AA197SOH.img?w=768&h=576&m=6

Öyle oldu ki, birkaç koronal kütle atımı (CME) - uzaya fırlatılan büyük plazma patlamaları - deliğin Dünya'ya baktığı sırada meydana geldi ve devasa bir jeomanyetik fırtına yarattı, bu yüzden etki bu kadar güçlüydü.

Uzmanlar, bu koronal delik durumunda, bunun tekrar yaşanmasının pek olası olmadığını söyledi. Bu, aurora hayranları için utanç verici, ancak güçlü jeomanyetik fırtınalar uydulara, altyapıya ve radyo sinyallerine zarar verebileceğinden gezegen savunması için muhtemelen iyi bir haber.

Owens, "Çok fazla heyecanla sonuçlanacağından şüpheliyim. Aynı zamanda Dünya'ya yönelik bir CME'ye sahip olmadıkça," dedi.

Yine de, uzay havasını doğru bir şekilde tahmin etmek her zaman zordur.

Verscharen, "Uzay hava durumu için tahmin ve tahmin yeteneklerimizde gerçekten gerideyiz" dedi.

"Bu nedenle, teorik fizik, süper bilgisayarlar üzerindeki plazma simülasyonları ve ESA-NASA ortak misyonu Solar Orbiter gibi en son uzay araçlarıyla yapılan en son gözlemlerin yardımıyla uzay havasını anlamak için çok çalışıyoruz."

Kaynak: Business Insider

sunset-97536.jpg

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.