Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Araştırmacılara Göre: Afrika İkiye Ayrılıyor ve Yeni Bir Okyanus Oluşuyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Araştırmacılara Göre: Afrika İkiye Ayrılıyor ve Yeni Bir Okyanus Oluşuyor

Etiyopya'daki tektonik plaka kaymaları, araştırmacılara göre Afrika kıtasının ikiye ayrıldığını ve Dünya'nın altıncı okyanusunun ortaya çıkmasının yolunu açtığını gösteriyor.

AA18WdO3.img?w=768&h=537&m=6

Tektonik plakalar arasındaki geçiş, Etiyopya çölünde 35 millik bir çatlak olan Doğu Afrika Riftinin 2005 yılında ortaya çıkmasından bu yana devam ediyor.

Somali tektonik plakasının ve daha büyük Nubia tektonik plakasının ayrılması, dünyanın en büyük ikinci kıtasını etkili bir şekilde ikiye bölecek - Güney Amerika ve Afrika'nın farklı kıtalara bölündüğü yüz milyonlarca yıldır gözlemlenmemiş bir fenomen.

Bulgular, Somali tektonik plakası ile daha büyük Nubian tektonik plakasının ayrılması üzerine 2004 yılında yapılan bir araştırmaya dayanmaktadır. Hakemli bilim dergisi Earth and Planetary Science Letters'da yayınlanan çalışma, plakaların yılda birkaç milimetre ayrıldığını buldu.

AA18WTJw.img?w=768&h=502&m=6&x=413&y=250

Bölünmüş bir Afrika nasıl olacak?

Şu anda Afrika'da Etiyopya, Kenya, Uganda ve daha fazlası gibi denize kıyısı olmayan ülkeler bir kıyı şeridinin tanıtılacağını görecek ve bu da ticaret ve üretim olanaklarını genişletecek. Ayrıca, bölünme yeni bir okyanusun ortaya çıkmasına yol açacaktır.

Bir deniz jeofizikçisi olan Ken Macdonald, "Aden Körfezi ve Kızıldeniz, Afar bölgesi üzerinden Doğu Afrika Rift Vadisi'ne akacak ve yeni bir okyanus olacak ve Doğu Afrika'nın bu kısmı kendi ayrı küçük kıtası olacak" dedi. ve California Üniversitesi'nde emekli bir profesör, Mashable'a söyledi.

Araştırmacılara göre, Afrika kıtasının yarılması ve ardından ortaya çıkacak olan okyanus pek çok olasılığa sahipken, kıtanın 5 ila 10 milyon yıl daha tamamen yarılmaması bekleniyor.

Kaynak: The Jerusalem Post

world-1582347.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.