Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bilim insanları, yumurta akı ile okyanuslarımızdaki plastik kirliliğini ortadan kaldırmanın çılgın bir yolunu keşfettiler: "%99 verimlilik"


Önerilen İletiler

  • Admin
Gönderi tarihi:

Bilim insanları, yumurta akı ile okyanuslarımızdaki plastik kirliliğini ortadan kaldırmanın çılgın bir yolunu keşfettiler: "%99 verimlilik"

Yumurta akı, kas inşa etmek ve kolesterolü düşürmek için harikadır, ancak faydaları mutfağın çok ötesindedir.

AA15ELMr.img?w=640&h=360&m=6

Princeton Engineering'deki araştırmacılar, kahvaltı yiyeceklerinizi okyanuslarımızdan mikroplastikleri ucuza çıkarabilecek yeni bir malzemeye dönüştürmenin bir yolunu buldular.

Mikroplastikler, hem ticari ürün geliştirmeden hem de daha büyük plastiklerin parçalanmasından kaynaklanan küçük plastik parçacıklardır. Yiyecek ve suyumuza girerek çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilirler. Ayrıca her yerdeler - okyanuslarımızda 24 trilyondan fazla parça olduğu tahmin ediliyor.

Princeton'daki ekip, normal, mağazadan satın alınan yumurta beyazlarını kullanarak su filtreleme, enerji depolama ve ısı yalıtımı için kullanılabilen hafif bir malzeme olan bir aerojel yarattı. Bu süreç fikri öğle yemeği sırasında Princeton'da inovasyondan sorumlu dekan yardımcısı Craig Arnold bir sandviç yerken geldi.

Orada oturmuş sandviçimdeki ekmeğe bakıyordum. Arnold, Phys.org'a "Bu tam olarak ihtiyacımız olan yapı türü" diye düşündüm.

Arnold, karbonu çeşitli ekmek tarifleriyle karıştırarak kafasındaki aerojel yapısını kopyalamalarını isteyerek ekibini çalıştırdı. Grup, geriye kalan tek şey yumurta akı olana kadar testleri boyunca malzemeleri almaya devam etti.

Arnold, Phys.org'a "Daha karmaşık bir sistemle başladık ve onun özüne inene kadar azaltmaya, azaltmaya, azaltmaya devam ettik" dedi. "İhtiyacımız olan yapılara yol açan, yumurta beyazındaki proteinlerdi."

Yumurta akı göründüğünden daha karmaşıktır ve sonunda grafite dönüştürülebilen ultra ince bir bileşik olan birbirine bağlı karbon lifleri ve grafen tabakalarına dönüştürülebilir.

Araştırmacılar, bu dönüşümü gerçekleştirmek için yumurta beyazlarındaki proteinleri dondurarak kuruttu ve ardından onları oksijensiz bir ortamda 900 santigrat dereceye (1.600 Fahrenheit derecenin üzerinde) ısıttı.

Materials Today'de yayınlanan bir makalede Arnold ve ortak yazarları, elde edilen malzemenin sırasıyla %98 ve %99 verimlilikle deniz suyundan hem tuzu hem de mikroplastikleri çıkarabildiğini gösterdi.

Ortaya çıkan yumurta akı malzemesinin üretilmesi ucuz, enerji açısından verimli ve oldukça etkilidir. Makalenin yazarlarından Şehmus Özden'in belirttiği gibi: “Aktif karbon, su arıtma için kullanılan en ucuz malzemelerden biridir. Sonuçlarımızı aktif karbonla karşılaştırdık ve çok daha iyi."

Kaynak: The Cool Down

ocean-1867285.jpg

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.