Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bilim İnsanları Vahşi Bir Şey Keşfetmiş : Organoid Zeka


Önerilen İletiler

  • Admin

Bilim İnsanları Vahşi Bir Şey Keşfetmiş : Organoid Zeka

artificial-intelligence-2167835.jpg

Araştırmacılar, sonunda "organoid zeka" veya OI yaratma planını duyurdular.

Organoid adı verilen beyin hücresi kümelerini büyütmeyi ve bu hücre kümelerini güçlü ve verimli bilgisayarlara dönüştürmemizi sağlayacak teknoloji yaratmayı planlıyorlar.

Teknoloji sadece emekleme aşamasında, ancak bilgisayar belleğinden nörolojik teşhislere kadar her şey için etkileri var.

İnsan beyni harika ve karmaşık bir organdır. Onlarca yıllık çalışma ve bilimsel ilerlemeye rağmen, nasıl çalıştığı ve neden bu şekilde davrandığı hakkında hala bilmediğimiz çok şey var.

Ama güçlü olduğunu biliyoruz. Karmaşık denklemleri bir bilgisayar kadar hızlı çözemeyebilir, ancak enerji açısından çok daha verimli ve hem öğrenme hem de hafızada önemli ölçüde daha iyi. Ve son zamanlarda, araştırmacılar beyin ve bilgisayarın nasıl birleştiğini araştırıyorlar ve bize insan zihninin gücünü parmaklarımızın ucunda veriyorlar.

Bir grup araştırmacı bu fikri "organoid zeka" veya OI olarak adlandırıyor ve Frontiers in Science dergisindeki yeni bir makaleye göre, bunu gerçekleştirmek için bir planları var.

Bu araştırmacılar, standart silikon bilgisayar çipleri yerine kullanabilecekleri küçük beyin hücresi koleksiyonlarını büyütmek için insan dokusu örneklerini kullanmayı umuyorlar. "Organoidler" olarak adlandırılan bu hücre kümeleri, geleneksel kültürlerden daha büyük ve daha 3 boyutludur, bu da içlerindeki nöronların önemli ölçüde daha fazla bağlantı oluşturmasına olanak tanır.

Bu, yerden kalkmak için birçok bilimsel disiplini gerektiren bir teknolojidir. Bazı araştırmacılar organoidleri 10 milyon hücre boyutuna büyütmek için çalışırken, bilim adamları bir bilgisayarı çalıştırmak ve insan beynine yakın herhangi bir yerde bellek yeteneklerine erişmek için ihtiyaç duyacaklarını tahmin ederken, diğerleri iletişim kurmamızı sağlayacak teknoloji geliştiriyorlar. hücre kümesi ve bu kümenin geri iletişim kurmasını sağlayın.

Ve bazı ilerlemeler kaydedildi. Örneğin, bir basın açıklamasına göre, geçen yıl araştırmacılar, "organoidler için bir tür EEG başlığı" olarak tanımladıkları şeyi yarattılar; organoid ve ona sinyaller iletin.

Ancak bu araştırmacıların tek amacı çok güçlü bir bilgisayar yapmak değil. Ayrıca bu OI bilgisayarlarını nörolojik durumları analiz etmek ve hastalara yardımcı olmak için kullanmayı umuyorlar.

Johns Hopkins Üniversitesi'nden bir araştırmacı ve bu makalenin yazarlarından biri olan Thomas Hartung bir haberde, "Örneğin, sağlıklı insanlardan ve Alzheimer hastalarından elde edilen organoidlerdeki hafıza oluşumunu karşılaştırabilir ve göreceli açıkları onarmaya çalışabiliriz" dedi. serbest bırakmak. "Böcek ilaçları gibi belirli maddelerin hafıza veya öğrenme sorunlarına neden olup olmadığını test etmek için OI'yi de kullanabiliriz."

staircase-274614.jpg

Düşünmesi heyecan verici ama karmaşık ve sadece teknolojik açıdan değil. Bunun gibi araştırmalar pek çok çetrefilli etik hususu gündeme getirir. Bilgisayar yapmak için insanların hücrelerini kullanmak doğru mu? İnsan hücrelerinden oluşan bir bilgisayar bilinç geliştirebilir mi? Ve eğer öyleyse, bu bilinci bir bilgisayar rolüne hapsetmek doğru mudur? Dizüstü bilgisayarlarımızda veya telefonlarımızda OI'ye yakın değiliz, bu nedenle tüm bu yanıtları henüz almamıza gerek yok. Ancak teknolojinin şu anda hangi aşamada olduğu önemli değil, OI etrafındaki konuşmanın bir parçası olmaları gerekiyor.

Şu anda, bütün bir çalışma alanı daha yeni başlıyor. Ve dikkate alınması gereken bilgi işlem potansiyelinden daha fazlası olsa da, başlangıç heyecan verici görünüyor. Örneğin, yakın zamanda yapılan bir araştırma, düz bir beyin hücresi kültürünün, tam bir 3B organoid olmanın ek gücü olmadan bile Pong oynamayı öğrenebileceğini gösterdi.

Bilim kurgu gibi görünebilir, ancak gerçek hayatta işleniyor. Haber bülteninde Hartung, "Bundan sonra, yalnızca OI'nin tam potansiyelini gerçekleştirmek için topluluğu, araçları ve teknolojileri oluşturma meselesi" dedi.

Kaynak: Popular Mechanics

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.